Instellingen wijzigen

Instellingen

Hier kunt u aangeven wat er zichtbaar moet zijn op de hoofdpagina

Alleen deze gegevens worden opgeslagen in een cookie!

OnderdeelZichtbaar
Fotobalk bovenin
Nieuws - laatste nieuws *
Nieuws - agenda *
Nieuws - inschrijfformulieren *
Nieuws - actueel *
Kaart van verenigingen in Gelderland
Willekeurig damfragment
Programma clubcompetitie deze week *
Programma bekercompetitie deze week *
Niet ingevulde uitslagen clubcompetitie *
Niet ingevulde uitslagen bekercompetitie *
KNDB-nieuws
Toernooibase-nieuws
FMJD-nieuws
Facebook
Google agenda
Menu altijd bovenaan
Kleur schema
Hout (standaard)
Lichtgeel
Lichtgroen
Grijs
* Indien deze items niet worden weergegeven, dan wordt er een melding
weergegeven dat er mogelijk belangrijke items niet worden weergegeven!


  De nieuwsmedia van de Gelderse Dambond zijn:Actueel

TitelOmschrijving
wo 16 februari 2022

Naar aanleiding van de persconferentie gisteravond hebben wij besloten de
provinciale wedstrijden weer op te starten. Hieronder ontvangt u een
globaal schema van de planning, over de individuele competities ontvangt u
later meer gedetailleerd bericht.

 • Week 7-11 maart Provinciale competitie
 • Week 14-18 maart Jan van der Zwan Cup
 • Week 21-25 maart Provinciale competitie
 • Week 28-maart-1 april Jan van der Zwan Cup
 • Week 4-8 april Provinciale competitie
 • Week 11-15 april Jan van der Zwan Cup
 • Week 18-22 april Provinciale competitie
 • Week 25-29 april Jan van der Zwan Cup
 • Zaterdag 30 april: Provinciaal kampioenschap sneldammen in Sinderen
 • Week 2-6 mei Provinciale competitie
 • Week 9-13 mei Provinciale competitie
 • Week 16-20 mei Jan van der Zwan Cup

Het KvG sneldammen voor teams wordt niet gespeeld.

Wij begrijpen dat in de geplande weken Tweede Paasdag en Koningsdag
vallen. Wij zullen trachten de individuele competities hier omheen te
plannen en uitwijkmogelijkheden te creëren.

Met vriendelijke groet,
Namens het bestuur van de GDB
Erik van de Weerdhof

WedstrijdreglementenWedstrijdreglement (versie september 2017)


Kaart van verenigingen in GelderlandWillekeurig damfragment

Er zijn momenteel 34 damfragmenten waaruit wordt gekozen.

 
 Heeft u ook damfragmenten die af en toe op dit beginscherm mogen worden getoond?
Stuur ze dan op naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..


KNDB-nieuws

De Bron ook bij pupillen de sterkste!

Loenen aan de Vecht – Ook bij de pupillen is Bron uit Molenaarsgraaf Nederlands Kampioen geworden tijdens het NK Schooldammen 2022. Op de 2e plaats eindigde OBS Klim op uit Hoornaar en 3e werd De Goede Herder uit Wapenveld.

In tegenstelling tot de welpen vorige week (100) hadden wij nu ruim 150 pupillen/kinderen die fanatiek aangemoedigd door ouders, begeleiders en docenten aan de slag gingen voor een podiumplaats. In Cultureel Centrum ’t Web te Loenen aan de Vecht was het afgelopen zaterdag (21 mei 2022) een drukte van jewelste en de organisatie moest er alle zeilen bijzetten om alles in goede banen te leiden.

Ook nu was er grote belangstelling van ouders, begeleiders en scholen voor de damprestaties van de kinderen in Culturele Centrum ’t Web. Hoofdarbiter Evert Davelaar moest hier en daar de supporters vermanend toespreken om de spelers niet te helpen tijdens de wedstrijden wat verder heel sportief is verlopen.

De Bron uit Molenaarsgraaf werd ook bij de pupillen ongeslagen kampioen. Naast de bekers en medailles voor de top 3 kregen alle deelnemers een DamZ damset mee naar huis en de scholen een oorkonde voor de deelname aan het NK Schooldammen Pupillen 2022.

Ook wil ik de ploeg vrijwilligers van de Damclub Loenen en Woudenberg onder aanvoering van Ben van de Linde bedanken voor de support om van deze dag een bijzondere dag te maken. Maar ook de UPDB en de KNDB voor het beschikbaarstellen van de benodigde damklokken.

Landelijke Schooldamcoördinator KNDB
Lucien Farzan

Nieuwsflits breedtesport-topsport

Breedtesport

Het damleven kent een flitsende doorstart met tal van damevenementen. Ik doe slechts een kleine greep uit de grote hoeveelheid aan damevenementen.

Gelukkig zijn er dit voorjaar weer de Nederlandse kampioenschappen voor schoolteams 2022 georganiseerd. In Soest speelden  bij de welpen 25 teams in de finale mee. In Loenen aan de Vecht bij de Pupillen gingen 34 team met elkaar de strijd aan om het kampioenschap. Zowel in de top als in de breedte zijn deze NK’s gedomineerd door scholen in de Alblasserwaard. Zowel bij de welpen als de pupillen werden de teams van De Bron uit Molenaarsgraaf kampioen. De hand van schoolgrootmeester Jan Voortman is hier ontegenzeggelijk zichtbaar. Bij een bezoek aan hem enkele jaren terug wist hij me vertellen dat hij in de Alblasserwaard nog nooit een schaakbord had gezien. Dat zegt wel iets over de damcultuur in de Alblasserwaard.

Een woord van dank ook aan alle organisatoren, ouders, begeleiders en leerkrachten die veel tijd en energie in de organisatie en de dagen zelf gestoken hebben. Met deze start van het schooldammen bij veel verenigingen kan weer aan de werving van jeugdleden begonnen worden.

Foto in Loenen aan de Vecht bij het NK schoolteams voor pupillen (foto Lucien Farzan)

De DroomDamsters organiseerden in Hoogeveen hun eerste Grand Prix toernooi in een reeks van 3. De volgende wordt in september in Utrecht georganiseerd. 25 Deelneemsters speelden een toernooi. Er was tevens een goed bezochte instapcursus voor familie en bekenden. Het toernooi werd gewonnen door de Poolse ex-wereldkampioene Natalia Sadowska voor onze nationale kampioene Vitalia Doumesh. De grote verrassing werd het 13-jarige talent Yulia Bintsarovska.  4e Werd de in Friesland wonende en uit Mongolië afkomstige Munkhtuya Nasanbayar Het vrouwendammen staat weer op de kaart. Zeker ook met de topprestaties die het vrouwenteam tijdens het afgelopen WK hebben geleverd met een wereldtitel.

Foto: Voorzitster Nicole de Vries doet de eerste zet bij de latere winnares Natalia Sadowska (foto Zainal Palmans)

Om toch nog in het noorden van het land te blijven is er een reeks aan kick off’s begonnen van het project Fitter Brein. Dammers, gemeenten, welzijnsorganisaties en bibliotheken trekken gemeenschappelijk op om via dammen de geestelijke vitaliteit en de sociale binding te versterken. Coördinator Zainal Palmans is met tal van lokale teams aan de slag gegaan. Goed om te zien dat tal van dammers belangeloos hun tijd steken om onze maatschappelijke rol in te vullen. Zij zijn een voorbeeld voor andere projecten in het land. Waar mogelijk ben ik aanwezig om dergelijke mooie initiatieven mede te ondersteunen.

De nationale KNDB bekercompetitie is met 23 teams in Apeldoorn gespeeld. Aan het toernooi deed ook een groot aantal  (sub)topdammers mee, wat toch weer extra kleur geeft aan dergelijke wedstrijden. Het team van Hijken DTC met Roel Boomstra, Martin Dolfing, Hans Jansen en Wouter Sipma behaalde met 2 punten voorsprong op VBI Huissen  het kampioenschap.

De zomerevenementen gaan “als vanouds” door. Het zomerdamtoernooi in Friesland wordt gedurende enkele weken voor de 31e keer gespeeld. Salou is weer begonnen. Op 28 mei is er een reünie van de Vriendendamkring met diverse interessante activiteiten bij DC Den Haag. In Baarn start in juni Baarn Open (22 tot en met 25 juni) en wederom in Apeldoorn worden 11 juni de Nederlandse sneldamkampioenschappen met ruim 150 deelnemers verspeeld.

Frans de Jonge
voorzitter KNDB

Topsport

Het Nederlands mannenteam (beter: open team) is wereldkampioen geworden in Turkije en het Nederlands vrouwenteam is wereldkampioen geworden in Turkije. Het (nieuwe) doel voor de komende jaren van technische staf, topspelers, toptalenten: Nederland damland nummer 1! We vinden dat allemaal een realistisch en een passend doel. Daarbij past dus deze uitslag. En het WK rapide werd trouwens ook gewonnen en bij het blitz helaas derde. Jitse Slump werd topscoorder van ons team. We weten dat Rusland en Wit-Rusland niet mee mochten doen en dat is ontzettend beroerd voor het internationale dammen, máár onontkoombaar na de vreselijke in val van Rusland in Oekraïne. Helaas lukte het daarom ook niet met een mannenteam van Oekraïne: beroerd en verdrietig. Oekraïne kan een sterk mannenteam maken. Er was gelukkig wel een vrouwenteam van Oekraïne en dat was direct ook de grote concurrent voor ons team met Olga Kamychleeva, Vitalia Doumesh en Heike Verheul. Olga Kamychleeva werd de topscoorder van ons team.

Op 7 mei was de Open Dag van Papendal, want 50 jaar, en nu het hart van de Nederlandse topsport. De stap van topsport KNDB naar Papendal beschouw ik als één van de beste beslissingen van de vele afgelopen jaren. We zijn zo een duidelijk onderdeel van TeamNL geworden en dus van de Nederlandse topsport. En daarom konden we ook meedoen met deze grote Open Dag. Nicole de Vries van de “Droomdamsters” was ziek en werd vervangen door Laura Timmerman. Verder was ikzelf actief, bijvoorbeeld met mijn presentatie “De Schoonheid van het Dammen” en ook wereldkampioen Roel Boomsta was erbij. Ook opvallend en mooi om te zien was de hulp van zo ongeveer de gehele familie Willemsen.  Papendal verwachtte zeer veel bezoekers en ik heb geen idee hoeveel er in onze damzaal zijn geweest, maar het waren er gelukkig erg veel. De “Droomdamsters” gaven veel cadeaus weg en ook gingen er een klein 60 DamZ damsets naar jongens en meisjes. Met een goede organisatie en samenwerking kan een aanschuifsimultaan erg goed werken. De foto’s zijn van Matthias de Kruijf.

 

Er werden verschillende jeugd NK’s gespeeld en bijvoorbeeld Machiel Weistra (Internationaal Talent) werd weer zeer overtuigend kampioen. Opvallend was de deelname van Luise Gabbert en van Marie Gabbert (Meisjes Talenten) en zij lieten zien veel vooruit te zijn gegaan, agressief te spelen, maar ook kwamen ze soms nog handigheid te kort om veel punten te pakken.

Wouter Sipma doet mee met een (korte) cursus van NOC*NSF genaamd in perfect Nederlands: TeamNL@work| Personal branding. Wouter in een groep met onder meer Lieke Wevers (turnen) en Marhinde Verkerk (judo). Doelen zijn, zo lees ik en neem ik over:

 • Je weet waarom een positionering belangrijk is en hoe deze tot stand komt.
 • Je hebt voor jezelf een heldere positionering geformuleerd, met kernwaarden en een belofte.
 • Je bent in staat deze positionering door te vertalen in jouw eigen communicatie.
 • Je weet hoe je deze positionering in kunt zetten richting commerciële en maatschappelijke kansen.

Johan Krajenbrink
technisch directeur

De Bron Molenaarsgraaf Nederlands Kampioen!

De Bron 1 uit Molenaarsgraaf is tijdens NK Schooldammen 2022 bij de welpen Nederlands kampioen geworden. Op de 2e plaats eindigde De Fakkel uit Goudriaan en 3e werd Binnenstebuiten uit Huissen.

Ruim 100 kinderen maakten er onder aanvoering en aanmoediging van ouders, begeleiders en scholen afgelopen zaterdag (14 mei 2022) in Sportcentrum de Trits te Baarn een waar spektakel van. Het werd een dammarathon van 8 ronden en de energie spatte er tot en met de prijsuitreiking vanaf. Daarbij viel op dat de aanhang soms fanatieker waren dan de dammertjes zelf.

Er was grote belangstelling van ouders, begeleiders en scholen voor de damprestaties van de kinderen in de prachtige entourage van Sportcentrum de Trits. Duidelijk werd dat scholen ondanks Corona kosten nog moeite hebben bespaard en alsnog voor elkaar hebben gekregen om teams af te vaardigen.

Zonder tekort te doen aan andere scholen, de school De Bron uit Molenaarsgraaf won alle wedstrijden en zijn laatste jaren sterk in opmars. Naast de bekers en medailles voor de top 3 kregen alle deelnemers een DamZ damset mee naar huis en de scholen een oorkonde voor de deelname aan het NK Schooldammen Welpen 2022.

Verder wil ik een woord van dank uitspreken aan alle vrijwilligers geholpen hebben om van deze dag een bijzondere dag te maken, maar ook speciaal aan UPDB en Damclub Baarn Soest die alles tot in de puntjes hadden verzorgd.

Landelijke Schooldamcoördinator KNDB
Lucien Farzan

 

 

 

Nederlandse vrouwen pakken goud in Turkije

Bij het net afgelopen WK Landenteam vrouwen in Antalya (1-8 mei), heeft het Nederlandse team met Olga Kamychleeva, Vitalia Doumesh en Heike Verheul een gouden (Classic), een zilver medaille (Rapid) en een 4e plaats bij het Blitz behaald.

In de laatste ronde van het WK Classic hebben de Nederlandse dames met 4-2 van de koploper Oekraïne gewonnen en zijn Wereldkampioen Landenteams 2022 bij de vrouwen geworden.
Oekraïne werd 2e. 3e Plaats is voor Polen.

Bij het WK Rapid ging het nog vrij dramatisch voor onze dames. Ze speelden in de laatste ronde weer tegen Oekraïne, terwijl hun concurrenten – Letland en Polen het tegen elkaar moesten opnemen. De Nederlandse dames wonnen hun match.
Bij het Letse team tegen Polen heeft Zoja Golubeva als eerste remise gespeeld tegen Natalya Sadowska. Elena Chesnokova uit Letland liet haar vlag vallen in totaal gewonnen stand tegen Katarzyna Stanchuk. En ook de Letse Magdalena Nereda verloor nog in remise stand tegen Arleta Flisikowska. Daarmee kwam het Poolse team aan hetzelfde aantal grote punten als de Nederlandse dames equipe en ook aan hetzelfde aantal kleine punten (2e criteria).
Ondanks dat de Nederlandse dames in het onderling duel tegen het Poolse team hadden gewonnen, werd er gekeken naar het resultaat op het 1e bord (3e criteria) die gunstiger
was voor het Poolse team. Daarmee zijn de Poolse dames WK Rapid kampioen geworden. Het Zilver is voor onze team en Brons voor Letland.

World Championships Teams Turkey 2022

Bij het WK vrouwen Blitz is Oekraïne kampioen geworden.

WK goud en zilver is een fantastische prestatie van het Nederlandse vrouwen equipe, dat waar is gemaakt door Olga, Vitalia en Heike!!

Vitalia Doumesh
Eduard Autar
Foto’s Jacek Pawlicki

Uitslag Verkiezing Bondsraad 2022-2025

Het stembureau, bestaand uit Theo van den Hoek, Alex Mathijsen en Paul Visser, heeft op 11 mei 2022 de stemmen geteld die zijn uitgebracht in het kader van de Bondsraadverkiezing 2022.

De verkiezing kende een hogere opkomst dan die van 2019: 110 van de 153 verenigingen (= 72%) brachten hun stem uit (in 2019: 63 %), en het totale aantal uitgebrachte stemmen bedroeg ditmaal 2231 tegenover 2415 in 2019 (een teruggang met 8 % in een periode waarin het KNDB-ledenaantal met zo’n 18 % is teruggelopen). Eén ontvangen stembiljet was ongeldig.

Hieronder de gedetailleerde uitslag, waaruit blijkt dat de volgende 10 kandidaten zijn gekozen: Marcel Kosters, Andrew Tjong A Ong, Han Borgman, Gerbrand Hessing, Jan Masselink, Arne van Mourik, Jelmer Martens, Wim van Tiel, Jozef Linssen en Frits Luteijn. Zij vormen in de zittingsperiode 2022-2025 de KNDB-bondsraad, die op zaterdag 18 juni 2022 (!) zijn eerste vergadering in nieuwe samenstelling heeft.

Vier kandidaten zijn niet gekozen, en komen in deze volgorde op de reservelijst: Jac Hannen, Nizaam Muradin, Leo van den Broeke en Henk Stoop.

 

Provincie  (PL=persoonlijke leden) Gr Fr Dr Ov Ge Ut NH ZH ZHZ Ze NB Li PL Totaal
Gekozen:                            
Marcel Kosters 9 16 15 7 20 17 71 66 47 20 4 1 293
Andrew Tjon A Ong 13 22 20 6 18 40 8 31 24 65 3 5 255
Han Borgman 4 17 40 105 57 2 4 5 4 2 2 242
Gerbrand Hessing 2 10 9 143 27 2 14 1 5 5 218
Jan Masselink 2 8 15 2 157 2 2 8 2 4 4 206
Arne van Mourik 8 39 15 4 12 45 5 24 4 14 3 7 180
Jelmer Martens 2 7 10 18 73 2 1 24 6 2 145
Wim van Tiel 8 4 2 76 30 3 1 124
Jozef Linssen 3 2 6 88 5 6 1 6 4 121
Frits Luteijn 2 16 19 10 2 4 47 2 7 109
Niet gekozen:  
Jac Hannen 2 8 2 2 12 4 76 106
Nizaam Muradin 3 2 2 3 2 78 1 6 97
Leo van den Broeke 2 1 2 11 62 5 1 84
Henk Stoop 4 3 5 29 4 6 51
Totaal 60 141 145 287 411 197 176 338 135 62 153 99 27 2231
(totaal 2019:) 116 162 158 364 456 167 247 252 177 82 129 73 32 2415

Het Stembureau:
Theo van den Hoek
Alex Mathijsen
Paul Visser

NK Schooldammen 2022

In navolging van de diverse Nederlandse Jeugdkampioenschappen Algemeen wat afgelopen week plaatsvonden, is het bijna zover. Na 2 jaar van niks kunnen doen is het ondanks de korte aanlooptijd, toch gelukt om een degelijk NK schooldammen te organiseren.

De KNDB, provinciale bond UPDB en de verenigingen Damclub Baarn Soest en Damclub Loenen zijn er klaar voor om de “Welpen en Pupillen” een heugelijke damdag te bezorgen.

Zie het programmaboekje voor details: programmaboekje finale NK schooldammen.pdf

Lucien Farzan
Landelijke Schooldamcoördinator KNDB

Wijziging datum bondsraadvergadering

Gezien de afwezigheid van twee bestuursleden in verband met de halve finale heeft het bestuur besloten om de bondsraadvergadering van 4 juni veertien dagen op te schuiven.

De nieuwe datum is 18 juni.

WK voor landenteams

Van 1 tot en met 8 mei vinden de WK’s voor landenteams algemeen en vrouwen in Turkije plaats. De WK’s worden gespeeld in 3 tempo’s: klassiek, rapid en blitz.

Voor de vrouwen doen Vitalia Doumesh, Olga Kamychleeva en Heike Verheul mee. Overigens met dank voor de sponsoring vanuit DroomDamsters.

Het team algemeen bestaat uit Jan Groenendijk, Martijn van IJzendoorn, Wouter Sipma en Jitse Slump.

Beide teams hebben goede medaillekansen. We wensen onze vertegenwoordigers en begeleiders een succesvolle en plezierige damweek toe!

Dit doen we ook bij onze toparbiter Frank Teer. We wensen hem aldaar ook een plezierig en probleemloos WK toe.

Het bestuur van de KNDB

BR-verkiezing 2022: kandidatenlijst en procedure

BR-verkiezing 2022: de kandidatenlijst

Han Borgman (66, EDC Enschede)

Al bijna 50 jaar actief in de Twentse damwereld, als damproblemist/publicist en als wedstrijddammer/bestuurder (o.a. penningmeester Denksportcentrum Hengelo en organisator van Denksportweken).

Ik wil mij als bondsraadslid graag inzetten voor het ondersteunen en controleren van het KNDB-bestuur bij het vinden van mogelijkheden om de damsport groter te maken: in ledenaantal èn in aanzien. Allereerst moet de KNDB zijn interne organisatie aanpassen aan het huidige ledenaantal, en van daaruit vervolgens inzetten op vergroting en uitbreiding, met nadruk op de basisschooljeugd.

Leo van den Broeke (74, PZDB; zittend bondsraadslid)

Oprichter (2014) en voorzitter van de damclub Zeeuws-Vlaanderen (IJzendijke),  daarnaast op vele fronten maatschappelijk actief in bestuursfuncties.

Ik wil me ervoor inzetten om dammen veel populairder te maken in Nederland. Door onder meer het stimuleren van schooldammen, het oprichten van nieuwe damclubs en het stimuleren van damactiviteiten in de provincie.

Jac Hannen (73, damclub Roermond; zittend bondsraadslid)

Bestuurslid van de PLDB, van damclub Roermond en van het Brunssum-toernooi. Lid van de KNDB-Protestcommissie. Verder maatschappelijk actief in diverse bestuursfuncties.

Ik wil me ervoor inzetten het damspel door te geven aan de volgende generatie, onder meer door het organiseren van schooldamwedstrijden en het stimuleren van kinderen en scholen om hieraan deel te nemen. Ook het opzetten van eendaagse toernooien voor de huidige generatie dammers moet een speerpunt worden.

Gerbrand Hessing (41, Witte van Moort; zittend bondsraadslid)

Bestuurslid (penningmeester) van Witte van Moort, en organisator van diverse damevenementen.

Ik wil mij inzetten voor de breedtesport binnen de KNDB.

Marcel Kosters (44, Haarlemse Damclub; zittend bondsraadslid)

Jeugdtrainer van HDC Haarlem, en op vele fronten actief binnen de damwereld. Oud-bestuurslid van de KNDB (2004-2014) en mede-ontwikkelaar van de DamZ!-damset.

Ik wil mij graag inzetten voor groei en bloei van de KNDB, daarom ontwikkelde ik de DamZ!-strategie. Na 2 jaar corona moeten we die strategie in een samenwerking tussen bestuur, bondsraad en dammend Nederland tot voortvarende uitvoering brengen. Ik sta binnen de grenzen van het mogelijke (btw-kwestie!) voor gelijkblijvende of lagere contributies.

Jozef Linssen (67, WSDV Wageningen)

Jarenlange bestuurservaring bij WSDV, oud-voorzitter (en erelid) van de Gelderse Dambond, oud-bestuurslid Jeugdzaken (en lid van verdienste) KNDB, lid van de eerste Bondsraad (2003-2005) en (mede)trekker van het project Gelderse Damscholen.

Ik wil mij in de bondsraad graag inzetten voor breedtesport (zonder topsport uit het oog te verliezen!), stimulering van het jeugddammen, uitbreiding van het ledenaantal en het “scherp houden” van het bestuur.

Frits Luteijn (68, damclub Van Stigt Thans; zittend bondsraadslid)

Bestuurslid van Van Stigt Thans, met jarenlange bestuurservaring in verenigingen en provinciale bond. Daarnaast tien jaar penningmeester geweest van de Werelddambond

Ik wil mij binnen de bondsraad specifiek inzetten voor wedstrijdsport, competitie, topsport, sponsoring en damtrainingen.

Jelmer Martens (55, UPDB en Gooi & Eemland; zittend bondsraadslid)

Lid van Gooi & Eemland en DVSB (voorzitter 2010-2019). Is lid van de bondsraad sinds 2013, en daarnaast ook buiten het dammen bestuurlijk actief.

Dammen is een prachtige sport met veel vrijwilligers en veel damevenementen. Hoe kunnen we al dat enthousiasme laten resulteren in meer leden voor de damsport? Dat is de uitdaging waarvoor het KNDB-bestuur, in afstemming met de bondsraad, staat. Graag ga ik voor een vierde en laatste termijn als bondsraadslid. 

Jan Masselink (62, Dammers Uit Oost; zittend bondsraadslid)

Registeraccountant. Ruime bestuurservaring bij de eigen vereniging en bij de Gelderse Dambond, op dit moment lid van de KNDB-commissies Wedstrijdzaken en Financiën.

Vanuit een positieve maar kritische grondhouding wil ik optreden als constructieve sparring partner voor het bestuur, met name vanwege de uitdagingen die voor ons liggen (ontwikkeling ledenbestand, balans tussen top- en breedtesport e.d.). Met mijn  financiële en juridische kennis en achtergrond en lange ervaring binnen de KNDB kan ik daaraan een positieve bijdrage leveren.

Arne van Mourik (45, KvD en Ons Genoegen Utrecht; zittend bondsraadslid)

Bestuurslid van de Kring voor Damproblematiek, secretaris van Ons Genoegen Utrecht, en (sinds kort hoofd-)redacteur van De Problemist. Fervent geschiedschrijver van het damspel.

Ik wil als lid van de bondsraad de aandacht blijven vestigen op de diversiteit van het damspel; want dammen is meer dan partijen spelen. Daarom ga ik voor een derde termijn als bondsraadslid, waarbij ik mijn aandacht zal verdelen over de onderwerpen cultuur, problematiek en een progressief KNDB-beleid. 

Nizaam Muradin (55, ZHDB)

Gecertificeerd informaticus en bedrijfskundige, met dertig jaar ervaring in bedrijfsvoering en strategisch beleid. Bestuurslid van de Zuid-Hollandse Dambond.

Ik wil me graag inzetten voor vorm en inhoud van de maatschappelijke rol die de KNDB te vervullen heeft. Ik doe dat als bestuurder al jaren vanuit de ZHDB, en denk de competenties die de KNDB daartoe in deze opbouwfase nodig heeft, ook via de bondsraad verantwoord te kunnen inbrengen.

Henk Stoop (65, DC Alblasserdam)

Jeugdleider sinds 1974, met veel (internationale) contacten. Sponsor van jeugddammers, en initiatiefnemer van o.a. Brunssum Open, NK Welpen en NK Benjamins.

Ik wil mij in de bondsraad graag inzetten voor promotie van het jeugddammen in algemene zin, voor het opstellen van en toezicht houden op correcte interne regelgeving, en voor het terugbrengen van de lasten van verenigingen die niet meespelen in de nationale competitie.

Wim van Tiel (69, PNHDB, Helderse Damclub)

Voorzitter van de Provinciale Noord-Hollandse Dambond, met een rijke bestuurservaring, in de eigen damclub en in buurtgebonden organisaties, onderwijs en sportverenigingen.

Ik wil mij als bondsraadslid graag inzetten voor een damorganisatie die overleeft en waarin op basis van reële feiten keuzes worden gemaakt; een damorganisatie die tot ver in de toekomst mensen van alle leeftijden de gelegenheid geeft van onze mooie sport te genieten.

Andrew Tjon A Ong (60, professioneel dammer)

Speler, trainer en organisator (o.a. van de Thailand Open-toernooireizen), verkoper van damboeken en -materialen en dampromotor (o.a. beheerder van de groep International Draughts op Facebook). Verder dam”meester” op vele scholen.

Ik wil mij in de bondsraad graag inzetten voor projecten die tot ledenwinst kunnen leiden, voor breedtesport en voor promotie van de damsport.

 

BR-verkiezing 2022: de stemprocedure

Er hebben zich 14 KNDB-leden kandidaat gesteld voor deze verkiezingen. Op de bijgaande kandidatenlijst stellen zij zich voor, en geven zij kort aan wat hun achtergrond is en voor welke onderwerpen zij zich in de bondsraad vooral willen inzetten.

Omdat het aantal kandidaten deze keer nogal klein is, zal ook de omvang van de bondsraad in 2022-2025 automatisch kleiner zijn. Volgens de bepalingen van ons Huishoudelijk Reglement (artikel 9.2) kunnen via deze verkiezingen niet meer dan 10 personen tot bondsraadslid gekozen worden. Vier kandidaten komen op de ‘reservebank’, met het vooruitzicht om, als er in de loop van de komende jaren vacatures ontstaan, alsnog lid van de bondsraad te worden.

Hoe kunt u stemmen?

Als u persoonlijk lid van de KNDB bent, gebruikt u een INDIVIDUEEL STEMBILJET. U zet daarop een kruisje achter de naam van de kandidaat die uw voorkeur heeft, vult het stembiljet verder in en stuurt het voor 6 mei 2022 terug naar het Stembureau.

Als u lid van een damvereniging bent, stemt u via uw vereniging. Uw club gebruikt daarvoor een VERZAMELSTEMBILJET, waarop achter de naam van elke kandidaat het aantal stemmen vermeld wordt dat hij van de leden van uw club heeft gekregen. Elke vereniging mag op het biljet zoveel stemmen uitbrengen als het aantal (KNDB-)leden dat de club op 1 januari 2022 had.

Van elke club verwachten wij natuurlijk dat het stembiljet in goed overleg met de leden wordt ingevuld.  Dat kan op diverse manieren: door er in een ledenvergadering of op een clubavond met elkaar over te praten, door de leden per mail te raadplegen, door uit de leden een “kiescommissie” samen te stellen, door het clubbestuur mandaat te geven om het stembiljet naar eigen inzicht in te vullen, u ziet maar!

Ook de ingevulde verzamelstembiljetten moeten uiterlijk 6 mei bij het stembureau binnen zijn.

Om de vertrouwelijkheid en een eerlijk verloop van de verkiezingen te waarborgen gelden de volgende regels:

 • elk individuele stembiljet heeft een nummer, gekoppeld aan het geboortejaar van het persoonlijk lid. Ter verificatie vult het persoonlijk lid op het stembiljet dus zijn geboortejaar in.
 • het verzamelstembiljet van een vereniging wordt door het bestuur van de club naar het stembureau gestuurd. De uitgebrachte stemmen per club zijn niet voor derden ter inzage.
 • het spreekt vanzelf dat stembiljetten die niet aan de vereisten voldoen (bijvoorbeeld: te laat ontvangen, teveel stemmen uitgebracht, extra verzamelbiljet van dezelfde vereniging ontvangen, etc.) ongeldig zullen worden verklaard.

Het verdere tijdpad

Medio mei maakt het stembureau de uitslag van de verkiezingen bekend, met de namen en de totale stemmenaantallen van de 10 gekozen kandidaten en van de vier niet-gekozen kandidaten (de ‘reserve-leden’).

Alle kandidaten ontvangen rond 20 mei persoonlijk bericht.

De gekozen kandidaten worden op zaterdag 4 juni 2022 (de datum van de eerste Bondsraads-vergadering in nieuwe samenstelling) als nieuwe leden geïnstalleerd.

Wij nodigen u van harte uit aan deze verkiezingen deel te nemen. De KNDB verdient een bondsraad die zich van een breed draagvlak in de Nederlandse damwereld verzekerd weet!

Stembureau KNDB

Nieuwsflits breedtesport-topsport

Breedtesport

De Nationale competitie is weer afgelopen. In de Ereklasse werd VST Schiedam overtuigend kampioen. Alle kampioenen in de Nationale competitie krijgen een digitale klok met inscriptie toegestuurd.

De halve finales van het Kampioenschap van Nederland beginnen weer in het weekend van 23 april. Het aantal inschrijvingen was hoger dan in de afgelopen jaren. Een aantal inschrijvers hebben we moeten teleurstellen.
Er wordt gespeeld in het Koelhuis in Huissen en op een nieuwe locatie, namelijk  het denksportcentrum Prins Alexander Rotterdam (PAR), Sigrid Undsetweg 300, 3069 BV Rotterdam. Hier speelt ook de in oprichting zijnde damclub PAR. Rotterdam telt daarmee 3 damverenigingen, CCR, NS en PAR.
Op de laatste dag na zijn er dubbele rondes en het belooft erg spannend te worden. Als je de kans hebt, bezoek deze spannende wedstrijden.

In heel het land worden in een rap tempo provinciale competities en sneldamkampioenschappen gespeeld. Het damseizoen is weer volop aan de gang.

Foto: Sneldamkampioen in Noord-Brabant is Toine Brouwers geworden (foto Frans de Jonge)

Deze maand zijn er diverse eendaagstoernooien: de 3e Sluziger damavond in Zwartsluis (22 april), Hilversum denkt in Hilversum (23 april) en het Open Flevoland Sneldamkampioenschap in Kraggenburg (30 april). Bezoek ook de damkalender op de website van de KNDB en die van Toernooibase. Beide vullen elkaar goed aan. We gaan zorgen dat er één goed toegankelijke en actuele damkalender komt met alle damevenementen binnen (en deels buiten) Nederland.

In Friesland heeft het bestuur van de provinciale dambond interessante maatregelen genomen om het damleven na Corona weer op gang te brengen. Verenigingen krijgen een stimuleringspremie van € 150 als zij toernooien voor Friese dammers gaan organiseren. Het opstarten van het schooldammen wordt gestimuleerd door een interessante vergoeding per lesuur. Hopelijk slaat dit aan om tot ledenwerving te komen en kan dan als voorbeeld dienen voor de andere provinciale bonden.

Frans de Jonge
voorzitter KNDB

Topsport

De nationale en de internationale damkalender wordt voller en voller: goed nieuws natuurlijk! Het is onontkoombaar dat het ook weleens stevig zal gaan botsen. Dat moet dan maar en daar moeten we dan maar zien uit te komen samen. De Europese dambond heeft bekend gemaakt dat het EK 2022 zal worden gehouden in het Belgische Kortrijk en dat is natuurlijk zeer goed nieuws. De data zijn: 3 oktober tot en met 9 oktober. In ons eigen land wordt het EK blitz 2022 en het EK rapide 2022 gehouden in Hijken op 22 en op 23 oktober en dus precies na de World Cup met 3 sterren in Hijken.

Wereldkampioen Roel Boomstra heeft op 23 maart op Papendal een training gegeven aan Matheo Boxum. Ook weer een duidelijke vorm van samen werken binnen TeamNL KNDB: prachtig natuurlijk.
Wereldkampioen junioren Machiel Weistra heeft op 3 april in het clubgebouw van Wageningen een kloksimultaan gegeven aan de Meisjes Talenten (MT). Er werden twee partijen gespeeld met serieuze bedenktijd, en met serieuze doelen, en de partijen werden ook nog geanalyseerd: de dag was dus goed gevuld. Dit is ook weer een duidelijke vorm van samen werken.

TeamNL KNDB zal met Jan Groenendijk, Martijn van IJzendoorn, Jitse Slump en Wouter Sipma naar het WK landenteams gaan in Turkije begin mei. Coach is hoofdcoach KNDB Rik Keurentjes.
Begin mei is het WK landenteams in Turkije en behalve met een mannenteam zal de KNDB ook deelnemen met een vrouwenteam: Olga Kamychleeva, Vitalia Doumesh en Heike Verheul. De FMJD lijkt er alles aan te doen om zoveel mogelijk deelnemende landen te krijgen. Natuurlijk worden er nog meer inspanningen gedaan voor Oekraïne! Het helpt verder niet dat er geen prijzengeld is gevonden. Duidelijk is natuurlijk ook dat de vreselijke invasie van Rusland in Oekraïne ook grote gevolgen heeft en zal hebben voor het internationale dammen. Duidelijk is ook dat dit een groot en prachtig evenement kan zijn, met bijvoorbeeld ook activiteiten voor arbiters, bestuurders, trainers en coaches (zou ik denken, tenminste).

Papendal bestaat 50 jaar en de OPEN DAG is op zaterdag 7 mei. Heel bijzonder dat dan heel Papendal open is. De moeite waard om te komen kijken in het hart van de Nederlandse topsport! Zeker ook de moeite waard om te komen kijken met juist niet-dammers. Dammen zal er natuurlijk ook zijn: want we zijn ook erg actief op Papendal. Opvallend is dat wereldkampioen Roel Boomstra er zal zijn voor een aanschuifsimultaan en ik zal commentaar daarbij geven. De dag duurt van 10.00 uur tot 16.00 uur. Ik hoop zelf om 11.00 uur en om 15.00 uur een presentatie te geven: SCHOONHEID VAN HET DAMMEN. Ook de “Droomdamsters” onder leiding van Nicole de Vries zijn aanwezig.  Kijk natuurlijk op de website van 50 jaar Papendal: https://papendalopen.nl/ en laat je inspireren wat deze dag jou allemaal kan gaan bieden. Een GRATIS TICKET is wel nodig, maar kost dus niets, en is makkelijk verkrijgbaar via de genoemde website.

Machiel Weistra (Internationaal Talent), Simon Harmsma (Nationaal Talent), Emre Hageman (Nationaal Talent) en Matheo Boxum (Nationaal Talent) krijgen via NOC*NSF een tegemoetkoming voor hun reiskosten van 225 euro per persoon dit kalenderjaar 2022.

Het coachteam voor het EjK 2022 is nu ook compleet. Ester van Muijen en Alex Mathijsen zullen samen weer teamchef zijn en Heike Verheul en Rik Keurentjes zullen de coaches zijn.

Op de foto staat links talentcoach meisjes KNDB Ester van Muijen en naast haar staat een deel van haar groep MT (Meisjes Talenten). Hoofdcoach Rik Keurentjes heeft de foto gemaakt bij de simultaan van Machiel Weistra in Wageningen.    

Johan Krajenbrink
technisch directeur KNDB