Instellingen wijzigen

Instellingen

Hier kunt u aangeven wat er zichtbaar moet zijn op de hoofdpagina

Alleen deze gegevens worden opgeslagen in een cookie!

OnderdeelZichtbaar
Fotobalk bovenin
Nieuws - laatste nieuws *
Nieuws - agenda *
Nieuws - inschrijfformulieren *
Nieuws - actueel *
Kaart van verenigingen in Gelderland
Willekeurig damfragment
Programma clubcompetitie deze week *
Programma bekercompetitie deze week *
Niet ingevulde uitslagen clubcompetitie *
Niet ingevulde uitslagen bekercompetitie *
KNDB-nieuws
Toernooibase-nieuws
FMJD-nieuws
Facebook
Google agenda
Menu altijd bovenaan
Kleur schema
Hout (standaard)
Lichtgeel
Lichtgroen
Grijs
* Indien deze items niet worden weergegeven, dan wordt er een melding
weergegeven dat er mogelijk belangrijke items niet worden weergegeven!


  De nieuwsmedia van de Gelderse Dambond zijn:Inschrijfformulieren

DatumOmschrijving
vr 1 maart 2024
Sluiting inschrijving Jan van der Zwan cup
(Inschrijfformulier , Deelnemers en Uitnodiging / informatie )
za 30 maart 2024
Sluiting inschrijving Sneldammen persoonlijk te Sinderen (13 april 2024)
(Inschrijfformulier , Deelnemers en Uitnodiging / informatie )


Actueel

TitelOmschrijving
WedstrijdreglementenWedstrijdreglement (versie september 2017)


Kaart van verenigingen in GelderlandWillekeurig damfragment

Er zijn momenteel 37 damfragmenten waaruit wordt gekozen.

 
 Heeft u ook damfragmenten die af en toe op dit beginscherm mogen worden getoond?
Stuur ze dan op naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..


Wedstrijden van zondag 25 februari 2024
tot en met zaterdag 2 maart 2024
in de clubcompetities:

CompetitieRondeDatumThuisUitUitslag
Eerste klasse B8do 29 feb 2024ABC Apeldoorn Brummen CT 1Zwart-Wit 86 Malden 1   -   
Eerste klasse B8do 29 feb 2024DCH Harderwijk 2Kroonschijf Ede 1   -   
Eerste klasse B8do 29 feb 2024PDC Putten 1DCG Groesbeek 1   -   
Eerste klasse B8do 29 feb 2024WSDV Wageningen 2DCE Ederveen 1   -   


Wedstrijden tot zaterdag 2 maart 2024 in de
clubcompetities tot die nog niet ingevuld zijn:

CompetitieRondeDatumThuisUit
Eerste klasse B8vr 23 feb 2024DCL Lent 1CTD Arnhem 2

KNDB-nieuws

Fryslân Open 2024 (Fries dammen en FRYSK!) van start

Gisteren werd in Franeker het startsein gegeven van het internationaal denksportevenement Fryslân Open 2024 van Stifting WFD. De deelnemers komen uit Fryslân, de rest van Nederland, België, Italië, Tsjechië, Polen en Litouwen.

Er wordt in twee spelvormen gespeeld: Fries Dammen (klassiek) en FRYSK! (Fries Dammen met 5 schijven per speler).

Het evenement begon dinsdag met een FRYSK! toernooi voor basisschoolkinderen: het Waadhoeketoernoai in Theater De Koornbeurs. ’s Avonds werden de spelers welkom geheten in De Bogt fen Guné door wethouder René de Vries van de gemeente Waadhoeke.

Woensdag, donderdag en vrijdag spelen 25 dammers 8 ronden op Tallships Antigua en Elizabeth aan de Oostelijke Industrieweg. De 8 hoogst eindigende spelers plaatsen zich voor het Derde WK Fries Dammen in augustus 2024, hoogstwaarschijnlijk te houden in Harlingen. Spelvorm: Fries Dammen (klassiek).

Vrijdagavond en zaterdag spelen deze 8 WK-kandidaten een Grutmaster- en Mastertoernoai in het Planetarium en het historische Stadhuis van Franeker. Spelvorm: Fries Dammen (klassiek).

Zaterdag wordt er ook een open Kwalificatietoernooi FRYSK! gehouden in Theater De Koornbeurs. Spelvorm: FRYSK!

Zaterdagavond worden alle WK-kandidaten en internationale spelers ontvangen door wethouder Jan Dykstra van de gemeente Waadhoeke.

Zondag wordt het Zevende Wereldkampioenschap FRYSK! gehouden in het historische Stadhuis. Spelvorm: FRYSK!

Zondagmiddag vanaf 4 uur vindt de prijsuitreiking plaats door Commisaris van de Koning Arno Brok in het historische Stadhuis.

Iedere dag worden er na afloop van de partijen persberichten verstuurd.

Alle partijen zijn met livestream en live commentaar door oud-wereldkampioen Alexander Shvartsman te volgen op www.frisiandraughts.com -> LIVE. Alle informatie vind je in onderstaande pdf van het programmaboekje.

Voor vragen: Liuwe H. Westra, secretaris Stifting WFD
06-30837586

Fryslân Open 2024

(tekst: Liuwe H. Westra)

Nieuwsflits Breedtesport | Topsport

BREEDTESPORT

Het damleven is weer als vanouds. De interne clubcompetities en de provinciale en nationale competities worden weer verspeeld. De halve finales van het NK worden in de tussenliggende weekenden in Gouda en Hoogeveen gespeeld. Overal loopt de spanning op, naarmate het einde van de competities nadert. Een aantal damverenigingen is in de voorlaatste ronde al zeker van het kampioenschap, zoals VBI Huissen, De Waarddammers, Samen Sterk en DDV Diemen. Proficiat allemaal!

Het aantal jeugdtoernooien lijkt te groeien met uitbreiding van de Regiocups. De schooldamcompetities worden in het hele land gespeeld. Er zijn eendaagstoernooien door het hele land, zoals in Austerlitz, Gorinchem, Wapenveld, Winschoten, Haarlem, Dedemsvaart, Laren (Gld.), Hoogeveen, enz. Daarnaast worden de NK’s in de verschillende jeugdcategorieën in het hele land gespeeld. Op de diverse websites zijn deze terug te vinden. Gewerkt wordt aan 1 Jeugddamkalender. Aangezien het jeugddammen van groot belang is voor onze ledengroei, zal de Jeugdcommissie nog worden uitgebreid. Zie ook: https://www.kndb.nl/vacature-kndb-bestuurslid-jeugd/

 Bij onze zuiderburen zijn de Belgische kampioenschappen 2024 gespeeld. In Hechtel, onder de rook van Eindhoven in het Belgische Limburg, is Kenny Le Roy ondanks een nederlaag in de laagste ronde tegen Ewa Schalley-Minkina kampioen geworden. Ewa werd fraai derde, achter de onttroonde kampioen Keita Desmet. 22 Dammers speelden in 2 klassen. In beide klassen speelde een vrouw mee. De organisatie was uitstekend. Er waren ook bezoekers uit onze zuidelijke provincies. De KBDB heeft de gelegenheid aangegrepen om plannen te maken voor een verdere verspreiding van het dammen in België. Vanuit de KNDB zullen we waar nodig en mogelijk hierbij ondersteunen. Immers voor beide bonden is het belangrijk dat we een gezond damleven in de grensstreek krijgen.


Foto: speelzaal Belgisch Kampioenschap 2024 in Hechtel (Frans de Jonge).

In het voorjaar is er ook een mooie Worldcup *** in Nederland. Van 20 april tot en met 27 april wordt Flevoland open gespeeld in Kraggenburg. Van de huidige (top) inschrijvingen zijn er ook al 5 vrouwen. Inschrijven kan via: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. Informatie is te vinden op: https://aanzetdammen.nl/

Frans de Jonge, voorzitter KNDB

 

TOPSPORT

Onze topsporters en toptalenten zetten zich graag in voor onze BREEDTESPORT. Natuurlijk moeten ze dan eerst wel gevraagd worden. Dat zou ik doen, als ik jullie was. Het is leuk een topsporter of talent in TeamNL kleding bij je breedtesport activiteit te hebben. Trouwens: natuurlijk kunnen ze ook weer niet op alles JA zeggen. Heel leuk was dat Gwen Scholten een ontmoeting had met Jan Groenendijk op Papendal. Gwen had natuurlijk vragen voor Jan en natuurlijk hebben ze ook een partijtje gedamd.

Opvallend was in januari ook de clinic die onze hoofdcoach Rik Keurentjes heeft gegeven aan de Waterpolo dames. Natuurlijk werken de DamZ! damsets heel goed. Zie de foto die gemaakt is door de bondscoach van de waterpolo dames Envangelos Doudesis! Het is trouwens één van de pijlers onder het succes van de Nederlandse topsport: veel (kennis)uitwisselingen op allerlei niveaus. Wij staan daar natuurlijk altijd voor open.

Hoewel de Olympische Spelen in Parijs nog moeten komen, staat toch ook al veel in het teken van de nieuwe Olympische Cyclus 2025-2028. Uiteraard willen we weer “gewoon” in topsportcategorie 1 worden ingedeeld en een éérste stap in de goede richting is gezet: de toetsing van het aantal landen in de WK cyclus is positief, dit natuurlijk ook nog met op de achtergrond de covid-jaren en de oorlog van Rusland met Oekraïne. Wat ik zelf altijd noem de landenuitdaging moet altijd veel aandacht hebben: het dammen is niet per se internationaal organisatorisch heel erg ontzettend sterk… Er wordt weliswaar in meer dan genoeg landen gedamd, máár dat wil niet zeggen dat ze ook mee doen in de WK-cyclus. Ik ben verder op dit moment gematigd positief wat betreft onze kansen voor de nieuwe Olympische cyclus 2025-2028: we hebben een goede, ervaren en stabiele technische staf, we hebben verschillende goede topspelers, we hebben ook goede en jonge talenten bij de jongens en bij de meisjes en verder is ook de steun voor onze topsport van zowel ons bestuur alsook van onze bondsraad zeker positief te noemen. Dus alle basisvoorwaarden lijken in orde, zou ik tenminste denken. Goed: we zullen het gaan zien het komende jaar!

Johan Krajenbrink, TD TeamNL Dammen

VBI Huissen Kampioen van Nederland 2023-2024

Na de cruciale overwinning op concurrent en titelhouder Van Stigt Thans twee weken geleden, kon het voor VBI Huissen bijna niet meer verkeerd gaan en dat ging het dan ook niet. Via een (nipte) 11-9 thuisoverwinning op Damcombinatie Fryslân behaalde het Gelderse sterrenteam na enkele jaren van droogstand de Nederlandse titel weer binnen. Met vier punten voorsprong en alleen de derby tegen CTD Arnhem nog voor de boeg, zijn de Huissenaren niet meer in te halen. Gefeliciteerd met het Kampioenschap 2023-2024!

Ook onderin de stand is er duidelijkheid: Dammers Uit Oost en Van Stigt Thans 2 gaan degraderen. Beide teams komen volgend seizoen in de Hoofdklasse uit. Voor vijf teams is het lot nog onbekend: wie handhaaft zich direct in de Ereklasse en wie wordt, net als CTD Arnhem, veroordeeld tot een promotie-/degradatieduel?

In de promotie-/degradatieduels wachten overigens De Waarddammers (overtuigend kampioen geworden in de Hoofdklasse B) en, hoogst, hoogstwaarschijnlijk het tweede team van VBI Huissen (vrijwel zeker kampioen van Hoofdklasse A). Een prachtig jaar voor Huissen dus.

Ook in de andere klassen is de spanning voelbaar. Het gaat te ver alle klassen nu te bespreken, maar over 2 weken is er meer duidelijk en maken we de balans op…

Spanning in Halve Finale NK

De Halve Finale van het NK Algemeen is inmiddels over de helft. In alle vier poules (twee in Gouda en twee in Hoogeveen) zit het nog dicht bij elkaar en wacht een spannende ontknoping.

In Poule A staat Hein Meijer er uitstekend voor met +2. Zaterdag boekte hij een snelle overwinning op Peter van der Stap in de Kellervariant en een gelijkspel tegen Wim Kalis. Een puntje achter Hein staan drie spelers: Rob Geurtsen (goeie winst op Wim Kalis), Andrew Tjon A Ong en Alexander Shvartsman (moest na een slechte 1e dag winnen en deed dat ook twee keer overtuigend). Wim Kalis zal moeten toveren om nog kans te maken, voor de overige spelers lijkt het doek gevallen.


Stand Geurtsen – Kalis (met 2722 forceert wit de winst. Op toernooibase doet Geurtsen zelf verslag van die fase)

Nog dichter bij elkaar zit het in Poule B. Hier drie koplopers. Ron Heusdens speelde een spannende remise tegen Bart Terwel en kwam daarna niet verder dan remise tegen Emre Hageman, die met kunst en vliegwerk knap op de been wist te blijven. Hij kreeg gezelschap aan kop van Anton van Berkel, die de punten plots cadeau kreeg van Bhiem Ramdien. Bhiem dacht dat hij maar 40 zetten in 90 minuten hoefde te doen en liet zijn vlag vallen, het moesten er echter 45 zijn… Daaf Kasse heeft na twee verdienstelijke remises evenveel punten als Ron en Anton en doet dus ook volop mee. Een trio achtervolgers heeft de hoop nog niet opgegeven.


Stand Heusdens – Hageman (2722 lijkt comfortabel te winnen voor wit, maar zwart heeft een miraculeuze ontsnapping)

Nick Waterink is de toch wel wat verrassende koploper in Poule C. Met twee overwinningen en twee remises heeft hij een punt meer dan Jan van der Star, Jan van Dijk en Wouter Ludwig. Die laatste had in wederzijdse tijdnood zo maar een kloknederlaag kunnen incasseren tegen Jan van der Star, maar kwam met de schrik vrij. Ook Jos Stokkel en Peter Kort zijn nog niet kansloos, al wordt het gezien het resterende programma voor Peter nog wel een flinke klus.


Stand Spijker – Van der Star (zwart heeft wit knap overspeeld in de omsingeling. Op toernooibase geeft Sytze aan dat hier nog een wonderbaarlijke computerremise mogelijk was)

Over verrassende koplopers gesproken; dat geldt zeker ook voor Poule D. En dan gaat het niet om Ben Provoost, maar om Roland Kreeft. Met 6 uit 4 doen zij het uitstekend. Simon Harmsma (winst op Matheo Boxum) volgt op een puntje. Daar weer achter Erik ten Hagen, Rick Hakvoort en diezelfde Matheo Boxum. Jan van Meggelen en Waylon Poot hebben het zwaar in deze poule, maar zullen hun huid duur verkopen in de resterende partijen. Kortom, ook hier kan nog van alles gebeuren.


Stand Ten Hagen – Kreeft (het gespeelde 4034 is nogal apart te noemen en na 2025 de opmaat voor een harde nederlaag)

Uitgelichte foto: overzicht van de keurige speelzaal in Gouda door arbiter Guido v/d Berg

Vacature KNDB-bestuurslid Jeugd

Wil jij helpen om het jeugddammen in Nederland verder vorm te geven?  Dan is de KNDB op zoek naar jou! Hieronder lees je meer over deze belangrijke en leuke bestuursfunctie:

Vacature KNDB-bestuurslid Jeugdzaken 9 februari 2024

Vacature KNDB-Bestuurslid Jeugd
De doelgroep Jeugd heeft een grote prioriteit binnen het Bestuur van de KNDB. Traditioneel draagt jeugdzaken sterk bij aan ledenwerving en -behoud. Na een paar jaar van stilstand vanwege corona wordt momenteel stevig geïnvesteerd in de werving en het behoud van jeugdleden. Dit is al te zien in een stijging van het aantal KNDB-jeugdleden.

Het nieuwe bestuurslid zal zich, naast de collegiale bestuurstaken, vooral richten op de totale cyclus van kennismaking (via schooldammen), naar lidmaatschap van verenigingen (binding via cursussen, training en competities) tot en met behoud van jeugdleden (ook bij overgang van lagere school naar voortgezet onderwijs). Het bestuurslid Jeugdzaken stimuleert, enthousiasmeert en faciliteert verenigingen en jeugdleiders in het land bij hun activiteiten. Kennisdeling en innovatie zijn belangrijke trefwoorden. Tevens zorgt het bestuurslid voor voldoende gekwalificeerd kader voor het jeugddammen via online-cursussen en trainingen. Tenslotte laat het bestuurslid landelijke damcompetities en Nederlandse kampioenschappen in de verschillende leeftijdscategorieën organiseren.

Het bestuurslid doet dit niet alleen. De Jeugdcommissie neemt veel organisatorisch en inhoudelijk werk uit handen. Momenteel is dit nog sterk gericht op de organisatie van kampioenschappen (schooldammen en jeugdcategorieën). Er is behoefte aan een tijdelijke inzet van dammers om de onderdelen van het jeugdbeleid te formuleren en te implementeren, via een “Taskforce Jeugdbeleid”.

Het gaat hierbij om bijvoorbeeld:

  • Beleidsinformatie genereren (“meten is weten”, hoe staan de verenigingen ervoor m.b.t. jeugddammen en -leden, is er voldoende gekwalificeerd kader, welke opleidingsaanpak is er, is er schooldammen en hoe loopt dit, wordt er deelgenomen aan regionale jeugdcompetities, e.d.);
  • Ontwikkelen van een jeugddamkalender, waarbij met verenigingen en met de Wedstrijdcommissie afstemming plaatsvindt over voldoende jeugdwedstrijden in de regio’s (regiocups, eendaagstoernooien, jeugdteamcompetities, e.d.);
  • Ontwikkelen en onderhouden van een netwerk van regionale jeugdleiders om periodiek te overleggen over werving, binding en behoud van jeugdleden;
  • Harmonisering van opleidingen (nu grote diversiteit aan opleidingen, in de toekomst met één aanpak naar scholen en jeugddamles);
  • Bevorderen van gecertificeerde jeugdtrainers via de KNDB online damacademie (gericht op oudere jeugd en jongere senioren);
  • Aanbod van gecertificeerde trainers voor talentvolle jeugd (beperkte reisafstand, voorportaal van CT-en);
  • Ontwikkelen en organiseren van online jeugdteamcompetitiewedstrijden (ook internationaal).

De tijdsbesteding is mede afhankelijk van welke tijd je er zelf in wilt steken. Er is maandelijks een bestuursvergadering (de meeste online), per jaar zijn er twee Bondsraadsvergaderingen en diverse vergaderingen van de Jeugdcommissie.

De bestuursfunctie is een mooie kans voor leden om zich bestuurlijk te ontwikkelen. Naast een aantrekkelijke eigen portefeuille biedt de functie een goede inkijk in het functioneren van een landelijke sportbond.

Graag reageren voor 1 maart 2024. Voor inlichtingen kan je terecht bij Michel Stempher (Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken., 06-17744331), Frans de Jonge (Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken., 06-17449530) en/of de leden van de Jeugdcommissie.

Damkalender 2024-2025 bekend

Jaarlijks wordt halverwege het damseizoen de damkalender opgesteld voor het daaropvolgende seizoen. Voor het seizoen 2024-2025 ziet de damkalender er zo uit: Damkalender 2024-2025

NB. De damkalender 2024-2025 is inmiddels ook verwerkt in de actuele kalender in Toernooibase. Wijzigingen en aanvullingen zullen in de kalender op Toernooibase worden doorgevoerd en niet in het bijgevoegde document.

Fitter Brein: Plezier staat voorop bij ‘jong en oud’ dammen in Winsum

Misschien heb je er al eens van gehoord: maatschappelijk damproject Fitter Brein. De KNDB en NOC*NSF werken samen in Fitter Brein om het damspel maatschappelijk in te zetten voor jong en oud. Damverenigingen worden hierbij actief betrokken.

Damverenigingen die geïnteresseerd zijn in het opzetten van damontmoetingen, jong en/of oud, kunnen contact opnemen met Fitter Brein: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.. Op de website www.fitterbrein.nl vind je praktijkvoorbeelden van maatschappelijke damactiviteiten van Fitter Brein.

Hieronder van dezelfde website een sfeerverslag van een prachtige ontmoeting in Winsum! RTV Noord heeft ook een TV-item gemaakt: https://www.rtvnoord.nl/nieuws/1121055/dammen-verbindt-jong-en-oud-in-winsum-samen-op-het-bord

Winsum – Het was een levendig festijn bij de opening van de jong en oud-damontmoeting van het maatschappelijk damproject Fitter Brein. Afgelopen vrijdag speelden hier ruim 100 basisschoolkinderen en ouderen een potje tegen elkaar. Wethouder Karen Hamsens van de gemeente Het Hogeland opende de damontmoeting met eerste zet aan het bord van de mede-initiatiefnemers Wouter van Riet (obs Tiggeldobbe) en Grietje Smilda (De Twaalf Hoven).

De ruime entree van De Tirrel was helemaal gevuld met damborden. De groepen 5 t/m 8 van obs Tiggeldobbe speelden een gezellig dampotje met bewoners van woon-zorgcentrum De Twaalf Hoven. Er heerste een gemoedelijke en sportieve sfeer. Toch werd er wel fanatiek gedamd, want iedereen probeerde zoveel mogelijk schijven te slaan.

Mini-damsamenleving
Het aloude damspel leent zich dankzij de simpele regels voor alle leeftijden en zo werd het een echte damontmoeting tussen generaties. De verbinding tussen kinderen en ouderen kwam spelenderwijs tot stand.
Wethouder Karen Hamsens keek haar ogen uit bij deze ‘mini-damsamenleving’ binnen de muren van De Tirrel. ,,Donderdag volgde ik online een boeiend college over de ontwikkeling van het kinderbrein, waarin de meerwaarde van plezier in spelen, denken en leren centraal stond. Al die elementen zie ik in De Tirrel terug. Bij het dammen zie je dat echt terug.”

Jong en oud helpen elkaar
Spreekstalmeester en dampromotor Bert Dollekamp van Fitter Brein zag een mooi voorbeeld van de sociale interactie tijdens het spel . ,,Dat gebeurde bij een partijtje tussen een oudere meneer en een meisje van een jaar of zeven, die elkaar niet kenden. De meneer had moeite om de schijven te verplaatsen en het meisje vroeg waarom dit was. Zijn dochter die geboeid toekeek vertelde dat hij de ziekte van Parkinson had. Op een gegeven moment was zijn voorste schijf nog maar één zet van dam, maar hij deed die zet lange tijd niet. Duidelijk werd dat meneer, door zijn ziekte, net niet bij die voorste schijf kon. Waarop zijn jonge tegenstandster hem hielp om een dam te halen. Prachtig toch? ”

Groot succes
Floris Tol, coördinator Fitter Brein in de gemeente Het Hogeland was heel blij met de opening. Floris is de afgelopen weken al vaker in De Tirrel geweest om damlessen te verzorgen, eerst bij de basisschoolkinderen en een week later bij de ouderen. Vandaag was het dus tijd om ze tegen elkaar te laten dammen. ,,Ik ben zeer trots op hoe het ging. Iedereen was positief en had het erg naar zijn zin. Het is prachtig om te zien dat het damspel zo’n mooi hulpmiddel is om kinderen en ouderen bij elkaar aan tafel te krijgen. Dit smaakt naar meer! “

Het jong en oud-dammen in de Tirrel krijgt uiteraard een vervolg. De activiteit zal maandelijks gehouden worden. Ook stelde Fitter Brein 40 damborden- en doosjes schijven ter beschikking aan de Tirrel zodat er altijd gepeeld kan worden, ook als er geen officiële activiteit is.

Dit project is mogelijk gemaakt door de gemeente Het Hogeland, Provincie Groningen, Fitter Brein, De Tirrel, obs Tiggeldobbe en De Twaalf Hoven.

Ook ideeën om samen damontmoetingen op te zetten met Fitter Brein? Neem gerust contact met ons op: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Nieuwsflits breedtesport | topsport

BREEDTESPORT

Waren we eerst verblijd door een lichte ledengroei per 31 december 2023, daarna zijn we nogmaals verblijd en wel met de komst van een kandidaat bestuurslid voor de maatschappelijke rol van de damsport. Jacqueline Schouten van Damclub IJmuiden is bereid gevonden om dit nieuwe aandachtsveld met en voor de damsport te gaan ontginnen. In ons jaarplan voor 2024 was dit aandachtsveld en een nieuwe bestuursportefeuille al aangekondigd (https://www.kndb.nl/wp-content/uploads/2023/10/KNDB-jaarplan-2024-versie-9.pdf). 

De maatschappelijke rol/verantwoordelijkheid van sportbonden en -verenigingen wordt door politiek, overheden en sponsoren steeds belangrijker gevonden. Vanuit NOC*NSF zijn er redelijke subsidies voor ons beschikbaar gesteld om deze rol vanuit verenigingen op te starten en in iedere provincie gaan we Fitter Brein trajecten uitrollen. Hiermee worden we als bond ook sterker. Vanuit de KNDB faciliteren we per provincie één damvereniging. Fitter Brein gaat deze verenigingen daarbij ondersteunen. Dit betekent meer mensen (nu nog buiten de damvereniging) achter het dambord, sociale cohesie, hersenfitness en bevordering van diversiteit en inclusie. Het mes snijdt hiermee aan meer kanten. De damsport helpt doelgroepen verder en dit biedt damverenigingen ook weer kansen om nieuwe leden te werven. Van de vele mooie voorbeelden waar de stichting Fitter Brein mee aan de slag is, is een recent opgestart traject in Friesland bij de gemeente Smallingerland:  https://fitterbrein.nl/nieuws/damontmoetingen-geopend-bij-de-lijte-en-de-rispinge  De voor sport verantwoordelijke wethouder, Pieter van der Zwan, ziet bij de komende 3 jaar geplande Nederlandse kampioenschappen ook graag een “Week van de denksporten” (voor scholieren) georganiseerd. Als damverenigingen gaan we niet alleen naar buiten toe, maar we gaan ook meer samenwerken met de andere denksporten!

Een soortgelijk evenement is afgelopen week opgestart in Putten (https://www.deputtenaer.nl/lokaal/overig/1002489/dam-schaakontmoetingen), waar Jacqueline Schouten voor het eerst haar opwachting maakte. Wekelijks is er laagdrempelig een middag waar gedamd en geschaakt kan worden. Nadat bij de opening wethouder Ewout ’t Jong en ik op een demonstratiebord in het Braziliaans dammen tegen elkaar hadden gespeeld, was het daarna de beurt aan Jacqueline in een sneldampartij tegen de wethouder. Een 30-deelnemers en toeschouwers waren bij dit evenement aanwezig.


Foto: Wethouder Ewout ’t Jong tegen kandidaat bestuurslid Jacqueline Schouten (foto: Frans de Jonge)

Deze week is ter voorbereiding op de 50e(!) editie van het schooldamkampioenschap in Waddinxveen de officiële overdracht van 150 DamZ!-bordjes aan maatschappelijke organisaties en scholen officieel gevierd. De aankoop van deze dambordjes is gefinancierd door de plaatselijke Rotary club. Dampromotor Cor Barelds van het Comité Schooldammen weet ieder jaar weer met Heja Bos-Migchels een schooldamkampioenschap en andere damevenementen te organiseren, terwijl nota bene een damvereniging ontbreekt. Voor het komende regionale schooldamkampioenschap worden weer ruim 100 dammertjes verwacht.

Er is veel waardering vanuit het gemeentebestuur voor de damactiviteiten die in Waddinxveen worden georganiseerd. Tevens had Cor Barelds bridgen, schaken en dammen met de lokale Regisseur Sportplatform, Ellen de Roos, aan tafel weten te krijgen om kennis te delen over een gemeenschappelijke aanpak van de maatschappelijke rol. De wethoudster had hiervoor veel waardering en onderschreef ook de zin van de (her)oprichting van een damvereniging.


Foto: Uitreiking van DamZ!-bordjes aan maatschappelijke organisaties en de wethoudster van Sport (Brigitte Leferink, in het rood, ter weerszijden Cor en Heja, foto Frans de Jonge) 

Het is goed om te zien dat er steeds meer initiatieven worden ontplooid om ook deze kant van de breedtesport te ontdekken en op te pakken. Het maakt onze damsport en de denksporten ook toegankelijk voor nieuwe doelgroepen.

Frans de Jonge, voorzitter KNDB

 

TOPSPORT

Januari is binnen onze topsport de maand van de zogenaamde startgesprekken. De startgesprekken met de topsporters waren op woensdag 24 januari, met de jongens talenten zijn ze op 30 januari en met de meisjes talenten op 7 februari. In de startgesprekken komt alles langs en als het goed is wordt zo de basis gelegd voor een goed en een duidelijk jaar. Bij de startgesprekken worden ook verschillende soorten overeenkomsten getekend. Zo’n gesprek duurt ongeveer anderhalf uur en de topsporters hadden die dag samen een training, de jongens talenten krijgen een training van Ester van Muijen en de meisjes talenten van Alexander Baliakin.

Op 24 januari was de vergadering van de commissie trainingen. Begin januari was de jaarlijkse selectiedag met zo’n 25 jongens en meisjes en we gaan binnen de commissie trainingen weer de verschillende centrale trainingsgroepen samenstellen en dat is de basis van het trainingsgebouw van de KNDB. Alle centrale trainingsgroepen zullen weer kunnen draaien in 2024. Deze commissie bespreekt bijvoorbeeld ook de coach samenstelling bij EjK en WjK en ook hiervoor geldt: hoe sneller duidelijkheid hoe fijner voor alle betrokkenen.  

Bij het Tata Steel Chess toernooi in januari had ik afgesproken met mijn collega’s Jeroen Bosch (schaken) en Hans Kelder (bridge) en we spraken bijvoorbeeld met Menno Pals over hoe de livestream wordt gedaan met bijvoorbeeld 5 camera’s per bord.

Natuurlijk zijn we in januari ook gestart met de voorbereiding van de WKmatch 2024 van Jan Groenendijk tegen Yuri Anikeev. Voorzitter Frans de Jonge en ikzelf spraken bijvoorbeeld op Papendal met Laurens van Waardenburg van Papendal. We proberen natuurlijk tempo te maken en we hopen op een prachtige match aan het eind van dit jaar.

Veel zal in dit jaar ook in het teken staan van de nieuwe Olympische Cyclus. Natuurlijk doen we er alles aan om weer mee te kunnen doen als topsportbond. Onze ambitie is om een open programma te hebben en niet alleen een programma voor mannen en jongens.

Johan Krajenbrink, technisch directeur

Laaghangend fruit

Eerder deze week verscheen een nieuwsberichtje over de ledenwinst per januari 2024, met name in de jonge jeugdcategorieën. Veel kinderen vinden dammen leuk, maar niet alleen de jeugd is geïnteresseerd. Zo weet ook Bertus de Harder, die wekelijks dampuzzels publiceert in de Bunschoter Courant.

Bertus’ puzzels zijn laaghangend damfruit, zoals hij dat zelf noemt: Het kost hem weinig inspanning om een puzzel te maken en naar de krant te sturen, maar hij krijgt enthousiaste reacties. En belangrijk, iedereen kan eraan meedoen, want je hoeft de notatie niet te kennen.

Hieronder zie je een voorbeeld van een pittige puzzel en van een eenvoudige puzzel.

Omdat hij wekelijks dit soort puzzels maakt, is het voor Bertus een kleine moeite om die naar andere damverenigingen door te sturen. Met dit laaghangende fruit blijft de damsport in beeld bij het brede publiek. Je hoeft dan alleen maar de puzzels naar de lokale krant(en) door te sturen.

Meedoen? Mail dan naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

 

Ledenwinst door investeringen in jeugddammen!

Het beleid om jeugd te werven, lijkt aan te slaan! De laatste cijfers laten zien dat het aantal jeugdleden is toegenomen. Waren er vorig jaar januari nog 336 jeugdleden, in januari 2024 is dit aantal gestegen naar 447. Een flinke stijging (+111), een die we jaren lang niet hebben gezien.

Wat is het KNDB-jeugdbeleid? Natuurlijk wordt er veel gedaan aan het bevorderen van jeugddammen, maar twee recente maatregelen springen er uit. Damclubs die nieuwe jeugdleden werven, hoeven voor die nieuwe leden het eerste jaar geen KNDB-contributie af te dragen. Daarnaast is er een prachtige subsidieregeling voor clubs die het aantal jeugdleden structureel weten te laten groeien. Informatie over deze subsidieregeling vind je hier. Jouw club kan hier ook van profiteren (€ 500,- of € 1000,-), dus doe mee!

In 2024 gaat de KNDB vanzelfsprekend verder met het bevorderen van het jeugddammen. Naast voortzetting van de genoemde regelingen wordt ingezet op een aantrekkelijke regionale jeugdcompetitie en online cursussen voor jeugdtrainers. En ook in ons tijdschrift Het Damspel zal jeugddammen een mooie plek krijgen.

Hieronder een korte weergave van de ontwikkeling van het aantal (jeugd)leden. Data per januari van het genoemde jaar. De cijferliefhebbers vinden jaar- en halfjaaroverzichten hier op de site. Hoe dan ook, sinds jaren dus weer ledenwinst en dat verdient opvolging!

Jaar Welpen Pupillen Aspiranten Junioren Totaal Jeugd Senioren Totaal lidmaatschappen
2020 87 241 113 64 505 3502 4007
2021 49 210 120 63 442 3252 3694
2022 19 130 120 62 331 3097 3428
2023 46 107 121 62 336 3058 3394
2024 95 164 116 72 447 3027 3474

NB. Cijfers gebaseerd op clublidmaatschappen; leden met meerdere clublidmaatschappen tellen dus vaker mee. Overzicht van unieke leden volgt later dit jaar.