Instellingen wijzigen

Instellingen

Hier kunt u aangeven wat er zichtbaar moet zijn op de hoofdpagina

Alleen deze gegevens worden opgeslagen in een cookie!

OnderdeelZichtbaar
Fotobalk bovenin
Nieuws - laatste nieuws *
Nieuws - agenda *
Nieuws - inschrijfformulieren *
Nieuws - actueel *
Kaart van verenigingen in Gelderland
Willekeurig damfragment
Programma clubcompetitie deze week *
Programma bekercompetitie deze week *
Niet ingevulde uitslagen clubcompetitie *
Niet ingevulde uitslagen bekercompetitie *
KNDB-nieuws
Toernooibase-nieuws
FMJD-nieuws
Facebook
Google agenda
Menu altijd bovenaan
Kleur schema
Hout (standaard)
Lichtgeel
Lichtgroen
Grijs
* Indien deze items niet worden weergegeven, dan wordt er een melding
weergegeven dat er mogelijk belangrijke items niet worden weergegeven!


  De nieuwsmedia van de Gelderse Dambond zijn:Laatste nieuws

DatumOmschrijving
wo 1 april 2020

In Memoriam Henk Rutjes

Met droefenis ontvingen wij het bericht van het overlijden van Henk Rutjes op 1 april 2020 op 86-jarige leeftijd. Net zoals vele anderen heeft Henk de strijd tegen het alom om zich heen grijpende Coronavirus niet kunnen winnen.

Henk was bestuurslid van het hoofdbestuur van de Gelderse Dambond van 1990 – 2004 waar hij de portefeuille Jeugdzaken onder zijn hoede had. Dit deed hij op een bevlogen manier, met veel plezier en aandacht, maar zonder nadrukkelijk aanwezig te zijn. Henk heeft ervoor gezorgd dat vele jeugdige dammers hun titeltoernooien konden spelen in fraaie omgevingen, meestal in de omstreken van Mook en Malden. Niet alleen dammen stond op de agenda, ook leuke nevenactiviteiten waren onderdeel van de titelstrijd. Immers, Henks devies was dat kinderen ook wat moesten kunnen rennen en ravotten.

We kennen Henk als iemand die altijd de vriendelijkheid zelve uitstraalde. Hij had een positieve instelling. Hij was geliefd bij velen, ook buiten de damsport, en zeker ook bij jonge mensen. Hij genoot zelf van de activiteiten van jonge mensen, al dan niet op het dambord.

Wij verliezen in Henk een zeer gewaardeerd persoon die altijd goedlachs en goed gemutst was en dat gaf vertrouwen. Henk was iemand waar je op kon bouwen en je wist wat je aan hem had.

Henk, we bedanken je voor je inzet binnen de Gelderse damwereld. Velen hebben genoten van jouw uitstekende organisatorische kwaliteiten.

Wij wensen zijn naasten, familie, vrienden en kennissen veel sterkte in deze moeilijke tijd.

Henk, we missen je. Rust in vrede.

Namens Bestuur en leden van de Gelderse Dambond.
Jozef Linssen, Erelid Gelderse Dambond
Jan Huisjes, Erelid Gelderse Dambond
Anton Janssen, Erelid Gelderse DambondAgenda

DatumOmschrijving
13 mei 2020
Ledenvergadering GDB


Actueel

TitelOmschrijving
WedstrijdreglementenWedstrijdreglement (versie september 2017)


Kaart van verenigingen in GelderlandWillekeurig damfragment

Er zijn momenteel 34 damfragmenten waaruit wordt gekozen.

 
 Heeft u ook damfragmenten die af en toe op dit beginscherm mogen worden getoond?
Stuur ze dan op naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..


KNDB-nieuws

Per 1 juli verruiming coronamaatregelen

Vers van de pers is het net geactualiseerde sportconvenant. Met ook voor ons weer plezierige verruimingen!! We kunnen per 1 juli, mits met 1,5 m afstand tussen volwassenen weer onderlinge wedstrijdjes op de clubavond organiseren. Overigens dit protocol kan pas in werking treden zodra de tekst in de lokale noodverordening is aangepast en van kracht is. Check dit altijd bij je gemeente voordat je open gaat.

Voor jeugd t/m/ 18 jaar geldt dat nu binnen en buiten kan worden gedamd zonder de 1,5 m toe te passen. En de clubavonden kunnen weer voorzichtig worden opgestart voor onderlinge “potjes” en trainingswedstrijden. Maak goede afspraken met de (horeca) verhuurders en neem kennis van hun protocollen. Blijf voorzichtig en blijf gezond.

  • Onderlinge (club) trainingswedstrijdjes/potjes zijn mogelijk in eigen teamverband en binnen de club. Hierbij dient de anderhalve meter maatregel in acht genomen te worden. Het nadrukkelijke doel is primair om te sporten en te bewegen;
  • Houd anderhalve meter (twee armlengtes) afstand van ieder andere persoon buiten jouw huishouden, uitzondering voor kinderen en jeugd tot met 18 jaar tijdens sportactiviteiten. Bij andere activiteiten houden jongeren van 13 tot en met 18 jaar wel 1,5 meter afstand;
  • Officiële wedstrijden en competities zijn tot 1 september niet mogelijk.

Zie ook het NOC*NSF-protocol verantwoord sporten: 200601 nocnsf_protocol_verantwoord-sporten-v4.pdf

Met vriendelijke groeten,
Namens het bestuur,
Frans de Jonge
Voorzitter

Lidraughts nieuws: Nederlands succes en PCBest CUP

Dubbel Nederlands succes jeugdtoernooien Lidraughts

Van 17 mei tot en met 20 mei 2020 werd er in het land van Internet twee internationale jeugdtoernooien gespeeld: een voor jongens, één voor meisjes. Het werd een internationaal gezelschap en niemand was afwezig vanwege visumproblemen. Desondanks was de diversiteit van de vertegenwoordigde landen beperkt.

Er deden 24 meiden mee in een rondtoernooi, tempo 5 minuten plus 3 tellen per gespeelde zet. Met afstand werd de Nederlandse Lisa Scholtens eerste, voor de Wit-Russinnen Darya en Nikita Nikalayeva. Na een valse start schakelde Lisa de tweetjes aaneen, ook van de gehele top 4 werd gewonnen. De andere Nederlandse Nederlandse deelneemsters wisten de top 10 niet te behalen, Marjory Feyt was runner-up voor deze top 10.

Er deden 26 jongens mee in een rondtoernooi, tempo 5 minuten plus 3 tellen per gespeelde zet. U bemerkt hier een hoog copy-paste-gehalte. Emre Hageman won met 2 punten voorsprong op Mattheo Boxum en de Pool Sebastian Wieczorek. Niemand wist Emre in een rechtstreeks duel te verslaan: het is knap om alle 25 partijen tot een goed einde te brengen als je met versneld tempo speelt. In de top 10 vinden we ook nog de Nederlander Simon Harmsma terug, op plek 4.

Bron foto Emre Hageman: damclub.nl.

PCBest CUP Lidraughts

In mei zijn de voorronden verspeeld in de PCBest Cup, welke gespeeld werd op lidraughts.org. De PCBest Cup is een teamcompetitie waarin steeds een viertal van een team speelt. Een team mag meer dan 4 spelers laten meedoen. Sommige teams zijn officiële clubs, andere teams zijn een verzameling van spelers die een band met elkaar hebben.

Maar liefst 29 teams hebben deelgenomen, verdeeld over 2 groepen: de groep PCBest van 15 teams en de groep Sfinks van 14 teams. Beide groepen hebben een rondtoernooi gespeeld.

Groep PCBest werd gewonnen door Hijken, die alleen tegen Dammend Tilburg II niet tot winst kwam. Dammend Tilburg II werd tweede, Hoogeveen werd derde.

Groep Sfinks werd gewonnen door Admiral Pcbest Szczecin – geen idee hoe je dat uitspreekt – met Van IJzendoorn, Getmanski en Sadowska in de gelederen. Dammend Tilburg werd tweede, RCAP Minsk derde.

Individuele topscoorder in groep Sfinks werd Alexander Getmanski met 25 uit 13. Ivan Trubnikau werd met 21 uit 14 eerste in groep PCBest.

Zijn we nu klaar? Nee, we gaan nu pas echt beginnen, het reeds gespeelde was Spielerei om warm te draaien. In omgekeerde volgorde worden nu kruisfinales gespeeld tussen de 8 beste teams per groep, KO-systeem, gelukkig zonder spelers als Rico Verhoeven en Badr-Hari voor de wat serieuzere KO’s. Deze kruisfinales vinden plaats op 28 en 30 mei. Hoogeveen – Wageningen lijkt een interessant duel tussen diverse topspelers te gaan worden. In juni worden dan de kwart- en volgende finales gespeeld. Zie bijgevoegd schema.

Bron Schema: daminator.eu

Anton van Berkel, 26 mei 2020

Simultaan Emre Hageman

Woensdagmiddag 27 mei geeft Emre Hageman, de winnaar van het online invitatietoernooi Daminator16 en tweevoudig wereldkampioen dammen, een simultaan tegen maximaal 30 jeugdspelers op LiDraughts! Link naar de simultaan: https://lidraughts.org/simul/OGUBZz2v
Na de geslaagde simultaans van Jitse, Machiel en Martijn, geeft nu Team NL KNDB ‘er Emre Hageman (Dammen met Emre) woensdag a.s. 14.30 een online simultaan op www.lidraughts.org. Emre zal spelen onder de gebruikersnaam ‘TeamNL’. Het speeltempo van deze simultaan bedraagt 60 minuten + 1 minuut per zet. Er is ruimte voor maximaal 30 tegenstanders.

Deze online simultaan wordt speciaal georganiseerd voor (beginnende) jeugddammers. Voor de tegenstanders is als maximumniveau een (virtuele) KNDB-rating van 1100 ingesteld. Verder staat de deelname vrij voor alle dammende benjamins, welpen, aspiranten en junioren. Voorwaarde is wel dat de deelnemers (of: via de jeugdleider of ouder) zich bij hun aanmelding bekend maken. Dit kan door op LiDraughts een bericht te sturen naar gebruiker ‘TeamNL’ of door de naam in het spelersprofiel te vermelden.

De inschrijving voor de simultaan ‘TeamNL-EMRE’ is inmiddels begonnen en zal uiterlijk woensdagmiddag om 14.00 sluiten. Alle deelnemers worden vriendelijk doch dringend verzocht om uiterlijk 14:25 klaar te zitten voor de simultaan – dus aanwezig te zijn op LiDraughts. Mocht een deelnemer op dat moment niet aanwezig zijn, dan kan deze worden vervangen door een reserve.

Team NLKNDB wenst Emre en alle tegenstanders veel plezier en succes bij deze simultaan!
Foto: Emre Hageman tijdens het door hem gewonnen online jeugdtoernooi Daminator16.

Online daminterland Nederland – Wit-Rusland

Op initiatief van Wit-Rusland speelt Nederland dinsdagavond 26 mei een online daminterland op lidraughts. Uniek voor het Nederlandse damteam. De teams zullen twee wedstrijden spelen: 15 minuten per speler en 5 seconden per zet. Ronde 1 begint om 20.00 uur en ronde 2 om 21.00 uur. Beide teams met 12 spelers.

Beide teams zijn bijna op hun sterkst: bij Nederland alle spelers van TeamNL KNDB, bijvoorbeeld ex-wereldkampioen Roel Boomstra en wereldtoppers Jan Groenendijk en Martijn van IJzendoorn. Ook wordt er gespeeld met één vrouw en één jeugdspeler: vrouwenkampioen Denise van Dam en junior Machiel Weistra. Bondscoach Rob Clerc is de teamcaptain. Talentcoach Rik Keurentjes is de contactpersoon met Wit-Rusland. Vital Aniska zal als hoofdarbiter optreden bij het toernooi. Hij heeft de interland bij de FMJD geregistreerd en het toernooi op Draughtsarbiter aangemaakt: https://results.fmjd.org/tournaments/2020/fd_406/ Daar zijn ook al de paringen voor de twee duels te vinden. Tijdens de interland zijn de uitslagen hier ook te volgen.

Johan Krajenbrink
Technisch directeur TeamNL KNDB

Fitter brein online damevent

Komende zaterdag vindt om 19.00 uur het eerste grote Fitter Brein online damevent plaats. Het event is voor iedereen, de activiteiten zijn gratis en er wordt blind gedamd door de 15-jarige drievoudig Nederlands damkampioene Lisa Scholtens. Het is de eerste keer de het project van Healthy Ageing Network Northern Netherlands (HANNN) een online damevent organiseert.

Ook Erik Scherder, hoogleraar neuropsychologie aan de VU Amsterdam, komt praten over de werking van je brein. Alle info vind je via: fitterbrein.nl

Een potje dammen, live-analyses en vragen aan de profs

Na het succes van DamDonderdag online (elke donderdag 15.30 uur een gratis toernooi op platform Lidraughts.org mét prijzen) staat nu het Fitter Brein online damevent voor de deur.

Een avond gevuld met live-analyses van Wouter Sipma, Groninger damgrootmeester en topsporter van TeamNL KNDB. Fitter Brein werkt op veel fronten samen met de Nederlandse topsporters van de dambond. Ook zijn er damsimultaans en via een Q&A’s vraag je damkampioenen Jasmijn Scholtens en Vera Brunink van Fitter Brein het hemd van het lijf. Ook kun je een potje dammen tegen de Europese damkampioene Nicole de Vries of de Groninger student Floris Tol van Dammen4u.nl. Sipma ontvangt ook aansprekende gasten die wat vertellen over dammen in relatie met het brein, sociale binding, maatschappelijke voordelen, topsport etc.

Wereldwijde primeur online blinddammen

Voor het eerst kun je online blinddammen live volgen. Anders dan de naam doet vermoeden is dat niet dammen met je ogen dicht. In de wedstrijd damt Lisa tegelijk tegen drie personen.

Ze ziet de speelschijven niet en speelt alle zetten uit haar hoofd. Het doel is zoveel mogelijk partijen in winst om te zetten. Haar drie tegenstanders zien hun eigen schijven wel. Wat het moeilijk maakt is dat Lisa niet alleen de schijven goed moet verplaatsen, maar ook rekening dient te houden met trucjes, valletjes en de opbouw van het spel. Daarnaast is haar strategie van groot belang. Ze krijgt ruim twee uur de tijd maar de tijd blijft doorlopen, ook al gaat ze naar het toilet. Het vergt concentratie, spelinzicht, spelkennis en talent. Het brein wordt enorm uitgedaagd en draait overuren!

Krankzinnig

Online blinddammen is een unieke gebeurtenis. Volgens Zainal Palmans, coördinator van Fitter Brein, is dit een wereldwijde primeur ‘Dat we zaterdag live gaan en iedereen mee kan kijken zorgt ervoor dat we groot bereik hebben, ik ben blij dat iedereen kan meegenieten van dit dynamische spel. Veel dammers kunnen niet blinddammen en al helemaal niet in simultaanvorm. In Rusland is het zelfs verboden, ze denken je er krankzinnig van wordt. Lisa is jong en getalenteerd, ik kijk enorm uit naar zaterdag. Blinddammen heeft iets magisch’.

Ook (blind)dammer Lisa heeft er zin in. Ze hoopt een breed publiek te trekken voor het Fitter Brein Event. ‘Dit is de eerste keer dat ik voor een groot online publiek blind dam. Het wordt een lange zit van zo’n drie uur. De oefensessies verliepen met ups en downs. Mijn laatste simultaan was op maandagavond tegen drie sterke jeugdspelers. Toen had ik de hele dag school gehad en was ik al best moe. Maar ik vind het hartstikke leuk. Ik hou wel van een uitdaging’.

Aanmelden is gemakkelijk en gratis

Doe zaterdag 23 mei mee met het Fitter Brein Online Damevent.
Het duurt van 19:00 tot 22:00. De wedstrijden vinden plaats op het online damplatform lidraughts.org, Facebook, Instagram en YouTube. Voor alle informatie en je aanmelding ga je naar: www.fitterbrein.nl en bekijk ook www.hannn.eu en www.lidraughts.org.

 

Nieuwsflits topsport-breedtesport

Breedtesport

Foto: Frans de Jonge

Toen ik de portefeuille Corona als voorzitter omarmde meende ik dat dit een tijdelijke inspanning voor mij zou zijn. Ondertussen, 2 maanden later, zitten we nog steeds in een wisselende problematiek. De verruimende maatregelen van de overheid gaan langzaam, stapje voor stapje. Mijn agenda is goed gevuld met overleggen met tal van partijen. Met organisatoren, met NOC*NSF in verschillende gremia en recent met de schaakbond (KNSB) en de bridgebond (NBB).

De eerste verruimingen betreffende de jeugd. Deze mogen buiten weer dammen (les, spelen, maar geen toernooien en competities). Tot en met 12 jaar mogen ze dammen zonder 1,5 m afstand en van 13 jaar tot en met 18 jaar wel met 1,5 m afstand. Voor gebruik van de openbare ruimte is vaak toestemming vereist van de gemeente. Maar dit verschilt per gemeente. Raadpleeg altijd de gemeente. In Kampen kunnen sportverenigingen buitenruimte reserveren via een gemeentelijke website. Dit heeft de damclub Kampen direct opgepakt In Apeldoorn hoef je als sportclub weer geen toestemming te vragen. Maar de gemeente gaat wel handhaven. Dus houd je altijd aan het algemeen sportprotocol van het NOC*NSF en ook van ons protocol “Verantwoord dammen”. Zie ook op onze website.  Voor dammen buiten de openbare ruimte is toestemming nodig van de beheerder. Op een schoolplein kan je in overleg met de school damles geven.

Gesprekken met de schaakbond en bridgebond waren erg verhelderend. Hoe ga je je nationale competities doen en hoe start je de clubavonden weer op. De bridgebond heeft nog niet opgeloste problemen met de veiligheid rond de kaarten die regelmatig rouleren. Maar overal grote zorgen omdat de 1,5 m regel vaak betekent dat er 3x zoveel ruimte nodig is om de clubavonden weer normaal te kunnen voeren. Aangezien VWS momenteel nog geen onderscheid wil maken tussen het herstarten per sportbond, moeten we erop rekenen dat het clubdammen pas per 1 september mogelijk is, met toepassing van de 1,5 m regel. En of er dan nog reisbeperkingen zijn is totaal onzeker, waardoor ook nog onduidelijk wordt wanneer provinciale competities kunnen worden gestart.

Ondertussen worden er mooie stappen gezet om het online dammen intensiever aan te bieden. De KNDB toernooien op Lidraughts worden na 1 juni verlengd tot in ieder geval 1 september. De deelname is redelijk stabiel, ca. 10% van onze leden damt met grote regelmaat online. Schooldammen op Lidraughts wordt ook voortgezet.

Er zijn andere mooie initiatieven. We krijgen in juli een spectaculair NK Rapid online, waar naar verwachting de beste 10 dammers van Nederland zullen deelnemen. Een driedaags toernooi dat op topniveau van commentaar zal worden voorzien. Met grote dank aan Johan Krajenbrink, zijn staf en de organisatoren Sven Winkel en bestuurslid Michel Stempher. Ofschoon het een topsporttoernooi van de bovenste plank wordt is dit een must voor al onze leden om van spectaculair spel te genieten!

Een ander initiatief wat nog in de verkenningsfase zit, is een “open NK internet”, in diverse ratingcategorieën.  Vanzelfsprekend ondersteunt de KNDB zoveel mogelijk deze initiatieven om de leden toch van hun sport te laten genieten.

Overigens zijn er op Lidraughts met enige regelmaat ook simultaans door topdammers! De andere denksportbonden hebben hier grote waardering voor. Topsport en breedtesport vullen bij ons elkaar uitstekend aan.

Frans de Jonge
Voorzitter KNDB

 

Topsport

Natuurlijk kijkt iedereen steeds scherp hoe en wanneer we weer voorzichtig kunnen starten! Voor binnen sporten lijkt echter september pas de echte start te zijn. Dat wil dus ook zeggen dat we het online zo goed mogelijk moeten oppakken. Iedereen succes en sterkte daarmee, maar natuurlijk ook veel plezier!

Toernooien

  • In de maand mei loopt onder meer PCBestCup voor teams, met ook landskampioen Hijken. Op het moment dat ik dit schrijf staat Hijken tweede.
  • De Commissie Trainingen (CT) van de KNDB heeft de jeugdselectie gemaakt voor het onlinetoernooi PCBestCup voor jeugd. De FMJD hoopt natuurlijk op deelname uit verschillende landen. Op 17, 18, 19 en 20 mei zal gespeeld gaan worden. Nederland zal gaan meedoen met 6 jongens en met 6 meisjes. De 6 jongens zijn: Matheo Boxum, Jelle van der Eng, Emre Hageman, Simon Harmsma, Roland Kreeft, Alexei Ovsyanko. De 6 meisjes zijn: Yulia Bintsarovska, Oleksandra Chumachenko, Marjory Feyt, Luise Gabbert, Marie Gabbert, Lisa Scholtens. Op dinsdagavond 12 mei is een voorbereidende bijeenkomst gehouden.
  • Alexander Baljakin en Jan Groenendijk zullen met Europa spelen tegen Amerika en beide teams hebben een mooie opstelling. Ook deze wedstrijden zijn op 17, 18, 19 en 20 mei.
  • Onder meer de vertegenwoordigers van de topspelers Sven Winkel en Pim Meurs kijken hoe we een mooi toptoernooi in ons eigen land kunnen krijgen: misschien een soort NK2020 online! Uiteraard moet het dan zo goed mogelijk worden aangekleed: dus met goed commentaar, dus met een goede PR en natuurlijk dus ook met prijzengeld. Er vallen zoveel zomertoernooien weg, dit zal dat grote gat niet gaan vullen, maar misschien wel een héél klein beetje.

Trainingen

  • De onlinetrainingen binnen de KNDB draaien volop, hier een citaat van talentcoach Rik Keurentjes: “De trainingen vinden plaats m.b.v. het videobellen op Skype, waarbij gebruik wordt gemaakt van verschillende werk en trainingsvormen. Zo deelt de trainer bijvoorbeeld zijn tweede scherm waarop het dambord uit Turbo Dambase is getoond, waarmee modelpartijen en studiestanden besproken kunnen worden. Als tweede hoofdvorm wordt de ‘Studie’-omgeving in LiDraughts gebruikt om meerdere personen tegelijk te laten analyseren, of om vanuit de studie standen onderling uit te laten spelen. Vaardigheidstesten worden nog ouderwets in PDF gedeeld tijdens de training, waarbij de oplossingen vaak blind worden besproken.”
  • Ik heb helaas geen zicht op hoeveel er online getraind wordt in Nederland, ik weet natuurlijk wel de verschillende KNDB-trainingen, ik weet vanzelfsprekend ook mijn eigen trainingen en ik weet bijvoorbeeld ook van de trainingen die KNDB-trainers Ester van Muijen en Alexander Baljakin zijn gestart voor KNDB-leden. Ik ben erg benieuwd hoe die trainingen van Ester en van Alexander gaan lopen: er hebben zich een kleine 60 deelnemers opgegeven.

   (fotosamensteller: Rik Keurentjes)

Simultaans

  • Nadat eerder Jitse Slump en Machiel Weistra al onlinesimultaans hebben gegeven via Lidraughts, heeft nu ook Martijn van IJzendoorn dat gedaan op zaterdag 9 mei. Commentaar werd gegeven door Wouter Sipma en Jitse Slump. Jan Groendijk zal op 19 juni tegen de kinderen van de Damschool Zuid-West Veluwe (DZWV) op Lidraughts een simultaan gaan geven. Jan heeft trouwens zelf op de DZWV-training gekregen.

Johan Krajenbrink
Technisch directeur KNDB

Beperkte heropening van de sport

De Nederlandse regering heeft op 6 mei de maatregelen ter bestrijding van de verspreiding van het coronavirus voor een deel versoepeld. Vanaf 29 april mocht de jeugd tot en met 18 jaar weer samen, onder begeleiding, trainen in de buitenlucht. Daarbij moeten de hygiënemaatregelen van het RIVM worden gevolgd. Voor de jeugd in de leeftijd 13 tot en met 18 jaar geldt dat zij zich tijdens het sporten 1,5 meter afstand moeten houden, voor de jeugd tot en met 12 jaar geldt dat niet. Zij kunnen buiten op het schoolplein damles krijgen. Voor damles in de openbare ruimte is altijd toestemming van de gemeente nodig. Alleen trainingen zijn toegestaan, wedstrijden/competities en toernooien blijven verboden. Check hier ook het NOC*NSF-protocol Verantwoord Sporten. Het Protocol Verantwoord Dammen (200506 Protocol Verantwoord Dammen.pdf) is nog in behandeling ter vaststelling door VWS. Zie ook onder NOC*NSF: FAQ coronavirus en sport.

De regie bij het weer openstellen voor de jeugd ligt bij de gemeenten die daar afspraken over maken met de clubs en sportparken. Dat kan per gemeente verschillen. Deze georganiseerde sportactiviteiten kunnen in overleg met de gemeente ook in de openbare buitenruimte plaatsvinden, bijvoorbeeld georganiseerd en begeleid door buurtsportcoaches.

Vanaf 11 mei mag ook iedereen ouder dan 18 jaar weer buiten sporten en bewegen op 1,5 meter afstand van elkaar. Ook hier geldt: alleen trainingen zijn toegestaan, wedstrijden/competities en toernooien blijven verboden. Kleedkamers blijven gesloten.

Als het virus onder controle blijft, kan per 1 september een volgende stap worden gezet: alle binnensporten (waaronder dammen) zijn dan weer mogelijk voor alle leeftijden. Sportwedstrijden kunnen dan plaatsvinden zonder publiek.

Het kabinet besloot per 29 april al besloten trainingen van topsporters onder duidelijke voorwaarden en op aangewezen locaties mogelijk te maken. De op dit moment gesloten sportaccommodaties mogen alleen voor deze groepen weer worden gebruikt.

De horecavoorzieningen van de sportverenigingen blijven net als de rest van de horeca in Nederland nog gesloten. Ook het algemene verbod op samenkomsten blijft voorlopig gehandhaafd. Het verbod op het organiseren van vergunningplichtige evenementen wordt verlengd tot 1 september 2020.

De verwachting is dat per 1 september a.s. weer binnen gedamd kan worden met de restrictie van de 1.5 m regel (zie ons protocol). Of dit alleen clubavonden zijn of ook nog competitiewedstrijden is nu nog onduidelijk. Met de andere denksportbonden en NOC*NSF gaan we in overleg om snel weer tot de normale damomstandigheden terug te keren.

Online simultaan GMI Martijn van IJzendoorn

Zaterdagmiddag 9 mei a.s. geeft wereldtopper GMI Martijn van IJzendoorn een online simultaan tegen maximaal 40 tegenstanders op LiDraughts.

Na de geslaagde simultaans van Machiel Weistra en Jitse Slump, geeft nu Team NL KNDB’er Martijn van IJzendoorn zaterdag 9 mei om 12:00 een online simultaan op www.lidraughts.org. Martijn zal spelen onder de gebruikersnaam ‘TeamNL’. Het speeltempo van deze simultaan bedraagt 60 minuten + 1 minuut per zet. Mocht het aantal inschrijvingen boven de 40 komen, dan zullen kandidaten op de reservelijst worden geplaatst.

De inschrijving staat open voor alle damliefhebbers, maar voorwaarde is wel dat de deelnemer zichzelf bij het aanmelden bekend maakt aan de organisatie. Dit kan door de werkelijke naam te vermelden bij het gerbuikersprofiel op LiDraughts, of op LiDraughts een bericht te sturen naar gebruiker ‘TeamNL’.

Deelnemers die worden toegelaten, worden vervolgens aan de lijst met geaccepteerde deelnemers toegevoegd. Het is dan nodig om zaterdagmiddag om uiterlijk 11:55 op LiDraughts klaar te zitten voor de simultaan. Deelnemers die niet om 11:55 aanwezig zijn, zullen eventueel worden vervangen door reserves.

De inschrijving voor de simultaan ‘TeamNL-MARTIJN’ begint officieel woensdagavond 6 mei om 20:00 via de simultaanpagina: https://lidraughts.org/simul/EBCzfL8D.

Wouter Sipma – dammen/draughts zal samen met special guest Jitse Slump zaterdagmiddag verslag doen van de simultaan. Na de simultaan zal Martijn in de uitzending komen om enkele vragen te beantwoorden. Neem alvast een kijkje op Wouters kanaal via https://www.youtube.com/channel/UCdy2ISbAqXmee8hlZScJ7pA

Team NL KNDB wenst Martijn en alle tegenstanders veel plezier en succes bij deze simultaan!

Foto en tekst: Facebookpagina TemaNL KNDB

Online damcursussen en -trainingen

Voor dammers die toch willen blijven dammen in dit Coronatijdperk bieden denksportdocent Ester van Muijen en 8-voudig Nederlands kampioen Alexander Baljakin groepstrainingen aan  voor dammers op ieder niveau. Inschrijven is mogelijk tot maandag 11 mei. Zie voor alle informatie ook: de denksportdocent.

Ook de KNDB zit niet stil en is gestart met de ontwikkeling van online cursusmateriaal voor spelers met een verschillende speelsterkte. (Potentiële) Dammers kunnen zich hiermee online gaan verbeteren en kunnen daardoor ook met meer plezier en resultaat hun wedstrijden spelen.

Nieuwsflits topsport-breedtesport

Breedtesport

Alle KNDB-wedstrijden en toernooien zijn tot in augustus afgelast. Weliswaar neemt het Kabinet voortdurend kleine stapjes op weg naar de nieuwe normaal (1,5 m afstand tussen spelers), maar op korte termijn is niet te verwachten dat we weer in groepen door het land kunnen reizen om aan damtoernooien deel te nemen. De door de overheid ingezette lijn is om eerst de jeugd weer te laten spelen, maar alleen nog buiten, een volgende stap is de verenigingsavond weer mogelijk te maken en tenslotte competities/toernooien in het land te organiseren. Maar dit allemaal nog binnen strakke en lastig uitvoerbare regelgeving over de 1,5 meter afstand. Wat dit voor de traditionele zomertoernooien gaat betekenen weten we nog niet. Wat dit betekent voor de provinciale, regionale en landelijke competities betekent weten we momenteel ook nog niet. Achter de schermen is het bestuur met zijn adviescommissies bezig om een aantal scenario’s voor de damkalender te onderzoeken. Ook wordt overleg gevoerd met de andere denksportbonden om met elkaar ervaringen rond deze lastige problematiek te delen.

De denksporten krijgen met hun online activiteiten veel aandacht van de media. Was er eerder een artikel in NRC, nu staat er een weer een interessant artikel van topdammer Ben Provoost in het Reformatorisch Dagblad. Het laat zien hoe vindingrijk de denksportbonden zijn. En daar waar de damsport hierbij nog achterstanden t.o.v. andere denksporten kende, worden deze nu met rasse schreden ingehaald.

De Koninklijke Nederlandse Dambond (KNDB) kan slechts dromen van damsites die een miljoenenpubliek trekken. Maar wat voor schaken geldt, gaat ook voor dammen op: via het web kruisen dammers in Coronatijd massaal de degens. Verschillende verenigingen houden hun clubavond online, weet dambondvoorzitter Frans de Jonge. Zelf organiseert de bond sinds kort elke maandag-, dinsdag- en woensdagavond voor iedereen toegankelijke „online clubavonden” op Lidraughts.org. De eerste paar keer trokken de avonden zo’n 170 bezoekers, inmiddels liep dat aantal op tot circa 250. De dambond ontwikkelt nu onlinetoernooien voor de jeugd en gaat ook onlinetrainingen voor dammers van allerlei niveau aanbieden.

Voor Johan Taeke Dekker betekent de Coronacrisis dat zijn op 25 april geplande aanval op het wereldrecord kloksimultaandammen niet doorgaat. Kloksimultaandammen houdt in dat de simultaangever meerdere partijen –in Dekkers geval 46– tegelijk speelt en die wedstrijden in een beperkte tijd moet afronden. Op elk bord moet hij vijftig zetten spelen in totaal twee uur. Omdat Dekker zijn evenement afgeblazen zag worden en hij toch in training wil blijven, bedacht de Fries een alternatief waarbij hij online en offline met elkaar verbindt. Hij organiseert online een simultaan en zet in een zaal dertig computers op dezelfde afstand als waar zijn tegenstanders normaal zouden zitten.”

Ondertussen wordt massaal online gedamd. In de social media zie je tal van toernooien online langskomen. Op het niveau van de locale verenigingen, provinciaal en nationaal niveau zijn deze allemaal terug te vinden. Er is veel enthousiasme onder onze dammers. Langzamerhand komt er ook meer structuur in de diversiteit van toernooien te komen. Misschien kunnen we hier later in het jaar nog gebruik van maken bij diverse provinciale en nationale kampioenschappen. We blijven het volgen.

Frans de Jonge,
Voorzitter KNDB

 

Topsport

Trainen op CTO Papendal is in principe weer mogelijk voor een zeer kleine groep topsporters en wij vallen daar niet onder: voor 20 mei kunnen we in ieder geval niet op Papendal trainen. Als we wel op Papendal kunnen trainen na 20 mei, kijken we rustig hoe we dat gaan aanpakken, wat we online blijven doen en wanneer het prettig en functioneel is om elkaar in het echt te gaan treffen.

Martijn van IJzendoorn speelde in de online gehouden PCBest Cup, met bijvoorbeeld een prachtige overwinning in de Keller-opening tegen Karol Cichocki. Ook speelde de sterke Oekraïense schaakgrootmeester Ivantsjoek mee. Martijn won het toernooi samen met Getmanski voor grootmeester Vatoetin uit Wit-Rusland.

Intussen worden alle toernooien afgelast, zoals Salou, waar verschillende spelers van TeamNL KNDB heen zouden gaan, samen met coach Keurentjes. Iedereen kijkt nu natuurlijk scherp wat er online wordt gehouden en waar je met wie en hoe kunt spelen. Zo zal Jacek Pawlicki van 17 tot en met 20 mei een online internationaal jeugdtoernooi organiseren, ’s avonds, en onze centrale trainers zullen daarvoor een selectie gaan maken. Ook komt er wellicht een onlinewedstrijd tussen Amerika en Europa en de KNDB is gevraagd daarvoor 2 spelers te selecteren: dat zullen we doen.

Nadat eerder al Jitse Slump een simultaan gaf op Lidraughts, volgde Machiel Weistra zijn mooie voorbeeld op zaterdag 18 april tegen een kleine 30 jeugdspelers uit ons hele land. Wouter Sipma en Simon Harmsma gaven commentaar.

Onze drie NT (Nationaal Talenten) krijgen net als vorig jaar via NOC*NSF een vergoeding voor hun reiskosten. Natuurlijk hebben Emre Hageman, Simon Harmsma en Machiel Weistra in de eerste maanden van dit jaar reiskosten gehad, maar in maart en april vanwege Corona natuurlijk niet: daarom kunnen ze een andere nuttige damaanschaf doen in overleg met talentcoach Rik Keurentjes.

Merle Boontje van de WUR heeft haar onderzoek voor de DIA (DenksportInnovatieAgenda) afgerond. Alle betrokkenen hebben haar onderzoek ontvangen en wij doen ons voordeel er natuurlijk mee. Nieuwsgierig geworden: vraag mij gerust om het stageonderzoek.

Het EjK is één van de mooiste damevenementen, bijvoorbeeld omdat er zoveel kinderen, coaches en ouders samen zijn. De EDC heeft nog niet beslist wat te doen met dit toernooi in de eerste week van augustus in Estland. Mocht het doorgaan, wat nu niet goed voor te stellen is, dan moeten we kijken hoe ons TeamNL KNDB tot stand moet komen, want de gebruikelijke NK’s jeugd zullen er niet zijn

Johan Krajenbrink
Technisch directeur KNDB

Foto: TeamNL KNDB
Fotograaf: Rob Clerc
Toernooibase-nieuws

De applet van april

Nu door het corona-virus fysiek niet meer word gedamd, maar (snel)damtoernooitjes op lidraughts.org de boventoon voeren, worden er in Toernooibase veel partijen door diverse invoerders uit het verleden geplaatst.Zo ook met de applet van de maand april, waarbij ik een partij-analyse uit de PFDB-er.......

Voornamen spelers?

Het blijkt dat in deze tijden steeds meer mensen ook historie in Toernooibase vastleggen. En dan wordt het ook steeds moeilijker om voornamen van spelers te achterhalen. Ongetwijfeld ziet u wel eens een ontbrekende voornaam van een collega dammer voorbijkomen, waarvan u de voornaam vanuit het.......

De meest afgespeelde applet van maart

De partij, die de afgelopen maand het meest bij bezoekers van Toernooibase op het netvlies is gekomen, komt uit het Turkish Open 2019. Het laatste toptoernooi dat nog net voor de wereldwijde uitbraak van het corona-virus is gespeeld. Jan Groenendijk wist in de zesde ronde Guntis Valneris.......

PWCE-III Positions and solutions

Onder deze titel kreeg ik van Rustam Shayakhmetov een lijvig Word-document in mijn mailbox. Het betreft hier de composities van het derde Persoonlijke Wereldkampioenschap Eindspel. Als ik de e-mail van de heer Shayakhmetov goed begrijp, wilde hij graag dat dit ergens op Toernooibase werd geplaatst........

Online-dammen bij de KNDB

Beste dammers in Nederland,In deze moeilijke tijden willen we jullie heel graag dammen blijven aanbieden. De KNDB organiseert tot in elk geval 1 juni op drie avonden per week een digitale clubavond op Lidraughts. De eerste week was met ca. 175 deelnemers per avond zeer succesvol te noemen dus dit.......