Instellingen wijzigen

Instellingen

Hier kunt u aangeven wat er zichtbaar moet zijn op de hoofdpagina

Alleen deze gegevens worden opgeslagen in een cookie!

OnderdeelZichtbaar
Fotobalk bovenin
Nieuws - laatste nieuws *
Nieuws - agenda *
Nieuws - inschrijfformulieren *
Nieuws - actueel *
Kaart van verenigingen in Gelderland
Willekeurig damfragment
Programma clubcompetitie deze week *
Programma bekercompetitie deze week *
Niet ingevulde uitslagen clubcompetitie *
Niet ingevulde uitslagen bekercompetitie *
KNDB-nieuws
Toernooibase-nieuws
FMJD-nieuws
Facebook
Google agenda
Menu altijd bovenaan
Kleur schema
Hout (standaard)
Lichtgeel
Lichtgroen
Grijs
* Indien deze items niet worden weergegeven, dan wordt er een melding
weergegeven dat er mogelijk belangrijke items niet worden weergegeven!


  De nieuwsmedia van de Gelderse Dambond zijn:Actueel

TitelOmschrijving
WedstrijdreglementenWedstrijdreglement (versie september 2017)


Kaart van verenigingen in GelderlandWillekeurig damfragment

Er zijn momenteel 34 damfragmenten waaruit wordt gekozen.

 
 Heeft u ook damfragmenten die af en toe op dit beginscherm mogen worden getoond?
Stuur ze dan op naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..


Wedstrijden tot zaterdag 13 maart 2021 in de
clubcompetities tot die nog niet ingevuld zijn:

CompetitieRondeDatumThuisUit
Jan van der Zwan cup Poule A2Uitgesteld tot ?CTD Arnhem 1DCL Lent 1
Jan van der Zwan cup Poule A3Uitgesteld tot ?DV VBI Huissen 1CTD Arnhem 1
Jan van der Zwan cup Poule B1Uitgesteld tot ?WDV Winterswijk 1BDSV Barneveld 1
Jan van der Zwan cup Poule B2Uitgesteld tot ?CTD Arnhem 2BDSV Barneveld 1
Jan van der Zwan cup Poule B2Uitgesteld tot ?DUO Doetinchem 1WDV Winterswijk 1
Jan van der Zwan cup Poule B3Uitgesteld tot ?BDSV Barneveld 1DUO Doetinchem 1
Jan van der Zwan cup Poule B3Uitgesteld tot ?WDV Winterswijk 1CTD Arnhem 2

KNDB-nieuws

Battle 2: Witte van Moort zegeviert

Opnieuw traden meer dan 150 dammers in het strijdperk van de Lidraughts Arena. In de tweede ronde van de Nationale Team Battle gespeeld op vrijdagavond 5 maart was het Damclub Witte van Moort die op grootse wijze het kampioenschap van de Ereklasse op zijn naam schreef met maar liefst 106 punten. Het vorige week gepromoveerde team VBI Rapid volgde op gepaste afstand met 83. Verrassende derde werd deze week de ploeg Samen Sterk onder aanvoering van kingJoffrey94 met 77 punten.

Het Noorden, vorige week nog kampioen, moest deze keer genoegen nemen met een vierde positie, gevolgd door het stabiele team RDC Internet uit Rijnsburg dat zich stevig in de middenmoot vestigde. Een aantal teams moest vechten tegen degradatie. Promovendi Heijmans Excelsior en de Bornse Damvereniging konden zich staande houden en bleven net buiten de degradatiezone.

Dat lukte de nieuwkomers in deze poule VELO en Zenderstad nét niet waardoor deze teams volgende week weer op adem mogen komen in de Hoofdklasse. Bij deze twee degradanten voegde zich onverwacht ook de Haarlemse Damclub die vorige week nog vierde werd.

Hoofdklasse
In de tweede poule werd het al snel duidelijk welk team er met de eindoverwinning vandoor zou gaan. Een soort vreemdelingenlegioen had zich onder de naam “Draughts League 8×8” ingeschreven. Dit team bestaat voornamelijk uit Poolse dammers, maar wordt aangevoerd door een Malinees die onder Amerikaanse vlag opereert. Internationaal Meester Cheick Sadibou Drame alias “fred” is één van de sterkste dammers op lidraughts. Het team “Draughts League 8×8” behaalde 111 punten en was daardoor onbereikbaar voor Damclub IJmuiden en Dammers Hoogeveen, die beiden wél promoveerden naar de Ereklasse volgende week.

Lidraughts wordt aangepast voor onze team battles
Wij hebben contact gezocht met de ontwikkelaars van lidraughts en gevraagd of ze het maximum van 10 teams per Arena battle zouden willen verhogen. Daarnaast zouden wij ook graag de mogelijkheid zien om meer dan één teamleider te hebben per team. Beide verzoeken zijn door lidraughts welwillend ontvangen. Men vindt het leuk dat er zoveel dammers meedoen aan de team battles. Het plan is om de gevraagde wijzigingen binnenkort te implementeren. Als dat goed gaat, dan zouden we vanaf vrijdagavond 12 maart weer nieuwe teams kunnen toevoegen aan de battles.

Heeft jouw vereniging belangstelling om net als 20 andere teams ook mee te doen? Meld je dan aan op lidraughts door een bericht te sturen naar Boterhoofd. Het werkt het beste als je vijf of meer clubgenoten hebt om samen een team te vormen. Ook het aanmelden van een ‘vriendenteam’ is mogelijk!

Nieuwsflits breedtesport-topsport

Breedtesport

Regelmatig komt de vraag binnen of de KNDB nog iets gaat organiseren de komende maanden. Regelmatig lees ik ook van besturen in de regio dat voorlopig alle toernooien en competities zijn stilgelegd. Bij verenigingen zijn de reacties niet anders. Wij hebben eigenlijk geen doorstartprogramma. In een eerdere lockdown was het voor de sport nog wel bedacht: eerst buitensporten, daarna binnensporten voor verenigingen (opening clubavonden), daarna regionale wedstrijden en uiteindelijke landelijke competities.

In gesprekken met bestuurders en organisatoren komt steeds vaker het idee naar voren om de doorstart via de weg van geleidelijkheid en van klein naar groot uit te bouwen. Dit kan je vanuit de regio opbouwen, maar ook als een paar verenigingen dit verder met elkaar uitwerken. Gegeven is dat de grotere competities en (zomer)toernooien pas in en na de zomer gespeeld kunnen worden.

Je kan in de regio best je voorbereiden op een speelklaar zijn voor eerst jeugd en daarna senioren. Waarschijnlijk is in juni en juli meer mogelijk. Te beginnen met de jeugd tot en met 18 jaar. Reserveer een aantal zaterdagen (middagen voor de jeugd) en houd ééndaagstoernooien bij verschillende verenigingen. Afhankelijk van de dan heersende veiligheid kan je de omvang van die ééndaagstoernooien bepalen. Wat en hoe je die middagen en dagen organiseert maakt eigenlijk niet uit, het is altijd goed om weer met elkaar te kunnen dammen. Als iedereen maar weer veilig en gezellig kan dammen.

Dit kan je doen vanuit de regionale bonden maar ook verenigingen kunnen dit met elkaar doen. Zoek een aantal centrale locaties uit, reserveer dagen en bereidt die ééndagstoernooien met elkaar voor. Dit biedt de meeste kans op succes en veel damplezier. Voor de jeugd is alleen de middag aan te bevelen, zodat ’s ochtends nog een fysieke sport kan worden beoefend.
Houd je wel aan de dan geldende veiligheidsmaatregelen.

Meld je gereserveerde datum voor je toernooi aan:

 1. via het aanmeldingsformulier bij de damkalender op onze website https://www.kndb.nl/damkalender/
 2. maar ook bij onze Facebookpagina: https://www.facebook.com/kndbofficial

Breedtesport betreft niet alleen de reguliere wedstrijden en competities, maar ook het dammen gericht op andere doelgroepen zoals senioren in allerlei hoedanigheden. Daar kennen we binnen de KNDB al een aantal mooie voorbeelden van. De kunst is om daar met elkaar meer focus in aan te brengen.

Een recent interessant initiatief komt vanuit een bestuurslid (Nizaam Muradin) van de provinciale Zuid-Hollandse Dambond (ZHDB). Dit initiatief heeft de prijs gewonnen van de lokaal prestigieuze Dik Hooimeijer prijs 2020 in Den Haag (een royale geldprijs). Het plan is om (kwetsbare) ouderen uit hun isolement te halen door ze op te zoeken en bij hen (in de buurt) te gaan dammen. Zeker in Coronatijd is dit isolement alleen maar verergerd. Nizaam speelt dampartijen met hen, soms vanachter het raam en leert ze ook online dammen. Nizaam kan dit niet alleen en hij zoekt nu vrijwilligers. Ook is hij in gesprek met de gemeente Den Haag om dit plan meer structuur en inhoud te geven. Er zijn subsidiemogelijkheden. Waarschijnlijk hebben ook andere gemeenten hier wel subsidiepotjes voor. Voor aanmelden als vrijwilliger en voor informatie: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Ook dammend Tilburg biedt aandacht voor senioren en heeft op een aantal dagdelen in Tilburg uurtjes voor senioren, voor zowel dammen als schaken. Voor informatie kan je terecht bij Theo van den Hoek.

Foto in Martinizorg (Groningen) door Zainal Palmans

In het noorden van het land speelt het project “Fitter Brein”. Dit programma draagt bij aan fittere breinen en zorgt ervoor dat de verschillende generaties (weer) bij elkaar aan tafel komen via het damspel. In deze periode is er een online damtoernooi georganiseerd voor spelers uit de provincie Groningen, Friesland en Drenthe. Voor contact Zainal Palmans, Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. en bekijk ook de website voor meer informatie: www.fitterbrein.nl of www.hannn.eu.

In Soest is de stichting Conatum  https://stichtingconatum.nl/ onder voorzitterschap van Evert Davelaar mede gericht op het verzorgen van hersenfitness via dammen en schaken aan bejaarden- en verzorgingstehuizen

Frans de Jonge
voorzitter KNDB

Topsport

De gratis selectiedag/testdag is online op zaterdag 27 februari! We willen natuurlijk dat deze bijzondere en zeer traditionele jaarlijkse dag dóór gaat en dus online dit jaar. We staan op zo’n 40 inschrijvingen en dat is zo ongeveer het aantal van vorig jaar.

Op 17 februari had de technische staf met hoofdcoach Keurentjes, trainer/coach Baliakin en technisch directeur Krajenbrink een overleg in onze vaste zaal op Papendal. Alles loopt volgens plan en de verschillende trainingen draaien volop. Natuurlijk kijken we ook goed wat de spelers willen, wat zij nodig hebben, hoe het gaat met de zelfstudie en ook wat online goed kan en wat niet.

Op 17 februari hadden hoofdcoach Keurentjes en technisch directeur Krajenbrink ook een overleg met NOC*NSF over de zogenaamde talentprofielen. Ook weer in onze vaste damzaal op Papendal. Duidelijk is al jaren hoe wij scouten, hoe streng wij zijn voor een talent in ons programma wordt toegelaten en wat dat programma vervolgens inhoudt.

Jan Groenendijk legt in prachtige korte video’s (zie KNDB op YouTube!) veel elementen van ons spel uit voor beginners, máár ook voor andere dammers is het leuk en leerzaam. Kijken! En ook: Wat weet u van Prikken?

De foto is dit keer van Johan Haijtink en rechtsvoor zien we Jan Groenendijk.

Johan Krajenbrink
technisch directeur KNDB

Eerste ronde Nationale Team Battle gespeeld

Dit spontaan georganiseerde digitale damtoernooi op lidraughts.org wist in de eerste ronde op 26 februari 2021 de belangstelling op te wekken van een grote groep van meer dan 150 dammers. Deze spelers waren ongelijkmatig verdeeld over de 20 deelnemende teams. Er werd gespeeld volgens het op lidraughts.org bekende Arena systeem. Nog niet iedere dammer was hiermee vertrouwd, maar over het algemeen waren de reacties positief.

Arena
Het doel van het Arena-systeem is het verzamelen van zoveel mogelijk punten in een vooraf bepaalde speelduur. In dit geval 2 uur vanaf 20.30 tot 22.30 uur. De punten worden niet alleen bepaald door het het aantal gewonnen partijen, maar ook door de manier waarop deze winsten tot stand komen. Door middel van Streaks en Berserk kunnen extra punten worden verdiend.

Streaks
Een overwinning heeft een basisscore van 2 punten, een gelijkspel van één punt. Een verlies is geen punten waard. Als je twee partijen na elkaar wint, start je een “dubbele-punten-reeks”, voorgesteld door een icoontje van een vlam. De volgende partijen zullen steeds het dubbele aantal punten waard zijn totdat je er niet in slaagt een spel te winnen. Dus, een overwinning zal 4 punten waard zijn, een gelijkspel 2, en een verlies is nog steeds 0 punten waard. Bijvoorbeeld, twee overwinningen gevolgd door een gelijkspel zullen 6 punten waard zijn: 2 + 2 + (2 x 1)

Berserk
Wanneer een speler op de Berserk-knop klikt aan het begin van het spel, verliest hij/zij de helft van de tijd op de klok maar de overwinning is één extra toernooipunt waard. Met Berserk is de speler ook de extra seconden per zet (het increment) kwijt. Vooral dat laatste maakt het gebruik van Berserk zéér riskant.

Berserk is interessant wanneer het krachtsverschil tussen twee spelers groot is. De sterkere speler kan er dan op gokken, dat hij ook met minder tijd en zonder increment de partij kan winnen. Het risico is echter dat hij verliest door tijdsoverschrijding in een verder totaal gewonnen stelling.

In de eerste ronde werd bij ongeveer 10% van de partijen Berserk ingeschakeld. Omdat vanaf de tweede ronde het onderlinge krachtsverschil tussen de spelers gemiddeld kleiner zal zijn, is de verwachting dat het Berserk-percentage lager zal worden.

(De naam “Berserk” verwijst naar een legendarische Viking-strijder: https://nl.wikipedia.org/wiki/Berserker)

Geen vaste teamgrootte
Een van de voordelen van het Arena-systeem voor team battles is dat de teams niet van gelijke grootte hoeven te zijn. Dat maakt de organisatie een stuk eenvoudiger. Voor dit toernooi is er voor gekozen dat alleen de beste 5 scores van een team meetellen voor het eindresultaat. Daardoor zijn er eigenlijk twee competities in één. Elke speler probeert bij de beste 5 van zijn team te komen en tegelijkertijd probeert elk team het toernooi te winnen, of althans een zo goed mogelijk resultaat te behalen.

Poule A
De strijd om de overwinning in deze poule ging uiteindelijk tussen Het Noorden en Damclub Witte van Moort. In een nek-aan-nek race behaalde Het Noorden onder aanvoering van Michiel precies 100 punten. Slechts 2 punten meer dan Witte van Moort met edtwiest en playforstack als beste puntenmachines. Goede derde werd de Rijnsburgse Damclub met ruaidri als aanvoerder. In totaal behaalde RDC 85 punten.

De Haarlemse Damclub en Samen Sterk uit Hazerswoude werden respectievelijk vierde en vijfde in deze poule en plaatsten zich daarmee ook voor Poule A in de tweede ronde die op vrijdagavond 5 maart zal plaatsgrijpen. Ook weer vanaf 20.30 tot 22.30 uur.

Vermeldenswaard is nog dat de individuele strijd om de hoogste score per speler eindigde in een gedeelde eerste plaats tussen de eerder genoemde Michiel van Het Noorden en Stefan_stolwijk van de Haarlemse Damclub. Beide spelers behaalden 29 punten, maar de manier waarop deze scores tot stand kwamen was zeer verschillend.

Michiel speelde 9 partijen, bestaande uit één remise gevolgd door maar liefst acht winstpartijen! Hij profiteerde hiermee het beste van de hierboven genoemde regel voor streaks.

Stefan_stolwijk deed het anders. Ook hij bleef ongeslagen en speelde maar liefst 14 partijen in die twee uur van het toernooi. Daar zetten echter wel 7 remises bij, zodat hij minder dan Michiel profijt had van de regel voor streaks. Wel zette Stefan twee keer met succes de Berserk in werking.

Poule B
Zoals bekend hebben damspelers op lidraughts een zelfbedachte gebruikersnaam. We zien daardoor soms mysterieuze namen als MeneerMandje of Cranmobbed. Het is aan de spelers zelf of zij hun werkelijke naam al dan niet bekend willen maken in hun profiel.

In Poule B deed de speler ijzendoorn mee een aangezien hij ook de absoluut hoogste scoore behaalde van maar liefst 46 punten uit 13 partijen was het voor niemand een geheim dat het hier ging om de Internationaal Grootmeester, die in deze wedstrijd uitkwam voor het team VELO. Bij die score kwam niemand anders in de buurt, maar toch ging de eindoverwinning van Poule B naar een ander team, namelijk VBI Rapid. Dit onderstreept het feit dat het bij de Nationale Team Battle inderdaad gaat om de teamprestatie.

VBI Rapid behaalde in totaal 109 punten, méér nog dan het beste team in Poule A. Van die 109 punten stond er 39 op naam van één speler: giwdul. Tweede werd VELO met 89 punten, op de voet gevolgd door het team Heijmans Excelsior dat 85 punten noteerde.

De vierde en vijfde posities werden opgeëist door het team Zenderstand en de Bornse Damvereniging. Deze teams mogen hun krachten volgende week in Poule A laten zien.

Vervolg
Wij hebben het voornemen om deze Nationale Team Battle in elk geval nog drie keer te organiseren op 5, 12 en 19 maart. Daarna begint op 26 maart de eerste ronde van het toernooi Toernooibase Lidraughts Eighties Cup en het lijkt ons niet handig om daarmee te overlappen. Een en ander zullen we ook laten afhangen van de reacties die we ontvangen.

Gedetaileerde uitslagen en partijen
Deze kunnen worden gevonden op de website van lidraughts via de volgende links:
https://lidraughts.org/tournament/stIht6sa
https://lidraughts.org/tournament/sCfZfiJM

Eric van t Hof
Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

NK Vrouwen 2021 Zoutelande opnieuw uitgesteld

Vanwege de overheidsmaatregelen heeft de Stichting Damevenementen Zeeland laten weten het NK Vrouwen van 22-27 maart te moeten uitstellen. Versoepelingen van de overheidsmaatregelen zijn op korte termijn niet te verwachten.

De stichting zal in overleg met de directie van het Beachhotel en de KNDB met een nieuwe datum in het najaar komen. We gaan er van uit dat in het najaar in Zoutelande weer met toeschouwers gespeeld kan worden. Dit wordt dan de 15e keer in Zoutelande! Het wordt tevens de laatste keer in Zoutelande aangezien het stichtingsbestuur heeft besloten zijn activiteiten na ruim 20 jaar te moeten beëindigen.

Het is natuurlijk teleurstellend dat het toernooi voor de derde maal moet worden uitgesteld. Dit vraagt veel van speelsters, het Beachhotel en de organisatoren. We hebben veel waardering voor de betrokkenheid en flexibiliteit van alle partijen.

Aart Walraven
voorzitter Stichting Damevenementen Zeeland
Frans de Jonge
voorzitter van de KNDB

Online: Nationale Team Battle

P E R S B E R I C H T

Vanaf vrijdag 26 februari zal er wekelijks een Nationale Team Battle worden georganiseerd op lidraughts.org

Aanvang 20.30 uur Einde 22.30 uur
Speeltempo 5+3 (5 minuten bij begin partij, plus 3 seconden increment per zet)
Ranglijst wordt bepaald door de totale score van de top-5 spelers van elk team.

Hoe werkt het?

Iedere damclub kan een Team maken op lidraughts.org. Ga hiervoor naar het menu Gemeenschap -> Teams en klik dan links op Nieuw team. Vervolgens kun je het team aanmelden voor de battle door een bericht op lidraughts te sturen naar de organisator genaamd Boterhoofd.

Op dit moment van schrijven hebben zich teams aangemeld van de Rijnsburgse Damclub, Samen Sterk, het Leids Damgenootschap, de Alphens Damclub. Verenigingen uit IJmuiden, Den Haag en Wageningen hebben interesse getoond. Hoe meer teams zich aanmelden, hoe interessanter de competitie zal worden.

Lidraughts heeft een beperking van 10 teams per battle. Indien er meer dan 10 verenigingen belangstelling hebben, dan zullen er verschillende klassen worden aangemaakt, met een promotie/degradatie-regeling.

Vanaf 20.30 tot 22.30 speel je continu partijen, maar alleen tegen spelers van de andere teams. Dus nooit tegen je teamgenoten. Na afloop van iedere partij, kun je desgewenst een kleine pauze nemen of meteen doorgaan met de volgende partij.

Van iedere speler wordt de score bijgehouden. Van elk team worden de beste 5 scores bij elkaar opgeteld. Hiermee wordt de ranglijst samengesteld. Deze methode zorgt ervoor dat teams van verschillende grootte allemaal mee kunnen doen in de battle.

De sterke spelers van een team hebben als taak zoveel mogelijk punten te scoren. De mindere sterke spelers moeten proberen om zoveel mogelijk punten af te pakken van de concurrerende teams.

Ga voor de eerste Nationale Team Battle op vrijdag 26 februari 20.30 uur naar:
https://lidraughts.org/tournament/stIht6sa

Eric van t Hof
Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Nieuwsflits breedtesport-topsport

Breedtesport

Ondanks dat het coronavirus zich nog steeds dreigend verspreidt, zijn al weer de eerste daminitiatieven zichtbaar.

In Amersfoort zijn er plannen om op een nieuwe groep scholen met schooldammen te beginnen. Het is goed dat er in dergelijke grotere steden geïnvesteerd wordt in de jeugd.

Ook zijn er plannen ontwikkeld om landelijk een soort Grand Prix-toernooi voor de jeugd te organiseren. Deze worden nu met de regionale organisatoren besproken. Jeugd moet zoveel mogelijk spelen. Op zaterdagmiddagen en zondagen worden soortgelijke toernooien al gespeeld in het noorden van het land. Ze heten daar regiocups. Het verbeterde concept zal vermoedelijk DamZ!-Jeugdcup gaan heten.

Foto’s en ontwerp Zainal Palmans

In Utrecht wordt nagedacht over een online toernooi voor jeugdteams. In Gelderland wordt mogelijk geïnvesteerd in de oprichting en ontwikkeling van jeugdclubs in grotere gemeenten, maar er worden ook plannen ontwikkeld om de jeugd zo snel als mogelijk weer te kunnen laten dammen.

Rond de zomer worden voorronden en finales om het NK bij de jeugd verspeeld. Dit vraagt heel wat van de organisatoren omdat nog niet zeker is wanneer er weer fysiek gespeeld mag worden.  De Jeugdcommissie van de KNDB kan daarbij wel wat hulp gebruiken en is op zoek naar versterking! Ze zoeken iemand voor de coördinatie van de persoonlijke wedstrijden in samenwerking met Laura Timmerman en iemand voor de coördinatie van de ééndagstoernooien. Iets voor jou? Neem dan contact op met Michel Stempher (Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.) of Laura Timmerman (Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.)

Eerdaags zal duidelijkheid komen over het NK vrouwen in Zoutelande. De organisatie gaat in gesprek met de betreffende autoriteiten. Het zal waarschijnlijk dan wel een NK zonder publiek worden.

Kortom, met het voorjaar in aantocht begint ook het damleven weer heel traag tot leven te komen.

Frans de Jonge
voorzitter van de KNDB

Topsport

FMJD heeft beslist over de WKmatch: Boomstra en Georgiev kunnen spelen dit najaar. Dit alles vergt het uiterste van het organisatiecomité, Eindhoven en de KNDB. Dit vergt ook het uiterste van zou ik zelf denken Roel Boomstra: had Georgiev zich immers al niet lang teruggetrokken, om maar eens iets te noemen? En was het niet de bedoeling om de match te spelen in het eerste stuk van 2021 en dus nog voor het WK 2021 dat gepland staat in Estland eind juni? Hoe dan ook: Roel Boomstra heeft er goed en professioneel op gereageerd. Laten we hopen op een prachtige WKmatch in ons eigen land in Eindhoven dit najaar!

De gratis selectiedag/testdag is online op zaterdag 27 februari! Opgeven kan nog steeds via ons bondsbureau: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. We willen graag dat deze jaarlijkse dag dóór zal gaan: dus online dit jaar. We staan momenteel op een ruime 30 inschrijvingen en dat is wat minder dan vorige jaar met 40 inschrijvingen.

CTO Papendal heeft voortaan TeamNL centrum. Een prachtige en passende naam. In een overleg tussen NOC*NSF, TeamNL centrum en TeamNL KNDB wordt gekeken wat er allemaal nog beter kan, zoals in onze (vaste) trainingszaal. Ook is het budget van 25.000 euro dit jaar wel een uitdaging, aangezien we erg veel doen in het TeamNL centrum. In januari hebben we bijvoorbeeld al meer dan 3.000 euro besteed.

De Europese dambond zoekt een federatie die het Europese kwalificatietoernooi (EQT) wil organiseren in mei, dus de kwalificatie voor het WK 2021 in Estland. Het land dat het toernooi organiseert krijgt een extra plaats in het WK 2021. Uiteraard moet alles kunnen volgens de Covid-regels.

Jan Groenendijk legt in prachtige korte video’s (zie KNDB op YouTube!) veel elementen van ons spel uit voor beginners, máár ook voor andere dammers is het leuk en leerzaam. Kijken dus en zegt dat voort! En ook: Wat weet u van taxeren?

De talentcoach meisjes Ester van Muijen draait volop met de acht MT (Meisjes Talent):

 • Yulia Bintsarovska, Oleksandra Chumachenko, Marjory Feyt, Luise Gabbert, Marie Gabbert, Fleur Kruysmulder, Lisa Scholtens en Elise Schouten zijn de acht MT.
 • Zij krijgen individuele training, groepstraining, een trainingskamp en ook begeleiding bij zelfstudie en toernooien.
 • Zij krijgen niet alleen veel training, máár zij trainen natuurlijk ook veel zelf: minimaal 7 uur in de week.
 • Ook de school wordt bij dit programma betrokken en om hun medewerking gevraagd: bijvoorbeeld bij het vrij krijgen voor toernooien en trainingen. Bij slechte schoolprestaties wordt het programma (tijdelijk) verkleind.
 • Deze MT zijn door KNDB (en de sponsor meisjes- en vrouwendammen) uitgenodigd om deel te nemen aan Hijken Open 2021. Ester zal dan aanwezig zijn als coach.
 • Zolang de corona-maatregelen het niet toelaten om fysiek te trainen, wordt er online getraind. Zowel de individuele trainingen als de groepstrainingen gaan dus door.

De overeenkomst met de aanpak in het topsportprogramma bij de jongens/mannen is groot: logisch! Binnen de DIA (DenksportInnovatieAgenda) stond al lang geleden gepland een Mastercoach voor trainers en coaches van dammen, schaken en bridge, waarbij een onderwerp was de eventuele (!) verschillen (!) in aanpak bij training/coaching van mannen en vrouwen. Uiteraard had Ester een rol hierbij, máár het kon allemaal nog niet doorgaan om de bekende corona-redenen. De foto van Ester van Muijen is van Flip Kramer.

Johan Krajenbrink
technisch directeur KNDB

Nederlandse Kampioenschappen Jeugd 2021

Helaas konden er in 2020 geen fysieke Nederlands kampioenschappen jeugd plaatsvinden vanwege de coronamaatregelen. Op de foto hieronder zie je een van de laatste fysieke jeugdkampioenschappen uit 2020. De halve finales pupillen in Hoogeveen.

Kort na dit toernooi werden alle toernooien afgelast en de tweede toernooidag ging niet eens meer door. We zijn nu bijna een jaar later en de situatie is niet veel veranderd. Fysiek dammen blijft lastig. Maar toch hebben we voor dit jaar de kampioenschappen op de kalender gezet.
Vooralsnog gaan we uit van fysieke toernooien, met als uitwijk een online toernooi. Het is in ieder geval belangrijk dat ze gepland zijn. Hoe het uiteindelijk georganiseerd wordt, zien we dan later. Dit vraag wel flexibiliteit van de organisaties, maar ook zeker van de deelnemers. Maar omdat we allemaal graag willen dammen, hopen we dat dat geen probleem is. Bij het aanmelden kun je trouwens aangeven of je alleen fysiek wilt spelen, alleen online of dat je beide opties prima vindt.
Voor de halve finales geldt dat fysiek of online op dezelfde data gepland staat. Voor de NK’s geldt dat fysiek en online in verschillende periodes gepland staan. Dit is dus afhankelijk van of fysiek mogelijk zal zijn of niet. Deze toernooien staan apart vermeld in de toernooikalender.
Voor meer informatie en voor aanmelden, zie het 2021 formulier nks jeugd.pdf

Let op: Je inschrijving dien je in te sturen voor 1 maart.

Selectiedag/testdag 27 februari online

De selectiedag/testdag van de KNDB is een bijzondere activiteit en heeft een lange geschiedenis. Dit jaar wordt het extra bijzonder: online!

Hoofdcoach KNDB Rik Keurentjes zal de selectiedag voor de CJT doen, talentcoach KNDB meisjes Ester van Muijen gaat voor de CAT en KNDB trainer/coach Alex Mathijsen doet de CPT.

Testen zullen per mail worden gestuurd op 27 februari. Er zal worden gewerkt met Skype of JitSi. We verwachten Fair Play. Je hebt niets aan vals spelen. Als je dat eenmaal doet, wordt het daarna makkelijker en ga je de verkeerde kant op. Je krijgt vast ook last van je schuldgevoel. En je kunt door de mand vallen: pijnlijk! Dus je doet gewoon je best op een eerlijke manier.

Het is en blijft een bijzondere dag die gratis is en totaal anders dan andere damactiviteiten. Je gaat heel veel doen, bijvoorbeeld verschillende testen over combinaties en over eind­spel. De dag zal worden afgesloten met blitzen op Lidraughts, máár dat zal niet meetellen in het beoordelingsresultaat.

Begin maart krijgt iedereen bericht. Je krijgt de uitslag per onderdeel en vergeleken met de winnaar van je groep. Je kunt dan goed zien waar je sterk in bent en waar je op kunt trainen. Daarom is 27 februari ook een mooie testdag en trainingsdag voor jou!

Dus waarom meedoen? Paar voorbeelden:

 1. Probeer je te plaatsen voor één van de centrale trainingen van de KNDB in 2021.
 2. Het is een kans om uit te vinden: wat kan ik goed en wat kan ik nog beter leren?
 3. Het is een kans om je te vergelijken met andere jongens en meisjes uit heel Nederland.

Iedere jeugdspeler en iedere jeugdspeelster is van harte welkom om mee te doen: je kunt je nog steeds aanmelden via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Johan Krajenbrink
Technisch directeur KNDB

Nieuwsflits breedtesport-topsport

Breedtesport

Ofschoon de veiligheidssituatie in de zomermaanden nog onzeker is zijn de organisatoren van de diverse zomertoernooien zich (voorzichtig) aan het voorbereiden met de organisatie van hun toernooien. Van Heerhugowaard en Hoogeveen  weet ik dat ze in de startblokken staan.
In Brunssum wordt in april een besluit genomen. Iedereen die zich wil voorbereiden op deze mooie toernooien kan putten uit een mooi aanbod aan online groepstrainingen van ervaren trainers.

Ester van Muijen en Ron Heusdens starten weer met een nieuwe serie groepstrainingen (Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.), opgeven kan tot 8 februari.  Voorproefje online groepstraining Ester.
Voorproefje training Ron Heusdens.
Nieuw is een online groepstraining door Jasper Daems, informatie op Facebook van Constant Charlois Rotterdam en via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.. Recent heeft ook Alexander Georgiev een online groepstraining gegeven. Zelf heb ik afgelopen maanden ook aan een online groepstraining meegedaan. Ik heb weer het nodige geleerd. Het is mij goed bevallen. En je ziet weer eens andere dammers, al is het dan online.

Er wordt momenteel een vereniging opgericht die zich gaat richten op de bevordering van het meisjes- en vrouwendammen. Iedereen (ouders, familie, kennissen, vrienden, enz.) die dit ondersteunt kan hiervan lid en/of donateur worden. Ik hoop hierover binnenkort meer te kunnen berichten.

In de Gelderlander van 7 januari jl. staat een fraai artikel van Wim van Mourik
Een propagandist van onze damsport pur sang. Iedereen die denkt nog een bijzonder dambord te hebben/kennen kan Wim blij maken met het bereiken van het gedroomde aantal van 100 bijzondere damborden.

De voortgang van match om het wereldkampioenschap 2020 met Roel Boomstra is ondertussen onduidelijk geworden. Nu het 17-jarige supertalent Pan Yiming, vicewereldkampioen, heeft bedankt om vanwege de onveilige situatie in Nederland te spelen, is de bal weer bij de FMJD terug gelegd. Als KNDB hopen we natuurlijk om de match later in het jaar onder veilige omstandigheden en het liefst met publiek te kunnen laten spelen.

Frans de Jonge
voorzitter van de KNDB

 

Topsport

Lezen is een hele kunst en dat deed ik niet goed: Olga Kamychleeva staat op plaats 3 op de rating bij de vrouwen van de FMJD. Olga is dus de hoogste Nederlandse en niet Heike Verheul, zoals ik de vorige keer schreef.

Er is een overeenkomst met NOC*NSF over de meetmomenten en de prestatieafspraken voor onze topdammers. Natuurlijk weten we niet hoe het zal gaan met de internationale toernooien, máár de afspraken zijn hetzelfde gebleven: ik denk dat het een goed akkoord is waarbij sterk spelen en soms ook veel spelen wordt beloond. Nadrukkelijk is nu trouwens ook afgesproken dat deelname aan een WKmatch direct 100 punten is (en een A-status). TeamNL KNDB heeft trouwens maximaal 5 statussen te vergeven (A-status, HP-status, Selectiestatus).

Uitgangspunt: je moet minimaal 100 punten halen voor een A-status. Hoe kun je dat doen:

 1. Plaats bij de top 8 bij een EK, een WK, de eindstand van de World Cup per 31/12/2021: direct 100 punten.
 2. Deelname WKmatch: direct 100 punten.
 3. Plaats bij top 8 op FMJD-rating per 31/12/2021 levert 75 punten op.
 4. Plaats bij top 16 op de FMJD-rating per 31/12/2021 levert 25 punten op.
 5. Plaats bij top 16 bij de World Cup eindstand per 31/12/2021 levert 25 punten op.
 6. Plaats bij top 16 EK en WK levert 25 punten op.

De gratis selectiedag/testdag in Huissen is op zaterdag 27 februari! Opgeven kan nog steeds via ons bondsbureau: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. We willen graag dat deze jaarlijkse dag dóór zal gaan, maar of het fysiek kan is natuurlijk hoogst twijfelachtig. We zullen er alles aan doen om de selectiedag/testdag dan online te gaan houden en hopen bijvoorbeeld op fairplay van de deelnemers.

FMJD heeft het WK 2021 algemeen gepland vanaf 28 juni tot en met 15 juli in Tallinn, Estland. Natuurlijk is ook dat afwachten hoe het zal gaan, en dat geldt ook voor een eventueel kwalificatietoernooi in mei in Europa. Ook moet er een beslissing komen op de zeer korte termijn over de WKmatch met onze eigen Roel Boomstra. Op het moment dat ik dit schrijf, is duidelijk dat Pan Yming niet voor de zomer de WK-match zal spelen. Dus het ligt weer bij de FMJD: hoe en met wie en wanneer, het verder moet.

Jan Groenendijk legt in prachtige korte video’s (zie KNDB op YouTube!) veel elementen van ons spel uit voor beginners, máár ook voor andere dammers is het leuk en leerzaam om te bekijken. Wat weet U bijvoorbeeld van de Coup Ricou? Dit is ook een voorbeeld van de inzet van een topsporter voor onze breedtesport. De foto hieronder is gemaakt door Geb Kos en rechtsachter zien we Jan Groenendijk.

Johan Krajenbrink
technisch directeur KNDB

Nieuwsflits breedtesport-topsport

Breedtesport

Of het NK vrouwen in maart in Zoutelande kan doorgaan is afhankelijk van de dan geldende overheidsmaatregelen.  Als de overheidsmaatregelen dit topevenement voor de vrouwen niet mogelijk is, wordt dit naar het najaar verplaatst.

De Stichting Damevenementen Zeeland organiseert dit evenement dit voor de laatste keer. De ‘mannen’ van de stichting hebben jarenland (15x!) met dit evenement het vrouwendammen op de kaart gezet.

Het bestuur van de KNDB wil voor de komende 4 jaar van het vrouwendammen een van de speerpunten maken. We hebben weinig vrouwen en meisjes aan het dammen en dat moet aanzienlijk meer. We willen als KNDB een afspiegeling van de samenleving zijn, zoals dat in vaktermen heet. Een sponsor wil ons daarbij helpen. Er worden tal van acties voorbereid om meer vrouwen aan het dammen te krijgen en te houden.

We zijn dan ook verheugd dat de Drentse Dambond (DDB) heeft aangeboden om de komende 3 jaar (2022 t/m 2024) een NK voor vrouwen te organiseren. Bij de organisatie willen we veel aandacht aan de zichtbaarheid  van het vrouwendammen schenken. Een onderdeel daarvan is om het NK omvangrijker aan te pakken en in meer klassen te organiseren. Dit doet denken aan de NK ratingcategorieën zoals die door Witte van Moort in Westerhaar worden georganiseerd. Bij de plannen worden vanzelfsprekend alle betrokken partijen meegenomen.

Onduidelijk is wanneer het normale damleven weer kan worden opgestart. Je zou toch bijna denken dat in de zomermaanden weer normaal kan worden gedamd. Samen met Eduard Autar, bestuurslid wedstrijdzaken en topsport gaan we een rondje langs de organisatoren van de zomertoernooien maken om te inventariseren wat hun plannen zijn en te bezien of er nog een rol voor ons is weggelegd om de doorstart mogelijk te maken. Er hebben zich nog geen zomertoernooien aangemeld op onze damkalender. Hoogeveen, als laatste van de zomertoernooien is optimistisch en ziet kansen.

Foto’s van de websites/social media van de zomertoernooien van Nijmegen, Brunssum en Rotterdam.

Later in het jaar vinden in de herfstvakantie voor Noord- en Midden-Nederland 2 toernooien plaats. Amersfoort Open kent een 40e editie! In dezelfde week wordt de damweek Hijken gehouden. Hieraan zal ook een delegatie van meisjestalenten onder aanvoering van Ester van Muijen aan deelnemen. Afgelopen herfst was voor een deel van hen het voortijdig afbreken erg teleurstellend.

Kortom, de voorbereidingen tot een doorstart worden getroffen.

Frans de Jonge
voorzitter KNDB

Topsport

Zoals altijd lopen nu de gesprekken met NOC*NSF over de meetmomenten en de prestatieafspraken voor onze topdammers. Niet bepaald makkelijk natuurlijk met zoveel onduidelijkheden in de internationale kalender. In een volgende nieuwsbrief zal ik hierop terugkomen.

Nieuwe ratings bij de FMJD en als ik het goed zie zijn dit keer spelers die erg weinig spelen toch van de lijst verdwenen. Bij de top tien van de mannen staan nu Roel Boomstra (2), Jan Groenendijk (4), Martijn van IJzendoorn (5) en ook nog de nieuwe trainer/coach van de KNDB Alexander Baliakin (6). Jitse Slump staat inmiddels op plaats 18. Bij de vrouwen staat de trainer van de CMT het hoogst: Heike Verheul staat op plaats 16.

Fotograaf Klaas Jan van der Weij van de Volkskrant kwam op 13 januari naar Papendal om verschillende foto’s te maken van onze topsporters, ook bij de fitnesstraining. De trainingen op Papendal draaien natuurlijk nog wel steeds volop door. Op 12, 13 en 14 januari trainden de topsporters op Papendal en bijvoorbeeld (!) ook een NT-groepstraining op zondag 23 januari en voor het eerst dan ook met de nieuwe NT 2021 Matheo Boxum.

De gratis selectiedag/testdag in Huissen op 30 januari moet worden verzet. De nieuwe datum wordt zaterdag 27 februari! We kijken uiteraard ook of we deze jaarlijkse dag eventueel op-afstand kunnen gaan houden. Alex Mathijsen is al veel jaren heel erg belangrijk voor deze selectiedag/testdag. Hij is de trainer van de CPT (Centrale Pupillen Training) en van de CAT (Centrale Aspiranten Training). Hier krijgen veel spelers/speelsters een goede technisch, tactische, strategische en mentale basis, waar ze hun verdere damleven op kunnen voortbouwen. Want Alex heeft prachtig trainingsmateriaal! Alex heeft ook mooi testmateriaal voor de jaarlijkse selectiedag/testdag. Oftewel: Alex Mathijsen is wezenlijk voor het trainingsgebouw van de KNDB! Op de foto van vader Jurjen Weistra, is Alex (rechts) in gesprek met Machiel Weistra. We hopen natuurlijk dat iedereen zich inzet om zoveel mogelijk meisjes en jongens te laten komen naar deze bijzondere selectiedag/testdag. Deze dag is met niets anders te vergelijken in de damwereld en dat is ook een reden om te komen. Een andere reden: via deze weg kun je worden toegelaten tot de centrale trainingen 2021. Maar de dag verplicht tot niets: je kunt het ook zien als een gratis training of test! Opgeven kan nog steeds via ons bondsbureau: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Talentcoach meisjes Ester van Muijen gaat voor het tweede jaar weer draaien met haar Talentontwikkelingsprogramma meisjes. Dat is een fraai succes en een grote verdienste van Ester en van ieder meisjes talent (MT). Er staat een serieus programma met veel verschillende soorten trainingsuren, zowel individueel, en in een groep, en ook nog trainingskampen. Vanzelfsprekend wordt hiervoor een serieuze eigen bijdrage betaald: MT betalen 1200 euro per jaar. Er doen een kleine 10 MT mee in dit programma.

Nieuwe hoofdcoach Keurentjes en trainer/coach Baliakin bepalen samen met technisch directeur Krajenbrink de aanpak van de verschillende trainingen. Wouter Sipma heeft geen status meer bij NOC*NSF, máár was vorig jaar zeer welkom op de trainingen op de Papendal met de topsporters. Nu is echter besloten dat de trainingen op Papendal er zijn voor de topsporters en de toptalenten en dat er alleen een sparring-partner kan worden uitgenodigd door hoofdtrainer Keurentjes of door trainer/coach Baliakin. Het trainingsplan staat en is ook al besproken met de topsporters en de toptalenten.

Johan Krajenbrink
technisch directeur KNDB
Toernooibase-nieuws

Nog een kleine week mogelijkheid tot inschrijven voor de Eighties Cup!

De inschrijving voor de Eighties Cup loopt al een tijdje en er staan inmiddels een kleine 30 spelers op de deelnemerslijst. Met ook flink wat inschrijvingen uit het buitenland (Frankrijk, Belgie;, Italie;, Wit-Rusland, Dominicaanse Republiek en Trinidad & Tobago). Er zijn dus nog minimaal.......

Toernooibase in het weekend van 13 t/m 14 maart even uit de lucht

In verband met noodzakelijke software-updates zal Toernooibase vanaf zaterdag 13 maart 18.00 uur niet beschikbaar zijn. Toernooibase wordt verplaatst naar een nieuwe server. Er zal enige tijd nodig zijn om de nieuwe server in te richten en enige aanpassingen aan scripts te doen. In de loop van de.......

Back to the eighties!

In de beginjaren tachtig van de vorige eeuw was alles in de damwereld nog vrij eenvoudig. Het Zwitsers systeem werd nog maar weinig gebruikt en gewone round robin toernooien waren het meest populair.Laten we terug gaan naar die jaren tachtig!De Provincie Cup eindigt na vijf weken en ik introduceer.......

Leer dammen van een echte damgrootmeester!

DamMentor is een digitaal trainingsprogramma om het dammen te leren. Er zijn verschillende cursussen te vinden op DamMentor en het is voor iedereen en overal toegankelijk. Het is erg geschikt voor de beginnende (jeugd)dammer. Ook scholen kunnen daar heel mooi gebruik van maken. Ga naar:.......

Morgen start van Lidraughts Provincie Cup

Morgen begint om 19.30 uur (Amsterdam time) de Lidraughts Provincie Cup een teamcompetitie als alternatief voor de Nationale Competitie van de KNDB (en ondersteund door de KNDB). In totaal hebben elf vijftallen (sommige teams met reserves) zich opgegeven, zodat elke ronde 5 wedstrijden gespeeld.......