

Instellingen
De nieuwsmedia van de Gelderse Dambond zijn:
Agenda
Datum | Omschrijving |
---|---|
za 28 juni 2025 | |
20 juli - 26 juli 2025 | |
Actueel
Titel | Omschrijving |
---|---|
Wedstrijdreglementen | Wedstrijdreglement (versie september 2017) |
Willekeurig damfragment
Er zijn momenteel 37 damfragmenten waaruit wordt gekozen.Heeft u ook damfragmenten die af en toe op dit beginscherm mogen worden getoond?
Stuur ze dan op naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..
KNDB-nieuws
Dagverslag 11: Finale nadert kookpunt – TeamNL aan kop
Vijf koplopers bij WK in Yaoundé: A-sporters slaan toe...
(Tekst: Wouter Sosef; Beeld: TeamNL)
Na vijf speelronden begint de finale van het WK dammen steeds meer vorm te krijgen – al blijft het een vorm met veel contouren, want niemand durft zich nog echt los te maken van het peloton. Ronde 6 was daarom een nieuwe kans om kleur te bekennen, al was het op een drietal borden vooral grijs wat de klok sloeg. Toch vielen er ook vandaag een paar rake klappen, en zagen we dat de spanning richting de slotrondes gestaag toeneemt: dit is waar we na gister op wachtten! In de top van het klassement is het gezien de minimale verschillen vooralsnog de leiding delen tussen Atse, Groenendijk, Sipma, Van IJzendoorn en Slump, waarbij de Ivoriaan als een vreemde eend in de Hollandse bijt nog altijd stevig meedoet om de titel.
De dag begon goed voor de regerend wereldkampioen Jan Groenendijk, die zijn zinnen duidelijk had gezet op winst. Tegen het tot nu toe fris spelende talent Emre Hageman ging hij rustig van start, maar na het zetten van behoorlijke druk leverde hem dat voordeel op in het centrum. Emre liet zich niet zomaar uit het veld slaan en verdedigde lang taai, maar Jan drukte in het middenspel met toenemende precisie door. Nadat Emre op een beslissend moment met weinig tijd de verkeerde zet deed, ging Jan erop en erover. Zo boekte Jan zijn eerste winstpartij in deze finale en toont hij aan dat hij zijn wereldtitel met hand en tand zal verdedigen. Hij komt met deze overwinning naast Atse en Sipma aan kop.
In een partij tussen twee ervaren Nederlandse krachten in de personen van Ron Heusdens en Martijn van IJzendoorn viel de tweede beslissing van de dag. Ron Heusdens opende klassiek, maar liet in het middenspel zijn linkerflank uitdunnen. Martijn rook zijn kans, positioneerde zijn stukken krachtig en wist het centrum te veroveren. De druk werd Ron uiteindelijk te machtig, waardoor hij besloot te offeren. In een eindspel met 2 dammen voor Ron bleef Martijn doorzetten en na een handige vangstelling mocht laatstgenoemde een overwinning bijschrijven: zijn eerste winst in deze finale, en eentje die hem ook tot de koppositie brengt. Voor Ron een vervelende middag, maar de strijd is nog lang niet gestreden.
Voor Martin Dolfing was vandaag zijn laatste duel tegen een buitenlandse speler een feit: de Congolese Lutete was zijn opponent. Het was helaas voor de neutrale kijker geen partij met vuurwerk, hoewel Martin gister nog aangaf meer op winst te gaan spelen. In een evenwichtige klassieke strijd waarin de balans zelden echt verstoord raakte, werd uiteindelijk de vrede getekend. Voor Dolfing een lichte teleurstelling in de hoop weer bovenin mee te doen, voor Lutete een resultaat om op voort te bouwen naar de top.
De laatste beslissing viel in een duel tussen tussen twee jongelingen: Simon Harmsma trad aan tegen zijn collega Jitse Slump. Harmsma leek goed uit de opening te komen en bouwde een stevige stand op die tegen de aanval van Slump bestand was, maar toen hij iets te makkelijk een flankzwakte toeliet in de vorm van een hoge randschijf, was Jitse er als de kippen bij om door te drukken. In een scherpe afwikkeling kwam Simon in de problemen, waarna het eindspel een kwestie van techniek was. Een vermeende poging op remise(zie toernooibase) zou nog fraai zijn beantwoord met een finesse, maar Simon wierp de handdoek in deze wetenschap al in de ring. Jitse sluit daarmee aan in de top, terwijl Harmsma zal balen nu hij de hekkensluiter is.
Voor de smaakmakers in dit toernooi, Wouter Sipma en Kees Thijssen, bleek er ook een spannend duel voor de boeg. Sipma, tot nu toe solide met een koppositie in de poule en eerste winst al in de tas, trof in Kees Thijssen een tegenstander die duidelijk niet gekomen was om te spelen voor remise. De partij kende een levendige opening waarin Sipma een randschijf positioneerde: Kees ook. Sipma positioneerde zich daarna in het centrum: Thijssen eveneens. Sipma bezette het kerkhofveld: zijn tegenstander deed hetzelfde. Zoals leesbaar is deze partij een partij van symmetrie geweest, erg bijzonder om te zien. Kees leek op de winst af te stevenen, maar juist het verbreken van de symmetrie koste hem een winstpunt. Sipma ontsnapte daarmee in deze knotsgekke partij naar remise. In een complex klassiek eindspel gingen de punten uiteindelijk keurig in tweeën. Voor Thijssen dus een jammerlijke uitkomst gezien de partij, Sipma haalt opgelucht adem.
De Ivoriaan Atse, bij aanvang van de dag de verrassende leider van het klassement, had een taaie kluif aan de Letse grootmeester Valneris. Beide heren openden voorzichtig en er kwamen ruilstructuren op het bord die geen van beiden echt pijn deden. Toch werd er door vooral Atse gezocht, geduwd, geschoven – zonder dat uiteindelijk het evenwicht brak. Valneris laat zien waarom hij tot de absolute top behoort, en haalde eenvoudig remise. Atse bezet met dit punt nog steeds de gedeelde koppositie, waarbij in de komende duels de onderlinge koplopers elkaar mogen gaan trotseren.
De top zit dus muurvast op elkaar geplakt, met vijf leiders en een peloton achtervolgers op één of twee punten. De Nederlandse koplopers zijn allemaal, niet verrassend, A-sporters bij TeamNL: voor hun zal blijken of die inspanning ook het gewenste resultaat zal opleveren. Er zijn nu zes rondes gespeeld, dus we zijn over de helft. De marge is miniem, de druk stijgt, en de verschillen worden gemaakt op kleine momenten. In de komende rondes zal elke speler scherp moeten blijven op de cruciale momenten. Morgen om 11.00 Nederlandse tijd wacht ronde 7, opnieuw een kans om de kaarten flink te schudden. Want één ding is zeker: de strijd is nog lang niet gestreden






Dagverslag 10: Nederlanders houden de messen nog geslepen
6 remises in de tweede ronde van het WK in Yaoundé: Sipma en Atse aan de leiding
(Tekst: Wouter Sosef; Beeld: TeamNL)
Vandaag traden de negen Nederlandse finalisten aan voor de tweede ronde van het WK, in een finale die inmiddels voelt als een verlengstuk van het NK. Na een voorzichtige openingsdag met veel remises en slechts één overwinning – voor outsider Atse – stonden vandaag nieuwe kansen op het spel. De spelers weten dat elk punt telt in deze korte finale, en dat een goed begin het verschil kan maken tussen meedoen om de titel of een plek in de middenmoot. De vraag was dus: wie durft risico te nemen, wie speelt op safe en – misschien wel het belangrijkst – wie houdt het hoofd koel onder druk? Tijd voor een nieuwe ronde vol spanning, schermutselingen en strategisch steekspel.
Voor de favorieten Wouter Sipma en Jan Groenendijk was er in een onderling duel een wisselend spelbeeld. Er kwamen omsingelende structuren op het bord, er werd kort aanvalsklassiek gevoerd, maar bovenal bleef het evenwicht onverstoord. Beide spelers tastten elkaar af, zonder echt toe te slaan. Met een gelijkspel kunnen ze beide tevreden zijn in de weg naar het kampioenschap. Sipma staat immers nog steeds een punt voor op de rest, maar zou die voorsprong maar al te graag uitbouwen. Groenendijk, die het initiatief zocht maar niet verder kwam dan positionele druk, zal berusten in een solide begin.
Die voorsprong deelt Sipma overigens met de Ivoriaanse Atse, die in de eerste ronde verrassend Dolfing wist te kloppen. In een rustige partij tegen de Congolese Lutete werd er vandaag echter gauw naar remise geruild. De partij kwam nauwelijks tot een scherpe stelling, en dat leek beide heren prima uit te komen. Atse blijft daarmee keurig de koppositie bezetten, maar zal weten dat de zwaarste tegenstanders nog moeten komen.
Voor de gisteren verliezende Martin Dolfing was er vandaag opnieuw een buitenlandse tegenstander in de gedaante van Guntis Valneris. Dolfing speelde vandaag zichtbaar op winst tegen de Let, nam vroeg initiatief met sterk centrumspel en zette een spanningsvolle structuur op. Toch liet Valneris zien waarom hij op zoveel WK’s heeft meegedaan: hij counterde kalm en wist het gevaar te neutraliseren. In het eindspel moest Martin er nog even voor gaan zitten, maar uiteindelijk werd de vrede getekend – een logische uitslag.
De voor TeamNL uitkomende Jitse Slump en Martijn Van IJzendoorn hadden vandaag ook als opdracht de strijd met elkaar aan te binden. In een rustige partij was strijd echter niet het kernwoord – dat was vooral ruilen. In een klassieke opzet kwamen weinig scherpe wendingen voor, en beide heren leken al snel tevreden met het halfje. Remise dus, en voor beide spelers een logisch resultaat in een lange finale.
De jonge Simon Harmsma trof vandaag routinier Ron Heusdens. In een goede partij met een hoge randschijf aan de zijde van Simon leek hij wat druk op te bouwen. Heusdens liet echter zien waarom hij hier in de finale staat: hij nam het centrum over, speelde secuur en kreeg zelfs even het initiatief. Uiteindelijk vond Simon met een slimme combinatie toch nog het juiste pad naar remise. Een leerzame partij voor de student, en een degelijke beurt van Heusdens.
De ook nog jeugdige Emre Hageman mocht vandaag aantreden tegen de ervaren Kees Thijssen. In een partij waar Emre zijn lange vleugel snel ontwikkelde en ogenschijnlijk wat ruimtevoordeel had, probeerde Thijssen zijn kansen te benutten in het centrum. Emre had echter geen centje pijn en pareerde alles met ogenschijnlijk gemak. Een vroege afwikkeling naar remise was het resultaat. Knap van de jongeling, die überhaupt al een ijzersterk WK-debuut speelt. Zijn volwassenheid aan het bord blijft opvallen.
En zo eindigde ook deze tweede dag van de finaleronde weer in een waaier van remises. Alleen de eerste ronde kende nog vuurwerk in de vorm van een beslissende partij. De rest lijkt vooralsnog vooral bezig met aftasten, neutraliseren en voorkomen dat ze te snel buiten spel staan. Maar dat zal niet blijven duren. Naarmate de finale vordert, zullen sommigen risico’s moeten nemen om nog een gooi naar de titel te doen. Wie dat durft, gaan we snel ontdekken. Morgen om 11.00 uur Nederlandse tijd start ronde 3 – en misschien, heel misschien, breekt dan het vuur écht los.






Dagverslag 9: Nederlandse WK-finale van start, Atse doorbreekt het Oranje front
Nederlanders remiseren, Ivoriaan pakt verrassend de leiding.....
(Tekst: Wouter Sosef; Beeld: TeamNL)
De dag waarop iedereen al dagenlang wachtte, brak vandaag aan. De eerste partij in de finale stond op het programma, nadat de poulefase door de Nederlanders overtuigend werd afgesloten. De finale wordt door negen Nederlanders bezet, dus de meeste partijen in de komende weken zullen Nederlandse onderonsjes zijn. Dat betekent echter niet dat vanaf nu de Nederlanders onderlinge oorlogsvoering laten zien: vandaag werd er na de partij gebroederlijk met een aantal Nederlanders wat geanalyseerd, zie ook uitgelichte afbeelding. Gisteren genoten de dammers nog van een rustdag, al deden enkele Nederlandse liefhebbers nog mee aan het WK Blitz dat gehouden werd – het blijven natuurlijk dammers, what can I say ;p
Het leverde voor Nederland geen noemenswaardige resultaten op, maar dat zal de mannen weinig kunnen schelen: de focus ligt op de komende negen finales. Want zo mogen we het gerust noemen. Iedere ronde is een nieuwe finalestrijd die met scherpte en concentratie moet worden aangegaan. Vandaag bleek namelijk dat een moment van verslapping je de kop kan kosten.
Dat ondervond Martin Dolfing in zijn partij tegen – verrassend genoeg – een niet-Nederlander: Joel Atse, sterkhouder uit poule Highlands. In een partij die rustig leek te beginnen, nam de spanning langzaam toe en leek het wel eens de kant van Dolfing op te kunnen vallen. Achter het bord dacht Martin waarschijnlijk precies hetzelfde, maar die gedachte kwam hem duur te staan. Doordat hij op winst bleef spelen, liet hij de remisehaven links liggen, met een zure nederlaag tot gevolg. Voor Atse – en iedereen die de Afrikaanse spelers een warm hart toedraagt – was dit natuurlijk een mooie opsteker, maar voor de overige Nederlanders een harde klap: de Ivoriaan voert nu het veld aan.
Wouter Sipma zal daar ongetwijfeld van hebben gebaald, aangezien hij de finale begon met een punt voorsprong dankzij zijn winst op Harmsma in de poulefase. Door de winst van Atse moet hij de koppositie nu delen. Zelf kwam hij namelijk niet verder dan een puntendeling tegen de in de poulefase sterk spelende collega Emre Hageman. In een partij die rustig begon, kwam Emre na wat ruilen aanvallend opzetten, en moest Sipma reageren. Beide spelers speelden nauwkeurig, en een remise was dan ook het logische resultaat.
De andere jongeling in de finale, Simon Harmsma, nam het op tegen krachtpatser Martijn van IJzendoorn. In een partij waarin de Nijmeegse student aanvankelijk onder druk werd gezet door Van IJzendoorn, wist hij zich knap onder die druk uit te spelen. Met sterke zetten drong hij Martijn terug en bereikte hij een stabiele centrumstand. De centrumaanvallen werden telkens gepareerd, en het terreinvoordeel van Harmsma groeide gestaag. Martijn was echter niet voor één gat te vangen en verdedigde zich solide in een stelling die ogenschijnlijk problematisch was. Uiteindelijk werd de vrede getekend – een resultaat waar beide spelers zich op basis van de partij prima in zullen kunnen vinden.
Voor regerend wereldkampioen en poulewinnaar Jan Groenendijk was het vandaag een strijd tegen medepoulewinnaar Kees Thijssen. Beide mannen zijn dit WK duidelijk in vorm, en dat leverde een spannende partij op. Die begon echter nog vrij tam, met een rustig ruilende Thijssen in de opening. Naarmate de partij vorderde ontstonden er podkowa-achtige structuren (centrumomsingeling), waarin Jan steeds sterker kwam te staan. In tijdnood koos hij echter niet voor de meest kansrijke variant, anders had Thijssen zijn borst nat kunnen maken. Het werd uiteindelijk remise, maar Groenendijk was zichtbaar teleurgesteld – wetende dat het hier anders had kunnen lopen.
Het laatste oranjegekleurde duel ging tussen man-in-vorm Jitse Slump en de verrassende finalist Ron Heusdens. Jitse kreeg in een klassieke partij maar weinig grip op het spel van Ron, die simpelweg sterk speelde – zijn finaleplek kwam natuurlijk niet uit de lucht vallen. Een gelijkwaardig paaltje was het logische gevolg van deze vlakke partij.
Het enige niet-Nederlandse treffen was tussen de Letse Guntis Valneris en de Congolees Mukendi Lutete. Valneris bereikte met een knappe eindsprint nog net de finale, nadat hij verrassend verloor van de uitgeschakelde Jan van Dijk. Lutete had poule Fako overtuigend gewonnen, nipt boven Van IJzendoorn en Hageman. In een rustige partij werd het evenwicht niet verbroken, en ook hier werd het dus remise.
Remise lijkt een uitslag te zijn die we deze finale vaker zullen terugzien. Het is een teken van het gigantisch hoge niveau, maar wellicht speelt ook het hoge Nederlandse gehalte mee: onze landgenoten kennen elkaars spel door en door, en een gat vinden in de strategie van hun collega’s blijkt lastig. Morgen is er weer een nieuwe dag, wanneer de spelers om 11.00 uur Nederlandse tijd aantreden – uiteraard opnieuw met veel Nederlandse duels.







Sensatie op NK Sneldammen!


Simultaan Matheo Boxum op 21 juni! Speel jij ook mee?
Dagverslag 8: WK dammen mondt uit in Oranje topstrijd
Negen Nederlanders naar de finale, spannende ontknoping in poule A.........
(Tekst: Wouter Sosef; Beeld: TeamNL)
Vandaag was het dan eindelijk zover: de poulefase werd met een bloedstollende laatste ronde afgesloten. Voor Nederland heeft dat mooie resultaten opgeleverd, waarbij in totaal negen landgenoten zich plaatsten voor de finaleronde. De overige drie plekken worden bezet door een Ivoriaan, Congolees en Let. Daarmee is de finale een veredeld NK geworden, maar dat zal de spanning om de wereldtitel er niet minder om maken. Hoe de finalisten vandaag hun plek veiligstelden, gaan we zien in een rondje langs de poules.
In poule Rhumsiki was Jan Groenendijk al verzekerd van een finaleplek met zijn koppositie. Hij gaf vandaag zijn poulefase nog een gouden randje door de Kameroense Bonguen te verschalken in een korte vleugelopsluiting: daarmee behaalde de TeamNL’er een indrukwekkende score van 13 punten uit 9 partijen – overtuigend. De strijd om de tweede en derde plek was in deze poule gigantisch spannend, daar er nog vier spelers aanspraak maakten op deze twee finaleplekken. Zoals gisteren al beschreven, was het voor Ron Heusdens en Martin Dolfing van groot belang om minimaal remise te spelen, waarmee ze uiteindelijk hun concurrenten zouden voorblijven. Dit geschetste scenario kwam ook exact uit: de sterk spelende Heusdens remiseerde in een spannende partij tegen directe concurrent Buzinskij, nadat de Litouwer provocerend opende maar het daarna rustiger aandeed. Ook de altijd nauwkeurige Dolfing moest de Fransman Mbongo op een punt houden voor plaatsing, hetgeen hij door tactische ruilen met verve deed. Het verdiende niet de schoonheidsprijs, maar effectief bleek het absoluut. Ondanks dat de Kameroense concurrent won, eindigden Heusdens en Dolfing tweede en derde voor Buzinskij en Ndjofang – dat gebeurde op basis van de resultaten op volgorde van de ranglijst. Heusdens won van de nummer 6 en 10, waarmee hij de tweede plek pakte, terwijl Dolfing pas van de nummer 8 en 9 won en daarmee zijn concurrenten (die wonnen van nummer 8 en 10 en 9 en 10) aftroefde voor de derde plaats. Het podium is daarmee volledig oranjegekleurd.
In de volgende groep, Highlands, was zoals gisteren al voorbeschouwd de strijd om de finaleplekken een stuk minder spannend. Jitse Slump en Kees Thijssen stelden moeiteloos hun plek in de top drie veilig. Jitse deed dat met een sterke aanvalspartij tegen de sterke Kameroense Nga. Slump had het initiatief en het voordeel leek steeds groter te worden, maar helaas voor Jitse liep het op remise uit. Kees Thijssen zette zijn sterke poulefase kracht bij door de Malinese Diallo in een sublieme aanvalspartij van het bord te vegen en hiermee zelfs de groepswinst binnen te hengelen. Voor Jos Stokkel is het einde zoek in de laatste ronden; vandaag verloor hij tegen de ogenschijnlijk mindere Iboudo met een fraaie combinatie in de omsingeling. Jos besloot daarmee de poulefase als hekkensluiter van groep Highlands, een statistiek waar hij vast niet tevreden mee zal zijn. De top drie werd in deze poule gecompleteerd door de Ivoriaanse N’cho Joel Atse, die met een remise tegen Domchev de tweede plek veiligstelde. Het betekent dus dat Jitse en Kees zich op kunnen maken voor een spannend finaletoernooi, terwijl Jos Stokkel allicht de teleurstelling zal moeten verwerken nu hij uitgespeeld is.
In poule Sanaga was het duidelijk wie de eerste plaats zou gaan veroveren. TeamNL’er Wouter Sipma speelde een soeverein toernooi waarin hij uiteindelijk 14 punten behaalde. Dat hij al zeker was van zijn plaatsing, deed niets af aan de prachtige en knotsgekke winst die hij vandaag boekte op de Congolese Itoua. In een surrealistische partij, die je gerust vaker dient te bekijken om het spel te doorgronden, bouwde Sipma zijn voordeel uit tot hij het eindspel omzette in winst. Voor de jeugdige Simon Harmsma zal er vanochtend allicht een hoop spanning zijn geweest, gezien hij zijn finaleplek diende veilig te stellen tegen zijn directe concurrent Fezeu. Maar zoals we gewend zijn van Simon, ging hij niet voor een veilig paaltje, maar legde hij zijn tegenstander in een korte vleugelopsluiting het vuur aan de schenen. Simon behaalde groot voordeel, maar behandelde het vervolg onnauwkeurig, met als gevolg een puntendeling. Desalniettemin een fantastische prestatie van de jonge student, die zijn WK-debuut completeert met een finaleplek. Die finaleplek was al buiten zicht voor Jan van Dijk, gezien het grote gat met de top drie. Dat weerhield hem er niet van het toernooi alsnog met een goed gevoel af te sluiten: hij won in een bijzonder spannende partij het eindspel van Mamboundou, nadat deze een fout maakte die hem de kop kostte. Daarmee gaan Sipma en Harmsma het dus opnemen tegen de overige finalisten, waarbij Sipma al een punt voorsprong heeft op de rest door zijn winst in de poulefase tegen Harmsma. Harmsma begint daarmee de finale met een punt achterstand. Voor Van Dijk is het een mooi toernooi geweest en had het ook zomaar beter kunnen aflopen; hij kan met trots terugkijken op een geslaagd WK-debuut.
Groep Fako is het sluitstuk van de poulefase, maar hier stonden de finaleplekken al vast. Martijn van IJzendoorn was al verzekerd van een finaleplek en speelde tegen de Kameroense grootmeester Kouogueu een rustige partij, met een remise als logisch resultaat. Voor Emre Hageman zal de partij van vandaag, ondanks zijn plaatsing voor de finale, een spannende zijn geweest: hij speelde tegen koploper en medefinalist Lutete en kon met winst een voorsprong in de finale pakken. Emre speelde sterk en hield in een goede partij op ieder moment het initiatief, terwijl de Congolees slechts aan verdedigen toekwam. Ondanks goed spel van Hageman bleek het toch nog vrij gelijkwaardig en liep het op een puntendeling uit. Voor Hein Meijer was er weinig meer om voor te spelen, maar dat hield hem niet tegen om aanvallend van start te gaan tegen de Congolese Mouanda. Deze verdedigde op zijn beurt met een grote tempi-achterstand, maar de vrede was eenvoudig getekend. Ook voor WK-debutant Wouter Ludwig was er weinig meer om voor te spelen tegen de Franse Praud, hetgeen gauw duidelijk werd met een vlakke 40-zettenremise. De poule brengt dus twee Nederlandse finalisten voort in de gestalte van Hageman en Van IJzendoorn, terwijl Meijer en Ludwig hun spullen kunnen pakken.
De finale van het WK dammen wordt dus door negen Nederlanders overdreven goed vertegenwoordigd en het is bijna de vraag welke Nederlander er wereldkampioen zal worden. Hoe dat af gaat lopen, zullen we zondag zien, wanneer de spelers zich opmaken voor de eerste finaleronde. Sipma start daarin dus met een voorsprongetje, terwijl Harmsma het peloton moet achtervolgen. Morgen wordt er in Yaoundé geblitzt, dus helemaal rusten doen onze finalisten voorlopig nog niet. De finaleronde begint zondag om 11.00 uur Nederlandse tijd, dus we kunnen er allemaal weer klaar voor gaan zitten.




Dagverslag 7: Wikken, wegen en winstverwachtingen
Bloedstollende ronde in aantocht, Nederlanders goed vertegenwoordigd....
(Tekst: Wouter Sosef; Beeld: TeamNL)
Met het einde in zicht lijkt het in een aantal poules razend spannend te gaan worden wie de felbegeerde plekken voor de finale zullen bezetten. Vanochtend werd in Yaoundé de voorlaatste ronde gespeeld met een aantal beslissingen, maar ook een groot aantal puntendelingen. Het maakt dat we ons morgen op kunnen maken voor een bloedstollend slot, hoewel voor een aantal WK-gangers er al zekerheid op een finaleplek is.
Het is voor de slotfase belangrijk eens door te nemen wat er gebeurt indien spelers gelijk eindigen. Als spelers namelijk een gelijk aantal punten behalen, moet er een beslissing vallen. Als eerst wordt gekeken naar de speler met het grootste aantal overwinningen, daarna naar het onderlinge resultaat tussen de gelijk geëindigden en ten slotte wordt er op volgorde van de ranglijst gekeken naar de beste resultaten, tot er een verschil is tussen beide spelers. Indien zelfs dat geen beslissing oplevert, zal er een barrage gespeeld moeten worden. De finalespelers nemen hun onderlinge resultaten tegen de rest van hun top-3 mee naar de finale, dus de finale start met voor ieder al 2 resultaten ingevuld. Winst tegen een medefinalist kan daarin al een goede voorsprong opleveren.
In poule Rhumsiki lijkt koploper Jan Groenendijk na vandaag verzekerd van een plek in de finale. In een rustige klassieke partij tegen zijn Kameroense collega Ndjofang werd de balans niet verstoord, met een 40-zetten remise als resultaat, waarmee Groenendijk nu 11 punten heeft behaald met 3 overwinningen. Voor de sterk spelende Ron Heusdens leek het vandaag een off-day te zijn tegen de Kameroense laagvlieger Foto: hij legde een zwakke partij op de mat en kwam gelukkig met de schrik vrij: remise. Voor Martin Dolfing was het ook een rustige ochtend, daar hij zijn partij tegen de Litouwse Buzinskij na veel ruilen op de 40e zet met een puntendeling besloot. Voor Heusdens en Dolfing wordt morgen cruciaal: ze moeten hun plek veiligstellen door hun directe concurrenten Buzinskij respectievelijk Mbongo te bedwingen. Het is daarmee bij remise mogelijk dat Heusdens, Dolfing en Buzinskij gelijk eindigen in aantal punten, overwinningen en onderlinge resultaten. Dat zou betekenen dat op volgorde van de ranglijst de resultaten vergeleken worden met als resultaat dat Heusdens en Dolfing de top-3 completeren. Het is vooralsnog dus razend spannend en rekenen geblazen om de eindstand op te maken.
In de volgende poule, Highlands, lijkt het bovenin een stuk minder spannend te worden. Jitse Slump verstevigde daar zijn voorsprong op de nummer 4 door met een fantastische forcing de Burkinese rode lantaarndrager te verschalken. Ook voor Kees Thijssen lijkt de buit binnen, nu hij in een goede partij tegen de Kameroense Ngankou het initiatief nam, maar niet kon doordrukken naar winst. Met dit punt bezet hij samen met Jitse de tweede plek. De eerste plek wordt overigens bezet door de sterk spelende Ivoriaanse Atse. Daar bleek de weer wat opgeknapte Jos Stokkel vandaag hardhandig het slachtoffer van te zijn geweest: met een oogstrelende afstraffing liet Atse de Nederlander achter met een welverdiende nul. Het positionele offer en de afsluitende rondslag in het eindspel maakten het spektakel af. Daarmee zijn de finalekansen voor Stokkel helaas verkeken. Voor Thijssen en Slump zijn die finalekansen levensgroot, nu ze morgen slechts een punt hoeven te halen tegen hun Kameroense en Malinese medespeler. Dat betekent dat er behoorlijk wat druk op ligt, maar dat zal voor deze twee topgrootmeesters allicht geen verrassing zijn.
In poule Sanaga is het spannend om de tweede en derde plek, maar de eerste plek werd vandaag overtuigend veiliggesteld; de wijze waarop was echter minder overtuigend. De Groningse grootmeester Wouter Sipma speelde tegen de hekkensluiter Kiema een zwakke partij en kon dus geen vuist maken tegen de Burkinees; remise. De Nijmeegse student en TeamNL’er Simon Harmsma hield vandaag in een goede partij zijn directe concurrent Itoua op remise. Daarmee deelt hij de tweede plek met de Letse Valneris, die een indrukwekkende eindsprint neerzette na een zwakke start. Voor Jan van Dijk lijkt het doek na vanochtend te vallen, nu hij niet won van de Kameroense Kamdem. Het gat naar de top-3 is nog 2 punten, maar zelfs bij winst lijkt het niet genoeg, tenzij er gekke dingen gebeuren op andere borden. Voor Harmsma is het morgen zaak om zijn Kameroense concurrent Fezeu op een punt te houden. Fezeu zou namelijk in een alles-of-niets-poging naar de finale nogal aanvallend uit de hoek kunnen komen, waarmee de opdracht voor Simon duidelijk is: zijn slag hieruit slaan. Voor Wouter Sipma zou het een mooie start zijn als Harmsma de finale bereikt; hij heeft immers de twee punten tegen het jonge talent al binnen.
We sluiten zoals altijd weer af met poule Fako, waar de strijd om de finaleplekken na vandaag beslecht is. Vandaag stelde Martijn van IJzendoorn zijn finaleplek veilig door overtuigend te winnen van de Franse Praud in een partij die rustig leek te beginnen, maar langzaam de kant van Martijn opviel. De Scheveningse Emre Hageman kon zich vandaag plaatsen door een resultaat te behalen tegen de in de onderste regionen meedraaiende Meeh. Helaas voor Emre sloeg zijn aanvalsklassiek niet door in winst, mede door goed verdedigend spel, met remise als resultaat. Wouter Ludwig had als taak de Congolese Mouanda af te stoppen, maar mocht van geluk spreken toen hij de zaal één punt rijker verliet: Mouanda miste in het eindspel een eenvoudige winst. Hein Meijer trotseerde de Congolese koploper Lutete en speelde een goede partij, waarin hij nooit in de problemen kwam: remise was het terechte resultaat. Daarmee is het voor Lutete en Van IJzendoorn dus feest, maar ook Hageman is verzekerd van een plek, daar hij in punten nog geëvenaard kan worden, maar hij op basis van onderling resultaat zegeviert. Hij speelt morgen tegen de al geplaatste Lutete, waarbij winst hem natuurlijk een voorsprong in de finaleronde zou opleveren. Voor Ludwig en Meijer is het onmogelijk nog plaatsing te bereiken, mede door het gat van 2 punten naar de top-3.
Morgen om 11.00 Nederlandse tijd starten de spelers dus aan een bloedspannende ontknoping van de poulefase. De spanning zit in de meeste poules in het veroveren van de laatste plek voor de finale, waar de nummers 1 en 2 meestal al veilig waren. In het Nederlands belang hopen we natuurlijk op goede resultaten voor de Nederlanders, hoewel er natuurlijk ook vraagtekens te plaatsen zijn bij een WK-finale die bijna alleen maar Nederlanders kent. Spannend zal het sowieso gaan worden, dus we zitten er weer klaar voor. Volg de laatste ronde via de stream op Facebook (het is nog afwachten op welk kanaal er gestreamd zal worden).




Dagverslag 6: Zweet, zetten en zenuwen
De finale is in zicht en dan is het soms (letterlijk) zweten geblazen.....
(Tekst: Wouter Sosef; Beeld: TeamNL)
Na de drukke dubbele ronde van gisteren was er vanochtend weer wat rust in de tent voor onze Nederlandse spelers. Terwijl Kees Thijssen en Jos Stokkel hun partij uit ronde 4 inhaalden – met een gelijkwaardige remise als resultaat – konden de rest van de Nederlanders lekker genieten van de rust, of zoals TeamNL deed: de fitness opzoeken (waar het zonder airco ongeveer een sauna was)! De spelers zijn inmiddels goed gesetteld, hebben het goed voor elkaar en bouwen zowaar routine op. De omstandigheden in Yaoundé zijn prima: er is gevarieerd en gezond eten, hoewel het voor de Nederlanders soms bijna Russisch roulette is wanneer de sauzen voorzien zijn van een goede dosis pittigheid.
In alle rust bereidden de spelers zich vandaag weer voor op een spannende ronde waarin er opnieuw een aantal beslissingen te noteren vielen. Met nog maar twee ronden te gaan komt er steeds meer tekening in de strijd, en lijken een aantal spelers na vandaag al vrijwel zeker een finaleplek te gaan bezetten. Maar de bekende sportuitspraak luidt ook hier nog altijd: It ain’t over till it’s over…
In groep Rhumsiki is het oranje boven geblazen. Zo won koploper Jan Groenendijk vandaag van de Oekraïense laagvlieger Opryshchenko in een sterke partij, waarin hij zijn tegenstander met een flankcentrumaanval uiteen spleet. Voor medekoploper Ron Heusdens was het een minder spectaculaire middag: tegen de Kameroense Bonguen kwam hij in een klassieke partij niet verder dan remise. Wel was er feest voor Martin Dolfing; hij won van de Kameroense Foto en haakt daarmee aan in de top-3 na een stroef ogend begin. Die top-3 is nu volledig Nederlands met Groenendijk, Heusdens en Dolfing, al worden zij nog hard op de hielen gezeten door Buzinskij en Ndjofang.
In de volgende groep, Highlands, is het nog altijd ontzettend spannend doordat het erg dicht bij elkaar ligt. Het lijkt stuivertje wisselen aan kop, met vandaag weer een verrassende wending. De koplopers speelden vandaag tegen elkaar: Jitse Slump mocht het opnemen tegen Ivoriaans grootmeester Atse in de strijd om de koppositie. Slump ging er vooraf in met de mentaliteit om te winnen en de verwachting dat Atse allicht wat rustiger zou spelen, maar niets bleek minder waar: het werd een spannend duel waarin Atse de leiding nam, deze na wat onnauwkeurigheden weer uit handen gaf aan Slump, en uiteindelijk een remise het logische resultaat was. Door die puntendeling is er een nieuwe koploper opgestaan: Kees Thijssen – vanochtend nog in de inhaalpartij – pakte vanmiddag sterk door met winst op Panchenkov en gaat nu aan de leiding. Jos Stokkel speelde een sterke partij tegen de Malinese Diallo, maar was zichtbaar teleurgesteld toen hij het eindspel niet in winst kon omzetten. Vooralsnog blijft het spannend met Thijssen en Slump bovenin: wat zullen de laatste rondes brengen?
In poule Sanaga blijft het ook spannend, met wederom veel beslissingen in deze ronde. Koploper Wouter Sipma verstevigde zijn leidende positie met een eenvoudige klemcombinatie tegen Mamboundou. Ook Simon Harmsma zet zijn geweldige debuut-WK extra kleur bij door te winnen van de Burkinese hekkensluiter. Maar er was helaas ook een teleurstelling: Zo tevreden als Jan van Dijk gisteren zal zijn geweest, zo teleurgesteld zal hij vandaag zijn geweest: in een klassieke partij tegen Scaggiante ging het van kwaad tot erger met een nederlaag als gevolg. In de stand blijft Sipma aan de leiding, gevolgd door Harmsma en de herstellende Valneris. Van Dijk maakt nog kans, maar moet dan nog twee keer toeslaan tegen spelers uit de onderste regionen.
We sluiten af met poule Fako. Martijn van IJzendoorn weet weer wat winnen is na een reeks remises: hij versloeg vandaag Forbin. Voor Emre Hageman zat er tegen de sterke Kameroener Kouomou niet meer in dan een punt, al blijft zijn derde plek stabiel met twee punten voorsprong op de nummer vier. Wouter Ludwig deed zijn Nederlandse plicht en hield de Congolese koploper Lutete sterk op remise, terwijl Hein Meijer verrassend niet wist te winnen van de Kameroense hekkensluiter. In deze poule is een duidelijke top-3 te onderscheiden waarin Van IJzendoorn en Hageman stevig meedraaien. Met nog twee rondes te gaan is alles nog mogelijk.
De Nederlanders draaien dus nog altijd volop mee in de top en met het eind in zicht is er voor de achterblijvers nog hoop om aan te haken in de top-3 richting de finale. Morgen alweer de voorlaatste ronde om 10.00 uur Nederlandse tijd: lukt het onze Nederlandse strijders om het oranje succes vast te houden?





Dagverslag 5: Puntenschuivers worden Puntenpakkers
Nederlanders spelen sterk op dubbele rondedag: Negen spelers op koers voor finale.
(Tekst: Wouter Sosef; Beeld: TeamNL)
Nadat er gisteren een dag van gelijkspelen was, zijn de Nederlandse spelers er vandaag tijdens de dag met de dubbele ronde in geslaagd behoorlijk wat resultaten neer te zetten. De resultaten kwamen soms uit onverwachte hoek, waar de op papier ‘verwachte’ winstpartijen soms uitliepen op een puntendeling. Inmiddels is in alle groepen de top 3 al Oranje getint en klimmen onze spelers steeds verder op in de weg naar de finaleronde.
De ochtend begon met positief nieuws, gezien het feit dat Jos Stokkel vanochtend weer kon spelen en het erop lijkt dat hij het toernooi kan voortzetten. Vanochtend verschenen de mannen dus allen weer fris en fruitig achter het bord, hetgeen ze geen windeieren legde: er vielen alweer een aantal overwinningen te noteren.
Zo viel er in groep Rhumsiki alweer een beslissing te noteren aan het bord van titelfavoriet Jan Groenendijk: in een spannende partij tegen de Letse grootmeester Vipulis leek het lange tijd gelijkwaardig, maar in een gruwelijke tijdsnoodfase sloeg Groenendijk toe en belangrijker nog, ging Vipulis door zijn klok. Verrassend medekoploper Ron Heusdens sloeg ook toe tegen de mindere Opryschenko. Met strak centrumspel drukte hij de Oekraïner langzaam weg, met als beloning de tweepunter. Martin Dolfing remiseerde ’s ochtends tegen Ndjofang, de sterke favoriet van het thuisland. In de middag kon Groenendijk zijn sterke spel net niet in winst omzetten tegen de Fransman Mbongo, en ook Heusdens stelde een dikverdiend punt veilig tegen Ndjofang. Voor Dolfing was het vanmiddag wel raak: hij versloeg in een goede partij de Kameroener Bonguen. Groenendijk en Heusdens liggen daarmee op koers voor de top 3, op een punt gevolgd door Dolfing. Een volledig oranjepodium in deze poule lijkt daarmee zeker niet onmogelijk, hoewel er genoeg kapers op de kust liggen.
In groep Highlands wil het in de punten nog niet echt vlotten voor Limburger Jitse Slump. Zijn spel is, zoals hij zelf ook zegt, sterk, maar het voordeel slaat steeds net niet door. Zo speelde hij vanochtend actief en aanvallend tegen de Kameroense Ngankou, maar kon hij het net niet doordrukken in winst. Kees Thijssen remiseerde deze ochtend tegen de Litouwer Domchev en ook Jos Stokkel kon zijn goede partij tegen Panchenkov net niet omzetten in twee punten: de Oekraïner kwam met de schrik vrij. Ook in de middagronde bleef Slump aanvallen afvuren op zijn Malinese tegenstander Diallo, maar opnieuw bleek waarom dammen soms een remisespel wordt genoemd: er valt geen ijzer met handen te breken, zeker niet als er goed verdedigd wordt. Voor Thijssen was het nu eindelijk raak: nadat zijn Kameroense tegenstander maar bleef ruilen, verwees hij hem met harde hand naar de strafbank – een overwinning! Voor Stokkel was er vanmiddag helaas niet meer dan een punt te halen; hij bleef steken op remise. Ook hier bezetten Slump en Thijssen een plaats in de top-3, en morgen speelt Slump tegen zijn directe concurrent Atse.
Dan de Sanaga-poule. Daar was het dé dag van de Nederlanders. Vanochtend verschalkte Wouter Sipma de sterke Italiaan Scaggiante in een partij waarin er lang kansen op remise bleven; Sipma kreeg uiteindelijk toch loon naar werken met de winst. In de ochtendronde had Simon Harmsma het lastig in een klassieke partij tegen de Kameroense Kandem: Harmsma stelde gelukkig via een dubbeloffer in een gevaarlijk eindspel toch een punt veilig. Voor de uit Ureterp komende Jan van Dijk was het vandaag een dag die niet beter had kunnen verlopen: in de ochtendronde versloeg hij verrassend de Letse topgrootmeester Valneris met een fraaie zetdwangactie. Vanmiddag was het weer raak voor Van Dijk, want nu werd de Kameroense Fezeu voor de zegewagen gebonden. Ook voor Harmsma was er een mooie opsteker: hij versloeg overtuigend zijn Gabonese tegenstander en klimt zo ook op in het klassement. Sipma moest zich na een sterke partij tegen een Kameroener helaas berusten in een punt. Vandaag is deze poule flink opgeschud, met als gevolg dat de top-3 nu volledig rood-wit-blauw gekleurd is. Sipma leidt, gevolgd door Van Dijk en Harmsma – wat een sprint van Van Dijk vandaag!
Ten slotte blikken we terug op poule Fako. Daar was er vanochtend een Nederlands duel tussen TeamNL’ers Emre Hageman en Martijn van IJzendoorn. In een spannend duel werd de vrede uiteindelijk getekend: 1-1. Wouter Ludwig speelde tegen de Kameroense grootmeester Kouogueu en meed de strijd niet, maar uiteindelijk was een vlakke remise het terechte resultaat. Ook Hein Meijer kon geen potten breken tegen de sterk verdedigende Frantz Forbin. In de middagronde wisten de Nederlanders ook geen tweepunters te noteren: Van IJzendoorn won ondanks goed spel niet van Mouanda, waar ook Hageman gelijkspeelde tegen Forbin. Maar ook Meijer moest zich berusten in een punt tegen zijn Kameroense tegenstander, terwijl Ludwig verrassend genoeg niet won van zijn mindere Kameroense tegenstander – het bewijst maar weer dat het niveau hoog ligt op dit WK. Vooralsnog maken Hageman en Van IJzendoorn aanspraak op de finaleronde, waar ze nog gevolgd worden door Meijer en Ludwig. Het zal in de eindsprint van de komende drie rondes beslist gaan worden.
Vandaag dus een dag met opmerkelijke resultaten en bovenal een stuk meer beslissingen dan gister. Het brengt de strijd in de poules tot leven en laat zien hoe sterk vertegenwoordigd Nederland is. Negen Nederlanders liggen op koers zich in de finaleronde te kwalificeren, maar hoe dat afloopt kunnen we pas onderaan de streep zien. Morgenmiddag dus weer een nieuwe ronde met een aantal spannende duels, terwijl ’s ochtends vroeg de partij tussen Stokkel en Thijssen wordt ingehaald. Genoeg om hopelijk van te smullen voor de damliefhebber, waarin de Nederlanders hun sterke spel hopen voort te zetten.





Dagverslag 4: Van Paaltje tot Puntendeling: De dag van de draws, remises en gelijkspelen




