Instellingen wijzigen

Instellingen

Hier kunt u aangeven wat er zichtbaar moet zijn op de hoofdpagina

Alleen deze gegevens worden opgeslagen in een cookie!

OnderdeelZichtbaar
Fotobalk bovenin
Nieuws - laatste nieuws *
Nieuws - agenda *
Nieuws - inschrijfformulieren *
Nieuws - actueel *
Kaart van verenigingen in Gelderland
Willekeurig damfragment
Programma clubcompetitie deze week *
Programma bekercompetitie deze week *
Niet ingevulde uitslagen clubcompetitie *
Niet ingevulde uitslagen bekercompetitie *
KNDB-nieuws
Toernooibase-nieuws
FMJD-nieuws
Facebook
Google agenda
Menu altijd bovenaan
Kleur schema
Hout (standaard)
Lichtgeel
Lichtgroen
Grijs
* Indien deze items niet worden weergegeven, dan wordt er een melding
weergegeven dat er mogelijk belangrijke items niet worden weergegeven!


  De nieuwsmedia van de Gelderse Dambond zijn:Agenda

DatumOmschrijving
za 04 februari 2023Halve finale schooldammen
Pupillen te Harderwijk
Pupillen te Huissen
Pupillen te Winterswijk
Welpen te Laren (GLD)
Welpen te Lunteren
wo 04 jan 2023
wo 18 jan 2023
wo 01 feb 2023
wo 15 feb 2023
wo 01 mrt 2023
wo 15 mrt 2023
wo 29 mrt 2023
wo 12 apr 2023
Uitnodiging Persoonlijke kampioenschappen van UPDB
(Ook nu weer voor buitenstaanders, dus … niet UPDB-leden)


Actueel

TitelOmschrijving
WedstrijdreglementenWedstrijdreglement (versie september 2017)


Masterclass Ton Sijbrands

Voor alle afleveringen, zie ook de overzichtspagina.


Kaart van verenigingen in GelderlandWillekeurig damfragment

Er zijn momenteel 34 damfragmenten waaruit wordt gekozen.

 
 Heeft u ook damfragmenten die af en toe op dit beginscherm mogen worden getoond?
Stuur ze dan op naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..


Wedstrijden van zondag 22 januari 2023
tot en met zaterdag 28 januari 2023
in de clubcompetities:

CompetitieRondeDatumThuisUitUitslag
Eerste klasse A7do 26 jan 2023DVOIJ Terborg 2DZW Warnsveld 2 8 - 4 
Eerste klasse B5do 26 jan 2023DCH Harderwijk 2Kroonschijf Ede 1 9 - 3 


KNDB-nieuws

Bart Terwel nieuwe medewerker Bondsbureau KNDB

Beste dammers,

Half januari ben ik – Bart Terwel – begonnen als medewerker van het Bondsbureau van de KNDB. Als je contact opneemt met het Bondsbureau, dan zou het dus zomaar kunnen zijn dat je reactie krijgt van mij en niet van Alex Mathijsen, die het honk een tijdje in zijn eentje heeft bewaakt. Ik stel me graag even kort aan jullie voor.

Ik ben 42 jaar en woon samen met mijn vriendin Marjolijn en onze hond Britt in Gouda. In mijn vrije tijd dam ik natuurlijk graag, maar vind ik het ook heerlijk om in de natuur te fietsen en wandelen. En ik houd van koken; meestal flink gepeperde gerechten uit de Thaise, Vietnamese en Surinaamse keuken. Voor ik bij de KNDB in dienst trad, heb ik jarenlang gewerkt als sociaalwetenschappelijk onderzoeker aan de Universiteit Leiden en bij de Rijksoverheid.

Ik ben lid (en secretaris) van damclub CTD Arnhem. Via het schooldammen ben ik zo’n 30 jaar geleden bij die club terecht gekomen en ik speel er nog altijd met veel plezier. In de zomer doe ik altijd mee aan Nijmegen Open; zo’n zomertoernooi spelen vind ik echt geweldig want je spreekt er veel collega-dammers en speelt lekker veel partijen in een korte tijd.

Naast dat ik natuurlijk geniet van de mooie partijen en successen van de Nederlandse topspelers, vind ik het belangrijk dat de damsport in de breedte gezond blijft. Daar hoop ik als medewerker van het Bondsbureau een steentje aan bij te dragen. Ik zal mij dan ook met veel toewijding inzetten voor de KNDB en zijn leden!

Hartelijke groet,

Bart Terwel

foto: Geb Kos

Jan Groenendijk: ‘En nu ook de wereldtitel’

Tekst: Fred Ivens
Foto’s: Geb Kos

Wageningen – Jan Groenendijk is een veelzijdig, creatief, vriendelijk en toegankelijk mens. Honoreert in principe alle verzoeken voor een interview in de krant, op de radio of de tv en is nooit te beroerd voor een praatje. Voltooit in Nijmegen zijn master natuur- en sterrenkunde en valt op een Youtube-filmpje te bewonderen met een niet onverdienstelijk gastoptreden bij Introdans. Ook is hij een liefhebber van klassieke muziek waarmee hij zich voor elke partij via zijn koptelefoon concentreert. In de lounge van het Wageningse Fletcher Hotel is hij tijdens het Nederlands damkampioenschap ‘s ochtends en ’s avonds regelmatig achter de vleugel te beluisteren als hij nocturnes van zijn favoriete componist vertolkt. De ideale – nog vacante – schoonzoon dus.

Maar achter het dambord is hij niet alleen een groot liefhebber maar ook een koele killer die het maximale uit de stand probeert te peuren zoals hij vroeger bewees op de basisschool toch wel minimaal een negen voor rekenen te hebben behaald. Jan Groenendijk (24) had vorig jaar een barrage nodig voor de Nederlandse titel en herhaalde dit kunstje na een bloedstollend slotakkoord op dit NK.

Hij is afkomstig van het schooldammen en kind van de club – het dit NK organiserende  Wageningse ereklasser WSDV. Won bij de jeugd vrijwel elke titel die er te winnen viel. Eigende zich behalve de Nederlandse ook de Europese titel toe en is volgens nog regerend wereldkampioen dé favoriet om de met topdammen gestopte Groninger op te volgen.

Droomtoernooi

Het was ‘de ontknoping van een droomtoernooi waarop alle spelers een ongelofelijke vechtlust hebben laten zien’, zoals Rob Clerc het naast het demonstratiebord samenvatte. De oud-bondscoach toonde zich ‘zwaar onder de indruk’ van het spel van Jan Groenendijk tijdens de eerste acht ronden. “Dat waren wereldpartijen, het beste spel dat hij ooit heeft laten zien”. Maar hij gaf Baljakin ook de credits die hem toekwam.

De Bal trof in Jan van Dijk een creatieve speler, die dit NK goed op dreef was (vierde!) en zo zijn eigen opvattingen heeft. De Friese meester gaf zijn opponent al snel een aanknopingspunt waar door fantastisch rekenwerk optimaal van werd geprofiteerd. Van Dijk overspeelde zijn hand en moest in een volle stand een schijf verliezen. Hij had nog wel enige compensatie maar zijn zeer ervaren tegenstander speelde met vaste hand naar de winst en moest toen maar afwachten wat Groenendijk zou doen.

Die vocht met collega-grootmeester Wouter Sipma een van de meest heroïsche duels uit die ooit zijn gespeeld. Beide wereldtoppers gingen er vol in. Na een briljante zet (36. 28-22!!) leek Groenendijk rechtstreeks op de winst af te stevenen maar Sipma verweerde zich vindingrijk. Terwijl Baljakin twee uur lang tussen hoop en vrees verkeerde balanceerde Groenendijk tussen winst en remise. In wederzijdse razende tijdnood kwam een remise-eindspel op het bord waarin Groenendijk met de moed der wanhoop maar even door ging en onverwacht nog succes had met een giftige finesse. ‘Het leek wel Argentinië-Frankrijk’ merkte een toeschouwer nog bekomen van alle emoties op.

Barrage

Het erepodium. Kampioen Jan Groenendijk en bronzen Martijn van IJzendoorn kijken begrijpelijkerwijze wat vrolijker dan Alexander Baljakin.

In de noodzakelijk geworden barrage was Groenendijk heer en meester en zette beide partijen naar zijn hand. Terwijl Baljakin, de Sfynx –  met vrouw en dochter uiterlijk ongedaan huiswaarts ging kwam de kampioen na een knuffel van zijn ouders handen tekort om alle felicitaties in ontvangst te nemen.

“Wat een bizarre dag. Ongelofelijk dat het nog is gelukt. In het eindspel tegen Wouter zat ik er echt even doorheen. Ik zag nog een paar trucjes en besloot daarom nog maar even door te spelen. Toen wist ik wel dat ik in de barrage best een grote kans op winst had. Verdiend kampioen? Wel, Baljakin speelde goed en ik ook en in de barrage was ik beter”, vatte hij bescheiden de afgelopen tien dagen samen.

En nu de wereldtitel? “Veel mensen verwachten die van mij maar ik zie mezelf niet als dé favoriet”. Jan Groenendijk ten voeten uit.

Derde plaats

Martijn van IJzendoorn miste een goede kans tegen Hein Meijer maar stelde met de remise wel zijn derde plaats veilig. Deze geeft voor het volgende NK recht op een rechtstreekse finaleplaats.

Anton van Berkel nam Simon Harmsma in een dodelijke kettingstelling en Waldo Aliar pakte zijn vierde punt tegen Machiel Weistra, dit toernooi de beste jongeling. Emre Hageman hield de stelling in balans tegen Ben Provoost en Rick Hakvoort had geen  centje pijn tegen Ron Heusdens.

Koekjes

Burgemeester Floor Vermeulen kijkt lachend toe hoe Jan Groenendijk alvast de eerste schijf van zijn tegenstander verorbert.

Voor de laatste ronde wenste de Wageningse burgemeester Floor Vermeulen alle deelnemers heel veel succes toe. Op een dambord waarop witte en zwarte koekjes de schijven vervingen speelde hij met Jan Groenendijk de laatste eerste zet waarbij Groenendijk alvast een schijf van zijn tegenstander verorberde.

NK dammen 2022 3-12 januari

Van 3 tot en met 12 januari wordt in Wageningen het NK dammen 2022 georganiseerd. Dit toernooi is te volgen op de volgende manieren:

Foto: NK-debutanten Simon Harmsma (links) en Machiel Weistra (rechts)

Het schema ziet er als volgt uit:

Dinsdag 3 januari

 • 15:00 – 1e ronde
 • 15:00 – Demonstratie door Rob Clerc

Woensdag 4 januari

 • 11:00 – 2e ronde
 • 14:30 – Demonstratie door Eduard Autar

Donderdag 5 januari

 • 10:00 – 3e ronde
 • 13:30 – Demonstratie door Eduard Autar
 • 16:00 – 4e ronde
 • 19:30 – Demonstratie door Eduard Autar

Vrijdag 6 januari

 • 11:00 – 5e ronde
 • 14:30 – Demonstratie door Steven den Hollander

Zaterdag 7 januari

 • 10:00 – 6e ronde
 • 10:30 – Demonstratie door Ton Sijbrands en Ester van Muijen
 • 16:00 – 7e ronde
 • 16:30 – Demonstratie door Ton Sijbrands en Ester van Muijen

Zondag 8 januari

 • 11:00 – 8e ronde
 • 14:30 – Demonstratie

Maandag 9 januari

 • 11:00 – 9e ronde
 • 14:30 – Demonstratie

Dinsdag 10 januari

 • 10:00 – 10e ronde
 • 10:30 – Demonstratie door Ton Sijbrands en Ester van Muijen
 • 16:00 – 11e ronde
 • 16:30 – Demonstratie door Ton Sijbrands en Ester van Muijen

Woensdag 11 januari

 • 11:00 – 12e ronde
 • 14:30 – Demonstratie

Donderdag 12 januari

 • 10:00 – 13e ronde
 • 10:00 – Demonstratie door Rob Clerc

NK dammen met vier wereldtoppers

Wageningen – Het Nederlands damkampioenschap, dat van 3 t/m 12 januari in Fletcher Hotel-Restaurant De Wageningsche Berg in Wageningen wordt verspeeld, telt nog vier favorieten, allen van uitzonderlijke kwaliteit..Het waren er eerst zes maar na het afhaken van wereldkampioen Roel Boomstra (gestopt als professioneel dammer) en Jitse Slump (studie) zijn er nog drie wereldtoppers van TeamNL overgebleven plus hun trainer, ook nog steeds van zeer hoog niveau.

Het zijn de twintigers Jan Groenendijk (titelverdediger annex Europees kampioen), Wouter Sipma, Martijn van IJzendoorn plus de oude vos Alexander Baljakin (61), technisch en tactisch nog steeds ijzersterk, die zich al acht keer de titel heeft toegeëigend. ‘De Bal’, vorig jaar na barrage tweede, komt niet meer in persoonlijke wedstrijden uit maar gaat nog wel op het NK de confrontatie met zijn pupillen aan.

Alexander Baljakin … negende titel?…
Foto: Geb Kos

Ook de wisselvallige Ron Heusdens en de altijd moeilijk te kloppen Hein Meijer bezitten de internationale grootmeestertitel. In totaal zijn zelfs acht grootmeesters van de partij, alleen geldt voor Ben Provoost en voor Anton van Berkel deze titel slechts op nationaal niveau. Verder de voor iedereen gevaarlijke Fries Jan van Dijk, nestor Waldo Aliar en  invaller Rick Hakvoort.

En hoe zullen de drie debuterende tieners zich houden? Emre Hageman (17) en Machiel Weistra (19) plaatsten zich overtuigend via de halve finale. En drievoudig jeugdwereldkampioen Simon Harmsma (17) lijkt, ook gezien zijn resultaten in de clubcompetitie, de voordracht van de Topsport-com-missie al op voorhand te zullen rechtvaardigen.

De Schiedamse landskampioen Van Stigt Thans is op dit NK met vijf spelers vertegenwoordigd; de Wageningse topclub WSDV met drie.

Ton Sijbrands

Tijdens de dubbele rondes van zaterdag 7 en dinsdag 10 januari zal de levende legende oud-wereldkampioen Ton Sijbrands (73), samen met Ester van Muijen, de partijen op het demonstratiebord van commentaar voorzien. Verder wordt er via een live-stream aan het eind van iedere ronde nabeschouwd met analyses en interviews met spelers. Oud-hoofdcoach Rob Clerc doet dat de eerste en laatste dag.

Het NK wordt 3 januari geopend door KNDB-voorzitter Frans de Jonge, samen met Henk Kuiper, voorzitter van de Sportraad Wageningen. Burgemeester Floor Vermeulen zal op de slotdag voor aanvang van de dertiende ronde de spelers toespreken en een eerste zet doen.

Zie ook de website.

Fred Ivens
perschef

Informatie en inschrijving Halve Finale NK algemeen 2023

De halve finale van het NK algemeen 2023 wordt gespeeld volgens de opzet die in juni 2015 door de Bondsraad is vastgesteld, met een kleine aanpassing aan het deelnemersveld.

Deelnemersveld
Het deelnemersveld van de halve finale bestaat uit maximaal 32 spelers, namelijk:

 • De provinciale kampioenen van 2022. Een provinciaal kampioenschap is legitiem als er ten minste drie deelnemers met een KNDB-rating van 1100 of meer hebben meegespeeld.
 • Aangevuld met spelers via een open inschrijving, op volgorde van de KNDB-ratinglijst per 1-1-2023.

Toernooiformule
Er wordt gespeeld in vier -qua speelsterke evenwichtig samengestelde- groepen van 8 spelers, die elk een rondtoernooi (dus zeven ronden) spelen. Er wordt hiernaast zoveel mogelijk rekening gehouden met de locatievoorkeuren. Elke groep bevat maximaal vier spelers van dezelfde vereniging.

De nummers 1 en 2 van elke groep plaatsen zich voor de finale van het Nederlands Kampioenschap 2023. Aan de overige plaatsen in de eindstand zijn geen plaatsingsrechten verbonden.

Het deelnemersveld van de finale 2023 zal bestaan uit 12 spelers: de nummers 1-3 van de finale van het NK 2022, de acht spelers die zich vanuit de Halve Finale 2023 hebben geplaatst en één sponsor- of organisatieplaats.

Speeldagen, locaties en speeltijd
Er wordt gespeeld op de zaterdagen 4 maart, 18 maart, 1 april en 15 april. Op de eerste drie dagen vinden er dubbele rondes plaats, welke starten om 09:30 en 15:00 uur. Op de slotdag start de 7e ronde om 10:00 uur met aansluitend, indien noodzakelijk, barrages. Er wordt gespeeld op de onderstaande twee locaties met op elke locatie twee poules:

Rotterdam
DenkCentrum Prins Alexander Rotterdam
Sigrid Undsetweg 300
3069 BV Rotterdam

Lunteren
De Schuifeldam
Bisschopsweg 106
6741 XC Lunteren

Het speeltempo bedraagt 80 minuten per speler plus 1 minuut per te spelen zet.

Inschrijven
De deelnemers via de open inschrijving en via de organisatieplek betalen 60 euro inschrijfgeld. Dit bedrag is inclusief BTW. De speelgerechtigde provinciale kampioenen van 2022 zijn vrijgesteld van inschrijfgeld.

Inschrijven kan via het bijgevoegde inschrijfformulier, dat uiterlijk op zaterdag 4 februari 2023 in het bezit moet zijn van het Bondsbureau. De deelnemers ontvangen medio februari bericht over de groepsindeling en de betaling van het inschrijfgeld.

De wedstrijdvoorwaarden zijn als bijlage bijgevoegd.

Wie zich aanmeldt voor de halve finale, gaat daarmee de verplichting aan om aan de finale deel te nemen als hij of zij zich daarvoor plaatst.

Inschrijfformulier.pdf
Wedstrijdvoorwaarden.pdf
Voorlopige deelnemerslijst per 20-1-2023

Selectiedag Centrale Trainingen en Open Talentdag voor jonge denkers

Twee activiteiten, Huissen, zaterdag 21 januari 2023

Op zaterdag 21 januari 2023 zijn er in Huissen van 11.00 tot 17.00 uur twee activiteiten.

ACTIVITEIT 1:
Gratis selectiedag KNDB van 11.00 tot 17.00 uur. Een hele dag gratis damtraining.
Veel verschillende testen!

 • Hoe goed ben je in combinaties?
 • Hoe goed is je voorstellingsvermogen?
 • Je eindspel? Je theoretische kennis?
 • Kun jij na een lange dag nog goed blitzen of heb jij geen goede conditie?
 • Durf jij het aan om getest te worden op je damkracht?

De selectiedag/testdag verplicht tot niets.

ACTIVITEIT 2:
Gratis open talentdag voor jonge denkers van 14.00 tot 17.00 uur.
Game je veel?
Maak je graag allerlei plannetjes?
Vind je spelletjes leuk?
Ben je ook slim?
Kun je vooruitkijken?
En ben je tussen de 7 en 15 jaar?
Misschien komt er ook nog een verrassende gast langs…

Locatie van deze dag:
’t Koelhuis
Koelhuisstraat 3
6851 NB Huissen

Kijk snel wat Nederlands en Europees kampioen Jan Groenendijk vertelt over deze dag:
Promo Open Talentdag KNDB

Weet je genoeg? Geef je dan op voor één van de twee activiteiten op 21 januari 2023 in Huissen via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..

Je kunt je opgeven tot 9 januari. Wij delen je dan in en je krijgt het programma toegestuurd.

En jeugdleiders, jullie helpen natuurlijk mee? Bedankt!

Johan Krajenbrink
technisch directeur KNDB

Nieuwsflits breedtesport-topsport

Breedtesport

Overal in het land is het schooldammen opgestart. Bij een aantal damverenigingen is daarna het aantal jeugdleden flink toegenomen. Het zou me niets verbazen als we in 2023 250 nieuwe jeugdleden kunnen verwelkomen.

In Haarlem timmeren de jeugdleiders onder aanvoering van Marcel Kosters flink aan de weg. Er “schuiven” nu al 40 kinderen aan voor damles en jeugdwedstrijden. Daarbij helpt het werken met een beamer (2 x zoveel standen bekijken en 4 x zoveel participatie). Bij DES Lunteren heeft zich een 20-tal jeugdleden aangemeld. Jaap Heij met zijn “mannen”  weet de jeugd enthousiast te houden.

Foto: Jeugddammen bij de Haarlemse Damclub (HDC), foto Marcel Kosters

Ondertussen zijn er in de regio’s Noord (Nederland) en Gelderland regiocup competities opgezet. Afgelopen zaterdag 17 december werd de eerste Regio Cup in Hoogeveen gehouden. De Regio Cup is een initiatief van de Drentse Dambond. Elk seizoen wordt een aantal jeugdtoernooien gehouden in Drenthe. In Hoogeveen was er enorm veel animo van de 11 jeugddamclubs uit de provincies Groningen, Friesland, Overijssel en het eigen Drenthe. Maar liefst 79 (!) jeugddammers deden hieraan mee.

De volgende jeugddamclubs waren vertegenwoordigd: Beilen, Hoogeveen, Hijken, Urk, Groningen, Winschoten, Dedemsvaart, Rinsumageest, Gramsbergen, Wapenveld en Hattemerbroek.

In Noord-Nederland speelden recent al ruim 75 kinderen van 8 jeugdclubs mee. Tussen de damclubs in IJmuiden, Haarlem, Rijnsburg en Hazerswoude worden er ook al onderlinge jeugdtoernooien georganiseerd. De versterking van het jeugddammen vindt vooral gemeentelijk en regionaal plaats. Zodra er voldoende jeugd in het hele land is, is kan dit concept landelijk in de regio’s worden uitgerold. De jeugd moet net als bij de andere sporten ook vaak kunnen dammen.

Foto: Folder Regio in Noord-Nederland en Regiocup in Hoogeveen en speelzaal (foto’s Zainal Palmans)

Positieve geluiden zijn er ook te horen in Wezep, waar ca 20 kinderen de clubavond bezoeken en in de Alblasserwaard waar bij de thuiswedstrijden van De Waarddammers goed bezochte jeugdwedstrijden plaatsvinden. In de Alblasserwaard vinden weer de nodige jeugddam-activiteiten plaats (https://www.hetkontakt.nl/alblasserwaard/sport/320982/jeugddammen-in-de-regio).

Er komen ook weer afzonderlijke jeugdtoernooien aan. Op 4 januari 2023 het Kempen Open Jeugdtoernooi in Eindhoven (https://brainsporteindhoven.nl/kempen/) met waarschijnlijk ook deelname uit België. Op 28 Januari is er het Reeuwijks Jeugdtoernooi.

Organisatoren, meld al je damactiviteiten aan bij de damkalender van de KNDB/Toernooibase. Er zijn nog genoeg toernooien die niet worden aangemeld op de damkalender.

Frans de Jonge
voorzitter KNDB

Topsport

Ik heb op 1 december op Papendal, bij de training van de topsporters, Roel Boomstra een paar boeken cadeau gegeven namens de technische staf. Het damboek van Lambert-Jan Koops over het “Kampioenschap van Frankrijk 2021” had Roel nog niet en ook had Roel niet “Vertrouwd voordelig” van Peter Middendorp (Emmen!). Een mooi idee leek ons ook “IJsbrood” van Owen Donkers (schrijver en dammer), máár dat had Roel al eerder gekregen. De foto is trouwens gemaakt door hoofdcoach KNDB Rik Keurentjes. Roel Boomstra stond natuurlijk op de shortlist voor sportman van het jaar 2022. Op 11 december was de volgende stap met de 3 nominaties en daar zat Roel helaas niet bij.

Machiel Weistra gaat stoppen met het topsportprogramma van de KNDB. Na het stoppen van wereldkampioen Roel Boomstra is dit natuurlijk een tweede klap. Machiel vond dit natuurlijk ook een erg moeilijke keuze. Hij ging steeds meer merken dat het niet meevalt om zoveel verschillende ballen in de lucht te (moeten) houden. Machiel ging vooral ook merken dat hij daar toch niet gelukkig van werd. Natuurlijk blijft Machiel wel dammen en we zijn erg benieuwd naar zijn spel in het kampioenschap van Nederland in Wageningen begin januari. Bedankt Machiel voor al je inspanningen en je inzet in ons topsportprogramma! Het zou heel mooi zijn als je je met al je kennis en ervaring wel wilt inzetten voor onze atletencommissie.

De A-status van Martijn van IJzendoorn is verlengd door NOC*NSF omdat duidelijk is dat hij de 100 punten zal gaan halen eind dit jaar. Die 100 punten zijn bijvoorbeeld te halen door bij de top 8 op de FMJD-ranking te staan (75 punten). Ook spelen natuurlijk het WK en de World Cup eindstand een rol om die 100 punten te behalen.

Meisjes trainer/coach KNDB Ester van Muijen en ik hopen op 4 januari in Wageningen tijdens het NK algemeen, de startgesprekken te hebben met de meisjes talenten (MT). Dus net als bij de jongens talenten en bij de topsporters dus ook bij de MT deze startgesprekken. Doel: alles aan het begin van het jaar zoveel mogelijk duidelijk krijgen. In 2023 zal de KNDB ook wat mee gaan betalen aan het programma van de MT: weer een mooie positieve stap voorwaarts. We hopen dat de MT op 4 januari het MT-document gaan tekenen met daarin een serieus trainingsprogramma en een serieus wedstrijdprogramma. Investeren heeft alleen zin als er talent is, als er grote motivatie is, als de passende trainers en coaches er zijn en natuurlijk ook als er wat geld is. En dat lijkt nu allemaal aanwezig te zijn. Hoofdtaak van een technisch directeur zoals ik, is het bouwen en het beschermen van een serieus en een kansrijk programma om zo verantwoord om te gaan met het beschikbare geld.

Het WJK 2022 wordt goed geëvalueerd en ook tijdens het NK in Wageningen komen teamchefs, coaches en ikzelf bij elkaar op 4 januari. Natuurlijk is de evaluatie door de teamleden wezenlijk en ik reageer inhoudelijk op iedere evaluatie. Natuurlijk proberen we wat te doen met de opmerkingen die worden gemaakt, anders heeft evalueren geen zin.

Het kampioenschap van Nederland wordt dus gehouden begin januari in Wageningen met een mooi deelnemersveld. Ik zit in een intervisiegroepje met collega technisch directeuren en wij komen bij elkaar in Wageningen op de slotdag van het NK op 12 januari. Kennisuitwisseling en ervaringen met elkaar delen is één van de pijlers onder het succes van de Nederlandse Topsport. De casussen die worden besproken in dat intervisiegroepje zijn leerzaam voor mij. Mijn college technisch directeuren zullen op 12 januari natuurlijk ook wat meekrijgen van het dammen en ik vind het prachtig om hen juist dáár te kunnen ontvangen.

Op 21 januari houden we de jaarlijkse selectiedag en een open talentdag samen in Huissen. De selectiedag is de toegang tot de centrale trainingen van de KNDB en heeft al een erg lange en een bijzondere traditie. Op hetzelfde moment willen we nu ook een open talentdag houden voor jonge denkers. Een open talentdag voor kinderen tussen 7 en 15 jaar die nog maar net dammen en die spelletjes en games leuk vinden. We hopen daarmee aan te sluiten op de situatie bij veel damclubs net na de corona-jaren. Ik hoop en ik verwacht ieders inzet om zoveel mogelijk jongens en meisjes naar Huissen te krijgen op zaterdag 21 januari. Opgeven uiteraard via ons bondsbureau.

ERG GOED NIEUWS 1:

De KNDB heeft een lange en een mooie traditie met het Leo van der Kar fonds, dat tegenwoordige wordt beheerd door NOC*NSF. Heel bijzonder nieuws is dat Simon Harmsma, Emre Hageman en Matheo Boxum volgend jaar een stage zullen gaan krijgen van ongeveer een week. Hoofdcoach Rik Keurentjes zal meegaan en ook Ester van Muijen. NOC*NSF doet dit zeer bewust om ook de ontwikkeling van Ester te stimuleren. Wordt natuurlijk vervolgd met meer details.

ERG GOED NIEUWS 2:

NOC*NSF ziet de kansen en de mogelijkheden via en met Ester van Muijen. Ester is bijvoorbeeld erg actief voor onze meisjes talenten en is de aangewezen vrouwen bondscoach in de nabije toekomst. NOC*NSF zal een substantieel bedrag vrij maken zodat Ester wordt beloond voor haar inzet en ook wat andere onderwerpen kan gaan oppakken! Een onderwerp is bijvoorbeeld PIEKEN. Ester zal dit oppakken voor de masterclass die weer gaat komen in 2023 voor de belangrijkste trainers en coaches bij bridge, schaken en dammen. Uiteraard is het dan ook de bedoeling dat die kennis vervolgens terecht komt bij onze spelers en speelsters.

Johan Krajenbrink
technisch directeur

Jitse Slump en Darya Tkachenko wereldkampioen rapiddammen 2022

De Nederlander Jitse Slump en de in Nederland woonachtige Darya Tkachenko zijn zondag 18 december wereldkampioen rapiddammen geworden in Polen. Slump haalde een punt meer dan zijn landgenoot Martijn van IJzendoorn (2e) en zelfs twee punten meer dan de nummer 3 Jan Groenendijk. Bij de vrouwen greep Fleur Kruysmulder zeer verdienstelijk de bronzen medaille.

Foto: wereldkampioen rapiddammen Jitse Slump in actie

In de week voorafgaand aan het WK rapid is het World-cup event Polish Open afgewerkt. In dit toernooi belandden de Nederlandse heren net naast het podium, terwijl Darya Tkachenko -de voor Oekraïne uitkomende en in Nederland woonachtige WSDV-speelster- bij de vrouwen de titel bemachtigde. Alexander Shvartsman, evenals Tkachenko een in Nederland woonachtige WSDV’er, legde beslag op het goud bij de mannen.

Foto: volledig Nederlands podium WK rapid
Foto: podium WK rapid vrouwen met op de 1e plek de in Nederland woonachtige Darya Tkachenko en de Nederlandse Fleur Kruysmulder als 3e

Hieronder vindt u de links naar de complete uitslagen en beschikbare applets:

World Cup Polen
WK rapid
WK rapid vrouwen

Eerste NK dammen categorie A in Westerhaar

In Westerhaar vindt van 1 tot en met 6 mei 2022 het Nederlands kampioenschap dammen in de klassen A plaats. De categorie A is bestemd voor spelers met een rating van 1100 tot 1300. Het totaal prijzengeld bedraagt: 700 euro.

De meerdaagse damwedstrijd geldt bij uitstek als het toptoernooi voor de breedtesport in Nederland.

Gespeeld wordt in een klasse met 24 deelnemers. De winnaar van het toernooi kan een hoofdprijs tegemoet zien van 400 euro.

Er is een open inschrijving voor het toernooi. De open inschrijving start op 15 december 2022 vanaf 12.00 uur. Op volgorde van binnenkomst worden dan de spelers gekozen. De inschrijving sluit op 28 februari 2023.

De aanmelding moet per email gericht worden aan: damclubwittevanmoort@gmail.com. Vermeld daarbij naam, telefoonnummer, email, adres, woonplaats, naam vereniging en de rating met 1 juli 2022.

Het inschrijfgeld bedraagt (inclusief dagelijkse lunch) 50 euro. Er worden 8 ronden Zwitsers gespeeld en op enkele dagen zal er een dubbele ronde worden gespeeld. Het precieze speelschema wordt later bekend gemaakt.

Damdag Surispora – Damclub Genk in Rotterdam is een mooi succes geworden

Op 3 december 2022 vond de 2e editie van het treffen tussen de Surinaamse spelers uit Nederland en de Damclub Genk in Rotterdam bij de kersverse damclub Denk Centraal Prins Alexander Rotterdam (DCPAR) plaats.

De 1e editie van oktober 2021 die door Radjendrenath Kalloe, Roy Verveer en Johan Evens in Genk werd georganiseerd, was al een daverend succes en de 2e editie kan ook de boeken ingaan als een gezellige en sportieve krachtmeting wat met 12 – 8 werd gewonnen door Surispora.

De organisatie heeft om de damdag waarschijnlijk door het WK Qatar 2022 en ook dat Nederland om 16.00 uur tegen USA moest aantreden alle zeilen bij moeten zetten om het van de grond te tillen. Zonder tekort te doen aan alle pioniers hierbij mijn complimenten aan de organisatie, metname de trekkers Johan Evens namens Genk, en is het gek als ik mijzelf in deze ook noem namens Surispora.

Verder een woord van dank aan de voorzitter van de KNDB Frans de Jonge, Piet Bouma (Toernooibase) en Eduard Autar voor het onder andere beschikbaarstellen van de speellocatie van DC PAR en samen met Roy Verveer voor het mede-organiseren.

Voor belangstellenden hierbij de link naar de wedstrijden:
Uitslagen Toernooibase

Zie ook de foto’s voor een impressie van de gezellige en sportieve damdag,

Met een sportieve groet,

Namens de organisatie
Lucien Farzan