Instellingen wijzigen

Instellingen

Hier kunt u aangeven wat er zichtbaar moet zijn op de hoofdpagina

Alleen deze gegevens worden opgeslagen in een cookie!

OnderdeelZichtbaar
Fotobalk bovenin
Nieuws - laatste nieuws *
Nieuws - agenda *
Nieuws - inschrijfformulieren *
Nieuws - actueel *
Kaart van verenigingen in Gelderland
Willekeurig damfragment
Programma clubcompetitie deze week *
Programma bekercompetitie deze week *
Niet ingevulde uitslagen clubcompetitie *
Niet ingevulde uitslagen bekercompetitie *
KNDB-nieuws
Toernooibase-nieuws
FMJD-nieuws
Facebook
Google agenda
Menu altijd bovenaan
Kleur schema
Hout (standaard)
Lichtgeel
Lichtgroen
Grijs
* Indien deze items niet worden weergegeven, dan wordt er een melding
weergegeven dat er mogelijk belangrijke items niet worden weergegeven!


  De nieuwsmedia van de Gelderse Dambond zijn:Actueel

TitelOmschrijving
WedstrijdreglementenWedstrijdreglement (versie september 2017)


Kaart van verenigingen in GelderlandWillekeurig damfragment

Er zijn momenteel 35 damfragmenten waaruit wordt gekozen.

 
 Heeft u ook damfragmenten die af en toe op dit beginscherm mogen worden getoond?
Stuur ze dan op naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..


KNDB-nieuws

Update aanval wereldrecord Martijn van IJzendoorn

Recordpoging Martijn in Gouda

De aanval van Martijn van IJzendoorn op het wereldrecord kloksimultaan wordt zaterdag 16 september niet in de raadzaal van de gemeente Westland in Naaldwijk gedaan. Helaas hebben we alsnog van deze locatie moeten afzien.

In Biljart & Bridge Centrum De Hoog in Gouda hebben we echter een nieuwe speelzaal gevonden die aan alle eisen voldoet. Het is tevens de thuishaven van Martijn zijn club Damlust. De Wateringse grootmeester neemt het daar op tegen vijftig dammers en dient zeventig procent te scoren. Het wereldrecord staat al sinds 2015 met 45 tegenstanders op naam van de veelvoudige Russische oud-wereldkampioen Alexander Georgiev.

Onze excuses als organiserende Stichting The Hague Open voor de overlast maar wij hopen dat alle dammers die zich al hebben opgegeven ook in Gouda van de partij kunnen willen zijn. De deelnemers worden door Martijn geselecteerd en dienen een FMJD-rating te bezitten tussen 1800-2100 of een KNDB-rating 950-1100. Hoger/lager mag ook mits de totale gemiddelde FMJD-rating in elk geval maar minimaal 1950 bedraagt.

De deelnemers dienen i.v.m. onder meer een briefing al om 11.00 uur aanwezig te zijn Zij krijgen een lunch aangeboden en ook is er een nazit met een hapje en een drankje.

We hebben op dit moment 35 tegenstanders voor Martijn en hopen dat de resterende 15 zich voor 1 juli zullen aanmelden. Dat kan via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of bij Dick van IJzendoorn 06 – 53 50 87 54. Wat is er mooier dan direct betrokken te zijn geweest bij een (hopelijk) historische gebeurtenis!

Het handigste is om met meerdere personen in één auto te komen of met het openbaar vervoer. Het adres is Nieuwe Gouwe O.Z. 11 B, 2801SB Gouda (achter pand Sanidrome). Het speellokaal ligt op loopafstand van station Gouda. Zie voor de routebeschrijving ook https://www.bjbgouda.nl/sporten/

Hopelijk kunnen we ook jou daar 16 september begroeten!

Stichting The Hague Open

Nieuwsflits breedte- en topsport

BREEDTESPORT

De KNDB gaat volop inzetten op school- en jeugddammen en daarmee aan de groei en verjonging van ons ledenbestand.

Eerdaags wordt er ook een subsidieregeling voor school- en jeugddammen gepubliceerd. Daarmee kunnen verenigingen en organisatoren meer financiële middelen verwerven om de kosten van ledenwerving te financieren (zaalhuur, bekers, lesmiddelen, vergoedingen voor gecertificeerde trainers, enz.).

Het lidmaatschap van de KNDB is voor nieuwe jeugdleden het eerste jaar gratis. Dit moet de verenigingen het ook mogelijk maken de kosten van training, e.d. goed op te vangen.

Na de net weer afgeronde schooldamcyclus, waaraan duizenden scholieren aan hebben meegedaan, begint de werving en de binding van jeugdleden. Meestal gebeurt dit door geïnteresseerde jeugd een aantal gratis lessen aan te bieden, gevolgd door een examen. De jeugd die geïnteresseerd is, gaat daarna veel spelen op de club en na verloop van tijd aan jeugdwedstrijden en -toernooien buiten de vereniging. Voor dit school- en jeugddammen zijn veel vrijwilligers nodig. Gelukkig zien we dat iets oudere jeugd cursussen volgt om damtrainer te worden. Dit gebeurt via de online Damacademie door met name Ester van Muijen.

De online Damacademie komt dit jaar nog met meer aanbod om nieuw kader te werven en op te leiden.

Foto: Linsey van Leeuwen, met haar net uitreikte Arbitersdiploma (foto Marcel Monteba)

Recent heeft ook de 21-jarige Linsey van Leeuwen (Huissen) het officiële KNDB-arbitersdiploma behaald (zie foto). Ze is hierbij begeleid door Wouter Morssink, lid van de Wedstrijdcommissie en ook onze jongste FMJD-arbiter. Als KNDB gaan we voor ook de oudere jeugd de cursus KNDB-Arbiter aanbieden, zodat zij ook de jeugdwedstrijden kunnen arbiteren. Maar volwassenen kunnen zich vanzelfsprekend ook melden voor deze cursus (via het Bondsbureau). Het tijdbeslag is 3 – 4 dagen voor het opdoen van spelregelkennis en 1 x een dag stage bij een damwedstrijd/-toernooi en een schriftelijke online toets (het spel- en wedstrijdreglement mag je daarbij raadplegen).

Ook is er behoefte aan het opdoen van kennis en ervaring met Toernooimanagement. Ook hiervoor gaan we trainingen aanbieden.

Op deze manier gaan we werken aan nieuw kader wat ook nodig is om de nieuwe aanwas met jeugd goed op te vangen.

Frans de Jonge, voorzitter KNDB

TOPSPORT

TeamNL centrum Papendal is natuurlijk een prachtige plek voor ons: in het hart van de Nederlandse topsport. Eind mei en in juni zullen we er veel trainingskampen hebben: Emre Hageman op 30 mei, 31 mei en 1 juni, Emre Hageman en Simon Harmsma samen op 20 juni, 21 juni en 22 juni en tenslotte Simon Harmsma alleen op 26 juni, 27 juni en 28 juni. Natuurlijk zijn deze intensieve trainingsdagen een krachtige impuls. Deze kampen worden deels betaald uit het budget dat we hebben op Papendal, maar deels ook door de talenten zelf.

Op 4 juni is de teambijeenkomst voor het EjK 2023 TeamNL dammen. Dit keer zullen de ervaren deelnemers en de ervaren deelneemsters ook een grote inbreng hebben in het programma voor het gehele team. Dammen is een individuele sport, maar samen zijn we veel sterker, zowel bij de trainingen in ons eigen land alsook bij de toernooien in het buitenland.

Op 6 juni komt Hidde Weersma weer langs op Papendal voor onze topsporters. Een vervolgsessie dus. Wéér met als doel om te kijken welke fysieke oefeningen passen bij onze denksport. Wij hopen hiermee een basis te hebben gelegd waarmee de topsporters verder kunnen. We hopen hiermee een basis te hebben gelegd en de topsporters kunnen hierna natuurlijk ook zelf verder investeren.

Op 8 juni gaan de talenten Matheo Boxum, Simon Harmsma en Emre Hageman, samen met Ester van Muijen en Rik Keurentjes naar Guntis Valneris in Riga voor een Leo van der Kar stage. Ze komen weer terug op 15 juni. Dit zal een bijzondere ervaring worden voor iedereen. We zullen ook goed nadenken over de terugkoppeling naar andere trainers en coaches.

Nieuw: er zal normaal gesproken een KNDB Talent Team mee gaan doen met de KNDB-beker op 17 juni. Een mooi nieuw initiatief. Natuurlijk is het niet de bedoeling om onze clubs dwars te gaan zitten. Natuurlijk is het de bedoeling om talenten te laten spelen in dat KNDB Talent Team, waarvan de clubs toch niet meedoen met de KNDB-beker. Een mooie verrijking voor de KNDB-beker en natuurlijk ook voor de talenten. Het is ook goed voor het groepsgevoel. Wie weet smaakt dit naar meer?

Martijn van IJzendoorn zal op 16 september het wereldrecord kloksimultaan gaan aanvallen. Het staat nu op naam van Alexander Georgiev. Martijn zal tegen 50 spelers gaan spelen. Martijn zal dat doen op een mooie locatie: in Biljart en Bridgecentrum De Hoog in Gouda. De organisatie is in handen van de actieve “Stichting The Hague Open”. Een eerste uitdaging bij dit soort pogingen is het bij elkaar krijgen, natuurlijk, van de tegenstanders en dan ook nog tegenstanders met de juiste gemiddelde speelkracht.

Tim Boersma was onze persagent bij bijvoorbeeld de WKmatch Groenendijk-Boomstra en Tim was toen uitermate succesvol met bijvoorbeeld de uitzendingen bij DWDD. Verheugend is dat de KNDB nu (weer) een afspraak gemaakt heeft met Tim, zodat hij zich zal gaan inzetten voor de PR rondom het WK 2023 en ook rondom het NK 2023. Uiteraard is het geen garantie op succes. Máár het past wel bij onze topsport om te pogen het beste te doen en met de beste mensen op de juiste plaats. We zullen vervolgens ook kijken of we dit een structureel vervolg kunnen gaan geven.

Johan Krajenbrink, TD TeamNL Dammen

Bondsraadvergadering 27-05-2023: Belangrijkste uitkomsten

Zaterdag 27 mei heeft de Bondsraad vergaderd. Hieronder volgt een korte samenvatting van de hoofdpunten en belangrijkste besluiten (de notulen met uitgebreider verslag worden op een later moment verspreid).

Nationale Competitie
Het voorstel om de Nationale Competitie te herstructureren is door de Bondsraad aangenomen. In het kort houdt dit in dat in het seizoen 2024-2025:

  • de klasse-omvang terug is gebracht naar 10 teams per klasse;
  • er meer flexibiliteit en regionaliteit in de 2e klasse mogelijk is;
  • er in de hoofdklasse, 1e klasse en 2e klasse met 8-tallen wordt gespeeld (in de ereklasse wordt gespeeld met 10-tallen);
  • de 4 teams die het hoogst zijn geëindigd in de ereklasse via een play-off spelen om het landskampioenschap.

Om dit alles door te voeren zal in het “tussenseizoen” 2023-2024 sprake zijn van een aangepaste promotie-/degradatieregeling. De uitwerking van het voorstel tot herstructurering (en hoe dit tot stand is gekomen) lees je in de BR-stukken op de site.
De voorgestelde vooruitspeelregeling voor de NC is ook door de Bondsraad aangenomen. Dat betekent dat verenigingen een verzoek tot vooruit spelen bij de wedstrijdleiding kunnen indienen als een basisspeler van een team zich heeft geplaatst voor en zal deelnemen aan een officieel internationaal individueel titeltoernooi (of daar als begeleider/secondant zal fungeren). Het voorstel om flexibele begintijden voor de wedstrijden in te voeren is door de Bondsraad verworpen.

Bestuurlijke zaken
Guido van den Berg is benoemd tot bestuurslid. Hij neemt daarin de portefeuille Wedstrijdzaken op zich. Michel Stempher gaat zich weer vooral richten op Jeugdzaken en Eduard Autar neemt Internationaal voor zijn rekening. Wel blijft de oproep aan betrokken leden om het bestuur en de bezetting van commissies te versterken.

En ook dit is noemenswaardig…
Duizenden kinderen zijn afgelopen tijd via schooldammen met het damspel in aanraking gekomen, met als hoogtepunten de twee afsluitende NK’s (in Hoornaar en Reeuwijk). Dat waren geweldige damfeesten. Jan Voortman is de huidige coördinator Schooldammen.
Het KNDB Bondsbureau verhuist per 01-01-2024 van Veenendaal naar Denksportcentrum Den Hommel in Utrecht, met waar mogelijk intensivering van de samenwerking met andere denksportbonden.
Ten slotte is het Jaarverslag 2022 vastgesteld — een mooi overzicht van recente ontwikkelingen. Het verslag is hier te lezen.

Onderhoud toernooibase 1-2 juni

Toernooibase vanaf donderdagavond tot vrijdagavond uit de lucht!
Vanwege updates naar nieuwe software, verhuizing naar een nieuwe server en ook nog eens conversie van tabellen, is Toernooibase vanaf 1 juni 22.00 uur tot vrijdagavond ca. 20.00 uur uit de lucht. Het is dan niet mogelijk om Toernooibase te gebruiken. Mocht het op vrijdag eerder mogelijk zijn om Toernooibase te gebruiken, dan zullen we dit uiteraard op de site aangeven.

Toernooibase not available from Thursday evening to Friday evening!
Due to updates to new software, relocation to a new server and also conversion of tables, Toernooibase will be not available from June 1 at 10 p.m. until Friday evening at approximately 8 p.m. It is then not possible to enter or change data. If it is possible to use Toernooibase earlier on Friday, we will of course indicate this on the site.

Arbiters gezocht!

Binnenkort worden weer twee mooie toernooien georganiseerd:

– Het NK Sneldammen op 10 juni in Hoornaar (Zuid-Holland)
– De KNDB Beker op 17 juni in Apeldoorn (Gelderland)

Voor beide toernooien is de KNDB nog dringend op zoek naar (tafel)arbiters!
Helpt u mee om deze toernooien mogelijk te maken?

Arbiters kunnen zich melden bij het bondsbureau (Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.) of via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..
Vanzelfsprekend worden reiskosten en consumpties vergoed.

Alvast hartelijk dank!

BaarnOpen 2023 van 28 juni t/m 1 juli

BAARN- Van woensdag 28 juni tot en met zaterdag 1 juli wordt in het sfeervolle monumentale Rode Kruisgebouw te Baarn het BaarnOpen 2023 internationaal damtoernooi gespeeld. Het is de derde van dit gezellige damtoernooi dat georganiseerd wordt door Stichting Hersenfitness en gefaciliteerd door Damclub Baarn Soest.

Aan de vorige editie namen 46 deelnemers deel en het smaakt naar meer. Het is een relatief kort toernooi voor de gewone dammer in het prachtige Baarn centraal in Nederland en waar het voor de vakantieganger goed toeven is. Voor deze editie hebben zich inmiddels meer dan 60 deelnemers opgegeven en de organisatie zet zich in om nog meer dammers erbij te krijgen. We hebben zeker goed plek voor 80 mensen.

De voordelen van BaarnOpen2023 op een rijtje:
– Een mooie gelegenheid voor een leuke vakantie
– Baarn en omgeving is een prachtige omgeving en centraal gelegen
– Goedkope en veel overnachtingsmogelijkheden.
– Een prachtige speellokatie met lage consumptieprijzen
– Grote prijzenpot met veel en hoge prijzen o.a. dagprijzen, ratingprijzen en bergklassement
– Gratis en veel parkeergelegenheid
– Kort durend toernooi.

BaarnOpen 2023 folder

Op de toernooiwebsite www.baarnopen.nl treft u meer informatie aan en kan worden ingeschreven. Appen of bellen mag ook naar 06-85485760. Het inschrijfgeld is € 50,- en voor jeugd is er een gereduceerd tarief van € 20,-. Voor informatie over goedkope overnachtingen kunt u contact opnemen.

BaarnOpen is bij uitstek het damtoernooi voor de gewone dammer.

 

Vergadering Bondsraad 27 mei

Zaterdag 27 mei vergadert de Bondsraad in het clubgebouw van DES in Lunteren. Er is een volle agenda. Een onderwerp dat eruit springt is het voorstel om de Nationale Competitie te herstructureren. In een van de vergaderstukken (alle stukken vind je hier) wordt de nieuwe opzet op hoofdlijnen geschetst:

– Op alle hogere niveaus bestaan de groepen uit 10 teams, die een halve competitie spelen.
– In de ereklasse spelen de hoogste vier teams hierna een play-off om het landskampioenschap.
– De nacompetitie bestaat uit een of twee rondes.
– In de tweede klasse zijn groepen van afwijkende grootte mogelijk, in uitzonderingsgevallen kan
sprake zijn van een groep van 6 teams die een dubbelrondige competitie spelen.

Ook wordt voorgesteld met ingang van seizoen 2024-2025 in de hoofdklasse met 8-tallen te gaan spelen (net als nu al in de eerste en tweede klasse).

Kortom, veel te bespreken!

 

Fleur Kruysmulder Nederlands Kampioene Junioren Meisjes

Na een heel spannend toernooi is Fleur Kruysmulder (speelster bij damvereniging VBI uit Huissen) de nieuwe kampioene. Een barrage met Louise Gabbert moest de beslissing brengen omdat beiden 10 punten behaalden uit de 7 reguliere partijen. Daarmee eindigden ze voor Lisa Scholtens en Yulia Bintsarovska.

Hieronder het uitgebrachte persbericht (met dank aan Fred Ivens | foto’s: Marcel Monteba)

 

Luise Gabbert mist gouden titelkans

Luise Gabbert was dicht, heel dicht bij het Nederlands damkampioenschap voor junioren meisjes. De zeventienjarige Bennekomse gymnasiaste was na zeven loodzware ronden in vier dagen gelijk geëindigd met Fleur Kruysmulder waarna een barrage over de titel moest beslissen. Na een enorme bok van haar opponente zat Luise Gabbert op rozen zeker toen de tweede partij in een bloedloze remise leek te eindigen. Nu kreeg de Huissense hope echter de zege nog in de schoot geworpen waarna in de derde partij de koek bij de WSDV-speelster wel op was en zij derhalve het kampioenschap niet in eigen huis kon houden. Want het NK werd verspeeld in De Doorbraak, het clublokaal van de Wageningse topclub. 

Fleur Kruysmulder is een ‘knokkertje’ die niet van opgeven wil weten. Die wilskracht heeft haar dit NK de titel gebracht. Zij ontving behalve een beker ook van Wouter van Beek een boek over diens schoonvader grootmeester Jan Bom. Hoogeveense Lisa Scholtens werd op één punt derde en zal de onnodige kloknederlaag tegen Luise Gabbert danig hebben betreurd. Kampense Yulia Bintsarovska eindigde gelijk met Scholtens maar was minder productief. 

De overige vijf speelsters waren allen van WSDV. Zij vormden de achterhoede met Sasha Chumachenko als nummer vijf, Marie Gabbert als nummer zes, Marjory Feyt als nummer zeven en Marlijn Moene als nummer acht. Zij speelden een wisselvallig NK maar hadden wel een belangrijke rol bij de verdeling van de prijzen. Een speciale vermelding verdient de pas 14-jarige Marlijn Moene, de speelster met verreweg de laagste rating. Zij scoorde in dit sterke gezelschap drie punten en maakte het de toppers soms meer dan lastig. De echte junioren Luise en Marie Gabbert en Lisa Scholtens hebben zich gekwalificeerd voor het EK en WK jeugd. Linsey van Leeuwen ontving uit handen van KNDB-voorzitter Frans de Jonge het arbitersdiploma.

Foto 1: De acht deelneemsters | Foto 2: Fleur Kruysmulder, geflankeerd door Luise Gabbert (l) en Lisa Scholtens (r)

 

Aanval wereldrecord kloksimultaan door Martijn van IJzendoorn: Tegenstanders gevraagd!

Martijn van IJzendoorn doet zaterdag 16 september een aanval op het wereldrecord kloksimultaan dat thans nog met 45 partijen op naam staat van de veelvoudige Russische oud-wereldkampioen Alexander Georgiev. De Wateringse grootmeester wil het opnemen tegen liefst 50 tegenstanders. Hij heeft daarvoor minimaal een winstpercentage van 70% nodig, wat onlangs voor de Fries Johan Taeke Dekker (scoorde 60%) te hoog gegrepen bleek.

De organisatie is in handen van de Stichting The Hague Open. De recordpoging heeft plaats in de raadszaal in Naaldwijk van de gemeente Westland  en begint om 12.00 uur. Deelnemers dienen om 11.00 uur aanwezig te zijn. Zij worden door Martijn geselecteerd en dienen een FMJD-rating te bezitten tussen 1800-2100 of een KNDB-rating tussen 950-1100. Hoger/lager mag ook, mits de totale gemiddelde FMJD-rating van de deelnemers in elk geval maar minimaal 1950 bedraagt.

Het belangrijkste op dit moment is dat zich voldoende tegenstanders aanmelden. Daarbij hebben we dus de onmisbare medewerking van dammend Nederland nodig. We zouden het dan ook ten zeerste op prijs stellen als jullie in voldoende mate bereid zullen zijn zaterdag 16 september naar Naaldwijk (tegenover het busstation) te komen en hiervoor reclame te maken op de eigen damclub c.q. in eigen omgeving. En: met meer mensen in één auto is het véél gezelliger dan in je eentje. 

Aanmelden voor 1 juli via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of Dick van IJzendoorn 06 –  53508754

(foto: Team-NL)

Nieuwsflits breedte- en topsport

BREEDTESPORT

Bij veel sporten is door corona een groot gat geslagen. NOC*NSF heeft deze week aan de alarmbel getrokken. Veel, vooral jeugdige sporters, zijn na corona niet meer teruggekeerd naar hun sport. Ook wij hebben hier last van. Het doet dan goed om te horen dat de herstart van het dammen na corona er kansrijk uitziet. 

Het aantal inschrijvingen voor de nieuwe Nationale Competitie 2023 – 2024 is zelfs weer met 3 teams toegenomen. Het aantal inschrijvingen voor de NK’s schooldammen (welpen en pupillen) is (bijna) weer als vanouds geweest.  Diverse meerdaagse toernooien kennen een omvangrijker deelnemersveld dan voorafgaande jaren. Het NK veteranen kende meer deelnemers dan ooit daarvoor. Het nieuwe NK A-categorie (rating 1100 – 1300) is begonnen, zij het met een nog bescheiden aantal deelnemers.

Toch moeten we de ontwikkelingen goed monitoren. Want we hebben veel kleinere verenigingen en het aantal verenigingen wat actief aan school- en jeugddammen werkt moet nog flink omhoog.

Een komend open toernooi als Baarn is goed bezet met rond de 50 deelnemers. Het deelnemersveld van Worldcup *** van Rotterdam Open groeit gestaag en de teller staat momenteel ruim boven de 60 deelnemers. Opvallend is dat de topdammers uit het buitenland zich nog niet hebben ingeschreven. 

Het NK schooldammen is een onderonsje geworden voor scholen uit het centrum van de Alblasserwaard. De scholen uit Molenaarsgraaf, Goudriaan en Hoornaar stonden alle drie op het podium bij het NK voor welpen en pupillen. De Bron 1 uit Molenaarsgraaf werd zowel bij de welpen als bij de pupillen kampioen. De Fakkel 1 uit Goudriaan en Samen op Weg uit Hoornaar werden ieder een keer 2e en 3e. Bij de pupillen was De Cirkel uit Amstelveen een verrassing en haalde een gedeelde 3e plaats, maar werd op weerstandpunten 4e.

Dit resultaat laat zien dat het schooldammen in de Alblasserwaard veel vruchten afwerpt. Een regioclub als De Waarddammers kan hier veel betekenen, zeker ook bij ledenwerving en de doorontwikkeling van de jeugdspelers!

 

 

Schooldammen welpen in Reeuwijk en schooldammen pupillen in Hoornaar (foto’s: Frans de Jonge)

Het NK voor de A-categorie in Westerhaar werd verrassend gewonnen door de 20-jarige Luuk Terweijden die onder meer de gedoodverfde plaatselijke favoriet Gerbrand Hessing wist voor te blijven. Bij de junioren behaalde Simon Harmsma de nationale titel nipt voor Roland Kreeft.

Kortom, we zien met vertrouwen een verdere doorstart van het dammen tegemoet.

Frans de Jonge, voorzitter KNDB

 

TOPSPORT

Zeer verheugend was de World Cup in Parijs: gelukkig eindelijk weer een groot toernooi in het ooit zo belangrijke damland Frankrijk. Opvallend was ook het amateurkampioenschap, waardoor er bij elkaar zo’n 150 deelnemers waren en dat is veel. Ook viel de deelname van een paar landen op zoals Marokko en Gabon. Jan Groenendijk won het toernooi net voor Ron Heusdens en voor Alexander Shvartsman.  

De topsporters en de toptalenten (jongens en meisjes) zetten zich in voor onze breedtesport. Wouter Sipma heeft op 13 mei op Lidraughts een simultaan gegeven en Jan Groenendijk en Jitse Slump gaven commentaar (zie een vorig nieuwsbericht).      

Het kampioenschap van Nederland 2023 algemeen wordt gehouden in het Friese Drachten in november. Vooral door de inzet van penningsmeester Jan van Dijk gaat dit lukken. De sponsorplaats is ook al bekend, namelijk Gabriel Heerema. Die keus is niet verrassend, want Gabriel is een sterke speler, een Fries natuurlijk en ook erg (dam)actief in Drachten: dus dat zal hopelijk een goede stimulans gaan geven. Het NK 2023 wordt trouwens wéér vergroot: Jitse Slump en Wouter Sipma zullen ook gaan meedoen, als het de organisatie tenminste lukt om te voldoen aan de goede afspraken rond het NK algemeen. De laatste jaren wordt het NK trouwens vaker vergroot met de deelname van onze sterkste spelers en dat is natuurlijk positief. Máár we moeten dit standaard zien te maken. We moeten kijken of dit kan voor het NK 2024 algemeen. Bij de huidige kracht van de huidige Halve-Finale past het om dáár wat finaleplaatsen van af te halen en die rechtstreeks te geven aan de topspelers met een A-status. Ik denk dat dit een goed evenwicht geeft tussen “kwalificeren via spelen” en “directe plaatsen zonder spelen”. Dit zou tot gevolg hebben dat we een stabiel en een sterk NK algemeen blijven behouden. Een sterk NK algemeen is interessant voor organisatoren en een sterk NK algemeen is ook interessant voor de sponsoren van TeamNL zoals NLO en T-Mobile.            

Verschillende jeugdkampioenschappen van Nederland lopen nu, en daarom ook al de start van de voorbereidingen voor het EjK 2023 (augustus) en WjK 2023 (eind oktober/begin november). Daar spelen we met grote teams, dus dat zijn grote operaties. Ieder jaar proberen we weer wat te verbeteren, zonder het goede wat we hebben weg te gooien. We willen bijvoorbeeld graag het hele team bij elkaar hebben en daarom zijn nu de teambijeenkomsten voor zowel het EjK alsook het WjK al gepland. We willen sowieso het WjK team sneller weten, om dan ook sneller te kunnen handelen met de tickets.

Ondertussen wordt er op veel niveaus nagedacht hoe het verder kan gaan met de Nederlandse topsport in de toekomst. Menig enquête heb ik al ingevuld, bijeenkomsten met technisch directeuren bezocht en ook een bijeenkomst van de Nederlandse sportraad voor kleine bonden. Een van mijn antwoorden is dat ik zéér te spreken ben met de ondersteuning die de KNDB heeft gekregen, al vele jaren, van zowel NOC*NSF alsook van Papendal, voor onze topsport. Dus ook hiervoor geldt dat mijn lijn is om te kijken of er verbeteringen mogelijk zijn zonder daarmee al het goede weg te gooien.      

Johan Krajenbrink, TD TeamNL Dammen