Instellingen wijzigen

Instellingen

Hier kunt u aangeven wat er zichtbaar moet zijn op de hoofdpagina

Alleen deze gegevens worden opgeslagen in een cookie!

OnderdeelZichtbaar
Fotobalk bovenin
Nieuws - laatste nieuws *
Nieuws - agenda *
Nieuws - inschrijfformulieren *
Nieuws - actueel *
Kaart van verenigingen in Gelderland
Willekeurig damfragment
Programma clubcompetitie deze week *
Programma bekercompetitie deze week *
Niet ingevulde uitslagen clubcompetitie *
Niet ingevulde uitslagen bekercompetitie *
KNDB-nieuws
Toernooibase-nieuws
FMJD-nieuws
Facebook
Google agenda
Menu altijd bovenaan
Kleur schema
Hout (standaard)
Lichtgeel
Lichtgroen
Grijs
* Indien deze items niet worden weergegeven, dan wordt er een melding
weergegeven dat er mogelijk belangrijke items niet worden weergegeven!


  De nieuwsmedia van de Gelderse Dambond zijn:Actueel

TitelOmschrijving
WedstrijdreglementenWedstrijdreglement (versie september 2017)


Masterclass Ton Sijbrands

Voor alle afleveringen, zie ook de overzichtspagina.


Kaart van verenigingen in GelderlandWillekeurig damfragment

Er zijn momenteel 34 damfragmenten waaruit wordt gekozen.

 
 Heeft u ook damfragmenten die af en toe op dit beginscherm mogen worden getoond?
Stuur ze dan op naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..


KNDB-nieuws

Nieuwsflits breedtesport-topsport

Breedtesport

Het NK voor vrouwen is succesvol verspeeld in Hoogeveen. Laura Timmerman werd voor de eerste maal kampioen. Ze werd in de voorlaatste ronde flink aangemoedigd door een 10-tal clubgenoten uit Lunteren. De andere podiumplaatsen gingen naar Luise Gabbert (2e) en Lisa Scholtens (3e). De verjonging van het vrouwendammen zet zichtbaar door!

De zomertoernooien  trekken ondertussen volop belangstelling. Gelukkig is er ook weer internationale belangstelling. Aan Rotterdam Open speelden ook dammers uit Frans Guyana, Frankrijk, Suriname en de Verenigde Staten mee. Het toernooi werd gewonnen door Arjan van Leeuwen nipt voor Frits Luteijn.  Een groot aantal spelers vertrok daarna naar de Worldcup in Heerhugowaard. Tegelijkertijd met Rotterdam werd de Zomerdamweek DCH Heerenveen – Mildam 2022 gespeeld. Een mooi regionaal toernooi. Winnaar werd Tjalling van den Bosch voor Jan Adema en Cor Westerveld.

De Worldcup status is toch interessant voor (inter)nationale topdammers. Er waren in Heerhugowaard toch weer de nodige Oost-Europese grootmeesters (in totaal 8 GMI’s) te zien. Het toernooi werd helaas geraakt door extreem hoge temperaturen. Het toernooi werd bij een gelijk puntental maar met meer weerstandspunten  gewonnen door Alexander Shvartsman voor Roel Boomstra en Thomy Lucien Mbongo  Bij de vrouwen laat onze nieuwe generatie meiden zien zich razendsnel te ontwikkelen. Luise Gabbert en Lisa Scholtens plaatsten zich in het vrouwenklassement op de 2e en 4e plek (na 2 oud-wereldkampioenen Natalia Sadowska, 1e en Darya Tkachenko 3e).

Foto: Heerhugowaard Open 2022
Foto Frans de Jonge

Ondertussen is de spelerskaravaan weer vertrokken naar Nijmegen Open. Een groot aantal grootmeesters (8 GMI’s) speelt aan dit toernooi mee. Hierna volgt Brunssum Open met als toetje van de zomertoernooien Hoogeveen Open met bijna 130 inschrijvingen.

De jeugd komt eerdaags ook zijn trekken en vertrekt 30 juli met een helaas wat uitgedunde delegatie van 16 deelnemers naar het EK in Turkije en komt 10 augustus weer terug. De explosief gestegen ticketprijzen zijn hieraan debet. Met verruimde bijdragen van het R.C. Kellerfonds en de KNDB konden de kosten nog iets worden teruggebracht, maar bij lange na nog niet naar het oude prijsniveau.

Er is gelukkig in de zomerperiode voor velen veel damplezier te beleven.

Frans de Jonge
voorzitter

Topsport

De organisatoren in Letland hebben het zo te zien meer dan goed gedaan bij het World Cup toernooi in Riga. Bijvoorbeeld een mooie speelzaal en bijvoorbeeld ook een livestream, ook met interessante interviews, bijvoorbeeld met de zeer actieve Damian Reska uit Polen. Reska laat zien en kan daar ook erg goed over vertellen, wat het belang is van livestream voor onze sport. Ook interviews met bijvoorbeeld onze hoofdcoach Rik Keurentjes en Roel Boomstra. Verheugend was natuurlijk de aanwezigheid van de sterkste spelers uit Oekraïne: Ivanov, Anikeev, Kirzner. Wereldkampioen Roel Boomstra won het toernooi, bijvoorbeeld door een erg mooie overwinning op Kees Thijssen en een slimme truc tegen Machiel Weistra. Na het toernooi werd ook het wereldkampioenschap blitz gehouden, maar wel zonder Roel Boomstra. Verrassend wereldkampioen blitz werd de Litouwer Domchev en tweede werd Martijn van IJzendoorn. Er was natuurlijk ook een WK vrouwen blitz, en een World Cup voor de vrouwen in Riga, máár met helaas geen Nederlandse speelsters: dat kwam natuurlijk door bijvoorbeeld het NK-vrouwen 2022 en het NK-aspiranten algemeen 2022.

Johan Krajenbrink
technisch directeur

Laura Timmerman pakt haar eerste titel in Basalt Nederlands kampioenschap dammen

Foto: Zainal Palmans, van links naar rechts: Luise Gabbert (2e), Laura Timmerman (1e) en Lisa Scholtens (3e)

Het Basalt Nederlands kampioenschap dammen voor vrouwen zit erop. In een bloedstollende laatste ronde, waarin nog vier spelers de kans hadden om kampioen te worden, was het de Amersfoortse Laura Timmerman die de genadestoot uitdeelde door aftredend kampioene Vitalia Doumesh te verschalken met een zeer fraaie strategische opzet. Het zilver was voor Luise Gabbert die op haar beurt een knap staaltje aanvalsspel tegen Jacqueline Schouten. Lisa Scholtens legde beslag op het brons na een puntendeling tegen Sarah Rijgersberg in de slotronde.

De toernooiwinst van Laura Timmerman moet als een bevrijding hebben gevoeld voor de 29-jarige dame uit Amersfoort. In haar negen eerdere pogingen kwam ze regelmatig in de buurt van het eremetaal, maar pas in de jubileumeditie was het eindelijk raak met de gouden medaille. Een zeer verdiend resultaat na jaren van hard trainen.

Ook Luise Gabbert en Lisa Scholtens kunnen terugkijken op een zeer geslaagd toernooi. In hun debuut op het Nederlands kampioenschap voor de vrouwen komen ze direct op het podium terecht als gevolg van hun sterke spel en stalen zenuwen op de belangrijke momenten. Terwijl Gabbert vaak in het begin van de wedstrijden al een voordelige stelling op het bord aantrof, was het Scholtens die zich keer op keer een uitmuntende rekenaar toonde en daarmee op onverwachte momenten genadeloos toesloeg.

Het podium van Timmerman, Gabbert en Scholtens is het bewijs dat de nieuwe generatie vrouwen nu echt de vruchten begint te plukken van het keiharde trainen met coach Ester van Muijen. De gevestigde orde, onder wie de meervoudig kampioene Vitalia Doumesh, delfde gedurende het toernooi meerdere malen het onderspit tegen de debutanten.

Volgend jaar organiseert damclub Hoogeveen in samenwerking met de stichting DroomDamsters opnieuw het Nederlands kampioenschap vrouwen. Laura Timmerman en Elise Schouten zijn al verzekerd van een plek in de finale op basis van hun toernooiwinsten in respectievelijk de Basalt A-groep en de Proost Management B-groep.

Alle informatie over het afgelopen kampioenschap -waaronder de wedstrijden en uitgezonden streams van Rick Hakvoort, Steven den Hollander en Nick Waterink- is te vinden op de toernooiwebsite: https://nkv2022.kndb.nl/.

Masterclass Ton Sijbrands elke woensdagavond 19u online

Het YouTube-kanaal van Draughts10x10 heeft een nieuwe masterclass serie opgenomen. Dit keer met niemand minder dan oud-wereldkampioen Ton Sijbrands. De masterclass staat in het teken van de opening 1. 33-29 19-23 2. 35-30 20-25. De serie bestaat uit maar liefst acht afleveringen! Bijzonder is ook dat de meeste partijen die besproken worden in deze masterclass serie, nog niet eerder zijn getoond aan het publiek.

Elke woensdag om 19u komt er een nieuwe aflevering online op het YouTube-kanaal van Draughts10x10. Inmiddels staan er al twee afleveringen online:

Aflevering 1: https://www.youtube.com/watch?v=jas43qaVgyw
Aflevering 2: https://www.youtube.com/watch?v=rVfsz8DjVtA

Mocht je niets willen missen, abonneer dan op het YouTube-kanaal van Draughts10x10.

Nieuwsflits breedtesport-topsport

Breedtesport

Het damseizoen is nu volop losgebroken. Iedere dammer kan iedere dag en overal deelnemen aan damtoernooien. De eerste van de zomertoernooien is alweer verspeeld. Dit was de derde editie van Baarn Open. Voor de eerste maal een toernooi zonder grootmeester, maar desondanks met bijna 50 “breedtesporters”. Een toernooi in 4 dagen met 3 dubbele rondes. Loodzwaar dus. Toernooiwinnaar werd Coen Bommel van DES Lunteren. De beslissing viel pas laat in de laatste minuut van de slotronde. En weer was dit een organisatorisch kunststukje van Ton van der Ploeg en Jan van de Veen.

Toernooiwinnaar Coen Bommel (rechts) tegen de als 2e eindigende Radjinder Jharap (foto Frans de Jonge)

Na Baarn Open 2022 volgt er een imposante reeks op elkaar aansluitende zomertoernooien als Rotterdam Open, Worldcup Heerhugowaard open, Nijmegen Open 2022, Brunssum Open 2022 en Hoogeveen open. Dit biedt  iedere dammer een goede gelegenheid om zich in eigen land goed voor te bereiden op komend damseizoen 2022 – 2023.

Kijk ook eens voor damevenementen op de damkalender die via de KNDB kalender op onze website te raadplegen op Toernooibase. Deze integrale damkalender is in ontwikkeling door Piet Bouma en Hendrik Veenstra. Samen met de KNDB zal deze kalender alle relevante wedstrijden lokaal, regionaal en (inter)nationaal gaan bevatten. Met een slimme zoekmachine kan iedereen een evenement van zijn/haar gading in de gewenste regio gaan vinden.

Het NK dammen voor vrouwen begint 4 juli in Hoogeveen. Het Basalt Nederlands Kampioenschap dammen voor vrouwen biedt een prachtig podium aan de Nederlandse topdamsters. Er wordt gespeeld van 4 – 10 juli op een historische locatie: het klein theater De Kubus in Het Klooster. DroomDamsters neemt het stokje over van Stichting Damevenementen Zeeland die maar liefst 15 keer dit NK hebben georganiseerd. Het NK valt onder auspiciën van de Koninklijke Nederlandse Dambond (KNDB) in samenwerking met de Drentse Dambond (DDB).

Daarnaast wordt er een Proost NK B-groep georganiseerd. De ambities zijn om bij een in de toekomst verwacht hoger aantal dammende vrouwen en meiden het NK over meer categorieën te gaan spelen. De NK ratingcategorieën in Westerhaar zijn hiervoor een goed voorbeeld voor de breedtesport.

Het organisatiecomité kent jonge organisatietalenten vanuit de DroomDamsters: Vera Brunink (toernooidirectrice), Jasmijns Scholtens (PR) en de bestuursleden Nicole  de Vries en Tessa Kenson. De hele week wordt het NK gespeeld. Een echte aanrader voor iedereen die het vrouwendammen en de organisatoren een warm hart toedraagt.

De belangstelling van het Koninklijk Huis voor de damsport en dammers is opmerkelijk. Recent ontvingen we als KNDB een bestendiging van het predicaat Koninklijk voor 15 jaar tot in 2038. Ook dammers ontvingen recent felicitaties van het Koninklijk Huis bij de behaalde wereldkampioenschappen voor landenteams. Toezending door Wim van Mourik van 2 damboeken (An iconography of draughts en Chess, draughts, morris & tables, 2 aanraders!) aan de drie prinsessen leverde zelfs 2 x een bedankbrief op van het Koninklijk Huis.

Na de zomer gaan we ledenwerving topprioriteit geven. Na jaren van stilstand is dit hard nodig. Het school- en jeugddammen zijn meestal belangrijke aanjagers voor ledengroei. Daarvoor gaan we verder met kaderontwikkeling (online), het landelijk aanbieden van meer jeugdwedstrijden en competities. Ook zoeken we dammers die hier graag hun schouders onder willen zetten. Zowel op operationeel als bestuurlijk niveau. Ik houd me aanbevolen (Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.) voor enthousiaste dammers!

Frans de Jonge,
voorzitter van de KNDB

Topsport

Nationaal Talent Emre Hageman en Internationaal Talent Machiel Weistra hebben zich geplaatst voor het NK 2022: dat is een grote beloning voor hun snelle en hun positieve ontwikkeling en het is ook een beloning voor hun verschillende trainers. Voor de doorstroming is het ook goed dat er nieuwe en ook jonge gezichten zijn in een NK.

Bij de World Cup in Riga, in de eerste week van juli, zullen alle topsporters uit TeamNL actief zijn, en dat niet alleen, ook de talenten Hageman, Weistra en Harmsma. Dus hoofdcoach Keurentjes heeft een mooi team. In Riga is trouwens niet alleen een World Cup, maar ook het WK blitz. De World Cup toernooien zijn al een tijdje een hoofddoel van TeamNL KNDB. Op het moment dat ik dit schrijf valt het aantal internationale deelnemers nog wel wat tegen. Wel staan bijvoorbeeld de grootmeesters Anikeev en Ivanov uit Oekraïne op de lijst van deelnemers en dat is natuurlijk zeer verheugend.

Het EjK in de eerste week van augustus in Turkije is altijd al een grote operatie en dat merken we dit jaar zeker, want we hebben problemen, zoals een wel erg duur ticket. We zien trouwens allemaal de problemen bij Schiphol en bij andere internationale luchthavens: dus makkelijk is het niet om überhaupt goed weg te komen. Gelukkig draagt het Kellerfonds 25% bij in de totale kosten van iedere speler/speelster: geweldig! De KNDB zelf draagt ook bij, en wel 100 euro voor iedere speler/speelster. Hierdoor wordt het financieel wat meer te dragen. Gevolg is nog wel steeds dat we een iets kleiner team zullen hebben dan normaal, met 16 spelers/speelsters, 7 meereizende ouders voor de jongste kinderen en 4 coaches. Soms zijn er trouwens ook vakantieredenen om niet mee te doen. We proberen verder een paar dingen beter te doen dan andere jaren, of misschien is beter geformuleerd, dat we nog weer wat extra’s proberen te doen: Wouter Ludwig zal extra trainingen gaan geven aan Alexei Ovsyanko en Alex Poliakov en we hebben voor deze twee jongens gekozen omdat zij niet in ons programma zitten en dan is dit dus echt wat extra’s. Stijn Overeem zal onze perschef zijn en we zijn benieuwd of we allemaal samen zo een positieve stimulans kunnen geven aan de lokale publiciteit. Verder hebben we op woensdagmiddag 13 juli op Papendal een bijeenkomst voor het hele team. We houden de bijeenkomst op Papendal, want dat is het hart van de Nederlandse topsport. Daarmee laten we aan de ouders en aan de jongens en meisjes zien waar veel topsporters in ons land trainen en waar ook onze topsporters en toptalenten trainen. Dus een mooi voorbeeld. We hadden al wel standaard een bijeenkomst voor de nieuwelingen in het team, máár nog beter is natuurlijk dat iedereen elkaar ziet vóór het toernooi. We zullen werken aan een mooi programma voor 13 juli en we hopen en we verwachten dan ook een grote en een complete opkomst (ondanks natuurlijk zomervakanties en ook school). Het teamgevoel bij TeamNL KNDB, het samen trainen, het samen optrekken in het buitenland, is echt een pijler onder het succes bij de jeugd internationaal en bij de senioren internationaal! Dat samen moet je steeds laten zien in de praktijk, anders is het leeg, anders is het zo maar een lekker makkelijk te gebruiken woord en daarom natuurlijk ook de bijeenkomst op 13 juli op Papendal.

Johan Krajenbrink,
technisch directeur

KNDB tot in 2038 nog steeds Koninklijk

De KNDB mag weer 15 jaar het predicaat Koninklijk voeren. De kersverse voor 3 jaar door de Bondsraad herbenoemde voorzitter, Frans de Jonge, vernam dit afgelopen donderdag op het kantoor van Notariaat Boom Voorschoten. Hij was hier om de gewijzigde statuten van de KNDB te ondertekenen. Deze wijziging was noodzakelijk vanwege diverse wet- en regelgeving. Waarnemend Notaris en oud-clubgenoot bij KDC in Katwijk, Kees Binnenkade, kon dit heugelijke nieuws overbrengen: “Koning Willem-Alexander heeft geen bezwaar tegen bestendiging van dit predicaat tot 25 februari 2038.” Het symboliseert het respect, de waardering en het vertrouwen van de Koning tegenover onze dambond. We mogen als dambond trots zijn op dit predicaat!

Foto: Kees Binnenkade (rechts) en Frans de Jonge (links)

NK dammen in Wageningen

Het damkampioenschap van Nederland 2022 wordt begin volgend jaar van 3 t/m 12 januari in Wageningen op een toplocatie verspeeld. Plaats van handeling is het Fletcher Hotel-Restaurant De Wageningsche Berg.

Het deelnemersveld is ongemeen sterk. Alle vijf de wereldtoppers van TeamNL zijn van de partij: titelverdediger en local hero Jan Groenendijk, wereldkampioen Roel Boomstra, Wouter Sipma, Jitse Slump en Martijn van IJzendoorn. Ook veelvoudig kampioen Alexander Baljakin behoort tot de veertien deelnemers. De nummer twee van vorig jaar is tegenwoordig trainer van TeamNL.

De overige acht spelers zijn afkomstig uit de halve finales. Het zijn Ron Heusdens, nestor Waldo Aliar, Hein Meijer, Jan van Dijk, Anton van Berkel, Ben Provoost en de jonge debutanten Emre Hageman (16) en Machiel Weistra (19).

Basalt NK dammen vrouwen Hoogeveen

HOOGEVEEN – Het dammen voor meisjes en vrouwen heeft een enorme boost gekregen in Nederland door de nieuwe damvereniging ‘DroomDamsters’. Met de organisatie van het Basalt Nederlands Kampioenschap dammen voor vrouwen willen zij een prachtig podium bieden aan de Nederlandse topdamsters. Het NK vindt dit jaar plaats in het Drentse Hoogeveen. Er wordt gespeeld van 4 – 10 juli op een historische locatie: het klein theater De Kubus in Het Klooster. DroomDamsters neemt het stokje over van Stichting Damevenementen Zeeland die maar liefst 15 keer dit NK hebben georganiseerd. Het NK valt onder auspiciën van de Koninklijke Nederlandse Dambond (KNDB) in samenwerking met de Drentse Dambond (DDB).

DroomDamsters
De damvereniging DroomDamsters is vorig jaar opgericht en zij heeft als doel om het meisjes- en vrouwendammen te stimuleren en promoten. Dit doet zij samen met haar leden, sponsors en partners. DroomDamsters organiseert regelmatig damactiviteiten, zoals de terugkerende Grand Prix: een damdag met alleen maar damsters. DroomDamsters wil, mede met de organisatie van dit NK, meer meisjes en vrouwen stimuleren om te gaan dammen. De uitvoering ligt in handen van twee jonge Hoogeveense dames: Vera Brunink (18) en Jasmijn Scholtens (19). Toernooidirectrice Brunink heeft er al zin in: “Ik vind het enorm leuk dat wij het NK mogen organiseren in Hoogeveen. Ik kijk ernaar uit om de Nederlandse top te ontvangen en te zien spelen. Wij zorgen dat het een geweldige, sportieve en plezierige week wordt.”

Veel routiniers
Het NK wordt een prachtig spektakel met veel strijd. Er is een sterk deelnemersveld met een leuke mix van routiniers en jong talent. Zij spelen allen 9 rondes in een rondtoernooi. De huidige Nederlands kampioene, MIF Vitalia Doumesh (57) uit Alkmaar, is ook van de partij. Doumesh is één van de meest ervaren speelsters van het gezelschap. Zij heeft maar liefst vier nationale titels op haar naam staan. Op internationaal vlak doet ze actief mee met de wereldtop. Een andere routinier, MFF Jacqueline Schouten (57) uit Velserbroek, doet voor de 18e keer mee. Ze is al een aantal keren tweede en derde geworden. De nationale titel mist nog op haar trofeeënlijst. MFF Laura Timmerman (29) uit Amersfoort viert dit jaar haar jubileum. Zij speelt dan voor de 10e keer mee. Timmerman heeft, na Doumesh, de hoogste rating en zint al een tijdje op de Nederlandse titel. In 2017 wist zij brons te behalen. Ook keren Sarah Rijgersberg (36) uit Rijswijk en MFF Rianka van Ombergen (35) uit Heinkenszand na een lange periode weer terug op het NK. Rijgersberg werd in 2005 derde. Van Ombergen had in 2010 evenveel punten als de nummer twee, maar door ouderwetse criteria eindigde ze als vierde. Voor het eerst doet Munkhtuya Nasanbayar (41) mee. Van oorsprong komt zij uit Mongolië, maar ze woont en speelt inmiddels al jaren in Nederland. Zij was enorm blij toen ze van de KNDB een persoonlijke uitnodiging kreeg om deel te nemen. De Leeuwardense is in 2000 op het WK Junioren tweede geworden.

Jong talent debuteert
Maar liefst vier damsters maken hun debuut op het NK. Zo gaan de twee Hoogeveners MFF Nicole de Vries (18) en CMFF Lisa Scholtens (17) een thuistoernooi spelen. Beiden hebben veel nationale jeugdtitels achter hun naam staan en ook op internationaal vlak horen zij bij de top. De Vries, tevens voorzitster van DroomDamsters en medeorganisator van het NK, is voormalig Europees kampioen sneldammen en vorig jaar werd zij derde op het wereldkampioenschap. Scholtens werd vorig jaar niet alleen derde op het WK, maar is ook de huidige wereldkampioene sneldammen. De 16-jarige Luise Gabbert uit Bennekom draait al 10 jaar mee op het hoogste niveau bij de jeugd. In 2018 werd ze Nederlands kampioene bij de pupillen meisjes. Gabbert heeft regelmatig aan een EK en WK meegedaan. Haar beste prestatie was een vijfde plaats op het EK. Tanya-Marie Cnossen (14) uit Eindhoven is de jongste deelneemster die haar debuut gaat maken op het NK. Zij damt inmiddels ongeveer 8 jaar. Bij de jeugd is zij driemaal Nederlands kampioen geworden en derde bij het WK sneldammen in 2018.

NK B-categorie
De KNDB heeft enkele vernieuwingen doorgevoerd. Zo wordt er voor het eerst een NK B-categorie gehouden: het Proost Management NK Vrouwen. Zes damsters spelen van 4 tot en met 8 juli hun eigen rondtoernooi. De winnaar promoveert volgend jaar naar de A-categorie. Ook hier zien we een gebalanceerde mix tussen jong en oud. Er zijn drie ervaren damsters: Barbara Graas (70), Iepie Poepjes-Koopman (74) en Nicole Schouten (63). De jongere generatie wordt vertegenwoordigd door Elise Schouten (15), Charell Schuller (15) en Rosanne Steenblik (13).

Live te volgen
Alle partijen worden op live-borden gespeeld. Thuiskijkers kunnen alle gespeelde zetten op de voet volgen. Bij de live-partijen loopt er ook een analysegrafiek mee om de (gemiste) kansen weer te geven. Van maandag tot en met woensdag zal er een toernooiuitzending worden gemaakt door de energieke damstreamers MF Rick Hakvoort en MF Steven den Hollander. Zij bespreken de partijen na en geven commentaar op een laagdrempelige manier zodat iedereen het kan volgen. Op vrijdag, zaterdag en zondag wordt er live-commentaar gegeven bij de partijen. Dan is de Hoogeveense dammer MF Nick Waterink ook commentator. Uiteraard stelt de organisatie de speellocatie gratis open om een bezoekje te brengen aan de damsters.

Side-events
Met de samenwerking van Fitter Brein worden tijdens het NK ook maatschappelijke activiteiten opgezet. Dinsdag 5 juli om 10:00 uur vindt de eerste terrasdamactiviteit plaats voor bewoners van Hoogeveen, in samenwerking met Stichting Welzijnswerk Hoogeveen (SWW). Deze activiteit vindt tot en met augustus elke dinsdag plaats bij het gezellige Grandcafé Marron. In de middag om 14:30 komen de bewoners van Kloosterstaete (de ZorgZaak) op bezoek in het Klooster voor een damclinic. Op zaterdag 9 juli om 11:00 uur is er een sponsordag. Alle sponsors van het NK worden hiervoor uitgenodigd. En op zondag 10 juli om 11:00 uur wordt er een online damtoernooi georganiseerd door DroomDamsters op het platform Lidraughts.org. Alle leden van DroomDamsters worden hiervoor uitgenodigd. Er zijn leuke prijzen te winnen.

Het Nederlands Kampioenschap dammen vrouwen wordt mede mogelijk gemaakt door Basalt Bouwadvies bv, Gemeente Hoogeveen, Provincie Drenthe, KNDB, DDB, Proost Management, Parkvakanties, Opgroeien En Zo, Brasserie Het Klooster, de ZorgZaak, J.E. de Vries Advies, Ilex Installatiemanagement bv, Goeborg BV, C.B.A Concept Bedrijfsadministraties, MMC Veenendaal, Steenbergerhoeve, HDC Hoogeveen, Stichting Damvrienden van Hoogeveen en onze NK-donateurs.

Ga voor meer informatie (nieuws, programma, partijen, uitslagen, foto’s en video’s) over het NK naar de officiële website: nkv2022.kndb.nl of neem contact op met de organisatie DroomDamsters: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. / www.droomdamsters.nl. Adres speellocatie: Het Klooster Hoogeveen, Brinkstraat 5, 7902 AC Hoogeveen.

NK dammen categorie B en C

In Westerhaar vindt van 19 tot en met 24 september 2022 het Nederlands kampioenschap dammen in de klassen B en C plaats. Opnieuw strijden spelers met een rating tot 1100 in een meerdaags toernooi om de titel nationaal damkampioen. Het prijzengeld: 1400 euro.

De meerdaagse damwedstrijd geldt bij uitstek als het toptoernooi voor de breedtesport in Nederland.

Foto: de regerend kampioenen in klasse B (Janes de Vries) en C (Gert Brink).

Gespeeld wordt in twee klassen met ieder 24 deelnemers. Dammers met een rating van 901 tot 1100 komen uit in de klasse B. Het toernooi in de klasse C is gereserveerd voor spelers met een rating van 0 tot 900. Wat geldt is de rating per 1 april 2022. De winnaars van de klassen kunnen ieder een hoofdprijs tegemoet zien van 400 euro.

Voorrang bij inschrijving hebben de nummers 1 en 2 van het laatst gespeelde provinciale kampioenschap. Zij kunnen zich direct aanmelden. De open inschrijving start op 15 juni vanaf 12.00 uur. Op volgorde van binnenkomst worden dan de spelers gekozen. De inschrijving sluit op 31 juli 2022.

De aanmelding moet per email gericht worden aan: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.. Vermeld daarbij naam, telefoonnummer, email, adres, woonplaats, naam vereniging en de rating met 1 april 2022.

Het inschrijfgeld bedraagt (inclusief dagelijkse lunch) 50 euro.

Het toernooi opent maandag 19 september om 17.00 uur. De eerste speelronde start om 18.00 uur.

Dinsdag 20 september:                ronde 2 (start 12.00 uur) en ronde 3 (18.00 uur)

Woensdag 21 september:           ronde 4 (start 12.00 uur)

Donderdag 22 september:          ronde 5 (start 12.00 uur) en ronde 6 (18.00 uur)

Vrijdag 23 september:                 ronde 7 (start 12.00 uur)

Zaterdag 24 september:               ronde 8 (start 11.00 uur)

De uitslag wordt bepaald door het Zwitsers systeem op weerstand en vervolgens Sonnenborn-Berger. Het speeltempo bedraagt 80+1. Op de website van damclub Witte van Moort is nadere informatie te vinden over de overnachtingsmogelijkheden in Westerhaar en omgeving.

De Bron ook bij pupillen de sterkste!

Loenen aan de Vecht – Ook bij de pupillen is Bron uit Molenaarsgraaf Nederlands Kampioen geworden tijdens het NK Schooldammen 2022. Op de 2e plaats eindigde OBS Klim op uit Hoornaar en 3e werd De Goede Herder uit Wapenveld.

In tegenstelling tot de welpen vorige week (100) hadden wij nu ruim 150 pupillen/kinderen die fanatiek aangemoedigd door ouders, begeleiders en docenten aan de slag gingen voor een podiumplaats. In Cultureel Centrum ’t Web te Loenen aan de Vecht was het afgelopen zaterdag (21 mei 2022) een drukte van jewelste en de organisatie moest er alle zeilen bijzetten om alles in goede banen te leiden.

Ook nu was er grote belangstelling van ouders, begeleiders en scholen voor de damprestaties van de kinderen in Culturele Centrum ’t Web. Hoofdarbiter Evert Davelaar moest hier en daar de supporters vermanend toespreken om de spelers niet te helpen tijdens de wedstrijden wat verder heel sportief is verlopen.

De Bron uit Molenaarsgraaf werd ook bij de pupillen ongeslagen kampioen. Naast de bekers en medailles voor de top 3 kregen alle deelnemers een DamZ damset mee naar huis en de scholen een oorkonde voor de deelname aan het NK Schooldammen Pupillen 2022.

Ook wil ik de ploeg vrijwilligers van de Damclub Loenen en Woudenberg onder aanvoering van Ben van de Linde bedanken voor de support om van deze dag een bijzondere dag te maken. Maar ook de UPDB en de KNDB voor het beschikbaarstellen van de benodigde damklokken.

Landelijke Schooldamcoördinator KNDB
Lucien Farzan

Nieuwsflits breedtesport-topsport

Breedtesport

Het damleven kent een flitsende doorstart met tal van damevenementen. Ik doe slechts een kleine greep uit de grote hoeveelheid aan damevenementen.

Gelukkig zijn er dit voorjaar weer de Nederlandse kampioenschappen voor schoolteams 2022 georganiseerd. In Soest speelden  bij de welpen 25 teams in de finale mee. In Loenen aan de Vecht bij de Pupillen gingen 34 team met elkaar de strijd aan om het kampioenschap. Zowel in de top als in de breedte zijn deze NK’s gedomineerd door scholen in de Alblasserwaard. Zowel bij de welpen als de pupillen werden de teams van De Bron uit Molenaarsgraaf kampioen. De hand van schoolgrootmeester Jan Voortman is hier ontegenzeggelijk zichtbaar. Bij een bezoek aan hem enkele jaren terug wist hij me vertellen dat hij in de Alblasserwaard nog nooit een schaakbord had gezien. Dat zegt wel iets over de damcultuur in de Alblasserwaard.

Een woord van dank ook aan alle organisatoren, ouders, begeleiders en leerkrachten die veel tijd en energie in de organisatie en de dagen zelf gestoken hebben. Met deze start van het schooldammen bij veel verenigingen kan weer aan de werving van jeugdleden begonnen worden.

Foto in Loenen aan de Vecht bij het NK schoolteams voor pupillen (foto Lucien Farzan)

De DroomDamsters organiseerden in Hoogeveen hun eerste Grand Prix toernooi in een reeks van 3. De volgende wordt in september in Utrecht georganiseerd. 25 Deelneemsters speelden een toernooi. Er was tevens een goed bezochte instapcursus voor familie en bekenden. Het toernooi werd gewonnen door de Poolse ex-wereldkampioene Natalia Sadowska voor onze nationale kampioene Vitalia Doumesh. De grote verrassing werd het 13-jarige talent Yulia Bintsarovska.  4e Werd de in Friesland wonende en uit Mongolië afkomstige Munkhtuya Nasanbayar Het vrouwendammen staat weer op de kaart. Zeker ook met de topprestaties die het vrouwenteam tijdens het afgelopen WK hebben geleverd met een wereldtitel.

Foto: Voorzitster Nicole de Vries doet de eerste zet bij de latere winnares Natalia Sadowska (foto Zainal Palmans)

Om toch nog in het noorden van het land te blijven is er een reeks aan kick off’s begonnen van het project Fitter Brein. Dammers, gemeenten, welzijnsorganisaties en bibliotheken trekken gemeenschappelijk op om via dammen de geestelijke vitaliteit en de sociale binding te versterken. Coördinator Zainal Palmans is met tal van lokale teams aan de slag gegaan. Goed om te zien dat tal van dammers belangeloos hun tijd steken om onze maatschappelijke rol in te vullen. Zij zijn een voorbeeld voor andere projecten in het land. Waar mogelijk ben ik aanwezig om dergelijke mooie initiatieven mede te ondersteunen.

De nationale KNDB bekercompetitie is met 23 teams in Apeldoorn gespeeld. Aan het toernooi deed ook een groot aantal  (sub)topdammers mee, wat toch weer extra kleur geeft aan dergelijke wedstrijden. Het team van Hijken DTC met Roel Boomstra, Martin Dolfing, Hans Jansen en Wouter Sipma behaalde met 2 punten voorsprong op VBI Huissen  het kampioenschap.

De zomerevenementen gaan “als vanouds” door. Het zomerdamtoernooi in Friesland wordt gedurende enkele weken voor de 31e keer gespeeld. Salou is weer begonnen. Op 28 mei is er een reünie van de Vriendendamkring met diverse interessante activiteiten bij DC Den Haag. In Baarn start in juni Baarn Open (22 tot en met 25 juni) en wederom in Apeldoorn worden 11 juni de Nederlandse sneldamkampioenschappen met ruim 150 deelnemers verspeeld.

Frans de Jonge
voorzitter KNDB

Topsport

Het Nederlands mannenteam (beter: open team) is wereldkampioen geworden in Turkije en het Nederlands vrouwenteam is wereldkampioen geworden in Turkije. Het (nieuwe) doel voor de komende jaren van technische staf, topspelers, toptalenten: Nederland damland nummer 1! We vinden dat allemaal een realistisch en een passend doel. Daarbij past dus deze uitslag. En het WK rapide werd trouwens ook gewonnen en bij het blitz helaas derde. Jitse Slump werd topscoorder van ons team. We weten dat Rusland en Wit-Rusland niet mee mochten doen en dat is ontzettend beroerd voor het internationale dammen, máár onontkoombaar na de vreselijke in val van Rusland in Oekraïne. Helaas lukte het daarom ook niet met een mannenteam van Oekraïne: beroerd en verdrietig. Oekraïne kan een sterk mannenteam maken. Er was gelukkig wel een vrouwenteam van Oekraïne en dat was direct ook de grote concurrent voor ons team met Olga Kamychleeva, Vitalia Doumesh en Heike Verheul. Olga Kamychleeva werd de topscoorder van ons team.

Op 7 mei was de Open Dag van Papendal, want 50 jaar, en nu het hart van de Nederlandse topsport. De stap van topsport KNDB naar Papendal beschouw ik als één van de beste beslissingen van de vele afgelopen jaren. We zijn zo een duidelijk onderdeel van TeamNL geworden en dus van de Nederlandse topsport. En daarom konden we ook meedoen met deze grote Open Dag. Nicole de Vries van de “Droomdamsters” was ziek en werd vervangen door Laura Timmerman. Verder was ikzelf actief, bijvoorbeeld met mijn presentatie “De Schoonheid van het Dammen” en ook wereldkampioen Roel Boomsta was erbij. Ook opvallend en mooi om te zien was de hulp van zo ongeveer de gehele familie Willemsen.  Papendal verwachtte zeer veel bezoekers en ik heb geen idee hoeveel er in onze damzaal zijn geweest, maar het waren er gelukkig erg veel. De “Droomdamsters” gaven veel cadeaus weg en ook gingen er een klein 60 DamZ damsets naar jongens en meisjes. Met een goede organisatie en samenwerking kan een aanschuifsimultaan erg goed werken. De foto’s zijn van Matthias de Kruijf.

 

Er werden verschillende jeugd NK’s gespeeld en bijvoorbeeld Machiel Weistra (Internationaal Talent) werd weer zeer overtuigend kampioen. Opvallend was de deelname van Luise Gabbert en van Marie Gabbert (Meisjes Talenten) en zij lieten zien veel vooruit te zijn gegaan, agressief te spelen, maar ook kwamen ze soms nog handigheid te kort om veel punten te pakken.

Wouter Sipma doet mee met een (korte) cursus van NOC*NSF genaamd in perfect Nederlands: TeamNL@work| Personal branding. Wouter in een groep met onder meer Lieke Wevers (turnen) en Marhinde Verkerk (judo). Doelen zijn, zo lees ik en neem ik over:

  • Je weet waarom een positionering belangrijk is en hoe deze tot stand komt.
  • Je hebt voor jezelf een heldere positionering geformuleerd, met kernwaarden en een belofte.
  • Je bent in staat deze positionering door te vertalen in jouw eigen communicatie.
  • Je weet hoe je deze positionering in kunt zetten richting commerciële en maatschappelijke kansen.

Johan Krajenbrink
technisch directeur