Instellingen wijzigen

Instellingen

Hier kunt u aangeven wat er zichtbaar moet zijn op de hoofdpagina

Alleen deze gegevens worden opgeslagen in een cookie!

OnderdeelZichtbaar
Fotobalk bovenin
Nieuws - laatste nieuws *
Nieuws - agenda *
Nieuws - inschrijfformulieren *
Nieuws - actueel *
Kaart van verenigingen in Gelderland
Willekeurig damfragment
Programma clubcompetitie deze week *
Programma bekercompetitie deze week *
Niet ingevulde uitslagen clubcompetitie *
Niet ingevulde uitslagen bekercompetitie *
KNDB-nieuws
Toernooibase-nieuws
FMJD-nieuws
Facebook
Google agenda
Menu altijd bovenaan
Kleur schema
Hout (standaard)
Lichtgeel
Lichtgroen
Grijs
* Indien deze items niet worden weergegeven, dan wordt er een melding
weergegeven dat er mogelijk belangrijke items niet worden weergegeven!


  De nieuwsmedia van de Gelderse Dambond zijn:Laatste nieuws

DatumOmschrijving
wo 1 juli 2020Jubilaris bij Dam Club Hengelo


Agenda

DatumOmschrijving
13 mei 2020
Ledenvergadering GDB


Actueel

TitelOmschrijving
WedstrijdreglementenWedstrijdreglement (versie september 2017)


Kaart van verenigingen in GelderlandWillekeurig damfragment

Er zijn momenteel 34 damfragmenten waaruit wordt gekozen.

 
 Heeft u ook damfragmenten die af en toe op dit beginscherm mogen worden getoond?
Stuur ze dan op naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..


KNDB-nieuws

Nederland verslaat Cuba

Cup of Nations achtste finales

De Cup of Nations voltooit gestaag, maar is ook al voorbij voordat je er als verslaggever tijd voor hebt.

12 landen troffen elkaar in een dubbele confrontatie. Soms was het krachtsverschil gewoon te groot voor enige spanning, soms was het een dubbeltje op zijn kant. Opvallend was ook het gemak waarmee de USA China opzij zette. China had met de vice-wereldkampioen Yiming Pan toch geen zwakke speler in haar midden. Bij de USA was good old Igor Rybakov weer van de partij, die lange tijd van het internationale wedstrijdtoneel was verdwenen.

Suriname had geen kans tegen Armenië. Een ware thriller was het gevecht tussen de Afrikaanse landen Mali met sterspeler Kassim Souare en Ivoorkust met sterspelers Atse en Aka. Frans Soedan, zoals Mali heette toen Europa nog dacht dat Afrika een leuke achtertuintje was om uit te buiten, wist de eerste ronde met 5-3 te winnen, Ivoorkust sloeg terug met dezelfde cijfers. Omdat Ivoorkust op bord 2 had gewonnen, ging dat land door wegens winst op een zo hoog mogelijk bord. Het minilandje Guinea-Bissau wist verrassend te winnen van Wit-Rusland, Letland wist van Senegal te winnen.

Resteert het treffen tussen onze jongens en de Cubanen. Het huidige Cuba, met haar Spaanse en Amerikaanse invloeden, met middeleeuwse dorpen waar de tijd heeft stilgestaan, met de beroemde revolutie van onder andere Fidèl Castro en Ché Guevara tegen dictator Batista. Toen waren onze jongens nog niet eens geboren. En toch wisten deze jongens deze doorgewinterde Cubanen in toom te houden. Met 5-3 en 6-2 en zonder een nul te incasseren, ging Nederland naar de kwartfinales.

Anton van Berkel, 7-8-2020
Foto: Wikipedia

Nieuwsflits breedtesport-topsport

Breedtesport

In deze sombere tijden zijn er gelukkig wel lichtpuntjes in het damleven zichtbaar. Maandag begint het 2e zomertoernooi in Hoogeveen. Helaas kan ik daar niet aanwezig zijn vanwege een vakantie in de Zwitserse Alpen.
In een grote, gekoelde en veilige (net goedgekeurd door de gemeente) sporthal gaan ca. 100 dammers 5 dagen lang dammen. Goed om te zien dat de nodige jongere Nederlandse toppers meedoen: Martijn van IJzerdoorn, Jitse Slump en Jan van Dijk.

Nu de Nationale competitie gepland staat om 19 september weer te beginnen met 8-tallen, wordt ook binnen de regionale bonden de vraag gesteld of, hoe en wanneer gestart kan worden. Dit zal eind augustus – medio september wel duidelijker worden. Vooralsnog zie ik vooral ledenpeilingen over de mail of via de Algemene Ledenvergaderingen langs komen.

Als KNDB kijken we ook weer vooruit.
In oktober komt voor het nieuwe schooldam seizoen een derde zending DamZ! damsets naar Nederland. De laatste twee schooldamseizoenen brachten voor het eerst weer ledengroei bij de basisschool jeugd. De KNDB wil die trend samen met de regionale bonden graag vasthouden en versterken.
Waar de eerste twee zendingen 9.000 sets bevatten, is deze derde zending 10.000 sets groot. Het scharnier van het bord – het kwetsbare punt – is verstevigd. Het ontwerp van de verpakking is opgefrist. Voor dezelfde prijs zit er nu ook een dampuzzel boekje in iedere damset zodat kinderen ook alleen met de damset aan de slag kunnen.
Tijdens het schooldamseizoen kunnen deze bordjes breed uitgezet worden onder scholieren van de basisscholen. Dit moet weer de motor worden voor het jeugddammen bij verenigingen.

Na de zomer gaat Ester van Muijen weer verder met haar initiatief tot online trainingen voor clubdammers. Ze gaat dit nu samen doen met Ron Heusdens. Zie ook filmpje met Ron Heusdens. (https://www.youtube.com/watch?v=46Z5lv9LDgs&feature=youtu.be) Je kan je tot maandag 10 augustus opgeven voor de nieuwe cyclus van 5 (betaalde) trainingen door een mail te sturen naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..

Frans de Jonge, voorzitter KNDB

Topsport

EK 2020 in Turkije begin oktober lijkt vooralsnog door te gaan. Waarschijnlijk neemt de EDC op 22 augustus de definitieve beslissing ja of nee.

NOC*NSF heeft deels geadviseerd om zelf de beslissing te nemen “gaan of niet gaan” en deels het advies gegeven om niet te gaan als het reisadvies voor Turkije “oranje” is.

Uiteraard weten we ook niet goed wat de Covid ontwikkelingen zullen zijn de komende maanden.

Roel Boomstra won overtuigend het NK rapid 2020 online. Alle betrokkenen samen hebben er een mooi evenement van gemaakt. Interessant was natuurlijk ook de livestream van ‘Draughts 10×10’ van onder meer Matthias de Kruijf. Natuurlijk moeten we altijd kritisch kijken wat er beter kon, máár het zou toch wel mooi zijn als we verder kunnen bouwen samen met ‘Draughts 10×10’.

De Nations Cup is voor ons bij de vrouwen inmiddels afgelopen met plaats 7 in een veld met 11 teams. Het algemene team echter, met Weistra, Hageman, Harmsma en Boxum, was inmiddels al héél verrassend gekomen tot de kwartfinale tegen Guinea-Bissau. Dat was een dubbele ronde in het weekeinde van 1 en 2 augustus en er werd gewonnen met 6-2 en met 5-3. Nu wacht in de halve-finale het team van Rusland met onder meer Tsjizjov. Een prachtig avontuur voor ons zo jonge team! De FMJD gaat bij de halve-finale nu ook strenger controleren op Fair Play. Daardoor staat het oorspronkelijke speelschema nogal onder druk: waarschijnlijk wordt er nu gespeeld ergens tussen 10 en 14 augustus.

Het is steeds erg damdruk op Papendal: bijzonder was dat in week 31 er zo’n 40 jonge talentvolle jongens en meisjes daar hebben getraind met Ester van Muijen en Alex Mathijsen. Stijn Overeem besprak ook nog online de toernooidoelen. Allemaal als voorbereiding op de EDC-jeugdtoernooien, waaraan, zo verwacht de EDC, zo’n ruime 600 meisjes en jongens deelnemen uit 14 landen. Ook in augustus zal het nog druk blijven op Papendal met een trainingskamp van Simon Harmsma en het trainingskamp van de topsporters.

Stijn Overeem schreef en schrijft op de KNDB-website onder jeugddammen over die grote jeugdtoernooien van de EDC in de eerste week van augustus.

Jitse Slump hielp trouwens ook bij de trainingskampen van Machiel Weistra en Emre Hageman op Papendal: dat is ook een voorbeeld hoe verschillende generaties elkaar goed helpen.

Geb Kos zal op 21 augustus op Papendal om 10.00 uur een fotoshoot hebben met TeamNL KNDB, tijdens het trainingskamp van de topsporters. Het zou mooi zijn als ook de spelers nadenken over een mooi draaiboek hiervoor. Bert Dollekamp, die altijd prachtig schrijft voor ‘Dagblad van het Noorden’, had dit als tip gegeven om mooie en actuele foto’s te hebben.

Johan Krajenbrink
Technisch directeur KNDB

Lidraughts varianten

In een eerder artikel heb ik geschreven over het online damparadijs Lidraughts. Hierin kwam alleen het normale dammen aan bod zoals we het kennen van face-to-facetoernooien: langzaam dammen (classical), blitz en rapid. Ik wil nu stilstaan bij andere mogelijkheden die Lidraughts heeft.

Bullet

Spelen met heel weinig tijd: 2 minuten per partij of 1 minuut begintijd met 1 seconde per zet erbij. Je moet snel kunnen rekenen, mag maar beperkt nadenken en moet veel op gevoel spelen. In de opening worden er heel origineel vaak aanschuifrijtjes – eerste zet is een zet is vanaf de 4e rij (wat anders), drie zetten later een zet vanaf de basisrij – opgespeeld, daarna wordt een ruiltje gepleegd om vervolgens een ander rijtje op te spelen. Toch worden ook hier nog inhoudelijk mooie partijen gespeeld. En je leert effectief te winnen: een 4 om 2 overmachtseindspel winnen binnen 10 seconden is lastig. Je moet een lastige doorbraak voorkomen. Kansloze 3 om 1’s – bijvoorbeeld twee schijven die niet kunnen promoveren – op de tijd winnen komt helaas ook voor. Aangezien je online niet kunt zien wat de ander van plan is te spelen, kun je pas zetten als je de zet van de tegenstander ziet: of je moet gokken.

Ultrabullet

Nog sneller dan bullet: 1 minuut bedenktijd, een halve minuut bedenktijd en het kan nog zotter: een kwart minuut bedenktijd. 15 hele tellen. Dat laatste heeft weinig meer met dammen van doen: slaan kost tijd en die heb je niet. Dus wie het vaakst schijven geeft, wint. En toch is daar weer de uitzondering: ik heb iemand in die 15 seconden alle schijven zien slaan. Kan volgens de wetten der logica niet: de logica wordt toch getart. In het schaken worden er wedstrijden ultra bullet 15 seconden gehouden. Er bestaan zelfs ultra-bullet-keyboards voor schakers (zie www.ultrabullet.com/keyboard).

Een leuk geschikt plaatje van ‘ultra bullet’ vinden vereist wat doorzettingsvermogen. Ik kwam regelmatig uit bij een afbeelding van een roze ultra bullet massage-apparaat. Ongetwijfeld zal het toegevoegde waarde hebben, maar niet voor mijn nieuwsbericht. Ik ben het toen maar over een andere boeg gaan gooien en gaan zoeken op iets snels als een “bliksemschicht”. Dat leverde wel een geschikt plaatje op van een snelle bliksemschicht gecontroleerd door een damkarakter (ik ben een dammer, dus het is mijn goed recht dit 3D‑karakter als 3D-damkarakter te zien).

Breakthrough

Naast de gebruikelijke manieren om te winnen – alle schijven slaan of de tegenstander vast zetten – is er een derde manier. Zodra je een dam hebt, heb je gewonnen. Maakt niet uit hoeveel schijven je achterstaat, de winst is binnen. Ineens komt er een heel scala aan gewonnen damcombinaties bij: 7 geven en 3 slaan naar dam: winst. Ook als in bij gewoon dammen de dam direct afgenomen zou worden. Een peperdure plakker naar dam of naar doorbraak: winst. Je tegenstander een paar op slag zetten en doorbreken: winst. Het enige dat afvalt is een combinatie via damgeven: de tegenstander heeft dan tijdens de combinatie al gewonnen door je eigen toedoen.

In een volgens bericht is er aandacht voor andere varianten.

Anton van Berkel, 1 augustus 2020
Afbeelding: rechtenvrije stockfoto

Roel Boomstra oppermachtig op eerste NK online

 Tweevoudig wereldkampioen dammen Roel Boomstra heeft het eerste NK online gewonnen. Na drie wedstrijddagen eindigde Boomstra met twee punten voorsprong op Jan Groenendijk en Martijn van IJzendoorn. Daar zag het na de eerste dag niet naar uit. Boomstra verloor in de tweede ronde in gewonnen stelling van Jitse Slump. Vandaag won de Groninger twee van de drie partijen. Het online kampioenschap ontstond omdat door corona het reguliere NK verschoven werd.

De tien spelers speelden vanuit huis en gaven via de computer hun zetten af. De arbiter keek via Teamviewer en een webcam mee met de spelers om vals spelen te voorkomen. Winnaar Boomstra was positief over zijn prestaties: ‘Over mijn partijen op de tweede en derde dag was ik tevreden, vooral de overwinning op Alexander Baljakin.’

Hij gaat zich nu voorbereiden op het EK, dat in het najaar wordt gehouden, en op de match om de wereldtitel tegen de Russische wereldkampioen Alexander Georgiev.

De organisatie van dit NK overweegt dit kampioenschap een vervolg te geven met een internationaal online toernooi.

Voor meer informatie: Friso Fennema, 06-11585287

Nieuwsflits breedtesport-topsport

Breedtesport

Nu de overheid de maatregelen voor binnen- en daarmee ook denksporten heeft verruimd, kunnen we weer bijna normaal dammen. Aan het bord kunnen we gewoon plaatsnemen, verder in de zaal overal 1,5 meter afstand. En van spelers wordt verwacht dat ze bij ziekteverschijnselen ook thuisblijven.

Het eerste grote damfestijn is het mooie zomertoernooi in Hoogeveen, MTB Open, wat  gespeeld wordt van  10 tot en met 15  augustus. Even dreigde het toernooi niet door te kunnen gaan vanwege onduidelijkheid over de veiligheidseisen, maar een snelle reactie vanuit DC Hoogeveen en KNDB heeft hopelijk bijgedragen aan een snelle en onverwachte openstelling van de accommodatie.
De organisatie heeft vanwege de veiligheid maximaal 100 spelers toegelaten. Er is een mooi spelersveld met o.a. de toppers Martijn van IJzendoorn, Jitse Slump, Aleksej Domchev en Jan van Dijk (foto). De subtop is ook goed vertegenwoordigd.

De plotselinge en onverwachte ommezwaai van de overheid heeft geleid tot een bijna niet meer verwachte start van de Nationale Competitie in september. Een uitgezette enquête over de gevolgen van Corona op het damleven in Nederland werd razendsnel opgevolgd door een enquête naar wensen ten aanzien van de Nationale Competitie.

Bij een respons van ongeveer 50% bleek dat het merendeel van de verenigingen weer snel wilde dammen. Een deel van de verenigingen maakte zich zorgen over het nog steeds aanwezige coronavirus en was er twijfel of altijd volledig kon worden aangetreden. En zeker nu iedereen die de in het protocol aangegeven ziekteverschijnselen heeft thuis moet blijven, is de kans groot dat teams regelmatig incompleet zullen aantreden. Tevens is onzeker of de buitenlandse spelers altijd wel in staat zijn om aan de competitie deel te nemen. Daarnaast is door de 1,5 m afstandsregel meer oppervlak nodig dan voorheen. Dat geeft bij tal van verenigingen extra problemen.

Dit heeft tot een bestuursbesluit geleid om dit seizoen in alle klassen met 8-tallen te dammen. Dit kan leiden tot meer veiligheid (minder dammers bij elkaar), een sneller gebruik van bestaande accommodaties en een stabielere competitie (grotere kans op volledigheid van teams). Vanzelfsprekend werd hierop heel verschillend gereageerd. Van boosheid tot begrip. Maar om met evenveel mensen in dezelfde ruimtes te blijven dammen is niet altijd een optie. Ook een competitie met regelmatig incomplete teams moet je niet willen.  Dat er daarna spelers over blijven, als het ware ‘bankzitters’, wil je als dambond ook niet hebben. We willen juist zoveel mogelijk dammers veilig aan het dammen krijgen en houden. Er is de verenigingen de gelegenheid geboden om alsnog teams af- en aan te melden. Per saldo hebben er ongeveer 5 teams zich nieuw aangemeld.

Ondertussen gaat het de competitieleider, Eduard Autar met ondersteuning van de Wedstrijdcommissie, verder om scenario’s te bekijken en aanvullende besluiten te nemen over het vervolg.

Momenteel is ook al weer een bestelling van 10.000 DamZ!-bordjes in voorbereiding. Initiatiefnemer Marcel Kosters zet hier weer zijn schouders onder.  Diverse partijen en particulieren hebben de voorfinanciering met elkaar geregeld. De bordjes kunnen goed ingezet worden in het schooldamseizoen na de zomer. Er zijn grootse plannen om school- en jeugddammen weer een impuls te geven. Hopelijk wordt dit niet doorkruist door het coronavirus.

Er is nog meer zonnig nieuws. Zainal Palmans is gevraagd om een online damcursus te maken voor (potentiële) dammers, beginnende dammers en dammers in de lagere ratingcategorieën. Deze cursus kent een aantal modules. Vanuit huis kunnen geïnteresseerden zich dan verder bekwamen. Het risico dat ze tijdens de clubavonden van het bord afgeveegd worden, wordt hier hopelijk mee verkleind.

Frans de Jonge
voorzitter KNDB

Topsport

Olympische cyclus 2021-2024: de voorlopige (!) financiële toekenning door NOC*NSF is bekend gemaakt voor de nieuwe olympische cyclus 2021-24, en het bedrag is wat we gewend waren de afgelopen jaren. Dus dat is positief! Niet ieder topsportprogramma is op die manier beloond. CTO Papendal moet de voorlopige toekenning trouwens nog krijgen: ik ben dus erg benieuwd of we ook weer ongeveer hetzelfde bedrag zullen gaan krijgen om dáár te besteden.

Nations Cup van de FMJD draait volop en het jonge vrouwenteam heeft het natuurlijk lastig, máár het zeer jonge mannenteam met Machiel Weistra, Emre Hageman, Simon Harmsma en Matheo Boxum draait volop mee: China werd op 4-4 gehouden en Machiel Weistra won van Yming Pan, de jonge wereldtopper. Daarna werd Guinea-Bissau verslagen met 6-2 en in de 1/8 finale werd Cuba twee keer verslagen. De Gelderlander heeft een vaste volger (Bram van Zundert) aangesteld om Machiel Weistra intensief te volgen bij dit grote avontuur. Knap gedaan allemaal en het is ook nog niet af: in de kwartfinale is Guinea-Bissau (weer) de tegenstander Het doel om zo ervaring op te doen op allerlei manieren, komt helemaal uit.

NK rapide 2020 online is op 24, 25 en 26 juli. Draughts 10×10 zal de uitzending verzorgen vanuit het hart van de Nederlandse topsport: Papendal. We hopen dat het mooie beelden zal gaan opleveren en dat we zo de toon kunnen zetten voor volgende evenementen, of ze nu online zijn of niet. Natuurlijk staat Fair Play ook in de schijnwerpers, natuurlijk altijd al een belangrijk onderwerp voor TeamNL KNDB. Ook dáár hopen we misschien de toon te kunnen gaan zetten voor andere online evenementen, nationaal en internationaal. Persman Friso Fennema kan al aardig wat publiciteit melden, zoals een groot artikel in het Brabants Dagblad, en toernooidirecteur Sven Winkel kan tot nu toe tevreden zijn. Nu natuurlijk het toernooi nog…

Het is damdruk op Papendal in deze weken:

  • Trainingskamp Emre Hageman in week 29: trainers Keurentjes, Clerc, Krajenbrink.
  • NK rapide online 2020 uitzending in week 30.
  • Drie-daagse van de topsporters in week 31.

Er is ook nog wat nieuws bijgekomen in week 31: veel trainingen door Ester van Muijen en, Alex Mathijsen op Papendal en door Stijn Overeem online! Een passende en moderne mix! Aan wie? De Commissie Trainingen heeft een selectie gemaakt uit de vele jongens en de vele meisjes die gaan meedoen in de eerste week van augustus aan het blitz en rapide toernooi van de Europese dambond. Verheugend is dat er dus een selectie gemaakt moest worden, omdat er veel inschrijvingen zijn gedaan. Deze trainers gaan dan lange damdagen maken in week 31 en we zullen dus veel zalen bezet gaan houden en niet alleen onze vaste damzaal. Natuurlijk is Fair Play een groot onderwerp: het is erg verleidelijk om vals te spelen, máár de schade die je dan over jezelf en ook over anderen afroept, is groot. Dus: eerlijk en helemaal alleen zelf spelen, zonder welke hulp dan ook! De EDC meldt trouwens 600 inschrijvingen uit 12 landen! Dat is niet niks.

Ook op Papendal is er een afspraak op 29 juli tussen de technische staf en het nieuwe bestuurslid Eduard Autar en ook met voorzitter Frans de Jonge. Het is, denk ik, lang geleden dat een GMI in het bestuur van de KNDB heeft gezeten? Ik denk Roozenburg of Keller? Of vergis ik me?

Johan Krajenbrink
Technisch directeur KNDB
Foto: Emre Hageman op Papendal
Fotograaf: Rik Keurentjes

FMJD Cup of Nations Online

Op dit moment organiseert de FMJD een landentoernooi. Via tijdszones wordt geregeld dat de landen elkaar op schappelijke tijden kunnen ontmoeten.

De vrouwen doen met 11 landen mee. Eerst spelen zij een rondtoernooi, daarna een knock‑outsysteem beginnend bij kwartfinales. De nummers 1 en 2 gaan rechtstreeks naar de halve finales, 3 tot en met 6 spelen kwartfinale. Onze dames hebben het zwaar: de KNDB ziet dit toernooi als een kans internationale ervaring op de doen voor jongere speelsters.

Individueel wordt her een der een mooi resultaat gescoord. Lisa Scholtens en Heike Verheul hebben een positieve score en de overige damsters – de spellingcontrole van Word stelt voor dit woord te vervangen door ‘hamsters’, de KNDB moet toch eens een hartig woordje gaan spreken met Microsoft – halen ook wel eens een tweetje binnen. Nederland in landenverband komt echter tekort. Met een 8e plek na 9 rondes en nog maar één wedstrijd voor de boeg is inmiddels de 6e plek en daarmee de kwartfinale onbereikbaar geworden. Dat scheelt dan weer een KO en mogelijke hersenbeschadiging.

De mannen spelen 7 ronden Zwitsers, waarna er een knock-outsysteem volgt beginnend bij achtste finales. De nummers 1 en 2 gaan direct naar de kwartfinales, de nummers 3 tot en 14 spelen achtste finales. Ook hier heeft Nederland een leerteam gestuurd, alleen jeugdspelers waaronder Mattheo Boxum (zie foto, bron www.mattheoboxum.nl). Andere teams hebben hun volwassen topspelers ingevlogen. Onze mannen doen het wonderbaarlijk goed en hebben de 5e plaats weten te bemachtigen. Ze spelen hun achtste finales tegen de mannen van Raúl Castro. De USA heeft zich met minder punten dan Mongolië en Brazilië heeft geplaatst: de reden is mij onbekend, navraag heeft mij niets opgeleverd.

Maar liefst 29 landen hebben deelgenomen in deze cup voor mannen. Dat biedt hoop. Een positieve ontwikkeling is te zien in Armenië, waar voorheen alleen op de 64 velden werd gedamd maar waar nu EK- en WK-spelers David Pogosyan en Nshan Alaverdyan (zie foto: WK Russisch dammen 2018 te Kranevo, Bulgarije, site IDF) nu meespelen op de 100 velden. Met een 7e plaats als eindresultaat van de voorronden nog wel.

Anton van Berkel, 23 juli 2020

Primeur: NK Rapid Online

Het is zover: vanmiddag is het eerste NK Rapid Online gestart. Vandaag, zaterdag en zondag beginnen de partijen om 13.00 uur. Live te volgen via YouTube en Lidraughts, zie hieronder de links naar de livestreams.

Commentaar op de gebeurtenissen van Paul Oudshoorn & Wieger Wesselink vandaag, morgen Dik de Voogd & Pim Meurs en zondag Paul & Pim.

Derde ronde Toernooibase Lidraughts Summer Cup

Inmiddels is de derde ronde van de Toernooibase Lidraughst Summer Cup gespeeld. Slechts zes koplopers bleven erover.

Twee ervan, Jan van de Veen en Heorhi Vydzerka, kwamen op 6 punten vanwege een reglementaire overwinning: het risico van een online toernooi zullen we maar zeggen. Medekoploper Michael Stempher wist te profiteren van het scheve positiespel van Gerrit Terpstra, waardoor hij al snel een houtje meer had.

Ook de oude meester Jean-Paul Plantin won door een scheve positionele opstelling van zijn tegenstander, de Belg Raymond Vandecaetsbeek. De “Coup Philippe” die de hele tijd dreigend in de lucht hing, was op gegeven moment onafwendbaar geworden. Ook Rik Smits heeft 6 punten. Na groot voordeel in de opening tegen Dieter van Gortel vervlakte dit voordeel en leek Dieter zich te kunnen redden. In de praktijk lukte dit evenwel niet. Om een doorbraak te voorkomen werd een schijf geofferd. Dit bleek geen kansen meer te bieden. De doorbraak toestaan – het is geen Breakthrough dammen dus dan mag het – leek remisekansen te bieden met het nodige plak- en doorloopwerk.

De laatste van het sextet koplopers, Katrinus Posthumus, won van pupil Sytze Spijker, die een veelbelovende opening had maar daarna het volledige centrum weggaf. Even later volgde een damcombinatie, maar één zet later was het Posthumus die zich vergaloppeerde. Spijker kon de vijandelijke dam afnemen en als bonus zelf naar dam slaan. In plaats daarvan liet hij een rondslag met de dam toe.

Anton van Berkel 21 juli 2020
Foto J.P. Plantin: site Toernooibase

Oefentoernooi Europese Jeugdcup Online

Van 1 t/m 8 augustus vindt de Europese Jeugdcup Online plaats. De toernooien worden door de Europese Dambond (EDC) georganiseerd op het Estse platform www.vint.ee
Maar liefst 600 jeugdspelers uit 12 landen hebben zich ingeschreven. Nederland is vertegenwoordigd met 60 deelnemers.
De organisatie houdt op zaterdag 25 juli een oefentoernooi voor alle deelnemers. Dat is een mooie en leerzame gelegenheid om de toernooisite te leren kennen.
De gegevens voor dit oefentoernooi:
Start: 25 juli 17.00 uur
Speeltempo: 5 minuten + 5 seconden Fischer
De toernooilobby is om 16.30 uur open en aanmelden kan met je gebruikersnaam via deze link
Klik op de knop ‘register’ om je deelname te bevestigen.
De KNDB hoopt dat veel spelers deze oefensessie zullen gebruiken om zich goed voor te bereiden op de Europacup!

Hein Meijer heer en meester in Heerhugowaard Open

Van zaterdag 4 juli tot en met zaterdag 11 juli 2020 is in Heerhugowaard het jaarlijkse zomertoernooi gehouden, het Heerhugowaard Open. Elk jaar een vanzelfsprekendheid, dit jaar natuurlijk niet. Met de nodige aanpassingen, creativiteit en doorzettingsvermogen is aan alle veiligheidsregels voldaan. Alle deelnemers waren veilig in de handen van deze organisatie.

Door de korte aanloop waren er minder prominente grootmeesters afgereisd naar Heerhugowaard dan voorgaande jaren, maar in Hein Meijer en Frits Luteijn – grootmeester correspondentiedammen – had ook deze groep een mooie afvaardiging. Daarnaast was NK-finalist Bhiem Ramdien van de partij.

Hein Meijer voldeed in Heerhugowaard totaal niet aan de verwachtingen en haalde zijn gebruikelijke niveau niet. Waar hij volgens de statistieken 12,64 punten behoorde te scoren op basis van zijn KNDB‑rating en op basis van zijn FMJD-rating nog minder – 12,01 punten – overtrof Hein zelfs de stoutste statistische verwachtingen door 16 punten te scoren. Of zou zijn huidige rating gewoon te laag zijn?

Hein zaaide net als zijn magere naamgenoot dood en verderf in Heerhugowaard. Maar liefst zeven tegenstanders zegen in de aarde nadat Hein op bezoek was geweest. Waar de ene keer Frits Luteijn, de nummer 2 in de eindrangschikking, met subtiel positioneel spel in te grote problemen was gebracht, werd de andere keer Mitchel Mensinga puur op basis van rekenkracht verslagen. Waar bij Mitchel de hoofdvariant stopte, had Hein veel verder gekeken: hij viel na de wedloop wederzijdse voorposten aanvallen een schijf aan die ogenschijnlijk veilig stond waarna hij ook nog eens een vijfklappertje in petto had. Klasse, een kampioen waardig!

Het podium werd gecomplementeerd door organisator Guido Verhagen.

Anton van Berkel, 17 juli 2020

Bron foto: website Heerhugowaard Open
Toernooibase-nieuws

Wedstrijdprogramma Nationale Competitie ingevoerd

Inmiddels is het wedstrijdprogramma van de Nationale Competitie 2020/2021 in Toernooibase ingevoerd. Omdat dit altijd een flinke handmatige klus is, kan het zijn dat er foutjes ingeslopen zijn. Misschien dat teamleiders even een check willen uitvoeren? Mochten er onvolkomenheden zijn, dan kan dat.......

Toernooibase omgeturnd naar seizoen 2020/2021

Zoals gebruikelijk is er zo rond 1 juli een aanpassing in Toernooibase. Het nieuwe seizoen 2020/2021 begint dan, en dat betekent dat allerlei selectiemenus zijn aangepast. Alle toernooien van 2020, die onder 2019/2020 vallen, zijn nu via dit seizoen op te vragen.Inmiddels zijn ook de.......

Most wanted in mei

De partij, die in mei het meest in Toernooibase is afgespeeld, is in die maand onder Diversen ingevoerd door Ron Heusdens. Dit betrof een oude partij uit een rapid-toernooi in Rijnsburg, waarbij hij een fantastische combinatie uithaalde tegen Jasper Lemmen. Ron wist zelf de notatie niet meer exact,.......

Toernooibase Lidraughts Summer Cup

Nu de zomertoernooien in Nederland vrijwel van de baan zijn, wil ik (in navolging van het Provinciaal Internettoernooi PFDB, dat op 1 juli stopt) een nieuw toernooi in Toernooibase organiseren met online spelen in lidraughts.org. Dit om damliefhebbers die dat willen, toch een mogelijkheid te bieden.......

De applet van april

Nu door het corona-virus fysiek niet meer word gedamd, maar (snel)damtoernooitjes op lidraughts.org de boventoon voeren, worden er in Toernooibase veel partijen door diverse invoerders uit het verleden geplaatst.Zo ook met de applet van de maand april, waarbij ik een partij-analyse uit de PFDB-er.......