Instellingen wijzigen

Instellingen

Hier kunt u aangeven wat er zichtbaar moet zijn op de hoofdpagina

Alleen deze gegevens worden opgeslagen in een cookie!

OnderdeelZichtbaar
Fotobalk bovenin
Nieuws - laatste nieuws *
Nieuws - agenda *
Nieuws - inschrijfformulieren *
Nieuws - actueel *
Kaart van verenigingen in Gelderland
Willekeurig damfragment
Programma clubcompetitie deze week *
Programma bekercompetitie deze week *
Niet ingevulde uitslagen clubcompetitie *
Niet ingevulde uitslagen bekercompetitie *
KNDB-nieuws
Toernooibase-nieuws
FMJD-nieuws
Facebook
Google agenda
Menu altijd bovenaan
Kleur schema
Hout (standaard)
Lichtgeel
Lichtgroen
Grijs
* Indien deze items niet worden weergegeven, dan wordt er een melding
weergegeven dat er mogelijk belangrijke items niet worden weergegeven!


  De nieuwsmedia van de Gelderse Dambond zijn:Agenda

DatumOmschrijving
wo 22 september 2021


Actueel

TitelOmschrijving
WedstrijdreglementenWedstrijdreglement (versie september 2017)


Kaart van verenigingen in GelderlandWillekeurig damfragment

Er zijn momenteel 34 damfragmenten waaruit wordt gekozen.

 
 Heeft u ook damfragmenten die af en toe op dit beginscherm mogen worden getoond?
Stuur ze dan op naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..


KNDB-nieuws

Reactie NOC*NSF: Horeca-protocol niet van toepassing verklaren

Reactie van N OC*NSF aan het Kabinet namens de (denk)sportbonden om per 25 september a.s. niet het Horeca-protocol van toepassing te verklaren op de daar spelende (denk)sportverenigingen:

Blij met de ruimte voor de sport, maar sporten in Horecalocaties komen in de knel. 

Er mogen wat ons betreft geen extra belemmeringen komen om deel te nemen aan sportactiviteiten. Wij roepen de regering daarom op om voor sporters in horecalocaties tijdens het beoefenen van de sportactiviteiten de regels van toepassing te laten zijn zoals die gelden voor reguliere sportaccommodaties. Ook pleiten wij ervoor de sportgerelateerde horeca -op het moment dat er daadwerkelijk sportactiviteiten plaatsvinden – onder deze regels te scharen.

Het Kabinet zal hierover nog nader besluiten. Mogelijk verandert  er niets  en blijft bij ons het huidige NOC*NSF-protocol Verantwoord Sporten van toepassing.

Voorzittersoverleg

Het voorzittersoverleg (KNDB-bestuur en provinciale bonden) staat deze keer in het teken van vernieuwing. Vernieuwing van het jeugddammen, het meisjesdammen, vernieuwing ook in de manier waarop KNDB en regionale samenwerkingsverbanden met elkaar samenwerken.

De stukken voor dit overleg dat plaatsvindt op 11 september 2021:

Agenda
Inning van de contributie
Deels door de naderende en onvermijdelijke BTW heffing voor de damsport maar ook door alle wijzigingen in Statuten en Huishoudelijk Reglement is het zeer de vraag of de ‘klassieke manier’ van contributieheffing nog wel bruikbaar is. Natuurlijk staat ook die naderende BTW-heffing en de invoering van een nieuw systeem voor de ledenadministratie op de agenda.
210911 Voorzittersoverleg inning contributie.pdf
Het bestuur denkt dat hier een aantal heel actuele thema’s op de agenda staan. Wij zorgen voor een gedegen voorbereiding!
We hopen ook dat u allemaal aanwezig zult zijn. Mocht onverhoopt een voorzitter verhinderd zijn dan is de secretaris/penningmeester of elk ander bestuurslid vanzelfsprekend ook van harte welkom!
Paul van de Veen, secretaris KNDB

Nieuwsflits breedtesport-topsport

Breedtesport

De zomertoernooien in Nederland zijn achter de rug. Veel dammers waren weer blij te kunnen dammen. En de damagenda is nu al vol!
In Brunssum won Hein Meijer. Op 2 punten afstand gevolgd door Jean-Marc Ndjofang en Machiel Weistra. Bij de meiden oefende Tanya-Marie Cnossen in het tweede opeenvolgende toernooi voor het NK pupillen meisjes.
Daarop volgde een goed bezet Hoogeveen Open. Andrew Tjong a Ong won op weerstandspunten van een legertje achtervolgers met op de plekken 2 en 3 respectievelijk Zainal Palmans en Jitse Slump. De meiden Lisa Scholtens en Nicole de Vries eindigden op plus 2 en Fleur Kruysmulder op plus 1. Deze meiden tonen alle veel progressie! We kunnen van hen nog veel verwachten in de nabije toekomst.
En naast de zomertoernooien werd het NK Pupillen voor meisjes in Den Haag gespeeld. Hier wist de talentvolle Yulia Bintsarovska het Nederlands kampioenschap te behalen voor Tanya-Marie Cnossen. Organisator The Hague Open, met mannen als Jan Kok, Fred Ivens en Dick IJzendoorn, organiseerde ook nog het NK voor de welpen, een sneldamtoernooi en een toernooi samen met DroomDamsters. Ondertussen wordt in Utrecht het Kampioenschap 65+ UPDB en in Praag Golden Prague 2021 gespeeld.

Kortom: het damseizoen is als vanouds begonnen. Dit belooft wat voor het komende seizoen. De Nationale Competitie begint 18 september weer. Een 1100-tal dammers gaat weer achter de borden zitten. Ook de provinciale competities worden opgestart. Voor de competities volgen we het NOC*NSF protocol Verantwoord Sporten. We trekken ook gelijk op met de andere denksportbonden. Voor de aanvang van de competitie volgt er nog een schrijven naar de betrokken verenigingen, mede naar aanleiding van bij ons binnenkomende vragen.

Hopelijk zal het aantal volledig gevaccineerden nog verder groeien. Dan kunnen we het komende damseizoen met nog meer vertrouwen tegemoet zien.

In de eerste helft van september vindt het voorzittersoverleg (voorzitters regionale bonden met secretaris en voorzitter bestuur KNDB) gelukkig weer fysiek plaats. Hier worden ambities, plannen en denkbeelden met elkaar uitgewisseld, zodat het bestuur de opvattingen uit dammend Nederland in het bestuur en beleid mee kan nemen. Naast enkele bestuurlijke onderwerpen zal het doorstarten van het dammen de komende jaren centraal staan. Zie ook de door Zainal vormgegeven PowerPoint: Powerpoint projecten KNDB_versie juli 2021.pdf

Frans de Jonge
voorzitter KNDB

Topsport

Papendal bestaat 50 jaar en op zaterdag 9 oktober zal er een grote open dag zijn. Op die dag zullen alle sporten die actief zijn op Papendal zich presenteren en dat zal ook NOC*NSF zelf doen. Als ik het goed begrepen heb, zullen er dus veel zalen, trainingsruimtes, kamers en wat niet al opengaan voor het publiek. Papendal is het hart van de Nederlandse topsport en één van de redenen voor het grote succes van TeamNL op de Olympische spelen in Japen. Dus ik zou denken: kom kijken!

Natuurlijk zal TeamNL KNDB zich ook presenteren. Ikzelf zal er zijn en de talenten Matheo Boxum en zijn broer Daniël Boxum. Het idee: aanschuifsimultaan door de jonge talenten en commentaar en uitleg door mij over het dammen en ook over de simultaan. We hopen een mooie zaal te hebben, al dan niet samen met de schaakbond.

Over Papendal gesproken: de vele afgelopen jaren zijn we stap voor stap meer gaan trainen op Papendal met onze topsporters en toptalenten. Dat beschouw ik als één van de belangrijkste ontwikkelingen binnen onze topsport. Zo zijn we echt een onderdeel van de Nederlandse topsport. Zo zijn we zichtbaar. Zo zijn de lijntjes kort naar andere topsporters, topcoaches en technisch directeuren. Uitwisseling is één van de grote krachten van de Nederlandse topsport.

De laatste jaren heeft Papendal een budget voor ons topsportprogramma, dit jaar is dat 25.000 euro. Van dat bedrag kunnen we de zaalhuur betalen, de overnachtingen, het eten en drinken en bijvoorbeeld ook trainingen in de fitnessruimtes. Inmiddels hebben we ook een eigen zaal die we een beetje zelf hebben kunnen inrichten, bijvoorbeeld met foto’s gemaakt door Geb Kos. Onze eigen zaal is boven in de Ruskahal, centraal gelegen op Papendal en naast de Arnhemhal waar het topsportrestaurant zich bijvoorbeeld bevindt. Op Papendal hebben we dus veel verschillende trainingen, zeker ook samen, dat is een krachtig onderdeel van ons programma: onze topsporters en toptalenten kunnen namelijk veel van elkaar leren.

Johan Krajenbrink
technisch directeur KNDB

Foto: links Daniël Boxum en rechts Matheo Boxum: allebei actief op Papendal op zaterdag 9 oktober. Fotograaf: familie Boxum.

Walinga prolongeert WK-titel Frles dammen

Folkert Groenveld wint ook laatste partij

Met de overwinning in de laatste partij van de WK tweekamp Walinga-Groenveld heeft Groenveld in de match een nog voor hem draaglijke score veroverd. In de op zondag gespeelde partij won Groenveld overtuigend.

De uitslag van de match is 7½-3½. Groenveld komt te laat op stoom, de laatste twee partijen speelde hij goed. Als de tweekamp over 20 partijen gespeeld zou zijn, waarvan Groenveld een voorstander was, waren zijn kansen waarschijnlijk groter geweest.

Burgemeester van Harlingen, mevrouw Ina Sjerps, overhandigde de fraaie kampioensschaal aan wereldkampioen Marten Walinga. Zij vertelde dat Harlingen na deze match Fries dammen de hoofdstad van het Friese spel is. Na afloop vertelde Jean Marc NDjofang uit Kameroen, bestuurslid van de FMJD, de internationale dambond, dat het Friese spel veel toekomst heeft binnen de FMJD.

Voor meer informatie: https://www.frisiandraughts.com/spagina/67/L/live.html

Foto: Joachim de Ruijter

Start Online Damacademie

De KNDB kent al een Damacademie. Deze is momenteel in ruste. Toch is er nog steeds en eigenlijk steeds meer behoefte aan opleidingen en trainingen ten behoeve van de professionalisering en werving van kader en ook voor de ontwikkeling van dammers in het damspel.

Op beide fronten willen we opleidingen en trainingen gaan ontwikkelen. We maken hierbij gebruik van de binnen de KNDB aanwezige experts. Om het laagdrempelig te houden gaan we waar mogelijk de opleidingen en trainingen online aanbieden. Hiermee worden cursussen (laagdrempelig) toegankelijk en financieel bijzonder betaalbaar. Veel cursussen worden afgerond met een certificaat, waaruit blijkt dat de gecertificeerde voldoet aan de bijbehorende kwaliteitseisen.

Het komende jaar zullen opleidingen, cursussen en trainingen worden ontwikkeld en aangeboden voor onder anderen jeugdleiders (verschillende modules), arbitrage, organisatie van toernooien (school-, jeugdtoernooien en dergelijke) en de ontwikkeling van beginnende dammers.

Het cursusaanbod (zowel het materiaal als het geven van de cursussen) vindt onder auspiciën van de KNDB plaats. Opgeven en betalen verloopt via het Bondsbureau en in de toekomst digitaal. We hopen dat bonden en verenigingen de gereduceerde kosten voor nieuw kader en nieuwe leden voor hun rekening nemen. De KNDB zorgt voor de ontwikkeling van het cursus-, trainings- en opleidingsmateriaal en de kwaliteitsborging daarvan.

Eerste aanbod: Cursus tot Organisator / Trainer (15-30 jr)

De eerste opleiding die de Online Damacademie gaat aanbieden is de opleiding tot damtrainer/organisator voor jongeren in de leeftijd 15 tot 30 jaar.

Deze cursus richt zich op oudere jeugd bij verenigingen, die het interessant vinden om met jeugd- en schooldammen en organisatie bezig te zijn. Het gaat hier niet om damtechnische kennis maar vooral om vaardigheden en competenties om met jeugd om te gaan en te inspireren en om een toernooi te organiseren.

Lijkt het je leuk om training te geven op jouw club? Wil je wat bijverdienen door damles te geven op een school? Of zou je willen helpen bij de organisatie van het (school)damtoernooi? Dan is deze cursus wat voor jou!

Het is niet van belang of je al ervaring hebt met trainen, coachen of organiseren. Zolang je nieuwsgierig bent om hier meer over te leren, is deze cursus voor jou geschikt!

Wat ga je allemaal leren in de cursus?

In vijf cursusavonden van elk 2 uur leer je belangrijke praktische en inhoudelijke kennis over jouw rol als trainer, coach en organisator. In de praktijkopdrachten kun je zelf kiezen op welke rol jij je wilt focussen.

De cursus heeft een praktijkgerichte insteek. Al tijdens de cursus voer je bij je club of op een school activiteiten uit, bijvoorbeeld door (een deel van) een training te verzorgen of te helpen bij de organisatie van een toernooi.

De kosten bedragen €50 per deelnemer. De cursusavonden vinden plaats in september, oktober, november en december. Na afronding van de cursus ontvang je het certificaat van Damtrainer/Organisator 1.

Onderwerpen die tijdens de cursus aan bod komen:
Opbouw van een les/training
Doelen opstellen
Feedback geven
Verschillende werkvormen
Lesmateriaal
Orde houden
Communicatie
Differentiatie
Organiseren van een (schooldam)toernooi/evenement
Lesgeven op school
Trainer als bijbaan

Wil je deelnemen aan de cursus? Stuur dan voor maandag 30 augustus een mail naar het bondsbureau: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.. Voor meer info: www.kndb.nl

Indien ouderen zich ook geroepen voelen om deze cursus te volgen, meld je aan via het Bondsbureau en bij voldoende aanmeldingen wordt ook voor deze doelgroep de module georganiseerd.

Nieuwsflits breedtesport-topsport

Breedtesport

Het zomerdamseizoen is weer losgebarsten. Bij mijn bezoek aan alle zomertoernooien zie ik veel gelukkige dammers: blij om weer te mogen dammen en om hun damvriend(inn)en weer te kunnen ontmoeten. Wat opvalt is dat de buitenlandse grootmeesters de zomertoernooien minder bezoeken. Naast corona kan dit ook aan een vaak beperkter prijzengeld liggen. Wat nog meer opvalt zijn de vaak blauwe uitslagen (verrassende uitslag bij een groot verschil in rating) in de eerste ronde van de zomertoernooien. Meer dan een jaar niet fysiek dammen lijkt toch invloed te hebben op de vorm van de geoefende wedstrijddammers. Maar ook ligt het aan de grote vooruitgang die verschillende talenten hebben geboekt. Niet alleen bij de jongens maar zeer zeker ook bij de meiden!!

De veiligheid in de wedstrijdzalen (Heerhugowaard, Baarn, Nijmegen, Brunssum) is goed geborgd en de deelnemers houden zich in de wedstrijdzalen ook goed aan de regels. Dit geeft ook vertrouwen in een veilig verloop van de18 september losbarstende Nationale Competitie. Volgens de laatste gegevens van NOC*NSF komen er versoepelingen aan, ook voor aantallen bezoekers en placering. De 1,5 meter afstandsregel tenzij … blijft wel gehandhaafd.

Foto’s in Brunssum Open 2021 door Frans de Jonge. Foto links: wereldtopper Jean Marc Ndjofang tegen ‘local hero’ Wiel Maertzdorf. Foto rechts: vader Dieter en zoon Martijn van Gortel aan het werk.

Als bestuur geven we er prioriteit aan om zoveel mogelijk dammers plezierig en veilig te laten dammen. Dat hebben we dit jaar gedaan door in de eerste klasse eenmalig met achttallen te gaan spelen en op verzoek van een enkele vereniging een aanpassing te plegen in de indeling van de Nationale Competitie. Daarnaast wordt het Coronaprotocol Veilig dammen iets versoepeld vanwege de hoge vaccinatiegraad in ons land.
In het komende seizoen spelen er boven verwachting meer spelers mee dan vorig seizoen (van 1008 naar 1038). Hopelijk komt het damleven ook in de regio snel weer tot leven.

Niet alle damclubs hebben de damloze periode even goed doorstaan. Een aantal dammers is ons helaas ontvallen, leden hebben soms afscheid genomen en misschien kijken buitenlandse topdammers het vanuit huis een jaartje aan. Dit heeft in een enkel geval gelid tot het terugtrekken van een team uit een hogere klasse.

Op 11 september wordt er in Apeldoorn het voorzittersoverleg (voorzitters van de provinciale bonden met secretaris en voorzitter KNDB) gehouden. Hier zal nadrukkelijk de doorstart van het dammen besproken worden. School- en jeugddammen staan bij alle betrokkenen hoog op de prioriteitenlijst. Er liggen al enkele concepten op tafel, maar dit is nog maar het begin van overleg met alle betrokkenen in dammend Nederland.

Frans de Jonge
voorzitter KNDB

 

Topsport

WK 2021 in Tallinn wordt natuurlijk op veel verschillende manieren geëvalueerd, zo heeft hoofdcoach Rik Keurentjes al verschillende individuele sessies gehad met de verschillende finalisten van TeamNL KNDB en later deze maand ook nog het driedaagse trainingskamp op Papendal. Goed evalueren, goede conclusies trekken en dan doelgericht samen weer verder met een duidelijk plan: dat is de aanpak om nieuwe stappen voorwaarts te zetten.

De Europese dambond heeft samen met de Esten weer geprobeerd het niet doorgaan van het EjK 2021 een beetje op te vangen. In de eerste week van augustus deden er een ruime 400 jongens en meisjes online mee aan de verschillende toernooien en vanuit ons land waren dat er een kleine 30. Op het moment dat ik dit schrijf, vrijdagochtend 6 augustus, heeft Hans Rinner brons bij de jongens onder 26 blitz gehaald en zilver bij het rapide: mooie prestaties!

Op 9 oktober bestaat Papendal 50 jaar. Het plan is dat Papendal dan opengaat voor bezoekers en dus ook voor KNDB-leden, Het plan is dat de verschillende sporten zich dan presenteren en bijvoorbeeld ook NOC*NSF. Wij zullen natuurlijk ook mee gaan doen. Er is die dag geen bondscompetitie, dus een mooie kans om het hart van de Nederlandse topsport te bezoeken en rond te kijken op het gigantisch grote terrein. Ik zou zeggen: houd die dag vrij en let op informatie de komende tijd!

De toernooien in dit najaar zijn niet duidelijk, maar in ieder geval is er wel een EK voor landenteams in Italië in oktober, en daar direct ook aangekoppeld het EK blitz en EK rapide. Dit alles van 4 tot en met 11 oktober. Hoofdcoach Rik Keurentjes zal eind augustus de selectie gemaakt hebben voor het TeamNL KNDB dat ons daar gaat vertegenwoordigen.

Johan Krajenbrink
technisch directeur KNDB

Nevenactiviteiten WK-match Fries Dammen

Beste damvriend,

Het is mij een eer en een genoegen u of jou uit te nodigen voor een aantal online toernooien Fries Dammen die worden georganiseerd door de Stichting WFD, gelijktijdig met de tweekamp om het Wereldkampioenschap Fries Dammen de twee komende weken. Deze online toernooien staan open voor alle dammers, waar ook ter wereld.

Er komen eerst vier online toernooien Fries Dammen (‘klassiek’ en FRYSK!) van 11 tot en 14 augustus, die uitlopen op een halve finale voor de beste 12 spelers op 15 augustus. Van 17 tot 20 augustus, in de tweede week, komen er nog eens vier online toernooien voor beide spelsoorten, opnieuw uitlopend op een halve finale op 21 augustus. De twee winnaars van de halve finales spelen ten slotte een finale op zondag 22 augustus.

Alle dammers ter wereld kunnen aan één of meer van deze toernooien meedoen. Het enige dat daarvoor nodig is, is een geldig account op www.lidraughts.org. We willen deelnemers echter met klem adviseren, een speciaal ‘WFD team’-account aan te maken: zie https://lidraughts.org/team/wfd. In de toekomst zal zo’n account nodig zijn voor officiële WFD-toernooien.

De speeltijd in de toernooien FRYSK! is 1 minuut en 1 seconde per zet (Fischer); in de toernooien ‘klassiek’ Fries is de speeltijd 2 minuten en 2 seconde per zet. In de finale is de speeltijd 2 minuten en 4 seconden, respectievelijk 4 minuten en 4 seconden.

Als je wilt meedoen, ga dan naar onze website: www.frisiandraughts.com, en dan de knop ‘calendar’.

De finalisten krijgen een wachtwoord toegestuurd voor de finale en halve finales. De winnaar van de eerste finale is uitgesloten van deelname aan de tweede halve finale.

In alle halve finales is er een prijzengeld beschikbaar van € 400 (€ 100 voor de winnaar, aflopend naar € 5 voor de laagst geplaatste). In de twee finales is het prijzengeld € 200 (€ 120 voor de winnaar, € 80 voor de verliezer). De winnaars van de finales ontvangen bovendien het recht op deelname aan het eerstvolgende Fryslân Open (‘klassiek’) c.q. aan het eerstvolgend wereldkampioenschap FRYSK!, beide gepland in Franeker voor begin 2022.

De namen van de winnaars worden gepubliceerd op de website van de Stichting WFD.

Aarzel niet contact op te nemen in het geval van vragen of onduidelijkheden. We hopen deze twee weken zoveel mogelijk dammers te ontmoeten!

Met een vriendelijke groet,

Liuwe H. Westra
Secretaris van de Stichting WFD
Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
06-30837586

Tweekamp wereldtitel Fries dammen

Walinga-Groenveld
10-22 augustus 2021: WK match Fries Dammen 2021

Voor het eerst in de historie van het Fries dammen wordt er om de wereldtitel Fries dammen gespeeld.  Van 10 tot 22 augustus 2021 is er een tweekamp in het stadhuis van Harlingen. Over 11 partijen in 11 dagen strijden twee dammers om de wereldtitel.

Wereldkampioen Marten Walinga uit Waaksens verdedigt zijn titel tegen Folkert Groenveld uit Jutrijp. Folkert Groenveld heeft in 2020 het kandidatentoernooi in Franeker gewonnen en mag wereldkampioen Walinga uitdagen. Folkert Groenveld was in Franeker de verrassende winnaar na een barrage tegen de wereldkampioen internationaal dammen, de Rus Alexander Georgiev. Marten Walinga was in 2018 de eerste wereldkampioen Fries dammen. Hij won toen ook een barrage tegen Alexander Georgiev.

Degene die als eerste 6 punten heeft is de nieuwe wereldkampioen. De match moet echter helemaal worden uitgespeeld. Bij de eindstand van 5,5 tegen 5,5 volgt er (telkens) één extra partij tot de winnaar bekend is.

De opening van het toernooi is op dinsdag 10 augustus 14.00 uur in het stadhuis van Harlingen. Het schema van het toernooi:
De eerste partij is op woensdag 11 augustus om 14.00 uur.
2e partij               donderdag 12 augustus 19.00 uur.
3e partij               vrijdag 13 augustus        19.00 uur.
4e partij               zaterdag 14 augustus     14.00 uur.
5e partij               zondag 15 augustus       14.00 uur.
Rustdag               maandag 16 augustus.
6e partij               dinsdag 17 augustus      14.00 uur.
7e partij               woensdag 18 augustus  19.00 uur.
8e partij               donderdag 19 augustus 19.00 uur.
9e partij               vrijdag 20 augustus        19.00 uur.
10e partij            zaterdag 21 augustus     14.00 uur.
11e partij            zondag 22 augustus       10.00 uur. Sluitingsceremonie 14.30 uur bij beslissing.
Maandag en volgende; extra partijen bij gelijk eindigen.

De partijen worden op een mediagenieke locatie gespeeld. Elke partij wordt met live commentaarl volledig gestreamd op kanalen zoals Twitch en Youtube. Elke partij wordt ook digitaal genoteerd. De streams en digitale notatie zullen live te volgen zijn op de eigen website www.frisiandraughts.com van Stifting WFD op de LIVE pagina en op het dam-gaming platform www.lidraughts.org

Live commentaar tijdens de tweekamp
10 minuten voor aanvang tot 30 minuten in de partij (opening)
– 1u15 tot 1u30 van de partij (middenspel)
– 2u15 tot einde (middenspel – eindspel; na afloop spelerscommentaar)

Prijzengeld match
Het totaal-bedrag is € 11.000
De verdeling van het prijzengeld  is als volgt:
De winnaar krijgt € 5000 + € 350 per winstpartij + € 175 per remise partij.
De verliezer krijgt € 2000 + € 350 per winstpartij + € 175 per remise.

Tijdens het toernooi zijn er verschillende online open toernooien FRYSK! (vijf tegen vijf) en Fries dammen (klassiek)
woensdag 11 augustus                 14.30 -15.15 1e FRYSK!                 15.30 -16.15 1e Klassiek
donderdag 12 augustus                19.30 -20.15 2e FRYSK!                 20.30 -21.15 2e Klassiek
vrijdag 13 augustus                        19.30 -20.15 3e FRYSK!                 20.30 -21.15 3e Klassiek
zondag 15 augustus                       14.30 -15.15 Weekfinale FRYSK!               15.30 -16.15 Weekfinale Klassiek
dinsdag 17 augustus                      14.30 -15.15 4e ronden FRYSK! 15.30 -16.15 4e Klassiek
woensdag 18 augustus                 19.30 -20.15 5e ronde FRYSK!    20.30 -21.15 5e Klassiek
donderdag 19 augustus                19.30 -20.15 6e ronde FRYSK!    20.30 -21.15 6e Klassiek
vrijdag 20 augustus                        19.30 -20.15 Weekfinale FRYSK!               20.30 -21.15 Weekfinale
zaterdag 21 augustus                    14.30 Matches finalisten onlinetoernooien. Aansluitend huldiging.

Fries dammen is een bijzondere variant van de wereldwijde damsport. Het belangrijkste verschil met het internationale of Hollandse spel is dat deelnemers bij deze spelvorm rechtdoor, overdwars en schuin mogen slaan. Dat biedt meer mogelijkheden en verhoogt dus de moeilijkheidsgraad.

Dat maakt het Fries Dammen één van de meest complexe denksporten die er bestaan. Deze denksport is de enige inheemse denksport van Nederland en dus belangrijk Fries cultureel erfgoed. In 2018 werd de sport gepresenteerd als ‘geschenk van Fryslân aan de wereld’ en werd er voor het eerst een wereldkampioenschap Fries Dammen gehouden.

Het Fries dammen is een zeer combinatierijke denksport, doordat er behalve diagonaal ook horizontaal en verticaal geslagen wordt. Door deze extra mogelijkheid is de remisemarge, in tegenstelling tot andere denksporten, zeer klein. Daar waar bij het internationale spel een één om drie vaak remise is, wordt bij het Fries dammen in een één om twee-stand meestal gewonnen. De aanvangsstand is 20 tegen 20. De laatste tien jaar is het Fries dammen ook doorgebroken als internationale denksport. Met name de smalle remisemarge en het uiterst complexe eindspel maken Fries dammen populair bij denksporters over de hele wereld.

FRYSK! is Fries Dammen met vijf schijven op de basislijn per speler. Veel denksporters die het spel nog niet kennen vragen zich toch af hoe dit kan, zo’n groot dambord met ieder maar een handvol schijven, en dat dan ook nog spannend is! Ook hier is de remisemarge zeer gering.

Het geheim van dit eindspel zit in een paar eenvoudige spelregels, waarvan de mooiste toch wel de driezettenregel is. Een dam mag maar drie zetten achter elkaar doen, waarna er  òf geslagen met een schijf òf gezet moet worden. Dit is een elegante spelregel die zorgt voor voortgang in het spel.

Harlingen heeft ervaring met het organiseren van damkampioenschappen. Van 4 tot en met 13 april 2018 werd er in het stadhuis van Harlingen een dubbel Nederlands kampioenschap dammen gehouden van zowel het internationale dammen als het Friese spel. Een uitgebreid programma met toelichting vindt u op onze website www.frisiandraughts.com.

Voor meer informatie: perschef van het toernooi: Siep Buurke, 0614172563, Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..

Nieuwsflits breedtesport-topsport

Breedtesport

Afgelopen donderdag zijn onze WK-finalisten na 3 weken dammen weer in Nederland teruggekeerd. Johan Krajenbrink en ik hebben ze namens de KNDB op Schiphol ontvangen. Namens het bestuur van de KNDB spreek ik mijn waardering uit voor de prestaties en het getoonde attractieve spel door onze dammers met ondersteuning door de technische staf. Onze dammers hebben zich weer verder weten te ontwikkelen.  Johan zal hier verder op ingaan.

Onze zomertoernooien zijn weer volop gaande. Na de mooie damdagen in Lunteren is ondertussen Heerhugowaard Open 2021 geëindigd met als verrassende winnaar Hagenaar Jeroen Kos. Jeroen liet tal van meesters en grootmeesters achter zich. Tweede werd KNDB-bestuurslid Michel Stempher. Bijna 70 dammers deden aan het toernooi mee. Een prima speelzaal en Coronaproof ingericht. Voor de liefhebbers van een ware achtklapper: zie in Toernooibase hoe Marcel Kosters Frits Luteijn verschalkte.

Zondagmiddag was er een damtoernooi in Rotterdam bij WI Masanga Trefcentrum. 20 Dammers waren bijeengekomen. Het toernooi werd gewonnen door Kees Thijssen en Cock van Wijk. Organisator Roy Verveer had er veel werk van gemaakt. De Surinaamse keuken was weer voortreffelijk!

Roy is bezig om een damvereniging op te richten in Rotterdam-West. Als KNDB ondersteunen we graag dergelijke initiatieven. En er zijn meer van dergelijke initiatieven die we gaan volgen. Ik houd me aanbevolen voor melding van dergelijke initiatieven in het land!!

(foto’s: Frans de Jonge)

Ondertussen zijn de NK’s voor jeugd fysiek weer van start gegaan. Het NK voor Aspiranten algemeen in Wageningen is na een barrage met Emre Hageman door Simon Harmsma op zijn naam geschreven.  Deze week zijn de NK’s voor Junioren in Westerhaar, voor Pupillen algemeen in Monster en voor meisjes Aspiranten en Junioren in Huissen.

Aanstaande zondag start Nijmegen Open 2021.met bijna 100 spelers. En in deze week start eveneens Baarn Open 2021 met deelname van onder meer de nieuwe wereldkampioen Alexander Shvartsman. Volgend jaar hoopt Baarn Open 2022 niet samen te vallen met een ander toernooi.

In Friesland wordt er een zomerkompetitie gespeeld. Ruim 30 dammers spelen gedurende 8 weken in Goutum en Mildam.

Kortom, het damleven draait weer op volle toernooien, gelukkig wel met de nodige veiligheidsmaatregelen! Hopelijk melden organisatoren hun damevenementen op de damkalender van de website van de KNDB. Daarmee worden deze damevenementen voor iedereen zichtbaar.

Ik wens iedereen namens het bestuur een succesvol, plezierig en veilig zomerseizoen toe.

Frans de Jonge
voorzitter KNDB

Topsport

WK 2021 in Tallinn, Estland, een reeks opmerkingen/meningen/impressies van mij:
WK’s bij het dammen hebben de absurde traditie dat je regelmatig nog kunt meedoen als je te laat komt. Zijn we daarin uniek?
WK’s bij het dammen hebben de absurde traditie dat je een kans hebt om mee te doen als je verre reserve bent, als je er tenminste maar voor zorgt dat je op de openingsdag in de zaal bent. Zijn we daarin uniek?

Ook veel ontwikkelingen op het gebied van de verschillende (!) WKmatches: volgens een brief van de FMJD (ook op hun website te vinden) is de huidige stand van zaken dat de nieuwe wereldkampioen Shvartsman zal gaan spelen tegen Boomstra.

De FMJD heeft een nieuwe voorzitter: de zéér actieve Pool Jacek Pawlicki. Ik verwacht zelf veel van hem, hoewel het ook wel regelmatig zal gaan schuren en zal gaan botsen. Máár de FMJD is gebaat bij actie en bij activiteit en bij beweging en dat is Pawlicki wel toevertrouwd.
Estland staat bekend als een zeer sterk gedigitaliseerde samenleving, daarmee vergeleken was de toernooiwebsite dan wel wat pover.

Geen livestream van de WK organisatie, máár wel via het leuke en sterke duo Steven den Hollander en Rick Hakvoort. Op hun geheel eigen manier (en met veel gasten) hebben zij er echt iets moois van gemaakt. In het Engels trouwens: een juiste keuze om ook internationaal een goed bereik te hebben.

Geen livestream van de WK organisatie dus, máár wel via Draughts10x10 van Matthias de Kruijf, met vooral de grote inzet van veelvoudig wereldkampioen Chizhov en ook van bijvoorbeeld Machiel Weistra en Frerik Andriessen.
Voor Nederlandse dammers is het natuurlijk veel leuker en veel spannender om het WK te volgen als Nederlanders het goed doen: dat is ook wat Topsport KNDB doet voor de KNDB leden.
Onze Nederlandse topspelers wonnen veel in de halve finale van het WK en maar liefst vijf van de twaalf finalisten waren Nederlanders: Boomstra, Groenendijk, Van IJzendoorn, Sipma, Slump.

We zijn blij en trots met zoveel Nederlanders in de Finale, máár we wilden wel graag meer: we hebben nog steeds zeer jonge en zeer talentvolle spelers en we wilden natuurlijk graag de wereldtitel, want dat is een normaal en een realistisch doel in onze situatie. Niet gelukt dus… Roel Boomstra wel een bronzen medaille: dat is gewoon een felicitatie waard!
Onze topspelers speelden ook onderling fel en vaak mooie partijen: zo hoort het ook en zo moet het ook.

Op de een na laatste dag speelde Groenendijk tegen Getmanski en Slump tegen Shvartsman zeer actief en zo moet het! Het werden echter twee erg harde nederlagen. En zo was het toch weer de eeuwige strijd met de Russen…

(foto: Rik Keurentjes)

Ook de slotdag was niet erg succesvol en zo had TeamNL KNDB toch een slechte finish…  Ik denk wel dat TeamNL KNDB goed bezig is en dat we zo dóór moeten gaan. Duidelijk is bijvoorbeeld dat de spelers weliswaar bij toernooien elkaars concurrenten zijn, maar in onze trainingen veel aan elkaar kunnen hebben: houden zo!


Ik denk wel dat TeamNL KNDB goed bezig is met hoofdcoach Rik Keurentjes en trainer/coach Alexander Baliakin. Ook bij dit WK bleek dat zij elkaar goed kunnen aanvullen en versterken.

Ik geef hier boven al wat conclusies: duidelijk is, als altijd, dat wij het WK weer goed moeten evalueren!

Pim Meurs en Sven Winkel zijn gestopt als vertegenwoordigers van de topsporters. Pim en Sven: BEDANKT! Natuurlijk zoeken we nieuwe vertegenwoordigers, niet zozeer alleen van de topspelers, maar breder: vertegenwoordigers van de spelers/speelsters. Om breed te kijken naar de belangen van de spelers/speelsters. Interesse? Laat het me weten!

De zogenaamde superreview met NOC*NSF is ook dit keer weer samen met schaken en bridge. Afgesproken is 28 oktober en daarvoor ook de nodige voorbereiding voor de drie verschillende programma’s. Het idee is dat de denksporten veel van elkaar kunnen leren en dat we daarom ook dit samen doen.

Johan Krajenbrink
technisch directeur KNDB

NK in de categorieën B en C

Inmiddels is de inschrijving voor het NK dammen in de categorieën B en C een tijdje geopend. Er hebben zich reeds 30 dammers gemeld voor de B-klasse en 18 dammers voor de C-klasse. Men kan zich nog tot en met 31 juli 2021 aanmelden. De inschrijving voor het toernooi sluit op 1 augustus 2021.

Voor beide categorieën kunnen dammers zich nog aanmelden. Al zal men in eerste instantie voor de B-categorie op de reservelijst komen te staan, daar het maximumaantal van 26 deelnemers reeds is bereikt. Echter indien de C-categorie op 1 augustus 2021 niet vol zit, dan zal de B-categorie worden uitgebreid. In totaal is er voor beide klassen gezamenlijk plaats voor maximaal 52 deelnemers.

De ratingcriteria die gehandhaafd worden zijn als volgt.

Voor reeds ingeschreven deelnemers voor het NK dammen van 2020 geldt 1 januari 2019 als peildatum.
Voor nieuwe inschrijvers geldt 1 juli 2020 als peildatum.

Aanmelden kan door een mail te sturen naar: damclubwittevanmoort@gmail.com. Nodig zijn: Naam, adres, woonplaats, rating per 1-7-2020, club, provinciale bond, emailadres, telefoonnummer en (als mogelijk) plaats in laatste provinciaal kampioenschap.