Instellingen wijzigen

Instellingen

Hier kunt u aangeven wat er zichtbaar moet zijn op de hoofdpagina

Alleen deze gegevens worden opgeslagen in een cookie!

OnderdeelZichtbaar
Fotobalk bovenin
Nieuws - laatste nieuws *
Nieuws - agenda *
Nieuws - inschrijfformulieren *
Nieuws - actueel *
Kaart van verenigingen in Gelderland
Willekeurig damfragment
Programma clubcompetitie deze week *
Programma bekercompetitie deze week *
Niet ingevulde uitslagen clubcompetitie *
Niet ingevulde uitslagen bekercompetitie *
KNDB-nieuws
Toernooibase-nieuws
FMJD-nieuws
Facebook
Google agenda
Menu altijd bovenaan
Kleur schema
Hout (standaard)
Lichtgeel
Lichtgroen
Grijs
* Indien deze items niet worden weergegeven, dan wordt er een melding
weergegeven dat er mogelijk belangrijke items niet worden weergegeven!


  De nieuwsmedia van de Gelderse Dambond zijn:Agenda

DatumOmschrijving
wo 04 jan 2023
wo 18 jan 2023
wo 01 feb 2023
wo 15 feb 2023
wo 01 mrt 2023
wo 15 mrt 2023
wo 29 mrt 2023
wo 12 apr 2023
Uitnodiging Persoonlijke kampioenschappen van UPDB
(Ook nu weer voor buitenstaanders, dus … niet UPDB-leden)


Actueel

TitelOmschrijving
WedstrijdreglementenWedstrijdreglement (versie september 2017)


Masterclass Ton Sijbrands

Voor alle afleveringen, zie ook de overzichtspagina.


Kaart van verenigingen in GelderlandWillekeurig damfragment

Er zijn momenteel 34 damfragmenten waaruit wordt gekozen.

 
 Heeft u ook damfragmenten die af en toe op dit beginscherm mogen worden getoond?
Stuur ze dan op naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..


Wedstrijden van zondag 4 december 2022
tot en met zaterdag 10 december 2022
in de clubcompetities:

CompetitieRondeDatumThuisUitUitslag
Eerste klasse B4do 08 dec 2022DCG Groesbeek 1BDV Eerbeek CT 1   -   
Eerste klasse B5do 08 dec 2022DCH Harderwijk 2Kroonschijf Ede 1   -   
Tweede klasse A6do 08 dec 2022DCH Hengelo 2DSV Sinderen 3   -   


KNDB-nieuws

Eerste NK dammen categorie A in Westerhaar

In Westerhaar vindt van 1 tot en met 6 mei 2022 het Nederlands kampioenschap dammen in de klassen A plaats. De categorie A is bestemd voor spelers met een rating van 1100 tot 1300. Het totaal prijzengeld bedraagt: 700 euro.

De meerdaagse damwedstrijd geldt bij uitstek als het toptoernooi voor de breedtesport in Nederland.

Gespeeld wordt in een klasse met 24 deelnemers. De winnaar van het toernooi kan een hoofdprijs tegemoet zien van 400 euro.

Er is een open inschrijving voor het toernooi. De open inschrijving start op 15 december 2022 vanaf 12.00 uur. Op volgorde van binnenkomst worden dan de spelers gekozen. De inschrijving sluit op 28 februari 2023.

De aanmelding moet per email gericht worden aan: damclubwittevanmoort@gmail.com. Vermeld daarbij naam, telefoonnummer, email, adres, woonplaats, naam vereniging en de rating met 1 juli 2022.

Het inschrijfgeld bedraagt (inclusief dagelijkse lunch) 50 euro. Er worden 8 ronden Zwitsers gespeeld en op enkele dagen zal er een dubbele ronde worden gespeeld. Het precieze speelschema wordt later bekend gemaakt.

Damdag Surispora – Damclub Genk in Rotterdam is een mooi succes geworden

Op 3 december 2022 vond de 2e editie van het treffen tussen de Surinaamse spelers uit Nederland en de Damclub Genk in Rotterdam bij de kersverse damclub Denk Centraal Prins Alexander Rotterdam (DCPAR) plaats.

De 1e editie van oktober 2021 die door Radjendrenath Kalloe, Roy Verveer en Johan Evens in Genk werd georganiseerd, was al een daverend succes en de 2e editie kan ook de boeken ingaan als een gezellige en sportieve krachtmeting wat met 12 – 8 werd gewonnen door Surispora.

De organisatie heeft om de damdag waarschijnlijk door het WK Qatar 2022 en ook dat Nederland om 16.00 uur tegen USA moest aantreden alle zeilen bij moeten zetten om het van de grond te tillen. Zonder tekort te doen aan alle pioniers hierbij mijn complimenten aan de organisatie, metname de trekkers Johan Evens namens Genk, en is het gek als ik mijzelf in deze ook noem namens Surispora.

Verder een woord van dank aan de voorzitter van de KNDB Frans de Jonge, Piet Bouma (Toernooibase) en Eduard Autar voor het onder andere beschikbaarstellen van de speellocatie van DC PAR en samen met Roy Verveer voor het mede-organiseren.

Voor belangstellenden hierbij de link naar de wedstrijden:
Uitslagen Toernooibase

Zie ook de foto’s voor een impressie van de gezellige en sportieve damdag,

Met een sportieve groet,

Namens de organisatie
Lucien Farzan

Nieuwsflits breedtesport-topsport

Breedtesport

Als KNDB hebben we veel oudere leden en daardoor is er veel belangstelling voor meerdaagse toernooien voor veteranen. We hebben recent de veteranentoernooien in Bergamo (EK), op Curaçao (WK) en het Plusminus 55 toernooi in Lent gehad. In Limburg nadert het veteranenkampioenschap ondertussen zijn ontknoping.

In Bergamo eindigden bij het EK voor veteranen Andrew Tjong a Ong en Fred Ivens respectievelijk 2e en 3e en werden zij Europees kampioen in hun leeftijdsklasse. Bij het WK op Curaçao werd Anton Kosior eervol 2e.  In Lent behaalde Radjinder Jharap het kampioenschap in het eindklassement van Plusminus 55.

Foto: de winnaar van Plusminus 55 in Lent, Radjinder Jharap (foto Frans de Jonge)

Ondertussen heeft de stichting The Hague Open de organisatie van het Open Nederlands Kampioenschap voor veteranen in Voorburg aangekondigd van 24 tot en met 28 april 2023. Er is daar een fraaie en goed bereikbare speelzaal gevonden. Het concept van het gestopte veteranentoernooi in Wageningen wordt volledig gevolgd. Gevraagd is aan de KNDB om het ook een reguliere NK-status mee te geven.

Ondertussen zijn er weer veel eendaagstoernooien, zoals het net verspeelde Open sneldamkampioenschap van Dordrecht, het toernooi van de 100 jaar jubilerende Monsterse Damvereniging en het “snerttoernooi” van DES Lunteren. Daarnaast zijn er in het land de nodige provinciale kampioenschappen zoals in Groningen, Zeeland en Noord-Brabant.

Er is een geweldig aanbod van toernooien en eendagswedstrijden. Terecht stelt hieronder onze technische directeur Johan Krajenbrink zich de vraag in hoeverre deze organisatiecapaciteit niet ten koste van de organisatiecapaciteit voor ledenwerving gaat. Gelukkig is het schooldammen, een van de motoren voor verjonging en ledengroei, weer opgestart. Coördinator schooldammen Jan Voortman monitort wat er in het land gebeurt en hij is positief wat er is en wordt opgestart.

Een nieuwe initiatief is het Jeugdplatform dammen in Zeeland wat onder aanvoering van Leo van den Broeke met een doorstart van het schooldammen is begonnen. Het doel is om jeugdteams te organiseren binnen de Zeeuwse damclubs. Elders in het land gebeurt dit vaak op lokaal niveau. Damverenigingen organiseren regelmatig zelf regionale competities om de jeugd een aantrekkelijk damcompetitie buiten de eigen vereniging aan te bieden.

We zijn hoopvol gestemd dat de komende jaren door deze verjonging gebouwd kan worden aan een gezond damklimaat. Daarna is nog veel te doen aan het binden van de jeugd, maar ook de werving van volwassen nieuwe leden vraagt aandacht.

Frans de Jonge
voorzitter KNDB

Topsport

Het grote nieuws is natuurlijk het stoppen van wereldkampioen Roel Boomstra als professioneel topdammer. Hiermee wordt een tijdperk afgesloten. Roel heeft ongelooflijk veel betekend voor onze topsport. Hij heeft nu terecht ook erg veel aandacht gekregen in de media.   Roel heeft een heel kleine 20 jaar in ons programma gezeten en alle veranderingen meegemaakt. Hij stond onder ongelooflijke druk om wereldkampioen te worden en dat is hem gelukt. Roel is in die vele jaren gegroeid als speler en als mens. Wij zijn Roel veel dank verschuldigd en we hopen dat hij als amateur toch “gewoon” dammen blijft. Op de foto van Geb Kos, Roels laatste wereldtitel dit jaar tegen Shvartsman in Eindhoven.

Simon Harmsma is WERELDKAMPIOEN 2022 bij de junioren geworden en hij was ook al EUROPEES KAMPIOEN. Simon werd ook nog wereldkampioen bij het rapid en bij het blitz. Heel bijzonder. Simon haalde in het reguliere toernooi een hoge score met een fraaie eindsprint van 6 uit 3. Lisa Scholtens werd wereldkampioen bij de meisjes junioren bij het rapid! Dat geeft ook weer aan dat de meisjes stappen voorwaarts maken. Trouwens: op de teambijeenkomst voorafgaand aan het WjK op vrijdag 14 oktober in Wageningen was een mooi nieuw onderdeel een presentatie van Machiel Weistra met allerlei tips voor de ouders. Machiel kwam met een reeks prachtige citaten van ouders door de jaren heen gedaan. Erg leuk en erg leerzaam voor iedereen. Wouter Ludwig gaf vooraf ook weer een extra training en Stijn Overeem was weer onze perschef: Stijn heeft zich nu vooral gericht op de vele regionale kranten en dat met ook aardig wat succes. Tot slot wat betreft het WjK 2022 citeer ik nu graag onze hoofdcoach Rik Keurentjes over het succes van Mongolië bij dit WjK 2022 en de vergelijking met onze eigen aanpak:

“Alle topspelers, jeugdspelers, coaches, etc. zijn allemaal in de hoofdstad en werken volledig samen (in de geest van het boeddhisme). Zij werken niet met externe trainers, maar zij hebben hun eigen GMI’s (Dul, Manlai, etc) die als trainers fungeren. Er is dus een sterk gecentraliseerd programma met duidelijke regie. Vergelijk het bijvoorbeeld met Jakoetsk of Ufa in Rusland, Wuhan in China, etc. Hier komt bij dat Mongolië zich specifiek richt op successen bij de jongste categorieën. Dat betekent dat zij heel jong en hard selecteren en beginnen met opleiden. Hierbij is het niet onbelangrijk te benoemen dat Mongoolse vrouwen (moeders) een zeer grote rol spelen in de begeleiding van hun kinderen. Daarbij gelden andere normen en waarden omtrent begeleiding en gedrag – tenminste anders dan in Nederland. Er is kortom sprake van een gecentraliseerd programma dat gericht is op het verwerven van successen bij de jongste categorieën. Dit staat in contrast met het Nederlandse systeem waarbij een selecte groep wordt opgeleid voor het behalen van uiteindelijk succes bij de senioren. Hieruit is ook te verklaren dat Nederland leading is bij de junioren (s-1), en dat de Mongolen daar geen rol van betekenis spelen. Hieruit is dus ook te verklaren dat geen enkele Mongoolse speler nog de stap naar de wereldtop heeft gezet bij de senioren (zowel mannen als vrouwen).”

Na het EK 2022 begin oktober waren de A-statussen van Groenendijk, Boomstra en Sipma gelukkig weer verlengd. De A-status van Boomstra zal nu echter eind dit jaar gaan stoppen. Jitse Slump had een zogenaamde selectiestatus (maandelijkse onkostenvergoeding), máár heeft nu door zijn tweede plaats ook een A-status gekregen (maandelijks stipendium en maandelijkse onkostenvergoeding). Martijn van IJzendoorn viel net buiten de top 8 en heeft zijn status dus nog niet kunnen verlengen.

De Commissie Trainingen kwam bij elkaar op 11 oktober: we hebben afgesproken dat we willen proberen de jaarlijkse selectiedag/testdag van de KNDB te vergroten naar een talentdag voor jonge denkers. De selectiedag/testdag staat gepland op 21 januari en is en blijft de toegangspoort tot de centrale trainingen. De selectiedag/testdag is en blijft ook een testdag voor jeugdspelers. We hebben erg veel toernooien, misschien wel te veel, máár zo’n nationale dag, daar hebben we er maar eentje van. Deze damdag is met niets anders te vergelijken. Nu willen we graag óók een mooi programma maken voor de echt net beginnende jonge denkers tussen 7 en 20 jaar die het leuk vinden om te denken, te spelen, te gamen, plannen te maken en vooral mentaal getest te worden.

JA of NEE zeggen tegen een groot trainings- en wedstrijdprogramma is een grote keuze voor een meisjes- of een jongens talent. Sasha Chumachenko heeft nee gezegd tegen het ambitieuze programma van meisjestrainer/coach Ester van Muijen in 2023. Sasha: bedankt voor je inzet en we hopen natuurlijk dat je met veel plezier blijft dammen!

Ik hoor mij vaak zeggen dat “dammen overal is” en vooral ook in landen met veel armoede of met veel natuurgeweld, zoals in Mali of in Haïti. In het kampioenschap van PanAmerika 2022 liet Haïti weer eens zien dat zij al sinds jaar en dag zeer sterke en ook zeer interessante spelers voortbrengt: dat belooft wat voor het WK 2023. Er waren trouwens allemaal interessante landen aanwezig, zoals Cuba, maar Brazilië bijvoorbeeld niet en het zou kunnen dat ook hierbij Lelio Marcos erg gemist wordt.

Dit jaar kregen de jongens talenten via NOC*NSF per persoon 225 euro voor reiskosten, máár die regeling wordt opgeheven in 2023 om de begroting rond te krijgen. Jammer!

In Beilen werd niet alleen een World Cup georganiseerd, maar ook het EK blitz en het WK rapide. Alle organisatoren hopen natuurlijk op veel deelnemers en dat valt dan misschien ietsje tegen? Misschien zijn er ook wel te veel toernooien? Of zijn er nooit te veel toernooien? Hoe dan ook kan wel de kritische vraag gesteld worden of al die “toernooi-organisatie-tijd-energie” niet ook gestoken had kunnen worden in pogingen om ledenwinst te krijgen. Bijvoorbeeld door reünie-achtige-activiteiten voor oud-leden, die vaak het dammen wel volgen, máár geen lid zijn van een damclub.

De Commissie topsport zal bij elkaar komen op Papendal op 16 november. Ik hoop dan een nieuw concept van ons Topsportstatuut te hebben met vooral ook aandacht voor onze atletencommissie. Spannend is vooral, denk ik, waar het advies van de atletencommissie “gewoon” advies is en waar het als het ware een “verzwaard” advies is.

Johan Krajenbrink
technisch directeur

NK 2022 zonder Boomstra maar met Harmsma

Wageningen – Het Nederlands kampioenschap dammen moet het zonder twee topspelers doen. Zowel wereldkampioen Roel Boomstra als kersverse grootmeester Jitse Slump heeft afgezegd voor de titelstrijd die van 3 t/m 12 januari in Fletcher Hotel-Restaurant De Wageningsche Berg in Wageningen wordt verspeeld.

Foto: de regerend Nederlands kampioen Jan Groenendijk, door Geb Kos

Boomstra (29), onlangs nog glorieus winnaar van het World Cup-toernooi in Beilen, stopt als professioneel topdammer. Hij is toe aan een nieuwe uitdaging en wil zijn maatschappelijke carrière laten prevaleren, zoals hij vorige week in het Sportjournaal onthulde.

Slump heeft de afgelopen periode alle tijd geïnvesteerd in het bemachtigen van de internationale grootmeestertitel, deelname aan het WK en van de A-status van NOC*NSF. Hij is daar op het EK in Kortrijk en in Hoogeveen in geslaagd maar kan zijn tentamens niet nog een keer verzetten..

Deze twee wereldtoppers worden vervangen door twee nog jonge spelers. De in Wezep woonachtige Rick Hakvoort (26) was al eerste reserve gezien zijn resultaten in de halve finale. Als tweede invaller heeft de Topsportcommissie het piepjonge supertalent Simon Harmsma voorgedragen. De 17-jarige Culemborgse gymnasiast heeft het afgelopen jaar veel progressie gemaakt en liet zich onlangs in Turkije tot wereldkampioen bij de junioren kronen voor Machiel Weistra (zilver) en benjamin Emre Hageman (vijfde). Deze laatste twee maken eveneens hun debuut op dit NK.

Foto: NK-debutanten Simon Harmsma (17) en Machiel Weistra (19) wonnen op het WK jeugd samen zes bekers en de nodige medailles, door Heike Verheul

Confrontatie

Door het afhaken van Boomstra en Slump zijn van TeamNL nog titelverdediger Jan Groenendijk, Wouter Sipma en Martijn van IJzendoorn in de (titel)strijd. En uiteraard hun trainer Alexander Baljakin. De achtvoudige Nederlandse kampioen, vorig jaar na barrage tweede, komt daardoor niet meer uit in persoonlijke wedstrijden maar gaat alleen nog op het NK de confrontatie met zijn pupillen aan.

Van de overige spelers zijn de wisselvallige Ron Heusdens en de zeer stabiele Hein Meijer outsiders. Verder nestor Waldo Aliar (71), ‘vaste gast’ Anton van Berkel, de onvoorspelbare Jan van Dijk en de moeilijk te kloppen Ben Provoost. De Schiedamse landskampioen Van Stigt Thans is met  vijf spelers vertegenwoordigd; de Wageningse topclub WSDV met drie.

Tijdens de dubbele rondes van zaterdag 7 en dinsdag 10 januari zal de levende legende oud-wereldkampioen Ton Sijbrands de partijen op het demonstratiebord van commentaar voorzien.

Zie ook de vandaag gelanceerde speciale NK-website: nk2022.kndb.nl

Wereldkampioen dammen Roel Boomstra stopt als professioneel topdammer

Wereldkampioen dammen Roel Boomstra stopt eind dit jaar als professioneel topdammer. Boomstra zal in januari 2023 gaan werken bij DUO in zijn woonplaats Groningen. Hij is nu bijna 30 jaar en dit vindt hij het moment voor een verandering in zijn loopbaan. Boomstra weet nog niet of hij blijft dammen en indien ja: op welke manier dan.

Foto door Geb Kos: Boomstra in Hall of Fame, Papendal

Wereldkampioen dammen Roel Boomstra stopt eind dit jaar als professioneel topdammer. Boomstra zal in januari 2023 gaan werken bij DUO in zijn woonplaats Groningen. Hij is nu bijna 30 jaar en dit vindt hij het moment voor een verandering in zijn loopbaan. Boomstra weet nog niet of hij blijft dammen en indien ja: op welke manier dan.

Roel Boomstra kwam in het topsportprogramma van de KNDB in 2005 toen hij 12 jaar was. Harm Wiersma was het voorbeeld als de allerlaatste Nederlandse wereldkampioen in 1984. Het topsportprogramma wilde graag de wereldtitel terughalen naar ons land en de hegemonie van de Sovjet-Unie en Rusland eindelijk doorbreken. Boomstra was het grote talent en de druk op hem was groot. In beleidsplannen stond: “Alle steun voor Boomstra” en “Boomstra wereldkampioen”.

Het is Boomstra gelukt liefst 3 keer wereldkampioen te worden. Zijn secondanten waren steeds Rob Clerc en Wouter Sipma.

  1. De eerste keer was in de match tegen zijn landgenoot Jan Groenendijk in 2016. Boomstra won overtuigend. De match werd gespeeld in Groningen, Wageningen en Den Haag en haalde veel publiciteit, bijvoorbeeld in DWDD van Mathijs van Nieuwkerk.
  2. Boomstra werd voor de tweede keer wereldkampioen door veelvoudig Russisch wereldkampioen Alexander Shvartsman te verslaan in 2019. De laatste speeldag bij RTV Drenthe was een enorm succes. Ook deze match won Boomstra overtuigend.
  3. De derde en laatste keer dat Boomstra wereldkampioen werd was ook tegen Shvartsman: dit jaar in Eindhoven en ook nu met overtuigende cijfers.

Roel Boomstra heeft alle onze topspelers en onze toptalenten het voorbeeld gegeven dat het kan: wereldkampioen worden. Hij is al jarenlang het rolmodel in ons programma. Roel Boomstra heeft alle dammers laten genieten van veel mooie dampartijen. Roel: bedankt voor je grote inzet voor het dammen!

Johan Krajenbrink
Technisch Directeur TeamNL KNDB
7 november 2022

Foto: World Cup 2013, de finale van Boomstra (rechts) tegen Alexander Georgiev

Afsluiting professionele damcarriére

door Roel Boomstra, 7 november 2022

Het heeft voor mij altijd als een voorrecht gevoeld om van mijn grootste passie mijn beroep te hebben kunnen maken. Toch heb ik, na ruim 15 jaar deel te hebben uitgemaakt van Topsport KNDB, besloten om mijn professionele damcarrière aan het eind van dit kalenderjaar te beëindigen. Ik ben er trots op hoe mijn damcarrière mij heeft gevormd als persoon en ik kijk met veel genoegen terug op de behaalde successen, waarbij ik vrijwel al mijn jongensdromen waar heb kunnen maken. Een van mijn mooiste herinneringen is hoe blij bondscoach Rob Clerc en ik waren met mijn toernooiwinst bij de World Cup in Wageningen in 2013, het toernooi waarin ik voor het eerst de dominante Russen in een direct duel versloeg.

Tijdens mijn actieve damcarrière ben ik al bewust bezig geweest met de voorbereiding op mijn verdere toekomst. Zo heb ik – door gebruik te maken van een topsportstatus – de studie natuurkunde afgerond aan de Rijksuniversiteit Groningen. Daarbij ging mijn interesse met name uit naar programmeren. Het komende kalenderjaar voelt voor mij als het juiste moment om een overstap te maken naar een maatschappelijke carrière als fulltime Software Test Engineer bij de Dienst Uitvoering Onderwijs in mijn woonplaats, Groningen.

De damwereld is in mijn ogen een prachtige wereld met veel actieve, bevlogen vrijwilligers. Bij tijd en wijle mis ik echter de deskundigheid van professionals.Ik zie de goede bedoelingen van organisatoren, maar toch voldoen toptoernooien met regelmaat niet aan het niveau dat ik vind passen bij topsport. Dat daarnaast de internationale concurrentie aan de top is uitgedund, draagt eraan bij dat mijn motivatie is afgenomen om de damsport langer professioneel te beoefenen. Ik hoop nog steeds dat de damwereld zich verder zal professionaliseren.

Het doet mij enorm deugd dat naast mij, de andere Nederlandse topdammers aansluiting hebben gevonden bij de absolute wereldtop. Ik ben er dan ook van overtuigd dat Topsport KNDB de komende jaren nog steeds succesvol zal zijn. Bij deze beëindig ik met een zeer tevreden gevoel mijn professionele damcarrière, waarbij ik de pracht en het beleefde plezier van het damspel altijd zal koesteren. Ik wil graag de vele trainers, coaches, sparringpartners en damorganisatoren hartelijk bedanken voor hun bijdragen aan mijn succesvolle damcarrière.1 Daarnaast wil ik graag de damclubs DG Het Noorden en Hijken DTC bedanken, ik heb me daar altijd erg thuis gevoeld. Ik zal nog steeds van het damspel blijven genieten, enkel niet langer als professional.

1 Speciale vermeldingen voor hun bijdragen aan mijn damcarrière verdienen in ieder geval: Annemieke en Feike Boomstra (ouders), Henk Stroetinga (trainer), Jan van Meggelen (trainer), Alex Mathijsen (trainer), Nina en Henk Hoekman (trainer en coaches), Irene Buffart (mentor VWO), Johan Krajenbrink (trainer en technisch directeur KNDB), Jacob Okken (sparring partner), Pieter Steijlen (sparring partner), Alexander Baljakin (trainer), Rob Clerc (trainer en bondscoach), Pim Meurs (sparring partner), Wouter Sipma (secondant en sparring partner), Cees Reitsma (topsportcoördinator RUG), Geartsje Zondervan (studieadviseur RUG), Ton Sijbrands (trainer), Rik Keurentjes (coach, vertegenwoordiger), Artem Ivanov (sparring partner), Guntis Valneris (sparring partner), Hardy Menkehorst (sportpsycholoog), Wim Koopman (voorzitter Hijken DTC en damorganisator), Bert Dollekamp (damjournalist), Arjan de Vries (bondsdirecteur en damorganisator), Thalina Prins (partner), al mijn collega’s bij Topsport KNDB (training), de KNDB en NOC*NSF (ondersteuning en financiële middelen).

Simon Harmsma en Lisa Scholtens wereldkampioen jeugddammen 2022

Foto: WK Jeugd Turkije 2022, groepsfoto TeamNL

Afgelopen week werd in het Turkse Antalya het Wereldkampioenschap Jeugddammen gehouden. De Nederlandse afvaardiging deed het bijzonder goed met maar liefst twintig medailles. Simon Harmsma bleek de absolute kampioen met gouden medailles bij de junioren op alle disciplines: klassiek, rapid en blitz.

Foto: Simon Harmsma, wereldkampioen junioren alle disciplines

Alle uitslagen zijn te vinden op de toernooiwebsite. Voor meer informatie over de Nederlandse d’équipe kun je terecht op jeugddammen.com. Hier staan onder meer de verslagen en foto’s gebundeld.

Foto: Lisa Scholtens, wereldkampioen junioren meisjes rapid

Het complete overzicht van de Nederlandse medaillewinnaars tref je ook hieronder aan:

Simon Harmsma – 1e junioren klassiek, rapid, blitz

Machiel Weistra – 2e junioren klassiek, 3e junioren rapid, blitz

Lisa Scholtens – 1e junioren meisjes rapid, 2e junioren meisjes blitz, 3e junioren meisjes regulier

Roland Kreeft – 3e aspiranten klassiek, blitz

Sytze Spijker – 3e aspiranten rapid

Fleur Kruysmulder – 3e aspiranten meisjes blitz

Alexei Ovsyanko – 2e pupillen klassiek

Matheo Boxum – 2e pupillen rapid, 3e pupillen klassiek, blitz

Sasha Chumachenko – 2e pupillen meisjes rapid

Yulia Bintsarovska – 3e pupillen meisjes klassiek, blitz

Team NL succesvol op herfsttoernooien

De afgelopen week stond heel Nederland in het teken van dammen. In het hoge noorden werd de Damweek Hijken georganiseerd met naast de World Cup ook nog de Europese kampioenschappen Rapid en Blitz. In het midden van het land kon de liefhebber meedoen aan het Open Kampioenschap van Amersfoort.

World Cup

Podium World Cup vrouwen, foto gemaakt door TeamNL

Van 16 tot en met 21 oktober streden 58 dames en heren te Beilen in een World-Cup evenement. Bij de mannen gaven weerstandspunten uiteindelijk de doorslag. Roel Boomstra bleek, mede door een overwinning op oud-wereldkampioen Guntis Valneris, net iets betere tegenstanders te hebben getroffen dan de kersverse grootmeester Jitse Slump (2e) en speler-organisator Wouter Sipma (3e). Bij de vrouwen ging de voor damclub Hoogeveen uitkomende Europees kampioene Natalia Sadowska aan de haal met goud. Viktoriya Motrichko werd 2e en Rosanne Steenblik 3e.

Voor alle uitslagen en beschikbare partijen kun je terecht op de volgende pagina: World Cup Hijken

EK Rapid

Podium EK Rapid mannen, foto gemaakt door TeamNL

De damweek van Hijken stond afgelopen zaterdag in het teken van het EK Rapid en EK Blitz. Met maar liefst zeven overwinningen uit negen partijen ging de titel bij de mannen in het rapid-tempo naar Wouter Sipma. Artem Ivanov en Guntis Valneris vulden ol gepaste afstand het podium aan. Natalia Sadowska greep de Europese rapid-titel bij de vrouwen met een punt voorsprong op Marta Bankowska. Viktoriya Motrichko legde hier beslag op het brons.

Voor alle uitslagen en beschikbare partijen kun je terecht op de volgende pagina’s:
Algemeen
Vrouwen

EK Blitz

Podium EK Blitz vrouwen, foto gemaakt door TeamNL

De damweek van Hijken werd op zondag afgesloten met het EK Blitz. Bij de mannen eindige Roel Boomstra op de eerste plek.  Yuriy Anikeev werd tweede, terwijl Guntis Valneris genoegen moest nemen met de derde plek. Natalia Sadowska zorgde voor een drieslag door naast de World Cup en het EK Rapid ook het EK Blitz op haar naam te zetten. Viktoriya Motrichko en Marta Bankowska eindigden op de tweede en derde plaats.

Voor alle uitslagen en beschikbare partijen kun je terecht op de volgende pagina’s:
Algemeen
Vrouwen

Open Kampioenschap van Amersfoort

Prijswinnaars Damkampioenschap van Amersfoort, foto gemaakt door Ton van der Ploeg

Honderddertig kilometer verderop troffen 39 dammers elkaar in het open Kampioenschap van Amersfoort. Na zeven rondes bleek Ron Heusdens de meeste punten te hebben verzameld. Op één punt achterstand volgde een vijftal spelers, onder wie Alexander Shvartsman. Op weerstand ging de tweede plek naar Christian Niami en derde werd Hein Meijer.

Voor alle uitslagen en beschikbare partijen kun je terecht op de volgende pagina:
Open Damkampioenschap van Amersfoort

Auke Scholma benoemd tot erelid KNDB

Op 19 oktober jl. heeft de voorzitter van de KNDB tijdens de Worldcup van Hijken in Beilen aan Auke Scholma de speld van Erelid van de KNDB overhandigd. Auke die met Ester van Muijen de streaming van het toernooi in Beilen verzorgde, was totaal verrast. Op de foto (van Chittra Japal) bevestigt Auke zelf de speld op het podium in de speelzaal in Beilen.

De Bondsraad kon zich goed vinden in de argumentatie van de Vertrouwenscommissie  Onderscheidingen voor de toekenning van het erelidmaatschap van de KNDB aan Auke:

“Auke Scholma heeft een indrukwekkende en veelzijdige staat van dienst. Als topspeler nam hij in de periode 1978-2017 maar liefst 31 keer (een absoluut record!) deel aan het Kampioenschap van Nederland, werd hij in 1995 nationaal kampioen, en eindigde hij daarnaast nog zeven keer als 2e of 3e. Auke boekte ook tal van successen in nationale en internationale toernooien, met als mooiste resultaat zijn vijfde plaats – in de slipstream van Shvarzman, Podolski, Georgiev en Tsjizjov – in het WK 2007 in Hardenberg. In zijn meer dan 50-jarige (!) damcarrière toonde Auke Scholma zich met regelmaat de ‘smaakmaker van het toernooi’ door zijn compromisloze en hartverwarmende stijl.

Daarnaast heeft Auke Scholma als problemist prachtige composities op zijn naam staan, en heeft hij als damjournalist en -propagandist zijn sporen meer dan verdiend. Met zijn jarenlange activiteiten als auteur van damrubrieken, als damverslaggever, en als commentator bij grote damevenementen heeft hij een breed publiek in Noord-Nederland en ver daarbuiten deelgenoot weten te maken van zijn liefde voor het damspel.

Auke Scholma’s gehele oeuvre overziend, adviseert de commissie de Bondsraad hem voor zijn uitzonderlijke staat van dienst voor de damsport te onderscheiden met het erelidmaatschap van de KNDB.”

Nieuwsflits breedtesport-topsport

Breedtesport

Afgelopen week heb ik dagelijks het EK in Kortrijk bezocht. Voor de topsportprestaties zie het onderstaande schrijven van onze technische directeur Johan Krajenbrink. Het EK was door de open inschrijving ook een feest voor de breedtesport. Tientallen (Nederlandse) deelnemers kregen de gelegenheid om aan een EK mee te doen en zich te meten met damvriend(inn)en uit andere landen maar ook met de Europese topdammers. Zo hebben we kunnen smullen van de fraaie combinatie van Janes de Vries, de “Houdini van de Belgische Dambond” tegen de sterkere geachte Jim Depaepe.

Na wits 39-33 sloeg zwart toe:

Bijzonder spannend was of een Nederlandse vrouw zich zou weten te plaatsen voor het Wereldkampioenschap vrouwen 2023 op Curaçao. Het EK vrouwen werd gedomineerd door sterke Poolse en Oekraïense damsters. Na een overtuigende remise in de laatste ronde tegen Viktoriya Motrichko behaalde Lisa Scholtens een fraaie 9e plaats en plaatste ze zich daarmee voor het WK vrouwen 2023. Een geweldige opsteker voor Lisa. Reken maar dat Lisa met haar trainer Zainal Palmans flink aan de slag gaat om bij het WK 2023 zo hoog mogelijk te eindigen!

Foto met Lisa Scholtens (links achterin  bij het EK vrouwen in Kortrijk, foto Frans de Jonge)

Ondertussen staat ons de komende maanden een groot aantal damevenementen te wachten. Ze zijn de moeite waard om te bezoeken of nog liever aan deel te nemen. Zie ook de damkalender op Toernooibase of deze is via onze website te bereiken. (https://toernooibase.kndb.nl/opvraag/kalenderall.php?taal=&keus2=).

Na de komende ronde van de Nationale Competitie is er een groots toernooi in Hijken. Een Worldcuptoernooi met aansluitend de Europese kampioenschappen blitz en rapid. Helaas deels overlappend met het Open Kampioenschap van Amersfoort. Twee mooie damevenementen.

Er is ook een aantal toernooien voor veteranen, zoals eind oktober in Lent, het zogeheten PlusMinus 55 toernooi. Dit toernooi is volgeboekt, maar er kan nog altijd worden deelgenomen aan het nagenoeg tegelijk plaatsvindende Wereldkampioenschap voor Veteranen in Willemstad op Curaçao.

Vanaf 30 oktober tot en met 6 november vinden de Wereldkampioenschappen jeugd plaats in Turkije. 18 deelnemers zullen ons land daar gaan vertegenwoordigen. In een van de volgende nieuwsflitsen komen we hierop terug. Zie ook op: https://wcy2022.draughts.com.ua/

Als KNDB gaan we prioriteit leggen bij school- en jeugddammen. Onze Jeugdcommissie wordt fors uitgebreid van 2 naar ca. 8 leden. We kijken hierbij niet meer alleen naar de organisatie van NK school- en jeugddamevenementen, maar we bekijken het hele speelveld voor het jeugd- en schooldammen. Dit doen we samen met verenigingen, bonden, organisatoren, scholen, gemeenten en sponsoren. De damkalender voor de jeugd zal de komende jaren uitgebouwd worden met aantrekkelijke school- en jeugdevenementen. Dit moet leiden tot een gezonde leeftijdsopbouw binnen onze bond en natuurlijk ook tot meer jeugdleden.

Zo te lezen blijven we een interessante damkalender houden, met voor ieder wat wils.

Frans de Jonge
voorzitter

Topsport

Jan Groenendijk is kampioen van Europa 2022 geworden. We willen graag damland nummer 1 worden en dat is gelukt bij dit EK 2022. Bij dit EK 2022 in België in de eerste week van oktober, kwam onze prestatiemanager Francesco Wessels een paar dagen langs en dat is natuurlijk geweldig en de komst van Francesco staat in mijn ogen symbool voor de grote inzet van NOC*NSF voor onze topsport. Hoofdcoach Keurentjes en trainer/coach Baliakin waren erbij in België, want dit was natuurlijk een belangrijk toernooi. Ook de trainer/coach van de meisjes talenten Ester van Muijen was in België, met verschillende meisjes talenten, want een doel is dat meisjes talenten veel internationale toernooien spelen: dat lukt dit jaar goed, onder meer door de sponsoring van Marinus Willemsen en zijn bedrijf Basalt Bouwadvies. Meisjes talent Lisa Scholtens pakte trouwens een WK 2023 plaats. Op voorstel van Francesco Wessels trouwens, zullen we later dit jaar met hem gaan afspreken om te kijken wat NOC*NSF heel eventueel toch zou kunnen betekenen voor het programma van de meisjes talenten en/of de verdere scholing van Ester van Muijen. Ook hieruit blijkt de betrokkenheid van de sportkoepel met de KNDB. Verder ziet een EK er natuurlijk zonder Russen en zonder Wit-Russen heel anders uit… Veel andere landen waren er gelukkig wel, hoewel bijvoorbeeld Estland ontbrak bij de mannen. Het EK is traditioneel ook één van de kwalificatie momenten voor het WK 2023 en Jan Groenendijk en nummer 2 Jitse Slump pakten de maximaal 2 plaatsen voor ons land, en Roel Boomstra is al geplaatst als wereldkampioen. De kwalificatie via bijvoorbeeld rating en/of World Cup eindstand wordt nu waarschijnlijk nog weer ingewikkelder vanwege de terechte sancties tegen Rusland en Wit-Rusland.

De voorbereidingen voor het WJK 2022 in Turkije zijn in volle gang, met bijvoorbeeld een bijeenkomst voor het gehele team op vrijdagmiddag 14 oktober in het clubgebouw van Wageningen. De damkalender is nationaal en internationaal overvol en dus konden we alleen een doordeweekse middag vinden. De teambijeenkomst voor het EjK 2022 was nog op het mooie Papendal, máár aangezien ons budget aldaar van 25.000 euro per jaar aan het opraken is, hebben we nu gekozen voor “gewoon” een clubgebouw. Teamsfeer en teamgevoel zijn één van de pijlers onder het succes bij zowel de jeugd alsook de senioren, dus daar beginnen we graag al vroeg aan te werken.

Op donderdag 6 oktober was op Papendal de zogenaamde superreview op Papendal met dammen, schaken, bridge en natuurlijk NOC*NSF. Dit doen we al verschillende jaren samen en het idee is natuurlijk dat we veel van elkaar kunnen leren. Voorbeeld: hoe pakken de schakers de ontwikkeling van hun grootste talenten aan? Doel is ook dat we ons vooraf natuurlijk allemaal goed hebben voorbereid en vervolgens ook kritische vragen stellen en vanzelfsprekend doen de vertegenwoordigers van de sportkoepel dit ook. Ik had op tijd mijn stukken ingeleverd en tijdens mijn presentatie gaf ik onder meer een extra toelichting, aan de hand van tien kleine voorbeelden, hoe wij functioneren als TeamNL KNDB en dat dat grote meerwaarde heeft voor iedereen.

Dit najaar zullen ook verschillende commissies vergaderen, zoals op dinsdag 11 oktober de Commissie Trainingen in Veenendaal. Behalve praktische zaken rond trainingen proberen we ook tijd en energie te vinden om aan intervisie te doen. In november moet ook de Commissie Topsport bij elkaar gaan komen, met daarbij bijvoorbeeld de actieve spelersvertegenwoordiger Wouter Sipma. We hopen trouwens onze Atletencommissie te kunnen gaan vergroten met een vertegenwoordiger(s) voor de jongens en de meisjes talenten. Ik ben benieuwd hoeveel kandidaten daarvoor zullen zijn.

Johan Krajenbrink
technisch directeur

 

 

Koops en Luchies kampioen van Nederland!

Op de slotdag van het NK B&C in Westerhaar was de spanning om te snijden. Wie zou er met de titel vandoor gaan in de beide klassen?

Op de foto de openingszet op dag 1 van het toernooi, op foto zittend, kampioenen van 2021, links Gert Brink cat. B. en Rechts Janes de Vries cat B. achter, v.l.n.r. KNDB voorzitter Frans de Jonge, arbiter Harry Hoonhorst, hoofdsponsor Koert Meuleman, burgemeester Hans Broekhuizen en voorzitter van WvM Gil Salomé.

In de B-groep won Bertwin Letteboer reglementair van Gerard Peroti waardoor de druk op Peter Frans Koops toenam. Koops moest nog een punt halen om de titel veilig te stellen. In een wat nerveus laveerpartijtje met Wim Koopman kwam hij niet in de problemen: remise. Koops en Letteboer hadden daarmee allebei twaalf punten, maar op weerstand werd Koops de verdiende winnaar. Letteboer kon tevreden zijn met zijn tweede plaats en de derde plaats werd een prooi voor Barbara Graas, die ook een sterk toernooi afleverde.

Op de foto de kampioenen v.l.n.r. Hans Luchies (cat C) en Peter Frans Koops (cat. B.).

In de C-klasse werd de koploper van het eerste uur op de meet geklopt. Hans Luchies won in extremis van Jos Moorman waardoor hij Ramon Ramkisoen stevig onder druk zette. Ramkisoen kon tegen de dit toernooi sterk spelende Hans Loots niet tot kansen komen en berustte in remise. Daarmee eindigden Luchies en Ramkisoen beide op twaalf punten en werden weerstandspunten scherprechter. De tegenstanders van Luchies hadden dit toernooi iets beter gepresteerd waardoor hij zich kampioen van Nederland mag noemen. Ramkisoen eindigde op de verdienstelijke tweede plaats en kan daar ook tevreden mee zijn. Hans Loots en Erik Ploeger eindigden op de gedeelde derde plaats.