Instellingen wijzigen

Instellingen

Hier kunt u aangeven wat er zichtbaar moet zijn op de hoofdpagina

Alleen deze gegevens worden opgeslagen in een cookie!

OnderdeelZichtbaar
Fotobalk bovenin
Nieuws - laatste nieuws *
Nieuws - agenda *
Nieuws - inschrijfformulieren *
Nieuws - actueel *
Kaart van verenigingen in Gelderland
Willekeurig damfragment
Programma clubcompetitie deze week *
Programma bekercompetitie deze week *
Niet ingevulde uitslagen clubcompetitie *
Niet ingevulde uitslagen bekercompetitie *
KNDB-nieuws
Toernooibase-nieuws
FMJD-nieuws
Facebook
Google agenda
Menu altijd bovenaan
Kleur schema
Hout (standaard)
Lichtgeel
Lichtgroen
Grijs
* Indien deze items niet worden weergegeven, dan wordt er een melding
weergegeven dat er mogelijk belangrijke items niet worden weergegeven!


  De nieuwsmedia van de Gelderse Dambond zijn:Actueel

TitelOmschrijving
WedstrijdreglementenWedstrijdreglement (versie september 2017)


Kaart van verenigingen in GelderlandWillekeurig damfragment

Er zijn momenteel 36 damfragmenten waaruit wordt gekozen.

 
 Heeft u ook damfragmenten die af en toe op dit beginscherm mogen worden getoond?
Stuur ze dan op naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..


Wedstrijden van zondag 24 september 2023
tot en met zaterdag 30 september 2023
in de clubcompetities:

CompetitieRondeDatumThuisUitUitslag
Hoofdklasse1di 26 sep 2023DEZ Laren 1CTD Arnhem 1   -   
Hoofdklasse1do 28 sep 2023DCH Harderwijk 1DV VBI Huissen 1   -   
Hoofdklasse1do 28 sep 2023DCH Hengelo 1BDSV Barneveld 1   -   
Hoofdklasse1do 28 sep 2023DZW Warnsveld 1WSDV Wageningen 1   -   
Hoofdklasse1vr 29 sep 2023WDV Winterswijk 1DES Lunteren 1   -   


KNDB-nieuws

Masterclass GMI Mark Podolskij in Lunteren

Op zaterdag 30 september zal Mark Podolskij een masterclass geven in Lunteren. Het wedstrijddammen staat bij hem helaas al lang op een laag pitje, maar voor een masterclass maakt hij graag even tijd.

Op de website van de Universiteit van Heidelberg (Duitsland) lees je wat achtergrondinformatie inclusief foto van Mark zittend achter een dambord. Wel in het Duits, natuurlijk…

Info over de masterclass, die wordt georganiseerd door Draughts10x10 (Matthias de Kruijf):

Datum: Zaterdag 30 september
Tijd: 10:00 – 16:00
Kosten: €20 (incl. koffie, thee en lunch)
Aanmelden: stuur een mail naar: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

De masterclass zal in het teken staan van verhalen, psychologie achter de plannen en natuurlijk analyses. Ook zal er voldoende tijd en ruimte zijn om in gesprek te gaan met Podolskij en hem vragen te stellen! De masterclass zal in het Engels zijn.

Kijk hier om alvast een indruk te krijgen van hoe de masterclass zal zijn: https://www.youtube.com/watch?v=wHl9gU-ugbE

Aanmelden graag vóór 28 september.

Nieuwsflits breedtesport – topsport

BREEDTESPORT

Het damseizoen is in volle gang. De opening was Kroegdammen in Leiden met bijna 110 dammers. Het evenement is dermate succesvol dat in andere steden wordt nagedacht om dit concept ook te organiseren.


Foto: medeorganisator Steven den Hollander aan de koffie tegen Hans Stolwijk (foto Frans de Jonge)

De clubavonden en de provinciale en landelijke competities zijn weer gestart. Later dit jaar wordt het schooldammen opgestart. Inmiddels valt er een behoorlijke groei van het (jeugd)ledental te melden. Diverse (subsidie)maatregelen helpen daarbij. Er is nog meer nodig om de breedtesport overeind te houden. Dit zijn vooral vrijwilligers, op lokaal, provinciaal en landelijk niveau. Vrijwilligers die activiteiten voorbereiden, organiseren en uitvoeren. De Jeugdcommissie en de Wedstrijdcommissie kunnen nog wel wat vrijwilligers gebruiken. Bij de Wedstrijdcommissie gaat het bijvoorbeeld om de ontwikkeling van de damkalender en de organisatie van ééndaagse toernooien als NK sneldammen en de KNDB-beker. Ook de Jeugdcommissie kan nog vrijwilligers gebruiken. Ook hier gaat het om de organisatie van evenementen als een jaarlijks jeugdleiderscongres, landelijke DamZ!-jeugdcompetitie en ééndaagse toernooien. Aanmelding kan via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

De komende maand staat vooral in het teken van de nationale en provinciale competities. Daarnaast weer een gevarieerd aanbod aan toernooien. In Westerhaar beginnen 2 oktober de Nederlandse kampioenschappen in de B- en C-categorie. De deelname is prima, mogelijk nog 1 plek in de C-categorie beschikbaar. In Lent begint 17 oktober het PlusMinus 55 Toernooi voor de oudere deelnemer. Er is geen website, maar aanmelden kan nog steeds. Amersfoort Open begint 18 oktober. Een interessant deelnemersveld met Shvartsman als publiekstrekker. Hier kan je je nog voor aanmelden.
Open DamZ!-jeugdtoernooien zijn er in het weekend van 20 oktober in Gorinchem en Beilen. De Damweek Hijken begint 22 oktober, Aansluitend zijn er de EK blitz en rapid. Ook hier kan nog worden ingeschreven. Zie ook: https://damweek.hijkendtc.nl/

Frans de Jonge
Voorzitter KNDB

TOPSPORT

MT 2023 hebben op vrijdag 1 september een clinic gegeven in Lunteren, onder meer als tegenprestatie voor de inzet van sponsor Marinus Willemsen. MT hadden zelf een gevarieerd programma samengesteld en ook een prachtig cadeautje gemaakt voor de deelnemers aan de clinic. De foto is van Ester van Muijen: coach en trainer van de MT.  


De vorige keer heb ik veel geschreven over het EjK 2023. Op 12 september hebben teamchefs, coaches en ik het EjK 2023 geëvalueerd op basis van alle informatie. Het team, spelers, speelsters en ouders hebben de evaluaties over het algemeen zéér positief ingevuld, hoewel ik iedereen in mijn reactie ook uitdaag om onvoldoendes te geven als iets slecht is. Ik haal er nu een paar punten uit: spelers/speelsters kunnen vooraf nog beter info geven aan persman Hans de Knikker, we moeten beter bepalen wat ons plan is bij de open inschrijving bij blitz en rapid en vaak willen nieuwelingen meer ondersteuning vooraf dan ze nu krijgen. 

Het is de afgelopen zomermaanden erg druk geweest met alles rondom het EjK en de vele zomertoernooien, máár het hoogtepunt moet natuurlijk nog komen met het WK 2023 op Curaçao en het WjK 2023 in Polen (wéér verzet door de FMJD!). Persman Tim Boersma is druk vóór, tijdens en vlak na het WK 2023 en boekte al een groot succes met STUDIO SPORT op Papendal bij onze sporters op 22 augustus. We zullen strategisch moeten denken, en kijken of we Tim voor een wat langere periode kunnen behouden, al dan niet in samenwerking met bijvoorbeeld de bridgebond.

Opvallend was het trainingskamp van ongeveer een week op Sicilië van de topsporters samen met hoofdcoach Rik Keurentjes en trainer/coach Alexander Baliakin. Vanwege het WK 2023 op Curaçao is bewust gekozen voor Sicilië. Doel was (en dat is gelukt) om daar zéér hard technisch te trainen op veel onderwerpen en natuurlijk ook het om gaan met de hitte. Samen met experts van Papendal en van NOC*NSF is er hard gewerkt aan een concreet jetlag-protocol en een concreet hitte-protocol.  

Het zal niemand ontgaan zijn: Martijn van IJzendoorn heeft op 16 september in Gouda het wereldrecord dammen kloksimultaan verbroken. Opvallend is hoeveel publiciteit Martijn heeft weten te behalen met deze bijzondere aanval.     

Bestuur KNDB, Organisatie NK 2023 Drachten, Atletenvertegenwoordiging (AV) en Technische Staf, stonden samen voor een zware uitdaging omdat het NK 2023 opeens samenviel met het grote World Cup toernooi in China. Hoe beroerd ook voor Friesland, in mijn ogen was er geen keus en moeten onze topspelers spelen in China. De AV heeft enorm meegedacht en veel handreikingen gedaan aan Friesland. De uitkomst is uiteindelijk dat het NK 2023 verzet zal worden naar december (14-23): ik denk de beste uitkomst in een voor iedereen moeilijke situatie! Er zal nog steeds worden gespeeld in het Van der Valk hotel in Drachten en opvallend en positief is dat Harm Wiersma commentaar zal gaan geven.  

Waarschijnlijk zullen onze 4 topsporters samen met Ester van Muijen en Rik Keurentjes op 21 november een damclinic geven bij NLO, de Nederlandse Loterij, die zo wezenlijk is als sponsor voor de Nederlandse topsport en dus ook voor ons.

Johan Krajenbrink
Technisch directeur TeamNL Dammen

Martijn van IJzendoorn verpulvert wereldrecord

Martijn van IJzendoorn heeft zaterdag in Gouda het wereldrecord kloksimultaandammen verpulverd. Tegen 50 tegenstanders scoorde hij 88 punten, waar 70 punten al voldoende zou zijn geweest. Alexander Georgiev is het record dus kwijt.

Martijn verloor geen enkele keer! Alleen Martijn Kool had kansen om hem een nederlaag toe te brengen. De leuke combinatie die Martijn K. nam, bleek net niet voldoende voor de winst. Ironisch genoeg had Martijn K. de combinatie beter niet kunnen nemen, volgens Eric van Dusseldorp op toernooibase.

Diverse partijen waren live te volgen via de elektronische borden en Ester van Muijen deed ook nog eens live online verslag. Toch was het behoorlijk druk in Gouda; naast de 50 tegenspelers waren uit heel Nederland geïnteresseerden gekomen om het spektakel met eigen ogen te zien, waaronder Johan Taeke Dekker (de vorige die een poging deed het wereldrecord scherper te stellen), de KNDB-bestuurders Frans de Jonge en Eduard Autar (Guido v/d Berg was al aanwezig als arbiter) en Team-NL collega’s Jitse Slump en Jan Groenendijk.

Al met al dus een succesvolle, gezellige en perfect georganiseerde dag! Zie ook https://damweb.nl/wrkloksimultaan/ waarop ook de livestream van Ester van Muijen kan worden teruggekeken en https://toernooibase.kndb.nl/.


De nieuwe wereldrecordhouder!


Martijn Kool (foto) haalde hier een mooie combi uit: 1117 16×07 2420 19×10 13×24 0711 0812 2933 0913 03×45


Gijs voor de Poorte hield het langst stand en maakte keurig remise.


Arbiter Guido v/d Berg en mede bestuursleden Frans de Jonge en Eduard Autar.

 

Martijn van IJzendoorn is er klaar voor: “Ik ga dat wereldrecord gewoon halen”

Gouda – Martijn van IJzendoorn twijfelt geen moment. ”Ik ga het gewoon halen. Daar ben ik van overtuigd”. Als de Wateringse wereldtopper (26) zaterdag 16 september in Biljart & Bridge Centrum De Hoog Gouda aan zijn eigen verwachtingen voldoet dan mag hij zich de nieuwe wereldrecordhouder dammen kloksimultaan noemen. Hij moet dan wel tegen vijftig geselecteerde tegenstanders minimaal een score van zeventig procent boeken en dat met aan alle kanten doortikkende damklokken waardoor hij gemiddeld niet meer tijd heeft dan twee à drie seconden voor een zet. Dat betekent in het begin gemiddeld twee minuten per rondje. Een ware race tegen de klok derhalve. Als het lukt dan heeft hij het record uit 2015 van de Rus Alexander Georgiev, die 45 opponenten tegenover zich had, met liefst vijf verbeterd.

Met sportschoenen en gemakkelijke kleding moet de grootmeester naar verwachting 4,5 uur in hoog tempo zijn rondjes draaien. Voor hem is dat geen probleem. “Ik heb dit jaar in de sportschool veel aan intensive cardio gedaan want ik moet ook fysiek in topvorm zijn”.

Hij stoelt zijn optimisme op de twee oefensessies (in de tweede scoorde hij tegen 28 tegenstanders in even drie uur liefst 85,71%) waarvan hij vorige maand veel heeft geleerd. Zoals scherpere standen spelen en tegen de klok in lopen omdat dat fysiologisch beter en sneller is. Ook neemt hij een aantal oranje pilonnetjes mee. “Die zet ik als geheugensteuntje bij de borden waar ik in tijdnood dreig te komen. Dat heeft me in de eerste oefensessie onnodig een nederlaag gekost”.

Wereldtitel

Het wereldrecord is een van de drie doelen die hij zich voor dit najaar heeft gesteld. Want daarnaast studeert hij af voor zijn hbo-studie elektrotechniek waarvoor hij net zijn  scriptie heeft ingeleverd. Hij wil eind september/begin oktober op Curaçao een gooi doen naar de wereldtitel, waarvoor hij als tweede is geplaatst, vertelt Van IJzendoorn, die 16 september weer helemaal fris in het hoofd is na een trainingskamp op Sicilië met zijn dammakkers van TeamNL.

De organisatie is in handen van de Stichting The Hague Open. De wereldrecordpoging begint om 12.00 uur en kan worden gevolgd via een livestream. Hierop zal Ester van Muijen de partijen toelichten en interviews afnemen. Zie ook de website  https://damweb.nl/wrkloksimultaan/ waarop de link naar de live-partijen staat.

Martijn van IJzendoorn in actie tijdens de tweede oefensessie. (Foto’s: Dick van IJzendoorn)
Tekst: Fred Ivens.

Voor meer informatie:
Fred Ivens, perschef Stichting The Hague Open
06 – 10 20 49 96

Subsidies voor werving via school- en jeugddammen

Kader voor subsidiëring voor werving jeugdleden via school- en jeugddammen in 2023 en 2024

In het meerjarenbeleidsprogramma zijn budgetten voor de werving van KNDB jeugdleden via schooldammen en jeugddammen opgenomen. Deze zijn in 2021 met de Bondsraad besproken en goedgekeurd in een meerjarig investeringsprogramma (MIP). Voor 2023 en 2024 staan per jaar voor € 5.000 voor schooldammen en € 5.000 voor jeugddammen gereserveerd. 

Er geldt een aantal algemene voorwaarden: 

 • Het moet tot een structurele winst van jeugdleden bij de KNDB leiden.
 • Aangegeven moet worden of verenigingen en/of bonden zelf ook kunnen financieren. 
 • Er wordt een begroting aangeleverd met het doel van de activiteiten, de verwachte resultaten, de te verrichten activiteiten en de uitgaven.
 • Er wordt in 2 termijnen in opeenvolgende jaren uitbetaald.
 • Voordat de 2e betaling plaatsvindt is de betreffende jeugd als jeugdlid bij de KNDB aangemeld. 

De subsidie wordt aangevraagd via het Bondsbureau, portefeuillehouder Jeugdzaken, die een advies aanvraagt aan de Jeugdcommissie. De aanvraag wordt vergezeld van een bondige begroting, en vermeldt activiteiten, namen van begeleiders en beoogde resultaten. Na afloop wordt een evaluatie gevraagd over uitgaven en rendement van de activiteiten. De KNDB kan teruggave van (een deel van) de subsidie vragen wanneer activiteiten en rendement aantoonbaar ontoereikend zijn geweest. 

De KNDB vraagt van de verenigingen het eerste jaar van het lidmaatschap van jeugd geen contributie. Dit biedt de verenigingen een extra mogelijkheid om financiën beschikbaar te stellen voor de opleiding van jeugdleden. Er is een 2-tal subsidiemogelijkheden bij de KNDB namelijk max. €500 en max. € 1.000 

Max. € 500: 

 • Intensivering van bestaande school- en jeugddamactiviteiten.
 • Minimaal 10 nieuw ingeschreven jeugdleden. 

Max. € 1.000: 

  • Organisatie van grootschaliger en nieuwe activiteiten en/of evenementen (een regionale jeugdcompetitie, oprichting van een jeugdafdeling/-club, e.d.).
  • Minimaal 20 nieuw ingeschreven jeugdleden

Nieuwe data NK Algemeen: 14 t/m 23 december

Het Nederlands kampioenschap dammen, mede mogelijk gemaakt door Kooi Camerabewaking, zal plaats vinden van 14 tot en met 23 december. Dit in tegenstelling tot de eerder vermelde data in november. De organisatie zag zich genoodzaakt een verplaatsing te onderzoeken, omdat er door de werelddambond last minute een belangrijk toernooi in China werd gecommuniceerd. Precies op hetzelfde moment dat het NK gehouden zou worden. Dit zou het NK devalueren omdat de sterkste dammers, voor o.a. WK 2025 plaatsing zouden moeten afreizen naar China.

De deelnemers van het NK hebben allen aangegeven deze nieuwe periode te kunnen spelen. En daar zijn we als organisatie over verheugd. Er zal gespeeld worden in het Van der Valk hotel in Drachten. In Drachten zal er gespeeld worden om twee Nederlandse titels. Naast het Nederlands kampioenschap dammen zal ook het Nederlands kampioenschap Fries dammen gespeeld worden. Het Fries dammen is een officiële Friese sport. De beide damsoorten worden gespeeld op hetzelfde bord met hetzelfde aantal schijven, alleen met verschillende regels.

Daarnaast zijn we verheugd dat de beste dammer die Friesland heeft voortgebracht, namelijk zesvoudig wereldkampioen Harm Wiersma, zorg zal dragen voor de analyses. U bent hiervoor van harte welkom in Drachten om deze analyses te volgen. Daarnaast zal het toernooi ook thuis te volgen zijn.

Meer informatie over het NK vind je op de toernooisite: https://nk2023.kndb.nl/

Aandachtspuntje bij de Nationale Competitie 2023-2024 die morgen van start gaat

Morgen gaat het grootste damtoernooi ter wereld weer beginnen: de Nationale Competitie. Zoals je kunt lezen in het programmaboekje dat inmiddels ook naar de verenigingen is gestuurd, zijn er enkele wijzigingen ten opzichte van eerdere jaren. Een wijziging brengen we graag nog even extra onder de aandacht:

Vanaf dit seizoen hoeven de notatiebiljetten niet meer te worden opgestuurd naar het Bondsbureau. In plaats daarvan is de thuisspelende club verplicht om de gespeelde partijen binnen 72 uur na afloop van de wedstrijd in te voeren in Toernooibase en de notatiebiljetten te bewaren tot na afloop van het seizoen.

Wees gerust als het invoeren van partijen nieuw voor je is, want het is vrij eenvoudig. Dit is hoe het werkt:

 • Op het moment dat er uitslagen zijn ingevoerd (en je bent ingelogd), dan staat er bij elk toernooi een link “Alle uitslagen”, zo ook bij de diverse klassen van de Nationale Competitie.
 • Achter elke uitslag staat (als er nog geen partij is ingevoerd) een link “Partij invoeren”. Daar klik je op.
 • In het volgende scherm klik je op de link “Oerterp Applet Input”.
 • Nu kun je zetten invoeren door op het bord met de muis het veld van een schijf aan te klikken en daarna het vervolgveld aan te klikken.
 • Met de pijltjes naar links, linksonder op het bord, kun je een zet (of meerdere zetten) teruggaan als je toevallig een verkeerde zet hebt gespeeld (bijv. 33-29 terwijl het 33-28 had moeten zijn).
 • Als de gehele partij correct is ingevoerd, klik je op “SAVE”. Dan komt er een pop-up scherm waar je de bedenktijden kunt invoeren. Dan nog een keer “SAVE” en de partij is ingevoerd in de database.

Alle teams een heel leuke en sportieve competitie toegewenst!

Wouter Morssink en Jan van der Star verrassende winnaars Kroegdammen 2023!

Tekst en foto’s Kroegdammen 2023 in Leiden door Steven den Hollander

Donderdag 22.30 gaat de telefoon. Jan van der Star zoekt nog een nieuwe partner voor het Kroegdammen, want Rick Hakvoort is helaas verhinderd. Een half uur later meldt ook Wouter Morssink dat zijn partner verhinderd blijkt. Er is vervolgens weinig bemiddeling nodig en klokslag 0.00 staan de heren gezamenlijk op lijst. A match made in heaven, zo zal twee dagen later blijken.

De wedstrijddag zelf begint wat stroef voor de heren. Wouter treft een tegenstander die niet van wijken weet, namelijk Louis Peters. Voor Louis was dit zijn eerste partij en toernooi in jaren, en is daarvoor special overgekomen uit Limburg. Daarmee was hij zeker niet de enige die een afstand heeft moeten overbruggen, want ook vanuit Friesland, België en Texel waren er deelnemers aanwezig. En dat met een opening die om 10.00 gepland stond, hulde!

Gedurende de dag bleken Wouter en Jan het meest stabiele koppel. Met een dubbele overwinning op het duo Stempher en Swelsen, het in bedwang houden van grootmeesters Thijssen en Meijer en een onterechte winst op Van Amerongen en Den Hollander werd de basis van de toernooioverwinning gelegd. Het debuterende duo van Jeroen Kos en Peter van der Stap deed het ook uitstekend. Zij werden door weerstandspunten naar de tweede plek verwezen. Deze weerstandpunten gaven ook de nummers 3 van de eerste editie, Martijn de Leeuw en Thijs van den Broek, een handhaving van een podiumplek. Dit ging ten faveure van toptalenten Simon Harmsma en Emre Hageman. Beide heren waren voornamelijk blij met de zeer snelle overwinning in de zesde ronde, aangezien er toen tijd was om nog een ijsje te halen.

Met 108 deelnemers is het toernooi iets gegroeid, ten aanzien van de eerste editie (100 totaal). De informele sfeer lijkt het deelnemersveld aan te trekken. Heerlijk in de zon, die ook dit jaar weer aanwezig was, door de schitterende binnenstad van Leiden een partij dammen met een drankje erbij. Dat zou toch iedereen moeten aanspreken? Zo deden er dammers, huisdammers, familieleden, vrienden van dammers, Feyenoord supporters, gestopte dammers, jeugdleden en schakers mee.

Het toernooi verliep erg soepel voor de organisatie. Met enkele hulptroepen verspreid door Leiden, communicatie via een groepsapp en het gebruik van het geweldige indelingsprogramma Stickchess droegen hier allemaal aan bij. Ook de lering van de eerste editie was natuurlijk een enorme meerwaarde. Dat belooft wat voor de derde editie komend jaar! Dit toernooi zou op de bucketlist moeten van iedere (huis)dammer! Dus tot volgend jaar? Dat zal zondag 1 september 2024 worden, dus die kunnen jullie allemaal al noteren!

Voor de uitslagen kunt u een kijkje nemen op https://stickchess.com/dammen2023/standings

Ook zullen de ruim geschoten foto’s te zien zijn op de Facebookpagina van het Kroegdammen: https://www.facebook.com/profile.php?id=100085602879357

De volgende koppels vielen in de prijzen:

Algemeen Klassement:

1.    Wouter Morssink en Jan van der Star
2.    Jeroen Kos en Peter van der Stap
3.    Martijn de Leeuw en Thijs van den Broek

Ratinggroep 2:

1.    Willem Winter en John Stins
2.    Ivo de Jong en Maarten van Leenen

Ratinggroep 3:

1.    Leo van Teijlingen en Jeroen Neve
2.    Vic Voskuil en Willem Draaisma

Huisdammers:
John van der Wiel en Bert van der Marel (titel geprolongeerd)

Hoogste drankrekening:
Jack van der Plas en Erik Rooijakkers

Random getal (33)
Daniël Boom en Nico Mul

Middenmoter (plek 27 in de eindstand)
Jan van der Veen en Michiel Luiten

Dank aan alle deelnemende horeca in Leiden: Het Stadsbrouwhuis, Kijkhuis Leiden, Café ’t Praethuys, Café De Vergulde Kruik, Estaminet Schommelen, Urban Bistrobar Grenare, Scotts Tavern, Dranklokaal 1650 (tevens toernooisponsor!) en Dranklokaal De WW

Het Kroegdamtoernooi Leiden wordt georganiseerd door het Leids Damgenootschap (http://leidsdamgenootschap.nl/)

Foto’s: Respectievelijk de toernooiwinnaars en de organisatoren van dit damfestijn

 

 

 

 

 

Nieuwsflits Breedtesport – Topsport

BREEDTESPORT

Ondertussen hebben we de zomertoernooien weer achter de rug en gaan we ons weer opmaken voor een nieuw damseizoen met onderlinge en externe competities.

De zomertoernooien trokken afgelopen zomer in totaliteit nagenoeg eenzelfde aantal deelnemers als voorgaand jaar. Helaas moeten we de vaste toernooitijger Jan Terpstra door zijn plotselinge overlijden missen. Hij ontbrak jarenlang op bijna geen enkel damtoernooi. Bij het recente Rotterdam Open liet hij op het laatste moment weten niet te kunnen deelnemen. We zullen hem gedenken als een zeer enthousiast wedstrijd- en toernooidammer

De kortdurende toernooien werden beter bezocht dan vorig jaar. De deelnemersaantallen bij langdurende toernooien staan iets onder druk. Opvallend was de deelname van onze talentvolle jeugd bij een aantal zomertoernooien. En niet alleen de deelname maar nog steeds laten de jeugd zien dat er bij hen nog steeds een opgaande lijn is.

Hoogeveen Open was dit jaar wederom het best bezette zomertoernooi en kent als enige een substantiële nevenactiviteit en wel een jeugdtoernooi voor de jongste jeugd. Deze kan dan met hun grote voorbeelden de sfeer van zo’n toernooi opsnuiven. Dit jaar waren er 3 buitenlandse jeugdspelers aanwezig. 1 Uit Tsjechië en 2 uit Curaçao. Het toernooi werd gewonnen door de 13-jarige Ri-Anne Rafaela uit Curaçao. Zij zal het komende PanAm toernooi voor vrouwen meedoen. Raoul Alias is de dampropagandist op Curaçao die onder meer aldaar het jeugddammen aanjaagt. Met goede resultaten!


Foto: Winnares bij de Jeugd Hoogeveen: Ri-Anne Rafaela (foto: organisatie Hoogeveen)

Komende zondag (3 september) wordt er voor de tweede achtereenvolgende maal Kroegdammen Leiden 2023 in Leiden georganiseerd. Wederom gaan ca. 50 teams van 2 spelers van kroeg naar kroeg om binnen en buiten op de terrassen te dammen. Dit trekt de nodige belangstelling. Opgeven kan nog net: https://www.facebook.com/photo?fbid=255772450619516&set=a.207275595469202

Zaterdag 9 september begint onze Nationale Competitie weer. Ruim 1.000 basisspelers doen mee aan de grootste landelijke damcompetitie ter wereld. Bijna de helft van onze leden doet 1 of meermalen mee aan deze competitie. Een evenement wat we dus goed moeten blijven koesteren.

Zaterdag 16 september valt Martijn van IJzendoorn het Wereldrecord kloksimultaan aan. Hij zal het bestaande record van Georgiev (tegen 45 deelnemers) proberen fors scherper te zetten, namelijk tegen 50 deelnemers. Martijn moet minimaal 70% van het totale puntenaantal zien te behalen. De locatie is de speelzaal van Damlust: Biljart- en Bridgecentrum De Hoog, Nieuwe Gouwe Oostzijde 11B in Gouda. De aanvang is om 12 uur.

Daarna gaan we ons opmaken voor de WK’s dammen 2024 op Curaçao, zowel algemeen als bij de vrouwen. Dit worden mooie toernooien. Bij algemeen/dammen doen 6 Nederlanders mee. Een ongekend groot aantal op 20 deelnemers. De verwachtingen voor onze deelnemers zijn hoog gespannen. Tevens wordt er tegelijkertijd nog een groot open toernooi gespeeld. Er hebben zich al meer dan 50 deelnemers ingeschreven. Aanmelden voor dit toernooi kan nog steeds.

Frans de Jonge,
Voorzitter KNDB

TOPSPORT

Deze keer zal ik verschillende dingen vertellen over het EjK 2023 in Estland.

Het EjK is altijd een grote operatie voor een flinke ploeg van pak hem beet 20 spelers en speelsters, pak hem beet 8 ouders van de jongste kinderen en doorgaans 4 coaches. Het is al een hele operatie om die allemaal samen op de juiste plek te krijgen en daarmee is de KNDB ook een soort van reisbureau. Financiële inschattingen moeten worden gemaakt, veel geld wordt voorgeschoten door de KNDB, de administratie moet worden bijgehouden en goed worden verantwoord voor de afrekening voor iedereen na afloop. Dit maakt dat de teamchefs en de coaches van veel verstand moeten hebben, en dus niet alleen van coachen.   

Door de jaren heen is het steeds meer gegroeid, ook vóór het toernooi en ook na het toernooi. Voor het toernooi krijgen de teamleden veel info over het functioneren van het team, zodat er een bepaalde teamcultuur is ontstaan, waar nieuwe teamleden makkelijk in kunnen worden opgenomen. Ook is er voor het toernooi een teambijeenkomst en tegenwoordig voor het hele team. Om de spelers en speelsters aan het denken te zetten vullen ze ook een doelenformulier in en daar worden ze op gecoacht tijdens het toernooi. Spelen met verschillende doelen, die steeds goed evalueren en dan je doelen weer aanpassen, dat samen is een pijler onder een goede talentontwikkeling. Na het toernooi volgt er ook een serieuze online-evaluatie voor het gehele team. Ik probeer goed te reageren op iedere evaluatie. Ook evalueren deelnemers en deelneemsters hun doelen met hun coach. De coaches en ik komen ook bij elkaar en we kijken dan wat er goed ging, wat niet goed ging en wat beter kan. We hebben een open sfeer waarin alles gezegd kan worden door de teamleden en de coaches. Dit is ook een pijler voor succesvol ontwikkelen van talent. Dit is trouwens ook een pijler onder een veilig sportklimaat voor iedereen.      

Publiciteit is belangrijk, leuk en stimulerend. Dit keer heeft Hans de Knikker zich daarvoor voortreffelijk ingezet. Er was veel publiciteit door het hele land, op plaatselijke websites en in plaatselijke of ook regionale kranten. Dit is belangrijk voor de spelers en speelsters zelf, want niet iedere leeftijdgenoot staat in de krant met een foto. Goed voor het imago van de spelers en speelsters en goed voor het imago van het dammen! En leuk voor de plaatselijke damclub natuurlijk.

Overal proberen we een Holland Huis te maken. Het ene jaar lukt dat natuurlijk beter dan het andere jaar, vanwege natuurlijk beschikbare ruimtes. Dat Holland Huis is een onderdeel van het samen opereren bij internationale toernooien. Wezenlijk is namelijk het teamgevoel en het leren van elkaar, het elkaar volgen en het elkaar helpen. Dit beschouw ik echt als een pijler onder het internationale succes bij de jeugd en bij de senioren. Iedereen moet beseffen dat iedereen veel van elkaar kan leren!      

Lange tijd was het reguliere EjK het belangrijkste en soms hingen het blitz en het rapid er wat bij. We kijken iedere keer goed hoe we dit aanpakken, zodat duidelijk is dat het gaat om 3 serieuze kampioenschappen van Europa. Uiteraard begint dit al bij de voorbereiding.

Bij dit EjK is een grote en oude wens van mij in vervulling gegaan Al heel lang vind ik dat zowel FMJD, alsook EDC, alsook onze eigen KNDB toernooien beter moet benutten voor bijvoorbeeld arbiters, jeugdleiders en jeugdtrainers. Iedereen is er toch al en ik zou die kansen gewoon pakken en desnoods ook een partij minder spelen. Bij het EjK waren er nu presentaties van Johan Demasure, Damian Reszka en ook van onze teamchef Ester van Muijen. Ester liet zien hoe ons team functioneert voor, tijdens en na een EjK. Wij staan er open voor om onze kennis te delen met andere landen. Dit is ook één van de belangrijkste pijlers van ons NOC*NSF.

We hebben een vaste groep van coaches en teamchefs. Dit heeft veel voordelen: erg veel ervaring en bijvoorbeeld veel zicht op de eigen cultuur van ons TeamNL Dammen. Maar we willen daarin ook niet te kwetsbaar zijn en we willen niet afhankelijk zijn van een te kleine groep. Dus we kijken ook of die groep groter kan worden. Daarom zullen bij het WjK 2023 dit najaar Machiel Weistra en Wouter Morsink meegaan als coach stagiaire.      

Opvallend bij de resultaten is al sinds jaar en dag dat we in de jongste jeugdcategorieën minder goed zijn dan in de oudste jeugdcategorieën. En dit is nog sterker geworden na de Covid-jaren. Maar het is vooral ook bewust beleid: in al onze trainingen zit geduld. In al onze trainingen zit een hele brede opleiding. In al onze trainingen zit het doel om op latere leeftijd een zelfstandige en complete sportman of sportvrouw te zijn. Dus een complete opleiding wat betreft techniek, tactiek, mentale vaardigheden en wat niet al. Trouwens: het is ook gewoon leuk en interessant om breed te worden opgeleid en te zien wat er allemaal wel niet mogelijk is en wat er nodig is om een complete en zelfstandige sportman of sportvrouw te worden.                                     

Johan Krajenbrink,
TD TeamNL Dammen

Word Vriend van Damkunst

Wil je maandelijks genieten van door dammers als Jan Groenendijk en Ton Sijbrands geschreven partijanalyses? Doneer dan aan Damkunst!

Damkunst is een initiatief van Ben Provoost. Het houdt in dat er op toernooibase.kndb.nl en op deze Facebookpagina vanaf september 2023 ongeveer eens in de vier à zes weken partijbesprekingen zullen verschijnen. De analyses zijn geschreven door sterke dammers. Lees op https://gofund.me/d7144921 hoe je het initiatief financieel kunt ondersteunen en “Vriend van Damkunst” kunt worden.

Bij wijze van voorproefje een door Provoost geschreven analyse van de partij Georgiev-Gulyaev uit het kampioenschap van Rusland 2023: https://tinyurl.com/ynjen6p2. (met onder andere de verstrekkende gevolgen van 2126? in de dia hieronder). Lees je liever vanaf papier? Mail naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. en je krijgt een printklare pdf.

De eerste officiële partijbespreking voor Damkunst wordt verzorgd door Jan Groenendijk en verschijnt naar verwachting in de tweede helft van september.