Instellingen wijzigen

Instellingen

Hier kunt u aangeven wat er zichtbaar moet zijn op de hoofdpagina

Alleen deze gegevens worden opgeslagen in een cookie!

OnderdeelZichtbaar
Fotobalk bovenin
Nieuws - laatste nieuws *
Nieuws - agenda *
Nieuws - inschrijfformulieren *
Nieuws - actueel *
Kaart van verenigingen in Gelderland
Willekeurig damfragment
Programma clubcompetitie deze week *
Programma bekercompetitie deze week *
Niet ingevulde uitslagen clubcompetitie *
Niet ingevulde uitslagen bekercompetitie *
KNDB-nieuws
Toernooibase-nieuws
FMJD-nieuws
Facebook
Google agenda
Menu altijd bovenaan
Kleur schema
Hout (standaard)
Lichtgeel
Lichtgroen
Grijs
* Indien deze items niet worden weergegeven, dan wordt er een melding
weergegeven dat er mogelijk belangrijke items niet worden weergegeven!


  De nieuwsmedia van de Gelderse Dambond zijn:Laatste nieuws

DatumOmschrijving
wo 16 september 2020


Actueel

TitelOmschrijving
WedstrijdreglementenWedstrijdreglement (versie september 2017)


Kaart van verenigingen in GelderlandWillekeurig damfragment

Er zijn momenteel 34 damfragmenten waaruit wordt gekozen.

 
 Heeft u ook damfragmenten die af en toe op dit beginscherm mogen worden getoond?
Stuur ze dan op naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..


Wedstrijden van zondag 18 oktober 2020
tot en met zaterdag 24 oktober 2020
in de clubcompetities:

CompetitieRondeDatumThuisUitUitslag
Jan van der Zwan cup Poule A2vr 23 okt 2020CTD Arnhem 1DCL Lent 1   -   
Jan van der Zwan cup Poule B1vr 23 okt 2020WDV Winterswijk 1BDSV Barneveld 1   -   


KNDB-nieuws

Veni, vidi, Baljakini

Hijken, een weekje dammen, onszelf verliezen in 40 ronde houtjes. Het leek altijd zo normaal. Maar nu, was dit het laatste  toernooi voorlopig? Nationale competitie: uitgesteld. Nederlands kampioenschap: voor de 2e keer uitgesteld.

Het was een mooie week in Hijken: 52 dammers en dammerinnen. Van amateur tot professional, alles liep er los rond. Zes ronden lang werden de degens gekruist. En na die zes ronden bleek Alexander Baljakin de rest op een gigantische afstand van minimaal 2 te hebben gezet. Alleen Valneris en Jos Stokkel wisten hem een puntje afhandig te maken. Soepel manoeuvrerend werden nietsvermoedend slachtoffers een dodelijk web ingelokt. Zo kreeg Baljakin tegen Peter van der Stap een klassieke partij op het bord en Peter stond na 1 foutzetje muur- en muurvast.

Een prachtige prestatie leverde Simon Harsma door tweede te eindigen. Met onder andere twee overwinningen en remises tegen drie GMI’s liet hij zien dat er in de toekomst met hem rekening gehouden dient te worden.

Derde werd ex-wereldkampioen Guntis Valneris die zijn toernooi niet had en ook een beetje pech had met de paring. Hij kreeg zo’n beetje alle aanwezige leden van TeamNL tegenover zich aan het bord.

Anton van Berkel, 17 oktober 2020
Op de foto: Alexander Baljakin tegen Primnath Goelab
Bron foto: facebookpagina toernooi

Nieuwsflits breedtesport-topsport

Breedtesport

Helaas heeft de overheid weer nieuwe strenge maatregelen moeten nemen om de verspreiding van het Corona-virus tegen te gaan. Na een hoopvolle start van de Nationale Competitie met 2 speelronden moeten we alweer stoppen met de 3e ronde. Deze wordt verplaatst naar een latere datum.

Het toernooi Hijken Open 2020 met ruim 50 deelnemers begon ook geslaagd. De dammers hadden er zin in. Wouter Sipma, de nieuwe voorzitter van damclub Hijken, en zijn voorganger Wim Koopman (ca 40 jaar lang voorzitter!!) hadden er veel werk in gestoken om het toernooi coronaproof te maken. Helaas, dinsdagavond kwam de persconferentie van het kabinet en de lockdown zou woensdagavond ingaan om 22:00.  De spelers wilden graag de woensdag als slotdag 2 rondes spelen in plaats van 1 geplande ronde.

Het toernooi, waar ik arbiter was, toonde dat we een aantal goede talenten hebben bij zowel de jongens als de meisjes. Alexander Baljakin won het toernooi met Simon Harmsma (foto; fotograaf Frans de Jonge) op tegenstandersrating als tweede voor Guntis Valneris en titelverdediger Jos Stokkel. Een identiek puntentotaal hadden ook Machiel Weistra, Emre Hageman en de pas 13-jarige Sytze Spijker uit Hoogeveen. Ook van Sytze gaan we zeker meer horen!!

Het niveau van de meisjes toonde ook een stijgende lijn, namelijk met Marie Gabbert  met plus 1 en met Lisa Scholten, Luise Gabbert en Fleur Kruysmulder keurig op hun gemiddelde in dit zware deelnemersveld.

Clubavonden, buiten horeca-aangelegenheden, zijn onder voorwaarden WEL toegestaan. De secretarissen worden daarover geïnformeerd.

De provinciale competities zijn ook getroffen door de recente overheidsmaatregelen. Officiële wedstrijden en toernooien mogen de komende 4 weken niet gehouden worden. Ook het Nederlands kampioenschap Algemeen 2020 in Kraggenburg hebben we als bestuur op basis van een advies van NOC*NSF op de nieuwe overheidsmaatregelen moeten uitstellen. Dit gaat mogelijk naar volgend jaar. De teleurstelling bij betrokkenen is groot.

We gaan ons maar vast voorbereiden op een doorstart van het dammen. Met veel aandacht voor school- en jeugddammen en meer meisjes en vrouwen achter het bord.

Frans de Jonge
Voorzitter KNDB

Topsport

Het NK 2020 gaat niet door! Erg jammer. Het plan lag er onder meer dat ‘Draughts 10×10’ de laatste 3 dagen van het toernooi een livestream zou maken, zoals zij dat ook zo succesvol hebben gedaan bij het NK 2020 rapid online. Pim Meurs en Dik de Voogd zouden de commentatoren zijn. We hoopten dat het véél kijkers zou gaan trekken, we hoopten verschillende dingen nog beter te doen dan bij het NK rapid 2020 online, en trouwens ook wat geld er mee terug te kunnen verdienen. Maar helaas…

Inmiddels zijn de aanstellingen van hoofdcoach Rik Keurentjes en trainer/coach Alexander Baliakin (zie foto gemaakt op Papendal door Geb Kos) bijna afgerond. Dan heeft iedereen nog voldoende tijd om goed voorbereid te starten per 1 januari 2021. De succesvolle bondscoach Rob Clerc stopt eind van dit jaar: vandaar deze veranderingen in de technische staf. Ik zal zelf technisch directeur blijven. Baliakin won ondertussen het open Herfst-Toernooi in Drenthe en ook de NT speelden en scoorden goed.

TeamNL KNDB doet veel op Papendal. We hebben een budget van een kleine 30.000 euro om dáár te gebruiken en hoewel we wat maanden stil hebben gelegen vanwege Covid, zal dat budget toch wel helemaal op gaan, zo vermoed ik.

In het tijdschrift NLCoach een artikel over de DIA, de DenksportInnovatieAgenda van zowel schaken, bridge als dammen. We proberen samen te komen tot innovaties in onze sport, die ook nog maatschappelijk relevant kunnen zijn. Dit wordt een belangrijke uitdaging in de nieuwe Olympische Cyclus 2021-2024.

Op de ranglijst van de FMJD rating per 1 oktober staan bij de mannen maar liefst 6 Nederlanders bij de top 10: Boomstra (3e), Wiersma (4e), Groenendijk (5e), Van IJzendoorn (6e), Baliakin (7e), Dolfing (9e). Dit is natuurlijk een fraai rijtje. De eerlijkheid gebied natuurlijk te zeggen dat Alexander Georgiev 1ste en Guntis Valneris 2e staan…

Age Boomstra (inderdaad het broertje van Roel Boomstra) doet voor de universiteit van Groningen een onderzoek naar de motivatie van dammers. Zoveel onderzoeken naar dammen zijn er niet aan onze universiteiten! Oftewel: Age verdient onze steun. Bovendien weet ik uit eigen ervaring: het is een leuke en een leerzame test om zelf te doen. Ook voor jeugdleiders, trainers en coaches is het leerzaam om de uitkomsten te gebruiken voor training en coaching. Dus doe mee: https://qfreeaccountssjc1.az1.qualtrics.com/jfe/form/SV_eg30Gd7Yh4AWrCB

De FMJD hoopt in november verschillende korte WK’s te kunnen organiseren in Antalya, Turkije:

  • 7 november het WK blitz individueel en voor landenteams
  • 8 november het WK rapide individueel en ook voor landenteams.

Johan Krajenbrink
Technisch Directeur KNDB

Opnieuw uitstel NK dammen naar een later tijdstip

Met ambivalente gevoelens hebben de besturen van de KNDB en Stichting Aanzet moeten besluiten om het Nederlands Kampioenschap dammen 2020 opnieuw uit te stellen. De coronamaatregelen die de overheid op 13 oktober jl. bekend maakte zijn dusdanig dat het niet mogelijk is om het NK door te laten gaan.

De wedstrijden en competities zijn niet toegestaan, dit geldt voor zowel jeugd als volwassenen in alle sporten. Voor topsporters gelden uitzonderingen, maar die gelden alleen de statussporters (o.a. TeamNL sporters). Het NK zou kunnen doorgaan wanneer er alleen TeamNL sporters meedoen. Het deelnemersveld van het NK dammen bestaat echter uit 6 TeamNL dammers van de totaal 14 deelnemers.

Derhalve is het niet mogelijk om binnen de aangescherpte regelgeving het NK door te laten gaan.

Het besluit is mede na advies van het NOC*NSF genomen. Maar ook de veiligheidsregio en de gemeente hebben laten weten op basis van de overheidsmaatregelen geen toestemming voor dit toernooi te geven.

Het uitstellen van het NK zo kort voor de start ervan is in het bijzonder voor de spelers ingrijpend en teleurstellend. Eveneens is het voor Hotel van Saaze een financiële aderlating. We nemen met dit besluit gezamenlijk de maatschappelijke verantwoordelijkheid om het coronavirus een halt toe te roepen.

De KNDB en Stichting Aanzet zullen zich beraden op de nieuwe situatie. Wij vertrouwen erop dat in nauw overleg met spelers en Hotel van Saaze er een nieuwe datum voor het NK zal worden gepland. Uiteraard kan dit alleen wanneer de coronabeperkingen zijn opgeheven.

Uitgangspunt is dat spelers, damliefhebbers, organisatoren, sponsoren, subsidiënten en Hotel van Saaze alsnog kunnen genieten van een sfeervol en spannend toernooi.

IJsbrand Haven, voorzitter Stichting Aanzet
Frans de Jonge, voorzitter KNDB

Derde competitieronde uitgesteld

Aan:
– besturen verenigingen in de NC (secretariaat)
– coronafunctionarissen van de betreffende verenigingen

Beste secretaris, beste coronafunctionaris,

De gisteravond aangekondigde maatregelen om de verspreiding van het Corona virus te verminderen hebben consequenties voor de nationale competitie.
Als bestuur van de KNDB hebben we besloten om de 3e competitieronde tot een nader te bepalen datum uit te stellen.
Over de 4e ronde op 14 november neemt het bestuur in de week daaraan voorafgaand op basis van de dan geldende en/of nieuw aangekondigde maatregelen een besluit.
Naar verwachting worden de data van de nacompetitie gebruikt om uitgestelde ronden alsnog te verspelen.

Met vriendelijke groet,

Eduard Autar, wedstrijdleiding

Bijzondere competitie met de nodige uitval

Ronde 2 is gespeeld al kun je ook stellen dat deze niet gespeeld is. Allerlei klassen worden gespeeld met een beperkt aantal teams.

In de ereklasse waren er 4 wedstrijden. Constant Charlois heeft zich volledig teruggetrokken met al haar teams nadat een clublid ernstig getroffen is door corona. De schrik zit erin. Een voorspoedig herstel toegewenst aan deze persoon die ik privacy-technisch niet bij naam zal noemen.

Ook Culemborg besloot deze ronde beide team een vrijaf te geven: er was te weinig animo. Veiligheidsredenen voor het eerste waren in dit geval een raar argument: in Schiedam werden 8 partijen gespeeld in een kerkgebouw met zeeën van ruimte, de miszaal zelf had ook nog ingezet kunnen worden als speelterrein voor de wedstrijd tegen Culemborg. Mijden de spelers van Culemborg ook consequent een supermarkt of alleen de risicogebieden? Maar de keuze blijft uiteraard aan het team zelf aan welke risico’s het zichzelf wil blootstellen.

De competitie is door het wegvallen wel erg vrijblijvend geworden. In de wandelgangen hoorde ik zelfs het idee om degradatie toch in te zetten als een team te vaak afzegt. Niet echt realistisch om dit met terugwerkende kracht in te voeren, maar het geeft wel aan dat er wrijving is ontstaan door deze opzet van de nationale competitie.

Na deze kritische voorbeschouwing de 4 wedstrijden in de ereklasse.

Damlust kwam naar Schiedam. De Goudenaren sleepten een mooi gelijkspel uit het vuur. Knap, als al na een half uur duidelijk is dat Frits Luteijn normaliter gaat winnen tegen een passsief spelende tegenstander die zeeën van tijd gebruikte. Maar een zeldzaam blundertje van Casper Remeijer strooide roet in het Schiedamse eten.

Ikzelf zag een gewonnen Scouppe-eindspel met extra schijf maar wist niet meer hòe het won. Ik koos daarom voor het alternatief om via de trictrac de vijandige dam te vangen of mijn dam te laten vangen om daarna een nieuwe dam te halen. Toen puntje bij paaltje kwam bleek dat laatste via de duurst mogelijke damvangst remise en koos ik voor een eindspel met maar liefst 3 eigen dammen waarvan ik meende dat het ook won. Na wat nieuwe bedenktijd gecreëerd te hebben bleek het gewoon remise: ik had nòg een dam nodig.

Lunteren wint van Friesland. Stijn Overeem werd de matchwinnaar nadat hij een doldwaze voorpost op zijn gemakkie uitgebreid tafelend met een goed glas wijn kon oppeuzelen. Eet smakelijk.

Wageningen won van Arnhem. Opvallend was de slechte generale repetitie voor de beide Arnhemse NK-gangers: beiden verloren. Twee winstpartijen van Arnhem konden het naderende onheil niet meer keren.

Westerhaar was dicht tegen een stunt tegen Huissen, dat zich profileert als kampioenskandidaat. De blauwe winst van underdog Yuen Wong tegen Odin Mol die zijn aanval zeldzaam hopeloos zag mislukken werd geneutraliseerd door winsten van Jasper Lemmen en Gérard Jansen.

In hoofdklasse A staan DIOS Achterhoek en Huizum aan de leiding, in hoofdklasse B staan De Waarddammers met afstand aan kop met de kanttekening dat niet elk team 2 keer heeft gespeeld.

De tweede klasse D is nog niet eens begonnen: pas bij ronde 3 was er gespeeld.

Anton van Berkel, 8 oktober 2020
Foto: damclub.nl

Lidraughts varianten deel 3

In het feuilleton over Lidraughts varianten is de vorige keer breakthrough, bullet en ultrabullet aan de orde gekomen. Dit keer komen 2 andere aspecten aan de beurt: anti-draughts en nicknames.

Anti-draughts

Een rare naam voor deze damvariant. Met het prefix “Anti” wordt bedoeld dat er gedamd wordt met een tegenovergesteld doel, namelijk verlies. Contra-draughts lijkt mij een duidelijker naam, een naam zonder tegenstrijdigheden. Bij anti-dammen denk ik meer aan de spelwijze die bepaalde dammers laten zien bij het gewone dammen. Spelen zonder de intentie om te winnen: alles wat je tegenkomt, wordt eraf geruild. De veelbesproken grootmeesterremise valt daar onder, maar ook de wat zwakkere speler die poogt daarmee sneller remise te bereiken.

Dit is even een zijsprong: het ging om de variant anti-draughts. De doelstelling is dus om te verliezen want dan heb je gewonnen. Natuurlijk wel handig om vooraf te checken of je echt met deze variant van doen hebt, anders kom je van een koude kermis thuis. Dat zie ik in de praktijk wel eens bij Breakthrough gebeuren, bijvoorbeeld dat iemand een dure plakker naar dam toelaat met het idee “remise bereikt”. Even de bandrecorder terugspoelen .. je, we zijn weer op het juiste spoor met anti-draughts (de jonge generatie zal geen idee hebben waar ik het over heb met deze laatste zin). Bij anti-draughts moet je ofwel vast komen te staan ofwel al je schijven en dammen hebben afgegeven. Je moet daarin een mooie mix zien te vinden tussen materiaal offeren of je schijven behouden om ze later af te kunnen geven. Want hoe minder schijven, hoe minder mogelijkheden er resteren en hoe beter de tegenstander alles kan calculeren. Bekend is dat alleen een kroonschijf tegen 20 vijandelijke stukken in de beginopstelling wint voor de 20 schijven. Bij anti-draughts tegen een computerprogramma ben je dan ook behoorlijk in het nadeel vanwege de rekenkracht van het programma. Een zeer gevaarlijke strategie is om jezelf alvast vast te zetten met een schijf. De tegenstander kan zich hiermee perfect voorbereiden voor een fataal rondje weggeven via deze schijf. Remise is nog wel mogelijk bij dit spel bij een trictraceindspel met dammen.

Nicknames

Eenieder geeft zichzelf een alias. Daarbij mag de vrije fantasie de loop worden gelaten. Je kunt je eigen interesses erin verwerken, je kunt een grappige alias kiezen, of simpelweg je eigen naam, wat wel zo duidelijk is. Zo kun je naar de clubkleuren van je voetbalclub verwijzen (groenengeel dus Fortuna Sittard), naar een tekenfilmfiguur (BugsBunny), naar een deugd (BeNice, FairPlay), naar een sprookjesfiguur (Sorcerer) of naar een ziekte (allerlei variant van Covid of Corona komen voorbij, iets waar ik zelf niet zo’n voorstander van, je zou maar tegen iemand spelen die daar net een geliefde door heeft verloren).

Anton van Berkel, 29 september 2020
Bron foto: Bigstock

Herziening belangrijke reglementen

De Bondsraad van de KNDB heeft afgelopen zaterdag – in vergadering bijeen in Lunteren – een nieuw Huishoudelijk Reglement aangenomen. Daarnaast werd ook een nieuw Reglement Integriteit en Tuchtrechtspraak aangenomen.
Beide documenten zijn beschikbaar als pdf, zie de pagina diverse documenten.

Het Spel- en Wedstrijdreglement werd op twee punten aangepast, zie dit document:

200926 Aanpassingen SWR per 26-09-2020.pdf

Hybrid League Cup 2020 van start

Piet Bouma heeft na zijn Summer Cup een nieuw toernooi gelanceerd met een nieuwe formule. Een ieder speelt individueel mee maar indien mogelijk ook in teamverband. Zodra er ook maar één overeenkomst is tussen 4 spelers, kan er al een team gevormd worden: allemaal lid van DC Scheveningen of allemaal grote ogen. Dat laatste criterium is handig als je Koekiemonster in je team wilt opnemen.

Op 25 september 2020 is ronde 1 gespeeld van de in totaal 7 ronden. Omdat het ratingverschil in deze ronde op elk bord groot was, werden er alleen maar tweetjes en nulletjes genoteerd. Zo had de winnaar van de Summer Cup een makkelijke ronde na een vroege Coup de la Bombe.

Uitzonderingen op het bovenstaande waren de dames van DC Scheveningen: Nel Lindhout bereikte na een prachtig offer een potremise stand tegen de op papier sterkere Gerrit Draaisma. Het was best wel knap van haar de verliezende voortzetting te vinden in het resterende 4 om 3 eindspel. Een schijf ruilen was voldoende geweest, wat niet te verhinderen was.

Gerda van der Meijden zorgde voor een grote verrassing door de Fransman Jean-Louis Farcy te verslaan. Ofschoon de Fransoos meer dan 200 ratingpunten meer had dan de Nederlandse, kreeg je tijdens de partij bijna het idee dat die ratingpunten omgedraaid hadden moeten zijn. Desondanks wist hij nog een 3 om 3 schijveneindspel te bereiken die remise was. Hij kreeg dit eindspel echter niet de remisehaven binnengeloodst, wellicht omdat die bom van hierboven afging toen hij langs voer: hij werd het slachtoffer van een trictracwinst.

Anton van Berkel, 26 september 2020
Bron foto’s: damclub Scheveningen en breiclub.nl.

Nieuwsflits breedtesport-topsport

Breedtesport

Ondertussen is na veel voorbereidingen de Nationale Competitie weer opgestart. De Wedstrijdcommissie en de competitieleider Eduard Autar hebben hier hun handen aan vol gehad. Ook Paul Visser moest alle zeilen bijzetten om deze uitzonderlijke competitie organisatorisch, administratief en logistiek goed georganiseerd te krijgen.

Er is een aangepast Corona-wedstrijdreglement opgesteld. De tientallen zijn naar achttallen terug gebracht. Iedere vereniging heeft een of meer Coronafunctionarissen aangesteld. Deze zijn voorzien van een handleiding hoe te handelen in de speel- en analysezaal. Vele verenigingen zijn uitveiligheidsoverwegingen toch maar naar een andere speelzaal verhuisd of gaan dit de komende ronde doen. Ondanks dat een kleine 10-tal teams zich uit zorgen voor de veiligheid heeft teruggetrokken, neemt toch een 1000-tal dammers deel aan deze competitie.

De dag zelf waren Eduard Autar en ik beschikbaar als vraagbaak voor de Coronafunctionarissen. Er zijn maar 2 telefoontjes (nog geeneens Corona-gerelateerd) binnen gekomen. Dat geeft vertrouwen voor het vervolg, de verenigingen nemen een veilig verloop van de wedstrijden serieus.

Speelzaal Van Stigt Thans in Schiedam, foto VST

De eerste beeldverslagen van de Coronafunctionarissen druppelen nu binnen. Daar hebben we om gevraagd om te kunnen beoordelen of de zalen veilig zijn ingericht. Wel blijkt dat de veiligheid bij het après-dammen bij een bar nog verbeterd kan worden. Ook hier is een rol voor de Coronafunctionaris weggelegd om met de beheerder daarover afspraken te maken.

Toch zijn we op het laatste moment nog voor verrassingen komen te staan. Enkele dagen voor de nationale competitie losbarstte bleken de Duitse en Belgische overheid Zuid- en Noord-Holland als risicovolle gebieden (code Rood) aangewezen te hebben. De Limburgse verenigingen met veel buitenlanders zijn daardoor hard geraakt. Voor een damwedstrijd kan je daardoor niet zomaar afreizen naar deze provincies. We gaan voor verenigingen die in deze situatie terecht komen naar passende oplossingen zoeken.

Tenslotte ontkomen we er waarschijnlijk niet aan om als denksport toch naar de 1,5 meter afstand tussen spelers over te stappen. VWS en sommige veiligheidsregio’s adviseren en hanteren deze norm voor denksportcentra en ook bij het schaken. Binnen de dambond experimenteren we hoe dit het beste kan. Dit heeft vaak ook met de afmetingen van de tafels te maken. Onderstaande foto laat zien hoe de 1,5 meter afstandsregel is in te vullen.

Foto: proefopstelling bij Heijmans Excelsior Damvereniging, foto Frans de Jonge.

Foto: proefopstelling bij DEZ Culemborg, foto Tjeerd Harmsma

We kunnen het voor de thuisblijvers ook aantrekkelijker maken door massaal digitaal te noteren en de partijen op Toernooibase live in te voeren. De regels over digitaal noteren worden momenteel  aangepast. Nadere berichtgeving hierover volgt.

Maar de kop is eraf. Ik heb nog geen wanklank gehoord. Wel is er behoefte geuit aan een onafhankelijk arbiter. Nu maar hopen dat dit de regionale bonden ook vertrouwen geeft om in de provincie ook weer mooie wedstrijden te organiseren.

Ik wens iedereen namens het bestuur een veilige, plezierige en sportieve nationale competitie toe.

Frans de Jonge
voorzitter KNDB

Topsport

Het EK 2020 gaat voorlopig niet door en dat kan gevolgen hebben voor verschillende NOC*NSF statussen van onze topspelers. Ik heb afgesproken met NOC*NSF om daar later in het jaar op terug te komen als zeker is dat het EK 2020 niet meer wordt gespeeld in 2020 (of juist weer wel).

De succesvolle bondscoach Rob Clerc gaat stoppen eind dit jaar. Rob is onder meer uitermate succesvol geweest vanwege de bijzondere wereldtitels van Roel Boomstra. Het is gelukt na vele jaren om de hegemonie van Rusland te doorbreken en Rob heeft daarbij een erg grote rol gespeeld. Ondertussen zijn de voorbereidingen al lange tijd in volle gang voor de opvolging: normaal gesproken wordt talentcoach Rik Keurentjes onze nieuwe hoofdcoach begin 2021 en wordt Alexander Baljakin begin 2021 trainer/coach. Ik zelf zal blijven als technisch directeur. We denken met onze nog steeds jonge en talentvolle spelers en juist deze technische staf, óók succesvol te kunnen zijn in de nieuwe Olympische Cyclus 2021-2024. Op de foto van Geb Kos, genomen op Papendal, links bondscoach Rob Clerc en rechts zijn beoogde opvolger Rik Keurentjes.

Het topsportprogramma van de KNDB is in de eerste plaats gericht op een beperkt aantal topsporters en toptalenten, máár soms wordt het wel degelijk breder getrokken, zoals in de voorbereiding op een EjK of een WjK. Een mooi voorbeeld zijn nu ook de trainingen van talentcoach Rik Keurentjes aan Matheo Boxum: Matheo is nog geen NT, máár krijgt nu al regelmatig training, bijvoorbeeld op Papendal, of ook op afstand.

Machiel Weistra is met een bijzonder damtussenjaar bezig. Deels heeft hij fikse pech: er vallen zoveel toernooien weg. Aan de andere kant: of het nu zo prettig is als eerstejaars student is ook de vraag. Machiel is gestart met af en toe zijn zelfstudie te doen op Papendal en dat bevalt hem heel erg goed: alleen in onze stille damzaal in de Ruskahal en dan tussendoor een broodje eten in het topsportrestaurant. Voor Papendal is het een beetje nieuw dat we Machiel deze verantwoordelijk geven, máár het past bij ons beleid om op te leiden tot zelfstandige sporters en het past ook bij onze sport dat je veel zelf kunt en moet doen.

Het NK 2020 is langzaamaan in aantocht. Het ligt niet voor de hand dat het mogelijk is om grote aantallen toeschouwers te ontvangen in deze Covid-tijden: integendeel natuurlijk. Dat maakt een eventuele livestream, zoals zo succesvol bij het NK rapid 2020 online, des te meer noodzakelijk. Heb je zelf geld over voor een mooie livestream, of weet je een sponsor: meld je dan AUB bij mij! Natuurlijk kan er op de livestream reclame worden gemaakt.

Ondertussen zijn dus ook de verschillende World Cups in China en in Curaçao van de kalender verdwenen, maar Damweek Hijken zal er wel zijn en in ieder geval met Alexander Baljakin, de drie NT Simon Harmsma, Machiel Weistra, Emre Hageman en met talentcoach Rik Keurentjes.

Johan Krajenbrink
Technisch Directeur KNDB.

Nationale Competitie begonnen

Het hele land is in rep en roer. De nationale voetbalcompetitie is weer begonnen. Boeie… de nationale competitie dammen is weer begonnen. Dáár worden wij dammers blij van!

Zoals gebruikelijk stapten de vaste 10 dammers van het team in de auto om te gaan dammen. Aangekomen op locatie volgde een teleurstelling: achttallen? Dit zal niet echt voorgevallen zijn, maar het was wel even wennen. Geen tiental maar een achttal. Voor sommigen ook een weerzien met een echt dambord. Hoe gaat zetten hier ook al weer? Ik zie geen muis.

In de ereklasse werden vijf wedstrijden gespeeld. Van Stigt Thans 2 had een verre uitwedstrijd naar Van Stigt Thans 1. De speelruimte was een heus verkeersterrein: voldoende afstand houden vanwege botsings- en besmettingsgevaar, overal eenrichtingsverkeer en 2 agenten die het verkeer regelden .. eentje stelde zich voor als coronafunctionaris, de andere hield de tijden bij, trajectcontrole waarschijnlijk. Dat bleek de arbiter te zijn. Liep je per abuis je bord voorbij, dan moest je via de kerk een extra rondje eenrichting lopen. Alleen de verkeerslichten en maximum-snelheid-borden ontbraken. Er stond ook nog een verkeersbord dat we op moesten passen voor overstekende standbeelden: er bleek een heuse theatergroep levende standbeelden aanwezig te zijn. En in de keuken zat ook nog iemand bonnen te schrijven … wat we geconsumeerd hadden.

De wedstrijd zelf liep lange tijd gelijk op tot aan 4-4. Toen kwam het Tweede erachter dat ze ontzag zouden moeten hebben voor het Eerste en vielen de nullen ineens als rijpe appelen uit de boom. Net als vele andere teams kon van Stigt Thans 2 geen beroep doen op zijn buitenlandse topspelers.

Er stond deze ronde direct een kraker op het programma: Huissen tegen Hijken. Waar Huissen telkenjare met een nederlaag maar huis werd gestuurd, was dat dit jaar onmogelijk: Huissen speelde thuis en hoefde dus niet meer naar huis. Zeven remises en een matchwinnaar: Alexander Baljakin. Hij versloeg niet de eerste de beste: Martin Dolfing. Met wat lichte combinatieve wendingen in een klassiekje dwong hij schijfwinst af.

Witte van Moort had zich versterkt met Martijn de Leeuw en Thijs van de Broek. Tegen Wageningen leverde dat nog niet het gewenste resultaat op: zéro points voor de nieuwkomers, 11-5 totaaluitslag. Wageningen is daardoor koploper met Van Stigt Thans.

De derby Lunteren-Arnhem werd een overwinning voor de Arnhemmers. In de jaarlijkse strijd tegen degradatie een prettig begin voor Arnhem. Bart Terwel en Frerik Andriessen scoorden de tweetjes. Zal Frerik dit jaar wel topscorer der Nederlanden worden?

Culemborg ontving Friesland. Bij Culemborg deed Haitze Meurs mee met een verdienstelijk resultaat: remise tegen Sjoerd Huitema. Pieter Steijlen en Simon Harmsma zorgden voor de tweetjes. Twee koppeltjes vader-zoon bij Culemborg: de Harmsma’s en de Meursjes.

In de landelijke hoofdklasse B liepen Heijmans Excelsior en RDC direct schade op. En net zoals in de ereklasse speelde Constant Charlois niet, net als CEMA.

In de tweede klassen zijn er dit jaar groepen van 6, 8 en 10 clubs. De corona eist zijn tol en ander speelgoed.

Anton van Berkel, 20 september 2020
Foto: Haitze Meurs, foto van Linkedin
Toernooibase-nieuws

Voornamen uit oude Nationale Competities?

In samenwerking met Klaas Bor heeft Hendrik Veenstra een importmogelijkheid gemaakt, waarmee hij oude teamcompetities vanuit Turbodambase kan invoeren. Dat is eerst uitgetest met een paar Zeeuwse clubcompetities, waarna Hendrik via bestanden van Klaas ook Nationale Competities compleet heeft.......

Digitaal noteren dit seizoen ruimer toegestaan in Nationale Competitie

Bij de bestuursbesluiten van 28 september is er een verruiming toegestaan betreffende het digitaal noteren in de Nationale Competitie.Er hoeft geen toestemming gevraagd te worden aan de tegenstander en tevens is er geen minimum grootte gesteld aan het device. Spelers met een account van.......

Toernooibase Lidraughts Hybrid League Cup

Following up on the Summer Cup, I am launching another online tournament:The Toernooibase Lidraughts Hybrid League Cup.In vervolg op de Summer Cup lanceer ik opnieuw een online-toernooi:De Toernooibase Lidraughts Hybrid League Cup.Read all information in the:/Lees alle informatie in de:.......

Vervolg op Toernooibase Lidraughts Summer Cup?

Om even op de posting op een andere plek op International Draughts van Raymond Vandecaetsbeek in te haken. Ik denk over een vervolg na in een iets andere opzet.Wat mij betreft is het glas nog steeds meer dan half vol.Dat het online dammen experimenteel is, dat cheating een probleem is, en dat we.......

Wedstrijdprogramma Nationale Competitie ingevoerd

Inmiddels is het wedstrijdprogramma van de Nationale Competitie 2020/2021 in Toernooibase ingevoerd. Omdat dit altijd een flinke handmatige klus is, kan het zijn dat er foutjes ingeslopen zijn. Misschien dat teamleiders even een check willen uitvoeren? Mochten er onvolkomenheden zijn, dan kan dat.......