Instellingen wijzigen

Instellingen

Hier kunt u aangeven wat er zichtbaar moet zijn op de hoofdpagina

Alleen deze gegevens worden opgeslagen in een cookie!

OnderdeelZichtbaar
Fotobalk bovenin
Nieuws - laatste nieuws *
Nieuws - agenda *
Nieuws - inschrijfformulieren *
Nieuws - actueel *
Kaart van verenigingen in Gelderland
Willekeurig damfragment
Programma clubcompetitie deze week *
Programma bekercompetitie deze week *
Niet ingevulde uitslagen clubcompetitie *
Niet ingevulde uitslagen bekercompetitie *
KNDB-nieuws
Toernooibase-nieuws
FMJD-nieuws
Facebook
Google agenda
Menu altijd bovenaan
Kleur schema
Hout (standaard)
Lichtgeel
Lichtgroen
Grijs
* Indien deze items niet worden weergegeven, dan wordt er een melding
weergegeven dat er mogelijk belangrijke items niet worden weergegeven!


  De nieuwsmedia van de Gelderse Dambond zijn:Laatste nieuws

DatumOmschrijving
11 maart 2023Finale Gelderland Schooldammen


Agenda

DatumOmschrijving
wo 04 jan 2023
wo 18 jan 2023
wo 01 feb 2023
wo 15 feb 2023
wo 01 mrt 2023
wo 15 mrt 2023
wo 29 mrt 2023
wo 12 apr 2023
Uitnodiging Persoonlijke kampioenschappen van UPDB
(Ook nu weer voor buitenstaanders, dus … niet UPDB-leden)
27 maart - 31 maart 2023
Jan van der Zwan cup, ronde 2
17 april - 21 april 2023
Jan van der Zwan cup, ronde 3
za 29 april 2023
Sneldammen persoonlijk te Harderwijk
1 mei - 5 mei 2023
Jan van der Zwan cup, ronde 4
22 mei - 26 mei 2023
Jan van der Zwan cup, ronde 5


Inschrijfformulieren

DatumOmschrijving
za 15 april 2023
Sluiting inschrijving Sneldammen persoonlijk te Harderwijk (29 april)
(Inschrijfformulier , Deelnemers en Uitnodiging / informatie )


Actueel

TitelOmschrijving
WedstrijdreglementenWedstrijdreglement (versie september 2017)


Masterclass Ton Sijbrands

Voor alle afleveringen, zie ook de overzichtspagina.


Kaart van verenigingen in GelderlandWillekeurig damfragment

Er zijn momenteel 35 damfragmenten waaruit wordt gekozen.

 
 Heeft u ook damfragmenten die af en toe op dit beginscherm mogen worden getoond?
Stuur ze dan op naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..


KNDB-nieuws

Halve finales pupillen, aspiranten, junioren

(foto: jeugddammen.com)

Afgelopen zaterdag 25 maart was de tweede en laatste speeldag van de halve finale van het Nederlands kampioenschap Aspiranten. Daarmee zijn nu alle halve finales in de diverse jeugdcategorieën (pupillen, aspiranten, junioren) gespeeld en zijn de finalisten bekend. Hieronder een korte samenvatting; meer informatie, details en foto’s vind je zoals altijd op www.jeugddammen.com.

Bij de Pupillen werd de halve finale gespeeld op 2 plekken: Hoogblokland en Wageningen. In Wageningen won Siebe Kortleven al zijn partijen en zo werd hij afgetekend eerste. Ook Cas Schaapveld, Anar Dalaj, Jozef Zhang, Fiene Martens en Jesiah Partapsing speelden goed en plaatsten zich makkelijk. Voor Alexander Glogowski was het nog even spannend, maar hij had een goede loting in de slotronde. Timo van den Boer plaatste zich als achtste; hij had de meeste weerstandspunten van een kwartet dammers. 

In Hoogblokland was er ook een duidelijk de sterkste: Alex Poliakov won alle wedstrijden. Jasmina Benhari, Pepijn van Merkerk, Sven Schakel en Noa van der Wal (familie van?) kenden ook weinig problemen om zich te plaatsen. Heel spannend was de strijd om de laatste drie tickets. Vijf spelers hadden 7 punten. Op weerstand (en zelfs SB) waren Rafael Koers, Thomas van Vugt en Olivier van de Heiden de gelukkigen. De druiven leken zuur voor Thijs Schakel (die er op SB uitvloog), maar tot zijn grote vreugde mag hij toch meespelen met de finale.    

Bij de Aspiranten was het ook spannend wie zich voor de finale zou plaatsen. Dat Matheo Boxum zich zou plaatsen was al snel duidelijk, maar dat hij op de tweede speeldag werd voorbij gestreefd door een ontketende Alexei Ovsyanko was wel een beetje verrassend. Fleur Kruysmulder en Yulia Bintsarovska plaatsten zich overtuigend. Daniël Boxum, Janick Lanting , Alex Poliakov behaalden alle drie 10 punten en dat was genoeg voor een finaleplaats. Van de groep 9-punters waren Siebe en Bart Jan Kortleven de gelukkigen die op weerstandspunten de laatste 2 tickets mee naar huis namen.   

En dan nog de Junioren. Daar was al een aantal spelers automatisch geplaatst voor de finale. In de halve finales waren nog 5 startbewijzen te verdienen. Wouter Sosef en Daniël Boxum gingen als een speer en plaatsing was snel een feit. Ook Marie en Louise Gabbert haalden net als Renco Oostindjer de finale. De finale bestaat daarmee uit een leuk veld: 2 Boxums, 2 Gabberts, 4 van de Hoogeveense damclub, en 2 deelnemers die het NK Algemeen 2022 speelden.

 

Nationale Competitie 2023-2024: Inschrijving geopend

De Nationale Competitie van het seizoen 2022/2023 is inmiddels afgerond. Felicitaties aan alle kampioenen en teams die zich hebben gekwalificeerd voor een hogere klasse via de nacompetitie.

Het wordt meteen tijd om te kijken naar het volgende seizoen. Er wordt dan zoals gebruikelijk gespeeld in de ereklasse (tientallen), hoofdklasse (tientallen), eerste klasse (achttallen) en tweede klasse (achttallen). Momenteel wordt er door diverse partijen keihard aan gewerkt om de Nationale Competitie toekomstbestendig te maken. Zodra hier meer over bekend is, worden de verenigingen geïnformeerd.

Inschrijven voor de Nationale Competitie van het seizoen 2023/2024 kan tot uiterlijk 1 mei 2023. Alle informatie en de inschrijfformulieren vind je hier.

 

Nieuwsflits breedte- en topsport

BREEDTESPORT

Zaterdag 18 maart gaat Johan Teake Dekker het wereldrecord Kloksimultaan tegen 46 spelers aanvallen. De locatie is de Rode zaal in het Abe Lenstra Stadion, Dalhuysenstraat 11, Heerenveen, gratis parkeren in P4 Oost. Zie verder op: https://www.wereldrecorddammen.nl/ Op de volgende link is de interessante persconferentie met Rinse Bleeker, algemeen directeur Sportstad Heerenveen en Johan Teake Dekker te zien en te beluisteren: https://youtu.be/3ERC4lFXw9s De arbitrage bij deze aanval op het wereldrecord kloksimultaan is in handen van onze kersverse FMJD-arbiter Wouter Morssink. Het belooft een spannende middag te worden. Het wereldrecord staat scherp, maar Johan Teake heeft zich goed voorbereid. Komt allen kijken naar dit topevenement op een prachtige locatie. Met dank aan Sportstad Heerenveen die dit alles mogelijk maakt en in de toekomst mogelijk andere evenementen gaat organiseren/faciliteren.

Het schooldammen is weer begonnen in heel het land. Ik hoor veel enthousiaste geluiden. Na enkele jaren van stilstand kan er door jeugd weer gedamd worden op scholen. De finales NK schooldammen pupillen en NK schooldammen welpen worden in resp. Hoornaar en Reeuwijk gehouden. Trekkers van beide toernooien zijn Jan Voortman en Hans de Knikker uit de Jeugdcommissie.

In april en mei worden weer de NK’s jeugd in diverse klassen gehouden. Dit jaar gelukkig weer met de nodige halve finales. Dit is het bewijs dat het jeugddammen weer aan het aantrekken is. Vanuit de Jeugdcommissie trekken dit vooral Laura Timmerman, Marij ter Maat, Jan Kok en Danny Staal.

De Jeugdcommissie kan nog steeds versterking gebruiken. Behoefte bestaat aan vrijwilligers voor het monitoren van alle ontwikkelingen rond het school- en jeugddammen, zoals aantallen, locaties, succesvolle verenigingen, behoefte en beschikbaar stellen/maken van kader, behoefte aan opleidingen, e.d.  Maar ook is er behoefte aan organisatiekwaliteit bij de planning en aanbesteding van toernooien en bij de begeleiding van organisatoren. Verder willen we de landelijke jeugdcompetities, DamZ!-jeugdcups volgend damseizoen uitrollen. Tenslotte willen een jeugdkatern in Het Damspel ontwikkelen. Kortom, ambities genoeg! Iedereen die wil meehelpen aan de doorstart van het school- en jeugddammen kan zich melden bij het Bondsbureau (Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.). Ook op bestuurlijk niveau zoeken we nog iemand met affiniteit voor het school- en jeugddammen.

Om de werving van jeugdleden te stimuleren wordt voor nieuwe jeugdleden gedurende het 1e jaar geen contributie door de KNDB geheven. Hopelijk wordt hier door de verenigingen goed gebruik van gemaakt door nieuwe jeugdleden als lid van de KNDB op te geven. 

Frans de Jonge, voorzitter KNDB

 

Jeugddammen in Haarlem. Al 40 nieuwe jeugdleden (foto Marcel Kosters)

 

 

 

TOPSPORT

Het Leo van der Kar sportfonds maakt de stage naar Letland (Valneris!) mogelijk in juni voor Matheo Boxum, Emre Hageman en Simon Harmsma, onder leiding van hoofdcoach Rik Keurentjes en talentcoach dames Ester van Muijen. Maar het Leo van der Kar sportfonds maakt ook mogelijk dat Ester van Muijen dit jaar zich verder kan ontwikkelen als trainer en als coach binnen onze talentontwikkeling en topsport. Met andere woorden: daarvoor is ook een behoorlijk bedrag beschikbaar gekomen. Een bijzondere en nieuwe activiteit is daarom nu de CST (Centrale Selectie Training) met groepstrainingen op Papendal voor Roland Kreeft, Sytse Spijker, Alexeï Ovsyanko, Alex Poliakov, de MT en voor IT Matheo Boxum. Zie de foto van hoofdcoach Rik Keurentjes. Daarmee wordt de groep die wordt ondersteund door topsport KNDB wat groter. Deze samenstelling stimuleert ook de samenwerking tussen de meisjes en de jongens en het stimuleert ook weer het teamgevoel. Voor de zomer zullen er al vijf trainingen zijn op Papendal: dus het is een serieus programma.

Ondertussen vragen de MKE (Minimale Kwaliteits Eisen) wel wat van een kleine sportbond. Natuurlijk is het de kunst dat dit niet alleen op papier een verbetering geeft. Natuurlijk is het de kunst dat we dit niet alleen maar doen omdat het moet. De kunst is dat het ook echt helpt. Dat is uiteraard vooral de verantwoordelijkheid van de sportbond zelf. Er is bijvoorbeeld al heel lang een overeenkomst tussen de KNDB en de topsporters dus dat is helemaal in orde. Nu wordt het de kunst om de Atletenvertegenwoordiging goed tot zijn recht te laten komen, door bijvoorbeeld een goede overeenkomst met de KNDB af te sluiten. Vervolgens is het uiteraard vooral ook de bedoeling dat de Atletenvertegenwoordiging ook echt een stem heeft waarnaar geluisterd wordt, en niet alleen maar luisteren…

De Commissie Trainingen heeft vergaderd op 1 maart. Door de corona-jaren staan de centrale trainingen onder druk en vooral de CPT (Centrale Pupillen Training). We doen er alles aan om die groep toch te laten draaien dit jaar. De CPT bestaat al 20 jaar en dat willen we graag zo houden. Ook zijn de teamchefs en de coaches bekend geworden voor het EjK en voor het WjK. Bij het EjK zullen Ester van Muijen en Alex Mathijsen de teamchefs zijn en Rik Keurentjes en Heike Verheul de coaches. Bij het WjK zal Heike Verheul voor het eerst de teamchef zijn! Rik Keurentjes en Ester van Muijen zijn de ervaren coaches en heel opvallend, goed voor de doorstroming, goed voor de verjonging en ook goed voor de verbreding: Wouter Morssink en Machiel Weistra zijn erbij als coaches die stage gaan lopen. De vergadering van de Commissie Trainingen gaat dus over organisatorische onderwerpen, máár is vooral ook intervisie tussen de verschillende trainers en ikzelf als technisch directeur.

Johan Krajenbrink, TD TeamNL Dammen

 

 

 

 

NK dammen A-categorie 1-6 mei 2023

In Westerhaar vindt van 1 tot en met 6 mei het Nederlands kampioenschap dammen in de klasse A plaats. De categorie A is bestemd voor spelers met een rating van 1100 tot 1300. Deze meerdaagse damwedstrijd geldt bij uitstek als het toptoernooi voor de breedtesport in Nederland. Gespeeld wordt in een klasse met maximaal 24 deelnemers. De winnaar van het toernooi kan een hoofdprijs tegemoet zien van 400 euro. Het totale prijzengeld bedraagt 700 euro.

Je kunt je inschrijven via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. onder vermelding van jouw naam, telefoonnummer, e-mailadres, adres, woonplaats, vereniging en de KNDB-rating per 1 juli 2022.

Online simultaan Matheo Boxum

Zaterdagmiddag 11 maart geeft de 13-jarige Matheo Boxum, basisspeler van ereklasser Hijken DTC en regerend Europees kampioen pupillen, een simultaan tegen maximaal 30 spelers op Lidraughts!

Foto: Matheo Boxum behaalt gouden medaille op EK pupillen (s-3)

Inmiddels heeft TeamNL Dammen een rijke traditie aan online simultaans opgebouwd, maar is het alweer een tijdje geleden dat de laatste werd georganiseerd. TeamNL wil de simultaans graag weer nieuw leven inblazen en daarom geeft nu Internationaal Talent Matheo Boxum zaterdag 11 maart vanaf 13:00 een online simultaan op Lidraughts. Matheo zal spelen onder de gebruikersnaam ‘TeamNL’. Het speeltempo van deze simultaan bedraagt 60 minuten + 1 minuut per zet. Er is ruimte voor maximaal 30 tegenstanders.

Deze online simultaan wordt speciaal georganiseerd voor beginnende dammers en jeugddammers, maar staat eveneens open voor tegenstanders die als maximumniveau een (virtuele) KNDB-rating van 1100 hebben. Voorwaarde is wel dat de deelnemers (of: via de jeugdleider of ouder) zich bij hun aanmelding bekendmaken. Dit kan door op Lidraughts een bericht te sturen naar gebruiker ‘TeamNL’ of door de naam in het spelersprofiel te vermelden.

Het is vanaf de 41e zet pas mogelijk/toegestaan om remise aan te bieden.

De inschrijving voor de simultaan ‘TeamNL-MATHEO’ wordt geopend op 4 maart om 12:00 uur en sluit uiterlijk zaterdag 11 maart om 12:00 uur. Alle deelnemers wordt vriendelijk doch dringend verzocht om uiterlijk 12:55 klaar te zitten voor de simultaan – dus aanwezig te zijn op Lidraughts. Mocht een deelnemer op dat moment niet aanwezig zijn, dan kan deze worden vervangen door een reserve.

Vanaf 72 uur voor de start van de simultaan verschijnt het toernooi op de homepagina van Lidraughts.

Deelnemer WK dammen 2023 GMI Wouter Sipma verzorgt samen met Wereldkampioen junioren (s-1) MI Simon Harmsma het commentaar. Dat doen zij via het kanaal van Wouter: https://www.youtube.com/@woutersipma7330

Aanval op het wereldrecord kloksimultaan dammen!

Op zaterdag 18 maart gaat Johan Teake Dekker (42) uit Gorredijk een poging wagen om het wereldrecord kloksimultaan dammen op zijn naam te brengen. In het Abe Lenstra stadion in Heerenveen gaat hij het gelijktijdig opnemen tegen maar liefst 46 dammers.

De aanval is geslaagd als Johan Teake minimaal 70% van het totaal aantal punten behaalt; een score van 65 punten is dus genoeg. Hij zal mentaal en fysiek in goede conditie moeten zijn om een kans te maken op het record. In zijn voorbereiding besteedt hij aandacht aan zowel fysiek als tactiek. In dit interview licht hij toe: “Met name de beslisvaardigheid en het rennen van bord naar bord ben ik nu aan het oefenen”. Gelukkig heeft Johan Teake naast dammen nog een andere grote liefhebberij: rugby. Met zijn fysiek zit het waarschijnlijk dus wel goed, maar of dat echt zo is, zal blijken tijdens de oefensimultaan in Mildam op vrijdag 3 maart (tegen 30 tegenstanders; opgeven is nog mogelijk).

Het huidige record staat op naam van oud-wereldkampioen Alexander Georgiev, die het in 2015 succesvol opnam tegen 45 spelers. Zal het Johan Teake lukken het wereldrecord van deze damgigant over te nemen en naar Friese bodem te brengen?

Alle informatie over deze bijzonder spectaculaire gebeurtenis vind je op www.wereldrecorddammen.nl

NB. Johan Teake is nog op zoek naar enkele tegenspelers met een rating tussen 800 en 1000. Lijkt het jou leuk om op 18 maart zelf onderdeel te zijn van de wereldrecordpoging? Aarzel niet en geef je op!

Schema nacompetitie bekend

Zaterdag 11 maart staat de nacompetitie van de Nationale Competitie 2022/2023 op het programma. Hierbij het definitieve schema:

Ereklasse – Hoofdklasse

 • Damcombinatie Fryslân 1 – Het Noorden 1
 • CTD Arnhem 1 – VBI Huissen 2 (aanvang 12.30 uur)

Hoofdklasse – Eerste klasse

Damcombinatie Fryslân 2 heeft zich teruggetrokken. De plek van de nummer 3 uit 1A wordt niet ingevuld door een ander team. Dat betekent dat Witte van Moort 2 automatisch gehandhaafd is in de hoofdklasse.
De overige duels zijn de volgende:

 • DIOS / Eureka 1 – Brainsport Eindhoven 1
 • Samen Sterk 1 – Damlust Gouda 2
 • Hijken DTC 2 – HDC Hoogeveen 2
 • DES Lunteren 2 – VAD 1

Eerste klasse – Tweede klasse

 • CTD Arnhem 2 – Gooi & Eemland 2 (aanvang 12.30 uur)
 • DES Lunteren 3 – Warffum 1
 • Lelystad 1 – De Variant 1
 • EAD Asten 1 – Eye-t Webdesign 1
 • Het Noorden 2 – Alblasserdam 1 (neutraal terrein)

Alleen het duel tussen Het Noorden 2 en Alblasserdam kent een afstand van meer dan 200km. Zodra de locatie bekend is zal de wedstrijdleiding deze communiceren met de verenigingen. 

Voor de overige duels geldt dat het eerstgenoemde team thuis speelt. Zonder tegenbericht gaat de wedstrijdleiding ervan uit dat de reguliere speelzaal gebruikt kan worden, zoals vermeld in het programmaboekje. Vandaar ook de aanvangstijd van 12.30 uur bij de duels van Arnhem. Mocht dit anders zijn, laat het dan a.u.b. weten aan zowel de tegenstander als aan het Bondsbureau + de wedstrijdleider.

Michel Stempher
KNDB-bestuurslid Wedstrijdzaken

Damkalender 2023/2024 gepubliceerd

De definitieve damkalender voor het seizoen 2023/2024 is bekend. In de documenten die bijgevoegd zijn in dit bericht tref je de kalender aan van de KNDB-evenementen en de poster met alle meerdaagse damtoernooien met vrije inschrijving, gericht op een breed publiek.

Het was dit jaar lastiger dan ooit tevoren om tot een passende damkalender te komen. In het najaar van 2023 organiseert de werelddambond (FMJD) diverse titeltoernooien, waaronder het WK algemeen, het WK vrouwen en het WK jeugd. We streven ernaar om overlap met deze toernooien van de Nationale Clubcompetitie te voorkomen, maar het is dit jaar onmogelijk gebleken om overlap uit te sluiten. Het alternatief was om twee maanden lang geen Nationale Competitie te organiseren, maar daarvan is om voor de hand liggende redenen afgezien door het bestuur. Een consequentie is wel dat rond de speelronde van 14 oktober 2023 twee weken rust gelden in plaats van de gebruikelijke cyclus van 1 week rust en dan de volgende ronde.

Bij de komende Bondsraadsvergadering zal duidelijk worden of er voor het seizoen 2023/2024 weer een vooruitspeelregeling van de Nationale Competitie van kracht is op de twee dagen die overlappen met internationale titeltoernooien. Het bestuur zal daartoe een door de Wedstrijdcommissie onderbouwd positief advies indienen.

Bij het vaststellen van deze kalender is ook meteen de periode en locatie van de finale van het NK dammen 2023 bepaald: er wordt tussen 8 en 17 november 2023 gespeeld om de titel Nederlands kampioen dammen. De finale zal worden gespeeld in het Friese Drachten. Nog niet bekend is wanneer het NK 2024 plaatsvindt.

De kalender zal ook worden geplaatst op Toernooibase. Mocht u zelf een toernooi organiseren, aarzel dan vooral niet om dit toernooi ook op te nemen in de damkalender van Toernooibase. Het is de bedoeling dat deze kalender compleet wordt met zowel KNDB-toernooien als lokale/regionale evenementen. Dit doen we met elkaar. Het is mogelijk om dit toernooi zelf te plaatsen, maar als dit te lastig is: stuur gerust een verzoek naar het Bondsbureau of mij als KNDB-bestuurslid Wedstrijdzaken om het toernooi te laten opnemen in de kalender.

Ik wijs alle organisaties van de niet door de KNDB-georganiseerde evenementen erop dat diverse talenten een KNDB-trainingsprogramma volgen. De datums hiervan staan vermeld in de damkalender. Probeer er dus omheen te plannen. Mocht dit niet lukken, dan is er een kans dat de talenten niet kunnen meedoen, omdat ze voorafgaand aan het seizoen akkoord zijn gegaan met de bepaling dat ze bij alle trainingen aanwezig zijn voor zover als mogelijk.

Paastoernooi 2023 Amsterdam

Van 6 t/m 10 april 2023 zal in het vertrouwde Spelletjescafe 2 Klaveren de 41e editie van het gezellige Amsterdams Paastoernooi plaatsvinden. Meer informatie over het toernooi (en de handige P+R mogelijkheid waarmee automobilisten heel goedkoop kunnen parkeren!) – is te vinden op de toernooisite.

Heb jij de gratis KNDB dam-app al geprobeerd?

Sinds kort heeft de KNDB een heuse app waarmee je overal en altijd een partijtje kan dammen. Even een account aanmaken en je kunt direct op zoek naar echte tegenstanders om tegen te dammen. 

De KNDB heeft een promotievideo opgenomen om de werking van de app te laten zien, evenals het plezier en de competitiviteit die de virtuele potjes bij spelers teweeg kan brengen. Hoe meer dammers de app gaan gebruiken, hoe leuker natuurlijk. Op dit moment is deze dam-app nog nieuw en onbekend, maar laten we daar met z’n allen gauw verandering in brengen. 

Kan jij niet wachten om jouw vrienden en familie van het digitale bord te vegen? Speel op www.kndbdammen.nl en laat zien wie de beste is.