Instellingen wijzigen

Instellingen

Hier kunt u aangeven wat er zichtbaar moet zijn op de hoofdpagina

Alleen deze gegevens worden opgeslagen in een cookie!

OnderdeelZichtbaar
Fotobalk bovenin
Nieuws - laatste nieuws *
Nieuws - agenda *
Nieuws - inschrijfformulieren *
Nieuws - actueel *
Kaart van verenigingen in Gelderland
Willekeurig damfragment
Programma clubcompetitie deze week *
Programma bekercompetitie deze week *
Niet ingevulde uitslagen clubcompetitie *
Niet ingevulde uitslagen bekercompetitie *
KNDB-nieuws
Toernooibase-nieuws
FMJD-nieuws
Facebook
Google agenda
Menu altijd bovenaan
Kleur schema
Hout (standaard)
Lichtgeel
Lichtgroen
Grijs
* Indien deze items niet worden weergegeven, dan wordt er een melding
weergegeven dat er mogelijk belangrijke items niet worden weergegeven!


  De nieuwsmedia van de Gelderse Dambond zijn:Actueel

TitelOmschrijving
WedstrijdreglementenWedstrijdreglement (versie september 2017)


Kaart van verenigingen in GelderlandWillekeurig damfragment

Er zijn momenteel 34 damfragmenten waaruit wordt gekozen.

 
 Heeft u ook damfragmenten die af en toe op dit beginscherm mogen worden getoond?
Stuur ze dan op naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..


KNDB-nieuws

Verslag Ronde 10

Door Eric van ’t Hof

Deze keer een kort verslag. De driekoppige organisatie zou graag iemand erbij willen hebben die ook af en toe een toernooiverslag zou willen maken. Belangstellenden kunnen zich hiervoor aanmelden!

Op vrijdagavond 30 april kwamen 141 dammers op digitale wijze bijeen op de onvolprezen website lidraughts.org. We concluderen dat de afwezigheid van Berskerk en Streaks per saldo geen groot effect heeft gehad op het aantal deelnemers.

In mijn vorige bericht had ik een rekenfout gemaakt. Mijn bedoeling was om de gehele partijduur te berekenen, dus voor wit en zwart bij elkaar. Maar die is bij 60 zetten gelijk aan 12 minuten. In de praktijk zal het wel zo’n 10 minuten zijn per partij, wat ongeveer overeenkomt met “snel-dammen”. Met meer tijd gaat het de richting op van “rapid-dammen” en dat past ons inziens niet zo goed bij een totale speelduur van 2 uur.

Er is natuurlijk een hele gemengde groep van dammers. Aan de ene kant van het spectrum zijn er zeer zwakke dammers (zoals ikzelf) en aan de andere kant ook internationale meesters. Het is moeilijk om het iedereen naar de zin te maken. Zelf ben ik ook gebaat bij een langzamer tempo, maar we weten zeker dat de meesters dan gaan afhaken, omdat het voor hen dan gewoon te traag wordt. Die vrees hadden we al bij het afschaffen van Berserk, maar dat is gelukkig meegevallen.

Volgende keren spelen we daarom volgens dezelfde regels: 3+3 zonder Berserk en zonder Streaks. U kunt zich alvast weer aanmelden op lidraughts voor de Ereklasse of Hoofdklasse.

Ereklasse op 30 april
De dammers uit Hazerswoude, die Samen Sterk zijn, slaagden er bij het gewijzigde puntensysteem er toch weer in om de titel in de wacht te slepen. Van harte gefeliciteerd! Het Noorden en Witte van Moort bezetten respectievelijk plaatsten nummer 2 en 3. In ronde 11 op 7 mei zullen deze twee teams toch weer proberen om het Zuid-Hollandse team naar de kroon te steken, mag ik aannemen. Wel zullen zij dan concurrentie krijgen van de gepromoveerde teams Van Stigt Thans, VBI Rapid en het Bierteam. Een zware strijd valt te verwachten.

Hoofdklasse op 30 april
Van Stigt Thans was hier onbereikbaar voor de andere teams. Op gepaste afstand volgde VBI Rapid. Op de derde plek eindigden zowel het Bierteam als de Rijnsburgse Damclub met een gelijk aantal punten. Het Bierteamdammers deden dit echter met een aanmerkelijk hogere toernooiprestatierating (1802 versus 1625) zodat zij naar de Ereklasse promoveren en de Rijnsburgers nog een weekje langer kunnen genieten van het relatief rustige verblijf in de Hoofdklasse.

Links voor ronde 11 op vrijdag 7 mei om 20.30 uur:
Ereklasse: https://lidraughts.org/tournament/DMlIWv61
Hoofdklasse: https://lidraughts.org/tournament/A22CLuCl

Nieuwsflits breedtesport-topsport

 

Breedtesport

Deze nieuwsflits over de  breedtesport staat nagenoeg geheel in het teken van de koninklijke onderscheidingen. Voor zover mij bekend is aan een drietal dammers een koninklijke onderscheiding toegekend voor hun grote en langdurige maatschappelijke verdiensten. Zelf heb ik het genoegen gehad om de uitreiking van de onderscheiding aan Wim Koopman in Hijken bij te mogen wonen.

Jan Dantuma (63) Feanwâlden, Lid in de Orde van Oranje Nassau
Jan Dantuma is onderscheiden vanwege langdurig vrijwilligerswerk op veel verschillende terreinen, waaronder de organisatie van autocross, paardensport, wielerrondes en ook bij bestuursfuncties en jeugdwerk bij diverse damverenigingen. Dit laatste bij onder meer bij damclub de Skouwer te Driezum en damclub de Harste in Sumar. Het is indrukwekkend wat Jan allemaal aan activiteiten heeft ontplooid.

Wim van Dongen (76), Arnhem, Ridder in de Orde van Oranje Nassau
Wim van Dongen heeft zijn langdurige verdiensten in de damsport gehad op landelijk, regionaal en lokaal niveau.
Wim heeft diverse bestuurlijke functies vervuld bij de Gelderse Dambond (GDB) en is in 1977 lid van het bestuur van de KNDB geworden. Van 1984-1989 was hij voorzitter van de KNDB. Langdurig is hij (hoofd)redacteur van Het Damspel geweest. Na zijn bestuurslidmaatschap is Wim in 1989 tot erelid van de KNDB benoemd.
Op lokaal niveau heeft Wim de fusie van twee damverenigingen tot het huidige CTD Arnhem begeleid waarbij hij bijna 30 jaar voorzitter is geweest en veel bestuurlijk en organisatorisch werk heeft verricht.
Foto: Burgemeester Marcouch met Wim van Dongen en zijn vrouw Bep en zoon Roy. Foto via Bart Terwel.

Wim Koopman (69) Hijken, Lid van de Orde van Oranje Nassau
Wim heeft vooral op organisatorisch niveau, ook landelijk, regionaal en lokaal, zijn sporen verdiend. Talloos zijn de nationale, Europese en wereldtoernooien in de diverse klassen geweest. Wim is oprichter en 20 lang voorzitter van de damclub Hijken DTC geweest en in 40 jaar heeft Wim  het jeugddammen in Hijken en omgeving verzorgd: opleiden en begeleiden van jeugd regio Drenthe.

Foto: Burgemeester Mieke Damsma van de gemeente Midden-Drenthe en Wim Koopman. Fotograaf Frans de Jonge

Over twee weken volgt weer nieuws over het dammen door vrouwen en meisjes in Nederland. Ondertussen wordt momenteel de tweekamp om de wereldtitel vrouwen gespeeld. Deze gaat tussen de huidige wereldkampioene, de Russische Tamara Tansykkuzhina en uitdaagster Natalia Sadowska uit Polen. Zie hiervoor ook de fraaie website. Er is op wedstrijddagen livestreaming van de partijen, rapid en blitz met commentaar van o.a. grootmeester Ndjofang.

Frans de Jonge, voorzitter KNDB

Topsport

Kwalificatietoernooi van de EDC voor het WK 2021 in Estland gaat niet door. Jammer.  Laten we nu maar hopen dat het WK 2021 in Estland wel door kan gaan, die uitdaging lijkt groot genoeg. Volgens het verslag van het FMJD-bestuur hebben de Esten een duidelijk plan met veel testen, zoals we dat bij veel internationale toernooien zien in andere sporten. Door de verschillende kwalificaties, zullen de Nederlandse A-sporters actief zijn in Estland.

Het heeft natuurlijk veel voordelen om NT (Nationaal Talent) te zijn. Het mooiste en grootste voordeel is dat je binnen het topsportprogramma van de KNDB een mooi programma kunt draaien. Er zijn ook allerlei andere voordelen, zoals de reiskostenregeling die de NT krijgen via NOC*NSF. Dit jaar is het wel heel wat minder dan vorig jaar, maar toch nog altijd 225 euro per jaar per talent. Dit bedrag krijgen de talenten voor hun reiskosten naar bijvoorbeeld trainingen op Papendal en trainingen in Huissen in de centrale trainingsgroepen.

Jan Groenendijk legt in prachtige korte video’s (zie KNDB op YouTube!) veel elementen van ons spel uit voor beginners, máár ook voor andere dammers is het leuk en leerzaam. Alles al gezien? Vertel het verder! En ook: Wat weet U van de Haarlemmer?

Over Jan Groenendijk gesproken: Jan haalde bij de dopingautoriteit zijn diploma, zie de afbeelding! Inmiddels hebben veel topspelers, toptalenten, deelnemers van de centrale trainingen en hun ouders een passend diploma gehaald. We willen Fair Play en daar past dit perfect bij!

Johan Krajenbrink, technisch directeur KNDB

Samen Sterk prolongeert titel Ereklasse!

Door Steven den Hollander

Na de nek-aan-nekrace van vorige week is het Samen Sterk verassend genoeg gelukt de titel weer binnen te halen bij de negende teambattle. Pas in de laatste 20 minuten namen de Hazerswoudenaren afstand op concurent Witte van Moort en eindigden daarmee op een totaal van 147 punten. De puntenaanstroom van Witte van Moort haperde dus wat op het einde, maar zij werden wel keurig tweede met een totaal van 126 punten. Het Noorden is een team dat we vaker op het podium hebben gezien en deze week was het resultaat een bronzen medaille. Gefeliciteerd allen!

Draughts League 8×8 miste deze week de topspeler Fred en dat resulteerde bijna in degradatie. Aan de hand van captain Dtmylens kwamen zij in de dying seconds nog net boven het Bierteam wat daarmee toch wel verassend degradeerde. De degradaties van RDC Rijnsburg en VBI Huissen zijn ook onverwacht, maar deze twee teams zullen zich volgende week ongetwijfeld weer melden in de top van de Hoofdklasse!

Sefa was de best scorende speler van de avond. Met zijn 51 punten leverde hij een zeer belangrijke rol in het kampioenschap van Samen Sterk. Ook de nummer twee van het eindklassement komt uit voor Samen Sterk, namelijk Kingjoffrey94. Met 35 punten was zijn score wat minder, maar hij wist wel als enige speler de mysterieuze Redgiant pootje te lichten. Een derde plek werd behaald door Zaibatsu, die met 32 punten zijn Witte van Moort toch ook wel wekelijks naar een toppositie helpt. Ook nog een speciale vermelding voor Michiel, de enige speler die al zijn elf partijen wist te winnen (waaronder zeven partijen tegen Samen Sterk)!

Hoofklasse

In de hoofdklasse deze week iets minder spelers dan normaal (63 deze week), maar met een overtuigende winnaar. DES Lunteren liet zien dat de degradatie van vorige week slechts een incident was en keert met flink wat zelfvertrouwen terug in de ereklasse volgende week. Van damclub Borne waren de resultaten de afgelopen weken ook wat minder, maar deze week was het weer feest in Twente. Met een totaal van 80 punten waren zij net de dammers van Heijmans Excelsior de baas, die met 74 punten naast het zilver grepen. Beide clubs kennen het klappen van de zweep in de Ereklasse, we gaan volgende week zien hoe zij zullen presteren! Ook het debuut namen damclub Van Stigt Thans is een feit, zij zullen na de vijfde plek van deze week volgende week vol voor de promotieplekken gaan.

Individueel succes voor Draughtsplayer (uitkomend voor DES Lunteren), die met 39 punten zeer overtuigend topscoorder werd in de Hoofdklasse. We zijn benieuwd naar zijn kunsten volgende week! ZIjn teamgenoot Erwinvanhierden leed slechts één nederlaag en eindigde met 21 punten ook op het podium. Maar niet op de tweede plek, want die werd geclaimd door de wekelijks goed presterende Jackieblackie.

Vervolg

Nu de eerste versoepelingen zijn aangekondigd, bekijken wij van week tot week of de teambattle nog doorgaat. Voor komende week staat hij in ieder geval weer op de agenda, ondanks het afschaffen van de avondklok. We zijn ervan overtuigd dat dit alsnog voor voldoende deelnemers zal zorgen, aangezien het fysieke dammen helaas nog niet mogelijk is. Tot dan!

Voor meer informatie, video’s en uitslagen, klik hier: https://laatste.info/bb3/viewtopic.php?f=65&t=8348&p=131112#p131112

Samen Sterk!

Door Eelco Kuipers

Ereklasse
In alweer de 8e team battle afgelopen vrijdag 16 april speelden we wederom met het tempo 3+3. Het berserken blijkt toch echt een stuk lastiger nu. Er zitten uiteraard nog wel een paar razendsnelle specialisten maar ook die bijten toch regelmatig in het stof nu. 81 spelers wisten de weg weer te vinden naar de ereklasse. Een werkelijk zinderend slot ditmaal in de ereklasse. Nadat het hele toernooi het een beetje stuivertje wisselen was gingen Samen Sterk & Draughts League 8×8 nek aan nek in de laatste seconden. Hierbij komt dan het tactische aspect om de hoek kijken. In de videocall werd iedereen gesommeerd remise aan te bieden om zo toch nog een puntje te scoren binnen de tijd. Dit leverde Samen Sterk toch wel zeer verrassend de 1e plaats op. Mede dankzij de recente aankoop Sefa die het individuele klassement won, en dat voor maar 74 elopuntjes die hij ervoor betaalde. Sinds de komst van erelid Boterhoofd lijkt het toch allemaal voor de wind te gaan bij Samen Sterk. Draughts League 8×8 werd dus 2e met fred in de gelederen die 2e werd in het individuele klassement. Het Noorden pakte de 3e plek waar Dammen4U de topscoorder werd wat goed was voor plek 5 in het individuele klassement. Het podium van het individuele klassement werd gecompleteerd door KingJoffrey94 van Samen Sterk over wie het gerucht gaat dat het wel een aardige trainer is. Verder viel op dat team Hijken ook steeds sterker aan het worden is, ditmaal met redgiant in het team die toch ook wel enigszins lijkt te begrijpen waar die schijfjes zoal heen moeten. Afscheid in de ereklasse moeten we volgende week nemen van de teams DES Lunteren, Heijmans Excelsior & Damclub IJmuiden zij krijgen volgende week de kans in de hoofdklasse om weer terug te komen.

De volledige uitslagen zijn te vinden op: https://lidraughts.org/tournament/S2ZRpeeQ

Hoofdklasse
In de hoofdklasse, waar 68 spelers actief waren, was vrij snel duidelijk dat de degradatie van Witte van Moort een incident was. Met groot machtsvertoon wisten zij de 1e plaats te bemachtigen. Zaibatsu wist hier de meeste punten te behalen wat ook de 1e plek opleverde in het individuele klassement. Ook Zilliqa van Witte van Moort wist met de 3e plek het podium te bestijgen in dit klassement. RDC Internet pakt de 2e plek en keert hiermee ook weer terug in de ereklasse. Ruadri behaalde hier de meeste punten hier goed voor zilver in het individuele klassement. Als laatste promoveerde Zuchy naar de ereklasse door beslag te leggen op de 3e plek. In de ereklasse zal de spreektaal daarom volgende week worden ingesteld op Pools in de chat. In Schiedam lijken ze al 2 weken geen internetverbinding te hebben want na de aanmelding van Van Stigt Thans om mee te doen blijft het vooralsnog angstvallig stil. Tot slot moeten we concluderen dat dammen een te moeilijk spel is voor de schakers aangezien het aan de trainer niet kan liggen.

De volledige uitslagen zijn te vinden op: https://lidraughts.org/tournament/gRvU7Cnu

Vervolg
De team battle zullen we voortzetten in elk geval zolang de lockdown duurt en we niet naar de club kunnen. komende vrijdag 23 april zijn reeds aangemaakt:

Ereklasse: https://lidraughts.org/tournament/u73s49FI
Hoofdklasse: https://lidraughts.org/tournament/dn66hBse

Blijf vooral feedback geven. Nieuwe teams kunnen zich weer aanmelden door op lidraughts een bericht te verzenden naar “Boterhoofd”.

Schwarzman: 73% en 710 euro voor Hersenstichting

Alexander Schwarzman scoorde zaterdag tijdens zijn internationale online kloksimultaan 73 procent. De viervoudige Russische oud-wereldkampioen won in 4,5 uur tijd negentien partijen, speelde er zestien remise en verloor er twee. Hij toonde zich na afloop niet tevreden over zijn partijen (‘Ik heb veel gemist’) maar wel over zijn resultaat. En: over de voorlopige 710 euro die met dit damevenement voor de Hersenstichting is opgehaald.

Alexander Schwarzman: belangeloos in actie voor de Hersenstichting. Afbeelding: Draughts10x10.

Schwarzman, samen met Jan Groenendijk paradepaardje van de Wageningse topclub WSDV, verleende belangeloos zijn medewerking, evenals de commentatoren Ester van Muijen en Ron Heusdens, en het organiserende en faciliterende Youtubekanaal Draughts10x10 van WSDV’er Matthias de Kruijf. De deelnemers moesten minimaal 11 euro betalen maar meer mocht ook. Er werd gekozen voor de Hersenstichting omdat die voor veel dammers aansprekend is. Voor dammers zijn de hersenen immers van groot belang en hersenaandoeningen zijn hard op weg om de grootste ziekte van Nederland te worden.

Meteen na de aftrap was er al sensatie. Schwarzman trapte al na drie (!) zetten in de verlengde Haarlemmer, een zetje dat je al op de basisschool leert. Pikant detail: de accountnaam van de winnaar was blundermans…. Waarachter Ton van Bokhoven schuilgaat. De andere triomfator was Groninger Floris Tol.

Daarna kwam Schwarzman op stoom maar halverwege de simultaan waren er zorgen over zijn kloktijden. Onnodig want de ene na de andere overwinning stroomde binnen en zo eindigde hij op de voor hem acceptabele score van 73 procent. Hij veroverde ook de scalp van WSDV-ers Marie Gabbert (goede opening, te passief middenspel) en coming-man Machiel Weistra, die in de aanval werd overmeesterd.

Prof. dr. Erik Scherder

Draughts10x10 kijkt terug op een geslaagd evenement waarvoor nog t/m woensdag 21 april kan worden gedoneerd via https://actie.hersenstichting.nl/actie/draughts10x10

Commentator Ester van Muijen en prof. dr. Erik Scherder maakten samen een video. Afbeelding: Draughts10x10.

Bijzonder was dat voor deze actie namens de Hersenstichting het bekende boegbeeld prof. dr. Erik Scherder samen met WSDV-ster Ester van Muijen een video heeft opgenomen met tips en trucs over hoe je het beste uit je brein kunt halen en hoe je beter kunt dammen en schaken. Ook werd antwoord gegeven op de vraag of mannen slimmer zijn dan vrouwen. Om antwoord te krijgen op die vragen: zie  https://www.youtube.com/watch?v=lrXLG53J0Gk

Omdat de video voor zowel dammers als schakers interessant is werd er een lijntje gelegd naar de schaakwereld. En met succes, want chess.com besloot de video te delen op hun twitteraccount (met 218.000 volgers) en bovendien kwam de video ook nog op chess.com/today te staan. Een mooi stukje reclame voor het dammen en natuurlijk voor de Hersenstichting.

Hier (nogmaals) de belangrijkste links:
Donatielink Hersenstichting: https://actie.hersenstichting.nl/actie/draughts10x10
Oproep dammers internationaal om te doneren en waarom je zou moeten doneren: https://www.youtube.com/watch?v=yHO76SSnzkQ

Video Erik Scherder: https://www.youtube.com/watch?v=lrXLG53J0Gk

Video Erik Scherder twitteraccount chess.com: https://twitter.com/chesscom/status/1382620990711205889?s=20

Fred Ivens

Nieuwsflits breedtesport-topsport

Breedtesport

Naamgenoot minister De Jonge haalt een oude tegeltjeswijsheid van stal: “In het zicht van de haven gaan we geen domme dingen doen”. Ook de KNDB haakt hierbij aan. Veel damverenigingen dammen al regelmatig online. De KNDB hoopt tot aan de zomer voor iedereen ook nog de nodige online wedstrijden te organiseren. Eerdaags zal hier meer over bekend worden gemaakt.

Toch wordt er incidenteel onder bijzondere voorwaarden op kleine schaal gedamd. Ruhp Bhawanibhiek organiseert onder strikte coronavoorwaarden damactiviteiten in een buurtcentrum in Amsterdam-Zuid. Deze damactiviteiten zijn mogelijk voor kwetsbare personen/groepen. Er worden damlessen gegeven en kleinschalige toernooien georganiseerd. Ruhp is ook bezig om het dammen door vrouwen te bevorderen. Bij deze activiteiten wordt hij hierbij ondersteund door 5-voudig oud kampioen van Nederland, Kees Thijssen, Herman van Westerloo, Hein Meijer, Kries Kalidin en nog een aantal damvrienden. Zodra het weer kan ga ik graag op bezoek om de inspanningen en resultaten van het werk van Ruph en zijn damvriend(inn)en met eigen ogen te zien.

Dampropagandist Siep Buurke uit het Drentse Eelde heeft het gepresteerd om in de lokale pers weer een damrubriek geplaatst te krijgen.  In het blad ‘Dorpsklanken’ bereikt hij hiermee enkele tienduizenden lezers. Hopelijk wordt dit voorbeeld door anderen gevolgd.
Bij het jeugddammen worden de fysieke NK’s voor jeugd van mei a.s. verplaatst naar juli/augustus. De verwachting is dat zeker voor jeugd in de zomer meer mogelijk is. Tussentijds worden in de eerste helft van mei online open NK’s voor jeugd georganiseerd. In diverse klassen spelen jongens en meisjes in hun leeftijdscategorie samen.
Zie hiervoor ook: jeugddammen.com

De organisatie, Laura Timmerman en Marije ter Maat van de jeugdcommissie, hoopt op veel aanmeldingen

Na de zomertoernooien wordt de Nationale Competitie gespeeld. Zoals het er nu naar uit ziet zal dit pas laat in september zijn. Omdat onbekend is hoe de vlag er bij verenigingen bij staat is bij de verenigingen in de Eerste klasse een enquête uitgezet of er liever (tijdelijk) met tien- dan wel achttallen wordt gespeeld. De meeste resultaten zijn binnengedruppeld en we wachten met nieuwsgierigheid de resultaten van de enquête en het besluit van wedstrijdleider Eduard Autar/het bestuur af. De ambitie blijft toch om zoveel mogelijk dammers veilig aan de Nationale Competitie te laten deelnemen.

De 27e mei is de openingsdag van het NK Algemeen in Kraggenburg en ook hier is nog onzeker of er toeschouwers en onder welke voorwaarden zijn toegestaan. Maar het begin van het fysieke dammen komt er geleidelijk weer aan.

Voor die tijd, wees alert en blijf gezond!

Frans de Jonge
Voorzitter van de KNDB

Topsport KNDB

Roel Boomstra speelde op 27 maart online een simultaan tegen de talenten Machiel Weistra, Emre Hageman, Simon Harmsma en Matheo Boxum. Met deze simultaan werden veel verschillende doelen bereikt: de zo noodzakelijke competitie, een goede training voor Roel Boomstra en ook een schitterende test voor de jonge talenten. Ook komt de simultaan het groepsgevoel ten goede en dat is ook wezenlijk voor TeamNL KNDB. De partijen blijven trouwens geheim, maar het waren mooie partijen met veel spanning en veel strijd.

Op de foto van hoofdcoach KNDB Rik Keurentjes zien we het allemaal in beeld en de concentratie is mooi zichtbaar op verschillende manieren.

De talenten hebben op TeamNL centrum Papendal een trainingskamp van dinsdag 27 april tot en met donderdag 29 april. Machiel Weistra, Simon Harmsma, Emre Hageman en Matheo Boxum zullen dan vanaf dinsdagochtend tot donderdagmiddag drie dagen op Papendal dammen, eten en overnachten. Op dinsdag en woensdag zullen zij waarschijnlijk een halve onderlinge competitie afwerken met langzame partijen. Vervolgens verzorgt op donderdag A-sporter Martijn van IJzendoorn een simultaan, bestaande uit 1 of 2 partijen.

De dopingautoriteit zal over niet al te lange tijd weer gaan kijken welke afgesproken acties wij inmiddels allemaal al hebben gezet. Oftewel: hebben topsporters en toptalenten allemaal al een certificaat gehaald? Hebben de deelnemers (en een ouder) van de centrale trainingsgroepen CMT, CAT en CJT ook al een certificaat gehaald?

Jan Groenendijk legt in prachtige korte video’s (zie KNDB op YouTube!) veel elementen van ons spel uit voor beginners, máár ook voor andere dammers is het leuk en leerzaam. Kijken en verder vertellen! En ook: Wat weet U van Verdedigen?

Johan Krajenbrink
technisch directeur KNDB

Draughts League 8×8 overtuigende winnaar

Zevende team battle!

Door Steven den Hollander

Met een aangepast speeltempo en een recordaantal deelnemers (159!) stak het internationale team van Draughts League 8×8 met kop en schouders boven de rest uit. Na een al eerdere bronzen en zilveren medaille nu dus goud. Onze (voornamelijk) Poolse vrienden eindigde ook keurig op het podium van het individuele klassement. Gratuluję zwycięstwa!! Dat moest ik even laten vertalen door een Poolse collega aangezien ik tijdens onze tafeltennispartijen meestal andere woorden te horen krijg…

De enige bedreiging kwam van de mannen van het “bierteam”, die daarmee keurig tweede werden. Het is toch tijd dat de dopingcontrole een bezoekje gaat nemen, want de heren zullen wederom niet aan de (zuivere) koffie gezeten hebben… Het spannendste was deze week de strijd tussen plek 3 t/m 8, de gevreesde degradatieplek. Het verschil tussen deze plaatsen was namelijk maar 6 punten! VBI Huissen scoorde er net eentje meer dan de concurrentie van Hijken DTC (waar hebben we dat vaker gezien?) en SAMEN STERK. De club uit de hoofdstad had nog te kampen met een kleine kater van de dag ervoor, maar waren scherp genoeg om de zesde plek te bemachtigen. Dat lieten ze niet meer uit de handen glippen. Het Noorden hebben we ook wel eens beter zien presteren, maar met een last minute overwinning wisten zij handhaving te realiseren.

Het ongelukkigst was RDC Rijnsburg, na het kampioenschap van vorige week degradeerden zij deze week dus. Een verassende degradant was er in de vorm van Witte van Moort, en die zullen volgende week alles op alles zetten om op hun vertrouwde plek in de Ereklasse terug te keren. Hoogeveen werd deze week laatste, ook al na een promotie van vorige week. Vreemd zal het gevoel niet zijn, we hebben Hoogeveen vaker zien degraderen uit een Ereklasse!

Hoofdklasse
Een enorm spannende strijd voor het kampioenschap in de Hoofdklasse deze week. Heijmans Excelsior werd voor het eerst kampioen, en bleven daarmee concurrent en debutant DES Lunteren voor. Splenderman was de gevierde man bij Heijmans, met zijn 26 punten werd hij topscoorder (of topscorer, wat jullie liever hebben!). Ook erg leuk dat Lunteren tijdens haar eerste avond met maar liefs elf spelers op kwam dagen. Kwaliteit en kwantiteit gingen hiermee hand in hand, elke speler bij Lunteren haalde meer dan tien punten! Op twee punten volgde (na een weekje rust) IJmuiden, en deze drie verenigingen mogen volgende week de kunsten laten zien op het hoogste podium.
Waar ik in een eerder verslag schreef dat de Schaakdammers eraan kwamen, is deze informatie reeds achterhaald. Katwijk en Velo mochten deze week namelijk zowaar plaats nemen achter deze denksportatleten. Ik weet niet welke trainer er achter deze spelers zit, maar het kan niet anders dat deze een topprestatie levert.

Volgende week
Na dinsdag weten wij meer over het vervolg van de teambattle op Lidraughts voor de komende week/weken. Na een korte, maar krachtige evaluatie hebben wij besloten om het tempo ook volgende week aan te houden (3 minuten met 3 secondes increment per zet). Wederom dank voor jullie feedback en reacties hierop!

Voor meer informatie zie: https://laatste.info/bb3/viewtopic.php?f=65&t=8348&p=131051#p131051

Simultaan Schwarzman voor goede doel

Op zaterdag 17 april zal viervoudig wereldkampioen Alexander Schwarzman digitaal  een kloksimultaan spelen tegen maximaal 40 spelers. De simultaan begint om 13:00 (Nederlandse tijd), maar zorg dat je uiterlijk 12:50 online bij de simultaan bent! Het speeltempo is 80+1.

Hoe kun je meedoen aan deze simultaan:

We hopen op een leuke en spannende simultaan, maar vooral dat we een mooi bedrag kunnen ophalen voor de Hersenstichting!

Matthias de Kruijf
Draughts10x10

Uitspraken Tuchtcommissie

De Tuchtcommissie van de KNDB heeft uitspraken gedaan inzake een tweetal klachten. De aangever diende een klacht in tegen een clubgenoot vanwege het maken van seksistische opmerkingen, het doen van oneerbare voorstellen en het plegen van ontuchtige handelingen. De beklaagde heeft de zaken toegegeven. De commissie heeft hem veroordeeld tot een schorsing gedurende een periode van drie jaar. Gedurende deze periode kan beklaagde geen functie en lidmaatschapsrechten uitoefenen, noch deelnemen aan activiteiten van de KNDB. De zaak zal, conform artikel 19.11 van het Reglement Integriteit en Tuchtrechtspraak, gemeld worden bij sportkoepel NOC*NSF.

De tweede zaak betrof een klacht tegen het bestuur van de club waarvan beiden ten tijde van het voorval lid waren. Aangever vond dat het bestuur te weinig heeft gedaan om haar te beschermen tegen machtsmisbruik als gevolg van seksuele intimidatie. Het bestuur heeft onder andere geen actie ondernomen tegen het betreffende lid.

Het bestuur verdedigde zich door te stellen dat aangever in eerste instantie niet volledige openheid van zaken heeft gegeven en dat men, mede op verzoek van aangever, is overgegaan tot het opstellen van een huishoudelijk reglement en het aanstellen van een interne vertrouwenspersoon. Bovendien heeft het tot tweemaal toe aangever voorgesteld met haar naar de politie te gaan om aangifte te doen. Dit aanbod heeft ze afgeslagen met de mededeling dat ze daarvoor de zaak niet ernstig genoeg vond.

De Tuchtcommissie is van mening dat het bestuur te lichtzinnig met de kwestie is omgegaan. Men heeft te snel de conclusie betrokken dat de zaak na verloop van tijd wel zou worden opgelost. Ook heeft men nagelaten maatregelen te treffen tegen de veroorzaker van seksuele intimidatie.

De commissie vond de volgende straf, een berisping, volgens het Reglement Integriteit en Tuchtrechtspraak op z’n plaats.

Het Noorden blijft Witte van Moort voor in nek-aan-nek race

Verslag van ronde 6 Nationale Team Battle

Op de goede vrijdagavond van het paasweekend kwamen er nog altijd 130 dammers naar de digitale arena van Lidraughts, waar al weer de zesde ronde werd gespeeld van de Nationale Team Battle. En wederom lukte het Het Noorden om hun directe concurrenten uit Westerhaar een haarlengte voor te blijven. De damvirtuozen van Witte van Moort moesten genoegen nemen met het zilver, maar konden toch terugkijken op een geslaagde avond.

In de Hoofdklasse zetten de Rijnsburgers alles op alles op terugkeer naar de Ereklasse te bewerkstellingen. Onder leiding van Cor van Dusseldorp slaagden zij grandioos voor dit examen. Ook Hoogeveen en Hijken zullen volgende week weer op het hoogste toneel plaatsnemen.

Voor de gedetailleerde uitslagen en partijen wordt verwezen naar de tabellen van de Ereklasse ronde 6 en Hoofdklasse ronde 6. Daarnaast valt wederom te genieten van een sfeerimpressie van onze damvrienden uit Hazerswoude op hun website.

Vervolg
Zoals eerder aangegeven zullen wij doorgaan met het organiseren van deze Nationale Team Battles zolang de lockdown strekt. Wel is er aanstaande vrijdag 9 april één kleine wijziging bij wijze van experiment. Het speeltempo zal iets worden verhoogd naar 3+3, waarbij de overige wedstrijdvoorwaarden ongewijzigd blijven. Aanmeldingen voor deze battles zijn reeds mogelijk voor de Ereklasse ronde 7 en de Hoofdklasse ronde 7.

Voor links en meer informatie zie https://laatste.info/bb3/viewtopic.php?f=65&t=8348&p=130988#p130988
Toernooibase-nieuws

Inschrijving verlengd, nog twaalf stoeltjes vrij!

In een kleine week zijn er een veertigtal aanmeldingen bijgekomen voor de Toernooibase Lidraughts Eighties Cup. Omdat het nog even duurt voordat het toernooi van start gaat (26 maart), is de inschrijvingstermijn verlengd. Want het moet mogelijk zijn om aan de doelstelling (80 deelnemers in de.......

Nog een kleine week mogelijkheid tot inschrijven voor de Eighties Cup!

De inschrijving voor de Eighties Cup loopt al een tijdje en er staan inmiddels een kleine 30 spelers op de deelnemerslijst. Met ook flink wat inschrijvingen uit het buitenland (Frankrijk, Belgie;, Italie;, Wit-Rusland, Dominicaanse Republiek en Trinidad & Tobago). Er zijn dus nog minimaal.......

Toernooibase in het weekend van 13 t/m 14 maart even uit de lucht

In verband met noodzakelijke software-updates zal Toernooibase vanaf zaterdag 13 maart 18.00 uur niet beschikbaar zijn. Toernooibase wordt verplaatst naar een nieuwe server. Er zal enige tijd nodig zijn om de nieuwe server in te richten en enige aanpassingen aan scripts te doen. In de loop van de.......

Back to the eighties!

In de beginjaren tachtig van de vorige eeuw was alles in de damwereld nog vrij eenvoudig. Het Zwitsers systeem werd nog maar weinig gebruikt en gewone round robin toernooien waren het meest populair.Laten we terug gaan naar die jaren tachtig!De Provincie Cup eindigt na vijf weken en ik introduceer.......

Leer dammen van een echte damgrootmeester!

DamMentor is een digitaal trainingsprogramma om het dammen te leren. Er zijn verschillende cursussen te vinden op DamMentor en het is voor iedereen en overal toegankelijk. Het is erg geschikt voor de beginnende (jeugd)dammer. Ook scholen kunnen daar heel mooi gebruik van maken. Ga naar:.......