Instellingen wijzigen

Instellingen

Hier kunt u aangeven wat er zichtbaar moet zijn op de hoofdpagina

Alleen deze gegevens worden opgeslagen in een cookie!

OnderdeelZichtbaar
Fotobalk bovenin
Nieuws - laatste nieuws *
Nieuws - agenda *
Nieuws - inschrijfformulieren *
Nieuws - actueel *
Kaart van verenigingen in Gelderland
Willekeurig damfragment
Programma clubcompetitie deze week *
Programma bekercompetitie deze week *
Niet ingevulde uitslagen clubcompetitie *
Niet ingevulde uitslagen bekercompetitie *
KNDB-nieuws
Toernooibase-nieuws
FMJD-nieuws
Facebook
Google agenda
Menu altijd bovenaan
Kleur schema
Hout (standaard)
Lichtgeel
Lichtgroen
Grijs
* Indien deze items niet worden weergegeven, dan wordt er een melding
weergegeven dat er mogelijk belangrijke items niet worden weergegeven!


  De nieuwsmedia van de Gelderse Dambond zijn:Actueel

TitelOmschrijving
WedstrijdreglementenWedstrijdreglement (versie september 2017)


Kaart van verenigingen in GelderlandWillekeurig damfragment

Er zijn momenteel 34 damfragmenten waaruit wordt gekozen.

 
 Heeft u ook damfragmenten die af en toe op dit beginscherm mogen worden getoond?
Stuur ze dan op naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..


Wedstrijden van zondag 17 oktober 2021
tot en met zaterdag 23 oktober 2021
in de clubcompetities:

CompetitieRondeDatumThuisUitUitslag
Eerste klasse B2ma 18 okt 2021Kroonschijf 1 te EdeDES 1 te Lunteren 5 - 7 
Tweede klasse A2ma 18 okt 2021DOG 1 te AlmenDSV 2 te Sinderen 2 - 6 
Tweede klasse B2ma 18 okt 2021VTD 1 te TielKroonschijf 2 te Ede 4 - 4 
Eerste klasse A2di 19 okt 2021DIOS 5 te BeltrumVrij -1 - -1 
Eerste klasse B2di 19 okt 2021BDSV 1 te BarneveldDCE 1 te Ederveen 9 - 3 
Eerste klasse B2di 19 okt 2021PDC 1 te PuttenDenk en Zet 1 te Culemborg 9 - 3 
Hoofdklasse2do 21 okt 2021DCH 1 te HarderwijkWDV 1 te Winterswijk 8 - 4 
Hoofdklasse2do 21 okt 2021WSDV 2 te WageningenDSV 1 te Sinderen 5 - 7 
Tweede klasse A2do 21 okt 2021DCH 2 te HengeloDIOS 6 te Beltrum 6 - 2 
Tweede klasse A2do 21 okt 2021DZW 2 te WarnsveldDSV 3 te Sinderen 5 - 3 
Tweede klasse B2do 21 okt 2021Zwart-Wit 86 2 te MaldenDCL 2 te Lent 3 - 5 
Hoofdklasse2vr 22 okt 2021CTD 1 te ArnhemDCH 1 te Hengelo 7 - 5 
Hoofdklasse2vr 22 okt 2021DCL 1 te LentWSDV 1 te Wageningen   -   
Hoofdklasse2vr 22 okt 2021DUO 1 te DoetinchemDV VBI 1 te Huissen 5 - 7 


KNDB-nieuws

Nieuwsflits breedtesport-topsport

Breedtesport

Johan Krajenbrink heeft zijn artikel over topsport iets eerder geschreven dan ik. Ik kan zijn gestopte relaas over het landenteam EK vrouwen met Olga Kamychleeva en Vitalia Doumesh afmaken met de mededeling dat het team een gouden (Rapid), een bronzen medaille (Classic) en een 4e plaats bij het Blitz heeft behaald. Dit is een geweldige prestatie van het Nederlandse team, die is neergezet door Olga en Vitalia!! Hopelijk is dit een stimulans voor de nieuwe lichting meiden die zich via DroomDamsters nadrukkelijk aan het profileren is. In de herfstweek doet een 8-tal meiden mee aan Hijken Open. Ik verwacht een grote progressie bij hen.

Foto: Rik Keurentjes

Foto: Chittra Jaipal
Afgelopen weekend was er een interessante wedstrijd in Genk (België) tussen 12 uit Suriname afkomstige Nederlanders en 12 Belgen. De plannen voor deze jaarlijks terugkerende match zijn gesmeed tijdens het zomertoernooi in Brunssum. Deze match is uiteindelijk door een sterkere bezetting aan de staartborden door de Surinaamse Nederlanders met 15-9 gewonnen. Het was een groot damfeest die met een gemeenschappelijk buffet werd afgesloten. Volgend jaar komen onze Belgische damvrienden naar Nederland. Zij zullen er op gebrand zijn om de fraaie wissellokaal mee naar huis te nemen.

De komende week zijn er 2 meerdaagse toernooien: Hijken Open en Amersfoort Open. De deelnemers aan de WK match in Eindhoven in januari 2022 bereiden zich in deze toernooien voor op hun match. Roel Boomstra speelt in Hijken en Alexander Shvartsman bereidt zich in Amersfoort Open voor.

De Nationale Competitie gaat alweer haar derde ronde in. Tot op heden leiden de overheidsmaatregelen niet tot grote problemen. Ook in de regio zijn de provinciale competities weer opgestart. De eendaagstoernooien worden alweer ingepland.

In de week van 15 tot en met 21 november vindt er een Europees Kampioenschap voor jongeren onder de 27 jaar in Kortrijk plaats. Een aantal meiden en jongens heeft zich al aangemeld. Tijdens dit toernooi hebben de besturen van de Koninklijke Belgische Dambond )KBDB) en een delegatie van het KNDB-bestuur een kennismakingsoverleg. Dit zal zich richten op de onderlinge samenwerking tussen beide bonden.

Nu is het aan ons allen om via het school- en jeugddammen de jeugd kennis te laten maken met het damspel. Hopelijk lukt het ons om de nieuwe generatie te winnen voor onze mooie damsport.

Frans de Jonge
voorzitter KNDB

Topsport

De FMJD heeft het WjK verplaatst van Turkije naar Polen, toch wel een opvallende verandering als je het mij vraagt. Inmiddels zijn de coaches bekend: Alex Mathijsen, Ester van Muijen, Heike Verheul en Hans de Knikker. Alex, Ester en Heike zijn al veel vaker mee geweest, maar Hans de Knikker niet. Met Hans hebben we een ervaren jeugdleider, jeugdtrainer en organisator in het coachteam. Al jarenlang willen we ook één of meer vrouwen als coach mee en dat lukt nu dus ook. We hebben zo een compleet coachteam met veel verschillende ervaringen en competenties. Ester en Alex zullen samen Teamchef zijn.  Hoofdcoach Rik Keurentjes kijkt nog wat zijn rol zou kunnen zijn, en dat hangt er ook nog vanaf hoe het zit met de verschillende internationale toernooien eind van dit jaar. We hopen op een ruime 20 meisjes en jongens en pak hem beet 10 meereizende ouders voor de jonge welpen en pupillen. We kijken of we een bijeenkomst kunnen houden voor het team, zoals we al zo vaak hebben gehouden, want dat komt het teamgevoel erg ten goede en want we willen zijn: TeamNL KNDB!

Op het moment dat ik dit schrijf loopt het EK landenteams in Italië en wij zijn daar met een mannenteam en een vrouwenteam. Aansluitend is er ook een individueel EK blitz en een individueel EK rapid. Het mannenteam met Groenendijk, Slump en Weistra won bijvoorbeeld met 5-3 van het Franse Team en dat speelt met Machtelinck, Nimbi en ook met de sterke Cordier. Weistra won tegen de Fransen aan bord 3 van Nimbi en Machiel was ook weer belangrijk tegen het eerste team van de Italianen. De mannen wonnen op het moment dat ik dit schrijf ook van Polen en Tsjechië en ze speelden 3-3 tegen Litouwen.

Zaterdag 9 oktober is de beslissende wedstijd tegen Rusland: wordt Nederland kampioen van Europa? Vandaag, vrijdag 8 oktober, is het rapid kampioenschap voor landenteams. Tussendoor was er het EK blitz voor teams: het mannenteam werd tweede achter Rusland na een dramatisch slechte start. Het team toonde karakter, kwam dus knap terug en versloeg bijvoorbeeld het winnende team van Rusland. Het vrouwenteam met Vitalia Doumesh en Olga Kamychleeva lukte het niet om op het podium te komen bij het EK blitz voor vrouwenteams. In het reguliere toernooi doet het team zeker goed mee met bijvoorbeeld een gelijkspel tegen Rusland en een podiumplaats is daarom ook dichtbij.

Foto uit Italië, met dank aan de facebookpagina van Wit-Rusland, en rechts zien we onze kopman Jan Groenendijk.

Johan Krajenbrink
technisch directeur KNDB

EK onder 27 15-21 november

Tussen 15 en 21 november organiseert het Belgische Kortrijk het Europees Kampioenschap voor mensen onder de 27 jaar. Dit staat open voor iedereen (m/v) die geboren is op of na: 1 januari 1995.
Ben je lid van de Koninklijke Nederlandse Dambond en doe je graag mee? Laat dit dan uiterlijk donderdag 14 oktober 18:00 uur weten.
Aan de hand van de aanmeldingen wordt er een selectie gemaakt. Het is op dit moment nog niet bekend of er coaching aanwezig is.
De kosten als je meedoet bedragen:
deelname EK regulier: 50 euro
deelname EK rapid: 10 euro
deelname EK blitz: 10 euro
De organisatie regelt een hotel in Kortrijk. De kosten hiervan bedragen 368,58 euro inclusief ontbijt, lunch en diner.
Deelnemers moeten dus rekening houden met een totaal bedrag van circa 450 euro.
Voor meer informatie of inschrijving kun je terecht bij Michel Stempher via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.. Het telefoonnummer is ook op te vragen via dit e-mailadres. De uiterste aanmeldingstijd is gesteld op donderdag 14 oktober 18:00 uur.

Tentoonstelling Rotterdam: ‘Dammer’

‘Dammer’, ontworpen als een spel, is een interactieve tentoonstelling met ruimtelijke en visuele kenmerken die de huidige veranderingen in de toe-eigening van openbare ruimte als gevolg van covid-19 onderzoeken.

Dit tentoonstellingsmodel begint als een cartografisch essay bij het vinden van het midden tussen ingevoerde maatregelen en de wens om het functioneren binnen culturele instellingen uit te breiden.  Dynamiek met hoge en lage dichtheid in het gebruik van de ruimte creëert ongelijkheden en  knooppunten, problematisch in de hedendaagse perceptie van ruimte. ‘Dammer’ verdeelt de locatie  in een gemeenschappelijk platform die verkeersgebieden definieert waar maatregelen spelregels  worden. Het is een wereld waar spel realiteit is en realiteit is een spel. Betreed de wereld van het dammen, waar een dambord een nieuwe operator van collectiviteit is, waar je dagelijkse ervaring van het openbare domein een ruimtelijk en visueel avontuur wordt.

Dammer’ als concept voor nieuwe manieren van tentoonstellen, is ontwikkeld door architectuurdescriptoren md-2 architects (Mahaut Dael en Michał Długajczyk). Na het gezamenlijke onderzoek naar het thema met lichtkunstenaar Zalán Szakács, komt het project tot uiting in een interactieve installatie die plaatsvindt in Gallery 3 By You.

De tentoonstelling leidt de bezoekers langs de bestaande betonnen en metalen gang van 3,2 x 24,4 meter. Ze worden uitgenodigd om het internationale damspel te spelen op basis van de eenvoudige regels. Het bestaande raster van de vloer, dat de vorm van het dambord ondersteunt, wordt versterkt door licht composities. De indeling van de locatie is gemarkeerd met reflecterend materiaal die de ongebruikte ruimtes laat blijken, en tegelijkertijd de bezoeker wordt uitgenodigd om na te denken over zijn eigen bewegingen in de ruimte.

Zoals de installatie creatieve en ludieke oplossingen wil vinden om te implementeren in bestaande omgevingen, communiceert de vorm ervan rechtstreeks met de bezoekers, dammers van onze tijd. In het licht van het effectieve gebrek aan overzicht op de afstandsmaatregelen in de openbare ruimte, reflecteert de tentoonstelling op de feitelijke haalbaarheid van een dergelijke regel, en het begrip en hergebruik ervan naar nieuwe artistieke toe-eigening. Zo integreert ‘Dammer’ diverse evenementen  die verschillende specialisten, onderzoekers en kunstenaars samen op zijn fysieke grond brengen om  te experimenteren en nieuwe perspectieven op het thematiek te openen.

Meer informatie: Het Nieuwe Instituut


Siep Buurke:

Dammen speel je op een bord, op vijftig zwarte vlakken, ingekaderd door een rand.

De schijven kunnen slechts in voorgeschreven richtingen bewegen, diagonaal en alleen vooruit, behalve als er geslagen wordt.

De dam kan als enige schijf altijd in alle richtingen bewegen.

En er zijn nog meer regels: de spelers hebben beperkte denktijd.

Maar deze beperkingen maken het spel interessant: juist de ingeperkte, ingekaderde bewegingsruimte zorgt ervoor dat de speler creatief kan worden.

De tijdsdruk maakt dat de speler geconcentreerd blijft: er moet binnen marges gepresteerd worden.

Dat lukt natuurlijk niet altijd, meestal wel. Er wordt dan wel misschien weinig gewonnen, ook remises vereisen concentratie en creatief denken.

Het damspel wordt al eeuwen gespeeld, de regels zijn niet wezenlijk veranderd en toch ontdekken dammers steeds weer nieuwe manieren om het spel te spelen. Door concentratie, door binnen de kaders de grenzen te zoeken en te vinden, door de beperkingen uit te buiten en zo tot nieuwe inzichten te komen.

Kunst moet het ook hebben van concentratie, creativiteit en inkadering/beperking: bijvoorbeeld een schilder heeft een doek, de mogelijkheden die verf biedt en de schilder heeft niet alle tijd van de wereld.

Binnen dit kader komt een kunstwerk tot stand.

Materiaalkeuze en tijd zijn voor elke kunstuiting het kader waarin het werk tot stand komt.

En daar hebben we de verbinding met de coronatijd: ook daar was/is er sprake van een kader. De coronamaatregelen beperkten de ruimte waarin mensen zich konden bewegen, beperkten de mate waarin mensen elkaar konden ontmoeten.

Maar juist de beperking in ruimte/tijd/onmoeting is ook vruchtbaar, door de beperkingen kan de creativiteit tot bloei komen, komt de creativiteit tot bloei. Ook omdat de kunstenaars door de beperkingen gedwongen opnieuw moeten uitvinden hoe ze werken willen, werken kunnen en zo tot nieuwe inzichten in hun eigen scheppingsvermogen te komen, nieuwe vormen voor hun creativiteit te vinden.

Door concentratie, door binnen de kaders de grenzen te zoeken en te vinden.

Kaders knellen niet, kaders geven de ruimte aan waarbinnen geschapen kan worden.

In de beperking toont zich de meester.

Siep Buurke

Jannes hield ons een spiegel voor

Artikel Dagblad van het Noorden 24-9-2021
door Bert Dollekamp

25 jaar geleden werd Nederland opgeschrikt door de dood van de markantste aller dammers Jannes van der Wal, 39 jaren jong en bij leven een ware cultheld, wiens beeld bij het grote publiek werd vervormd door de lachspiegel, die hem door de media gretig werd aangereikt.

Van der Wal werd niet zozeer bekend vanwege zijn damprestaties, maar door de mediahype die op gang kwam, nadat Mies Bouwman hem daags na het behalen van de wereldtitel in november 1982 voor een miljoenenpubliek een vraag stelde, die beantwoord werd met een door opperste verbazing ingegeven minutenlange stilte: „Jannes, hoe oud ben je?”

Verwrongen beeldvorming
Die stilte was een dag later het gesprek van de dag en fungeerde als vliegwiel voor een verwrongen beeldvorming. Toen Van der Wal eenmaal doorkreeg dat van hem toch enigszins excentriek gedrag werd verwacht, had hij in ruil voor een ruime onkostenvergoeding weinig moeite met zijn nieuwe rol. Toen hij in 1986 na een doorwaakte nacht in de trein van Groningen naar het NK in Utrecht in slaap viel en zo de slotronde miste, werden de talkshows door Jannes op hun wenken bediend. Niet lang daarna verkondigde de grootmeester in een reclamespotje van de museumstichting opgewekt: „In het museum val ik nooit in slaap”. Het honorarium van 10 mille of daaromtrent was toch mooi meegenomen. Zo versterkte Jannes het beeld van de wereldvreemde denksporter. De anekdotes rond zijn persoon zijn talloos. Familie en vrienden dachten er het hunne van, maar Jannes was er volstrekt nuchter over: „De mensen vermaken, dat is gewoon mijn functie in de maatschappij.”

Wereldkampioen
Alleen binnen denksportwereld genoot Jannes groot aanzien als dammer. Hoewel geen uitzonderlijk talent, wist hij zich door zijn gedrevenheid en compromisloze aanvallende stijl op te werken tot grootmeester, werd viermaal nationaal kampioen en maakte in zijn topjaar 1982 in Brazilië zijn als twaalfjarige al luidkeels verkondigde ambitie waar: wereldkampioen! Hoewel zijn naam als topdammer definitief was gevestigd, werden tijdgenoten als Piet Roozenburg, Ton Sijbrands en Harm Wiersma toch hoger aangeslagen. Zij presteerden langduriger en constanter op topniveau dan de grillige Groninger, die toernooien met een honderd procent score won, maar evengoed roemloos laatste kon worden.

Didacticus 
Jannes was niet alleen topdammer, maar kon het spel ook prima uitleggen aan leken. Die vaardigheid had hij niet van een vreemde. Vader Sjoerd was onderwijzer, broer Harke maakte furore in de korfbalsport en zus Geertje promoveerde in de onderwijskunde. Jannes verzorgde geruime tijd een uiterst leesbare damrubriek in Het Vrije Volk. Tijdens de AVRO-damcursus uit 1983 rond zijn WK-match met Harm Wiersma gaven beiden commentaar. Hoogtepunt is het verslag van de dertiende partij, waarin de spelers met behulp van voor die tijd unieke computeranimaties hun partij hardop denkend herbeleven en Jannes de kern van zijn berekeningen en emoties perfect weergeeft, als hij op het nippertje een gemene valstrik onderkent: “Er is niets aan de hand he, ik kan gewoon 31-27 spelen (…) Ik voel toch bepaalde spanningen (…) Ja ja ja, ik mag helemaal geen 31-27 spelen want dan haalt hij een zetje uit (…) en wint twee schijven. En de partij. En de match. Ik moet een andere doen. Hij is slim. Maar ik heb hem door (…).”
Het is terug te vinden op het internet, evenals de reportages van de WK-match tussen Alexeï Tsjizjov en Ton Sijbrands uit 1990. Jannes excelleert daarin als ter zake kundig didacticus en voorziet de partijen van glashelder en puntig commentaar.

Remisegrens
Begin jaren ’90 trok Jannes zich geleidelijk terug als actief topdammer en verlegde zijn energie naar schaken en bridge. Hij was nog steeds verzot op het damspel, maar stoorde zich aan de ruime remisemarge, waarbij drie dammen het bij goed spel niet van één dam kunnen winnen. De oplossing die Jannes vlak voor zijn dood bedacht was even simpel als ingrijpend. Hij schoof de remisegrens een stukje op, waarbij een duurzame voorsprong van drie houtjes (dam telt voor twee) gewonnen werd verklaard. Doordammen noemde hij zijn vondst, die hij zelf niet meer in de geplande vierkamp kon laten uittesten. Voormalig rivaal Rob Clerc toonde zich als arbiter én damexpert een waardig vervanger. Met acht beslissingen op twaalf partijen werd het naar Jannes vernoemde NK Doordammen in de burelen van RTV Noord en deze krant een succes.
Voor de damwereld bleek het experiment een brug te ver, maar de discussie over alternatieven is nog steeds actueel. Naast tie-breaks met verkorte speeltijd kijkt men naar manieren om de remisemarge in de geest van Jannes te verkleinen. Kansrijk lijkt het door zijn kameraad Auke Scholma bepleite ‘klein resultaat’, waarbij men behalve met 2-0 (alles slaan) ook met een score als 1½ -½ kan winnen.

Postume correctie
Jannes had aan het onderzoek naar verdere vernieuwing ongetwijfeld meegewerkt, maar de benodigde tijd van leven was hem niet gegeven.
Net toen zijn sociale leven in rustiger vaarwater leek te komen, werd hij in de zomer van 1996 getroffen door een agressieve vorm van leukemie. Zijn voorbeeldige omgang met de ziekte, waarbij hij tot op het laatst ondernam wat nog wél mogelijk was, maakte indruk en hielp bij de postume correctie van de scheve beeldvorming rond zijn persoon. Een in 1997 door de DvhN redacteuren Bouke Nielsen en Jaap Kiers samengestelde bundel bevat persoonlijke herinneringen van intimi, cineast Rein Hazewinkel maakte in 1999 een bekroonde documentaire en onderzoeksjournalist Wiep Idzenga schreef een uitgebreid portret, dat in 2017 model stond voor het NOS-programma Andere Tijden Sport. Het leidt tot een genuanceerder beeld van een bijzonder mens, bezongen door Meindert Talma in diens Ballade van Jannes van der Wal, die hij besluit met de woorden van vader Sjoerd bij het afscheid van zijn zoon: „Jannes is nu gestorven, maar hij heeft geleefd en het is niet voor niets geweest.”

FOTO
Een mens wordt geboren en hij gaat dood. Daar tussenin bestaat er de mogelijkheid om te dammen” – Jannes van der Wal (1956-1996)
FOTO Archief Dagblad ven het Noorden /  VLADIMIR VAN DER BURG

Bronnen
Overzicht van lectuur en online te vinden beeld en geluid met en over Jannes van der Wal:
AVRO damcursus 1983 rond de WK-match Van der Wal – Wiersma (presentatie: Rob Clerc)
RTL-Veronique serie uit 1990 rond de WK-match Tsjizjov – Sijbrands (analyses: Jannes van der Wal)
Jaap Kiers en Bouke Nielsen (red). Jannes. Profiel Bedum, 1997.
Jannes. Documentaire uit 1999 van Rein Hazewinkel. Winnaar IDFA scenarioprijs.
Wiep Idzenga, Jannes van der Wal. In Sportlegendes deel 2. Balans Amsterdam, 2013.
De ballade van Jannes van der Wal. Meindert Talma, 2016.
Jannes, de onbegrepen dammer. NOS Andere Tijden Sport, 2017.
Hans van der Nap, Dammen als cultureel erfgoed. Van Gorcum Assen, 2018.

Ook het BNNVARA-programma ‘Bureau Sport’ besteedde deze week aandacht aan Jannes’ overlijden 25 jaar gelden. Terugluisteren kan hier.

Nieuwsflits breedtesport-topsport

Breedtesport

De Nationale Competitie is weer begonnen. De provinciale competities volgen binnenkort. De maatregelen rond corona zijn plotsklaps weer in een onverwachte beweging gekomen door het horecaprotocol. Dit roept vaak nog vragen op, omdat veel verenigingen in een horecagelegenheid spelen. De denksportbonden proberen met ondersteuning van NOC*NSF hun lijn dat de speelzaal zelf onder het sportprotocol valt, af te stemmen op ministerieel niveau. Immers er wordt regelmatig op dezelfde locatie gespeeld en dan is een verschil in maatregelen tussen de denksporten niet uit te leggen. Deze week wordt duidelijkheid gegeven naar alle damverenigingen. Zie ook na elke persconferentie van het Kabinet op onze website of die van NOC*NSF. Vraag altijd bij de beheerder welke maatregelen van toepassing zijn. Er is een diversiteit aan protocollen en maatregelen.

In de damkalender gaan sommige landelijke damevenementen mogelijk nog wat schuiven nu er ook internationaal weer toernooien (EK voor landenteams vrouwen, EK’s onder de 27 jaar en WK’s onder de 27 jaar) en Worldcups worden georganiseerd. Verenigingen plannen ook weer hun damdagen in. Organisatoren van meerdaagse toernooien gaan eerdaags ook afstemmen over hun data en stemmen zo nodig af. DroomDamsters komt met een Grand Prix toernooi. Een NK Noord-Nederland is in voorbereiding. Dit zal een erg vernieuwend concept worden. Er is weer veel dynamiek binnen de damwereld! Gelukkig maar.

Hopelijk kan het schooldammen ook weer snel opgepakt worden. De damverenigingen hebben gemerkt dat stilstand tot achteruitgang leidt. Bij het jeugddammen wordt het succesvolle concept van Regiocup in de Noordelijke provincies landelijk uitgerold. De DamZ!-Jeugdcompetitie begint in het voorjaar van 2022 met toernooien voor de jeugd in teams op diverse locaties in de regio (Grand Prix-concept). De bovenste teams in de regio’s gaan naar een Nederlands kampioenschap voor teams. Ook bij het schooldammen wordt gekeken naar nieuwe concepten. Maar hier geldt dat oude schoenen niet worden weg gegooid, voordat er nieuwe schoenen zijn.

Ondertussen is de Gelderse Dambond ook bezig om een vervolg te maken met het Gelders Offensief. Nu worden concrete acties ondernomen om jeugd- en sportdammen maar ook ledenwinst van volwassenen op te starten. In vervolg op het Voorzittersoverleg heeft tijdens de Algemene Ledenvergadering van de GDB denksportdocent Robert-Jan van den Akker (zie foto, fotograaf Frans de Jonge) een presentatie gegeven om een inzicht van zijn diensten te geven. Een aantal verenigingen heeft direct afspraken gemaakt om te komen praten over de opzet van een scholencompetitie, het geven van damles op scholen, het onderzoeken hoe senioren te bereiken zijn. De GDB en de KNDB gaan gezamenlijk kijken hoe ze dergelijke initiatieven kunnen ondersteunen. Alles is gebaseerd op een goede samenwerking, ambities en enthousiasme.

Toeval bestaat niet. De bekende dammer Raoul Alias is in Nederland en we troffen elkaar bij een meeting van Nederlandse dammers met een Surinaamse afkomst. Op Curaçao is de overheid bezig om het dammen flink te bevorderen. Momenteel doen Raoul Alias en zijn vrouw al veel aan het jeugd- en schooldammen, maar de capaciteit wordt met 2 vrijwilligers uitgebreid. Met Raoul en de overheid gaan we het gesprek aan over een mogelijke samenwerking. Als eerste zet wordt er een grote partij DamZ!-borden naar Curaçao verscheept.

Tenslotte heeft het voorzittersoverleg tussen de voorzitters van de bonden en een deel van het bestuur van de KNDB plaatsgevonden. Tal van plannen zijn besproken. Het bestuur gaat een rondje langs de besturen van de bonden maken om met elkaar te bespreken waar samengewerkt kan worden bij de realisering van ambities in de regio en hoe met elkaar wordt geïnvesteerd naar de toekomst toe.

Frans de Jonge
voorzitter KNDB

Topsport

Het lijk er sterk op dat de internationale toernooien weer op gang gaan komen. Hieronder een overzicht, zonder dat ik beweer dat ik compleet ben trouwens:

Het EK voor landenteams is al relatief snel in Italië van 3 tot en met 9 oktober. Het vrouwenteam bestaat uit Olga Kamychleeva en Vitalia Doumesh en het mannenteam uit Jan Groenendijk, Jitse Slump en Machiel Weistra. De deelname van Machiel Weistra laat weer zien dat jonge talentvolle dammers altijd kansen krijgen en dat is natuurlijk bewust beleid. Hoofdcoach Rik Keurentjes is de coach van de mannen. De vrouwen moeten het helaas gaan stellen zonder coach. Ook is er nog een EK blitz voor teams, een EK blitz en een EK rapide. Als ik het goed heb begrepen wordt er gespeeld met een mondkapje en een mondscherm. Dat zal fraaie foto’s op gaan leveren…

Ook nog in oktober, in ons eigen Hijken, een internationaal toernooi van 18 oktober tot en met 23 oktober.

Inmiddels komen we dan in november voor het EK onder 27 in het Belgische Kortrijk. En eind november en begin december dan het grote WjK in Turkije: daar hopen we natuurlijk een erg groot team naar toe te gaan sturen en de voorbereidingen daarvoor zijn inmiddels ook al gestart.

Ook in december van 11 tot en met 17 december weer eens een World Cup toernooi en wel in het altijd zeer actieve Polen, en dan daar aansluitend op 18 december ook het WK rapide voor teams en individueel.

Iets geheel anders: op 26 oktober zal de Nederlandse Dopingautoriteit naar Papendal komen om een livesessie over doping te geven aan onze topsporters en aan onze toptalenten. Eerder dit jaar hebben zij allemaal online al een dopingcertificaat gehaald. Deze dopingactiviteit is ingebouwd in een reeks van verschillende trainingsdagen van zowel trainer/coach Baliakin alsook van de hoofdcoach Keurentjes.

Machiel Weistra de opvallende speler in TeamNL KNDB, de foto is gemaakt door Rik Keurentjes.

Johan Krajenbrink
technisch directeur KNDB

Reactie NOC*NSF: Horeca-protocol niet van toepassing verklaren

Reactie van N OC*NSF aan het Kabinet namens de (denk)sportbonden om per 25 september a.s. niet het Horeca-protocol van toepassing te verklaren op de daar spelende (denk)sportverenigingen:

Blij met de ruimte voor de sport, maar sporten in Horecalocaties komen in de knel. 

Er mogen wat ons betreft geen extra belemmeringen komen om deel te nemen aan sportactiviteiten. Wij roepen de regering daarom op om voor sporters in horecalocaties tijdens het beoefenen van de sportactiviteiten de regels van toepassing te laten zijn zoals die gelden voor reguliere sportaccommodaties. Ook pleiten wij ervoor de sportgerelateerde horeca -op het moment dat er daadwerkelijk sportactiviteiten plaatsvinden – onder deze regels te scharen.

Het Kabinet zal hierover nog nader besluiten. Mogelijk verandert  er niets  en blijft bij ons het huidige NOC*NSF-protocol Verantwoord Sporten van toepassing.

Voorzittersoverleg

Voorzittersoverleg 11 september 2021

Verslag voorzittersoverleg 11-09-2021.pdf

Powerpoint projecten KNDB_versie juli 2021.pdf


Het voorzittersoverleg (KNDB-bestuur en provinciale bonden) staat deze keer in het teken van vernieuwing. Vernieuwing van het jeugddammen, het meisjesdammen, vernieuwing ook in de manier waarop KNDB en regionale samenwerkingsverbanden met elkaar samenwerken.

De stukken voor dit overleg dat plaatsvindt op 11 september 2021:

Agenda
Inning van de contributie
Deels door de naderende en onvermijdelijke BTW heffing voor de damsport maar ook door alle wijzigingen in Statuten en Huishoudelijk Reglement is het zeer de vraag of de ‘klassieke manier’ van contributieheffing nog wel bruikbaar is. Natuurlijk staat ook die naderende BTW-heffing en de invoering van een nieuw systeem voor de ledenadministratie op de agenda.
210911 Voorzittersoverleg inning contributie.pdf
Het bestuur denkt dat hier een aantal heel actuele thema’s op de agenda staan. Wij zorgen voor een gedegen voorbereiding!
We hopen ook dat u allemaal aanwezig zult zijn. Mocht onverhoopt een voorzitter verhinderd zijn dan is de secretaris/penningmeester of elk ander bestuurslid vanzelfsprekend ook van harte welkom!
Paul van de Veen, secretaris KNDB

Nieuwsflits breedtesport-topsport

Breedtesport

De zomertoernooien in Nederland zijn achter de rug. Veel dammers waren weer blij te kunnen dammen. En de damagenda is nu al vol!
In Brunssum won Hein Meijer. Op 2 punten afstand gevolgd door Jean-Marc Ndjofang en Machiel Weistra. Bij de meiden oefende Tanya-Marie Cnossen in het tweede opeenvolgende toernooi voor het NK pupillen meisjes.
Daarop volgde een goed bezet Hoogeveen Open. Andrew Tjong a Ong won op weerstandspunten van een legertje achtervolgers met op de plekken 2 en 3 respectievelijk Zainal Palmans en Jitse Slump. De meiden Lisa Scholtens en Nicole de Vries eindigden op plus 2 en Fleur Kruysmulder op plus 1. Deze meiden tonen alle veel progressie! We kunnen van hen nog veel verwachten in de nabije toekomst.
En naast de zomertoernooien werd het NK Pupillen voor meisjes in Den Haag gespeeld. Hier wist de talentvolle Yulia Bintsarovska het Nederlands kampioenschap te behalen voor Tanya-Marie Cnossen. Organisator The Hague Open, met mannen als Jan Kok, Fred Ivens en Dick IJzendoorn, organiseerde ook nog het NK voor de welpen, een sneldamtoernooi en een toernooi samen met DroomDamsters. Ondertussen wordt in Utrecht het Kampioenschap 65+ UPDB en in Praag Golden Prague 2021 gespeeld.

Kortom: het damseizoen is als vanouds begonnen. Dit belooft wat voor het komende seizoen. De Nationale Competitie begint 18 september weer. Een 1100-tal dammers gaat weer achter de borden zitten. Ook de provinciale competities worden opgestart. Voor de competities volgen we het NOC*NSF protocol Verantwoord Sporten. We trekken ook gelijk op met de andere denksportbonden. Voor de aanvang van de competitie volgt er nog een schrijven naar de betrokken verenigingen, mede naar aanleiding van bij ons binnenkomende vragen.

Hopelijk zal het aantal volledig gevaccineerden nog verder groeien. Dan kunnen we het komende damseizoen met nog meer vertrouwen tegemoet zien.

In de eerste helft van september vindt het voorzittersoverleg (voorzitters regionale bonden met secretaris en voorzitter bestuur KNDB) gelukkig weer fysiek plaats. Hier worden ambities, plannen en denkbeelden met elkaar uitgewisseld, zodat het bestuur de opvattingen uit dammend Nederland in het bestuur en beleid mee kan nemen. Naast enkele bestuurlijke onderwerpen zal het doorstarten van het dammen de komende jaren centraal staan. Zie ook de door Zainal vormgegeven PowerPoint: Powerpoint projecten KNDB_versie juli 2021.pdf

Frans de Jonge
voorzitter KNDB

Topsport

Papendal bestaat 50 jaar en op zaterdag 9 oktober zal er een grote open dag zijn. Op die dag zullen alle sporten die actief zijn op Papendal zich presenteren en dat zal ook NOC*NSF zelf doen. Als ik het goed begrepen heb, zullen er dus veel zalen, trainingsruimtes, kamers en wat niet al opengaan voor het publiek. Papendal is het hart van de Nederlandse topsport en één van de redenen voor het grote succes van TeamNL op de Olympische spelen in Japen. Dus ik zou denken: kom kijken!

Natuurlijk zal TeamNL KNDB zich ook presenteren. Ikzelf zal er zijn en de talenten Matheo Boxum en zijn broer Daniël Boxum. Het idee: aanschuifsimultaan door de jonge talenten en commentaar en uitleg door mij over het dammen en ook over de simultaan. We hopen een mooie zaal te hebben, al dan niet samen met de schaakbond.

Over Papendal gesproken: de vele afgelopen jaren zijn we stap voor stap meer gaan trainen op Papendal met onze topsporters en toptalenten. Dat beschouw ik als één van de belangrijkste ontwikkelingen binnen onze topsport. Zo zijn we echt een onderdeel van de Nederlandse topsport. Zo zijn we zichtbaar. Zo zijn de lijntjes kort naar andere topsporters, topcoaches en technisch directeuren. Uitwisseling is één van de grote krachten van de Nederlandse topsport.

De laatste jaren heeft Papendal een budget voor ons topsportprogramma, dit jaar is dat 25.000 euro. Van dat bedrag kunnen we de zaalhuur betalen, de overnachtingen, het eten en drinken en bijvoorbeeld ook trainingen in de fitnessruimtes. Inmiddels hebben we ook een eigen zaal die we een beetje zelf hebben kunnen inrichten, bijvoorbeeld met foto’s gemaakt door Geb Kos. Onze eigen zaal is boven in de Ruskahal, centraal gelegen op Papendal en naast de Arnhemhal waar het topsportrestaurant zich bijvoorbeeld bevindt. Op Papendal hebben we dus veel verschillende trainingen, zeker ook samen, dat is een krachtig onderdeel van ons programma: onze topsporters en toptalenten kunnen namelijk veel van elkaar leren.

Johan Krajenbrink
technisch directeur KNDB

Foto: links Daniël Boxum en rechts Matheo Boxum: allebei actief op Papendal op zaterdag 9 oktober. Fotograaf: familie Boxum.

Walinga prolongeert WK-titel Frles dammen

Folkert Groenveld wint ook laatste partij

Met de overwinning in de laatste partij van de WK tweekamp Walinga-Groenveld heeft Groenveld in de match een nog voor hem draaglijke score veroverd. In de op zondag gespeelde partij won Groenveld overtuigend.

De uitslag van de match is 7½-3½. Groenveld komt te laat op stoom, de laatste twee partijen speelde hij goed. Als de tweekamp over 20 partijen gespeeld zou zijn, waarvan Groenveld een voorstander was, waren zijn kansen waarschijnlijk groter geweest.

Burgemeester van Harlingen, mevrouw Ina Sjerps, overhandigde de fraaie kampioensschaal aan wereldkampioen Marten Walinga. Zij vertelde dat Harlingen na deze match Fries dammen de hoofdstad van het Friese spel is. Na afloop vertelde Jean Marc NDjofang uit Kameroen, bestuurslid van de FMJD, de internationale dambond, dat het Friese spel veel toekomst heeft binnen de FMJD.

Voor meer informatie: https://www.frisiandraughts.com/spagina/67/L/live.html

Foto: Joachim de Ruijter

Start Online Damacademie

De KNDB kent al een Damacademie. Deze is momenteel in ruste. Toch is er nog steeds en eigenlijk steeds meer behoefte aan opleidingen en trainingen ten behoeve van de professionalisering en werving van kader en ook voor de ontwikkeling van dammers in het damspel.

Op beide fronten willen we opleidingen en trainingen gaan ontwikkelen. We maken hierbij gebruik van de binnen de KNDB aanwezige experts. Om het laagdrempelig te houden gaan we waar mogelijk de opleidingen en trainingen online aanbieden. Hiermee worden cursussen (laagdrempelig) toegankelijk en financieel bijzonder betaalbaar. Veel cursussen worden afgerond met een certificaat, waaruit blijkt dat de gecertificeerde voldoet aan de bijbehorende kwaliteitseisen.

Het komende jaar zullen opleidingen, cursussen en trainingen worden ontwikkeld en aangeboden voor onder anderen jeugdleiders (verschillende modules), arbitrage, organisatie van toernooien (school-, jeugdtoernooien en dergelijke) en de ontwikkeling van beginnende dammers.

Het cursusaanbod (zowel het materiaal als het geven van de cursussen) vindt onder auspiciën van de KNDB plaats. Opgeven en betalen verloopt via het Bondsbureau en in de toekomst digitaal. We hopen dat bonden en verenigingen de gereduceerde kosten voor nieuw kader en nieuwe leden voor hun rekening nemen. De KNDB zorgt voor de ontwikkeling van het cursus-, trainings- en opleidingsmateriaal en de kwaliteitsborging daarvan.

Eerste aanbod: Cursus tot Organisator / Trainer (15-30 jr)

De eerste opleiding die de Online Damacademie gaat aanbieden is de opleiding tot damtrainer/organisator voor jongeren in de leeftijd 15 tot 30 jaar.

Deze cursus richt zich op oudere jeugd bij verenigingen, die het interessant vinden om met jeugd- en schooldammen en organisatie bezig te zijn. Het gaat hier niet om damtechnische kennis maar vooral om vaardigheden en competenties om met jeugd om te gaan en te inspireren en om een toernooi te organiseren.

Lijkt het je leuk om training te geven op jouw club? Wil je wat bijverdienen door damles te geven op een school? Of zou je willen helpen bij de organisatie van het (school)damtoernooi? Dan is deze cursus wat voor jou!

Het is niet van belang of je al ervaring hebt met trainen, coachen of organiseren. Zolang je nieuwsgierig bent om hier meer over te leren, is deze cursus voor jou geschikt!

Wat ga je allemaal leren in de cursus?

In vijf cursusavonden van elk 2 uur leer je belangrijke praktische en inhoudelijke kennis over jouw rol als trainer, coach en organisator. In de praktijkopdrachten kun je zelf kiezen op welke rol jij je wilt focussen.

De cursus heeft een praktijkgerichte insteek. Al tijdens de cursus voer je bij je club of op een school activiteiten uit, bijvoorbeeld door (een deel van) een training te verzorgen of te helpen bij de organisatie van een toernooi.

De kosten bedragen €50 per deelnemer. De cursusavonden vinden plaats in september, oktober, november en december. Na afronding van de cursus ontvang je het certificaat van Damtrainer/Organisator 1.

Onderwerpen die tijdens de cursus aan bod komen:
Opbouw van een les/training
Doelen opstellen
Feedback geven
Verschillende werkvormen
Lesmateriaal
Orde houden
Communicatie
Differentiatie
Organiseren van een (schooldam)toernooi/evenement
Lesgeven op school
Trainer als bijbaan

Wil je deelnemen aan de cursus? Stuur dan voor maandag 30 augustus een mail naar het bondsbureau: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.. Voor meer info: www.kndb.nl

Indien ouderen zich ook geroepen voelen om deze cursus te volgen, meld je aan via het Bondsbureau en bij voldoende aanmeldingen wordt ook voor deze doelgroep de module georganiseerd.