Instellingen wijzigen

Instellingen

Hier kunt u aangeven wat er zichtbaar moet zijn op de hoofdpagina

Alleen deze gegevens worden opgeslagen in een cookie!

OnderdeelZichtbaar
Fotobalk bovenin
Nieuws - laatste nieuws *
Nieuws - agenda *
Nieuws - inschrijfformulieren *
Nieuws - actueel *
Kaart van verenigingen in Gelderland
Willekeurig damfragment
Programma clubcompetitie deze week *
Programma bekercompetitie deze week *
Niet ingevulde uitslagen clubcompetitie *
Niet ingevulde uitslagen bekercompetitie *
KNDB-nieuws
Toernooibase-nieuws
FMJD-nieuws
Facebook
Google agenda
Menu altijd bovenaan
Kleur schema
Hout (standaard)
Lichtgeel
Lichtgroen
Grijs
* Indien deze items niet worden weergegeven, dan wordt er een melding
weergegeven dat er mogelijk belangrijke items niet worden weergegeven!


  De nieuwsmedia van de Gelderse Dambond zijn:Agenda

DatumOmschrijving
za 8 februari 2020Hent uut 't Zaand damtoernooi te Wekerom


Actueel

TitelOmschrijving
WedstrijdreglementenWedstrijdreglement (versie september 2017)


Kaart van verenigingen in GelderlandWillekeurig damfragment

Er zijn momenteel 33 damfragmenten waaruit wordt gekozen.

 
 Heeft u ook damfragmenten die af en toe op dit beginscherm mogen worden getoond?
Stuur ze dan op naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..


Wedstrijden van zondag 19 januari 2020
tot en met zaterdag 25 januari 2020
in de clubcompetities:

CompetitieRondeDatumThuisUitUitslag
Eerste klasse Zuid8ma 20 jan 2020DCH Heteren CT 1DCG Groesbeek 1 7 - 5 
Eerste klasse Zuid8ma 20 jan 2020VTD Tiel 1DV VBI Huissen 2 2 - 10
Tweede klasse Noord8ma 20 jan 2020Kroonschijf Ede 2Ons Genoegen Haalderen 1 6 - 2 
Tweede klasse Oost8ma 20 jan 2020DOG Almen 1DSV Sinderen 3 7 - 1 
Hoofdklasse9di 21 jan 2020DVV Voorthuizen 1DZW Warnsveld 113 - 3 
Eerste klasse Oost8di 21 jan 2020DIOS Beltrum 4DVOIJ Terborg 2 5 - 7 
Tweede klasse Noord8di 21 jan 2020BDSV Barneveld 2VRD Renkum 2   -   
Eerste klasse Oost8wo 22 jan 2020WDV Winterswijk 2DCZ Zevenaar 1 7 - 5 
Hoofdklasse9do 23 jan 2020DCH Harderwijk 1BDSV Barneveld 1   -   
Hoofdklasse9do 23 jan 2020DV VBI Huissen 1DUO Doetinchem 1   -   
Hoofdklasse9do 23 jan 2020WSDV Wageningen 1DCL Lent 1   -   
Hoofdklasse9do 23 jan 2020WSDV Wageningen 2WDV Winterswijk 1   -   
Eerste klasse Oost8do 23 jan 2020DVOIJ Terborg 1DEZ Laren 2   -   
Eerste klasse Zuid8do 23 jan 2020Zwart Wit 86 Malden 2CTD Arnhem 2   -   
Tweede klasse Oost8do 23 jan 2020ADC Aalten 1DSV Sinderen 2   -   
Tweede klasse Oost8do 23 jan 2020DCH Hengelo 2DIOS Beltrum 5   -   
Eerste klasse Noord, NC 1-48do 23 jan 2020DCA Apeldoorn 1PDC Putten 1   -   
Eerste klasse Noord, NC 5-88do 23 jan 2020DCH Harderwijk 2VRD Renkum 1   -   
Hoofdklasse9vr 24 jan 2020CTD Arnhem 1DCH Hengelo 1   -   
Eerste klasse Zuid8vr 24 jan 2020DCL Lent 2Zwart Wit 86 Malden 1   -   
Eerste klasse Zuid8vr 24 jan 2020Denk en Zet Culemborg 1DCN Nijmegen 1   -   
Eerste klasse Noord, NC 1-48vr 24 jan 2020DES Lunteren 1DES Lunteren 2   -   


KNDB-nieuws

Korte vleugelopsluiting deel 2, door Jules Martens

Jules Martens, speler bij het Brabantse EAD-Asten, heeft een voorliefde voor de KVO (korte vleugelopsluiting). Nadat hij al een boek over de KVO had uitgebracht over zijn eigen partijen en creaties, heeft hij nu een tweede deel uitgebracht met analyses door diverse oud-wereldkampioenen. Daarnaast bevat het boek mooie en verrassende combinaties in dit genre. Kortom, een aanwinst voor uw damboekenkast.

Voor meer info: site
Bron afbeelding omslag: site
Anton van Berkel, 22 januari 2020

Topper Ereklasse; staart ranglijst roert zich

Hijken DTC wist geheel tegen de verhoudingen in het veel sterkere … “Wat zegt u?” “Of ik als verslaggever wel in de gaten heb dat ik objectief en onpartijdig dien te schrijven?” “Eh, dan begin ik gewoon opnieuw”. 🙂

De topper in de ereklasse, de PSV-Ajax (voetbal), de Curaçao Neptunus-L&D Amsterdam (honkbal), de Draisma-Orion (volleybal), de Gallway-Limerick (hurling, Ierland), stond op het programma: Hijken DTC tegen Van Stigt Thans. Een strijd tussen vele grootmeesters, ex-wereldkampioenen, voormalig Nederlands kampioenen en runner-ups.

Eén paring alleen al was een affiche waard: ex-wereldkampioen Harm Wiersma trof ex-wereldkampioen Anatoli Gantwarg. De twee matadoren hebben diverse tweekampen om de wereldtitel gespeeld. Na een veelbelovende opening werden de spanningen echter niet opgevoerd: remise.

De spanning was voelbaar. Wie durfde het aan risico te nemen? Ex-wereldkampioen Roel Boomstra leidde de spanningen tot een kookpunt, verbrandde zichzelf daarbij bijna omdat Ron olie op het vuur gooide, maar Roel wist de daaruit voortvloeiende steekvlam met voordeel te overwinnen. Al met al een bloedstollende remise. Uiteindelijk druppelden 9 remises van de borden en het wachten was op de partij Wouter Wolff- Casper Remeijer. Zou Wouter het hoofd koel houden in het heetst van de strijd? Hij liet de dapper doorstrijdende Casper niet meer ontsnappen en Hijken was de winnaar in deze thriller.

Omdat DEZ Culemborg ternauwernood won van WSDV en in het kielzog van Hijken naar de tweede plaats voer, is het wachten op de allesbeslissende clash tussen Culemborg en Hijken om te bepalen wie zich tot landskampioen mag kronen.

In de staart van de ereklasse was de druk om punten te scoren hoog met nog 4 ronden te gaan en een flinke puntenachterstand op de rest. MTB Hoogeveen moest afreizen tegen Constant Charlois Rotterdam. Ondanks de lange reis hielden de Hoogeveeners flink huis: 3 overwinningen, 2 blauwe remises en nul verliespartijen. CTD Arnhem deed ook goede zaken door een punt uit Westerhaar mee terug te nemen. DUO Vorden/Doetinchem wist ook bijna een punt binnen te halen, maar kwam tegen Damlust Gouda ondanks 2 blauwe remises van de familie Rinner 1 puntje tekort.

Omdat Huissen weinig heel liet van Dammend Tilburg – maar wel met een mooie blauwe overwinning voor Karlijn Overes – zullen Dammend Tilburg en CCR met argusogen – en Argus had er veel: 100 – de degradatiestreep in de gaten houden. De onderste teams moeten nog tegen elkaar en gaan dus zeker punten scoren.

Hoofdklasse A
De top 5 won allemaal. Damcombinatie Fryslân 1 en 2 won de massakamp tegen Hijken DTC 2 en 3. DES Lunteren blijft de lijst aanvoeren. Het lijkt een massasprint te gaan worden.

Hoofdklasse B
Koploper Van Stigt Thans 2 won met ruime cijfers van IJmuiden en heeft het kampioenschap in zicht. Samen Sterk – maar deze ronde niet – duikelt na een verlies tegen Heijmans Excelsior van plaats 2 naar plaats 4.
In alle klassen wist(en) de koploper(s) te winnen.

Anton van Berkel, 19 januari 2020
Foto: Wouter Wolff- Casper Remeijer
Fotograaf: Anton van Berkel

Datalek in Toernooibase

Vrijdag kregen we van een gebruiker van Toernooibase bericht dat er mogelijk een datalek in Toernooibase zit. Via een test op een gespecialiseerde site kwam hij tot de ontdekking dat zijn wachtwoord van Toernooibase gehackt is.

Inmiddels zijn er verschillende testen gedaan en moeten we concluderen dat er een hack heeft plaatsgevonden. Momenteel loopt het team van Toernooibase alle veiligheidsissues na. Men heeft vooralsnog de indruk dat na de update van verschillende softwareonderdelen in augustus 2019 er geen lek meer is en dat er eerder een database hack is geweest.
Daarbij zijn persoonlijke gegevens van de gebruikers: e-mailadressen, gebruikersnamen en wachtwoorden buitgemaakt.
De andere publieke informatie vanuit de database (zoals uitslagen, partijen etc). is ook gehackt maar zover men kan bekijken niet onrechtmatig gewijzigd.

Het datalek zal door de KNDB gemeld worden aan de Autoriteit Persoonsgegevens.

Consequenties van het buitmaken van e-mail adressen kan zijn dat u meer spam e-mail ontvangt (of heeft ontvangen) dan voorheen. Maar het belangrijkste is natuurlijk het wachtwoord.

Het uitlekken van uw wachtwoord kan gevaarlijk zijn. Als u dit wachtwoord ook bij andere sites en diensten gebruikt (dat hopen we eigenlijk niet), kan er mogelijk ook op die sites ingelogd worden door de personen die het wachtwoord buit hebben gemaakt.

Daarom raden we met klem aan om op die sites uw wachtwoord te veranderen, om daar de veiligheid van uw gegevens te waarborgen

Eveneens is het verstandig om ook het wachtwoord van Toernooibase via de link naar de Personal Page te wijzigen.
Het team van Toernooibase is bezig om bij eerste maal inloggen een verplichte wachtwoord reset te forceren en rondom de accountgegevens nog verdere veiligheidsmaatregelen door te voeren. Het kan daardoor voorkomen dat u na een wachtwoordwijziging later deze week nogmaals wordt gevraagd een nieuw wachtwoord in te voeren. Het advies is ook een veilig wachtwoord in te voeren met twaalf tekens, waarbij ook cijfers en leestekens zijn opgenomen.

Het hacken van gegevens is natuurlijk een ernstige zaak (daarom ook de melding aan de Autoriteit).
Ook belangrijk is dat gebruikers en leden op de hoogte gesteld worden. Vandaar dit bericht op KNDB-site,  toernooibase.kndb.nl, facebookpagina’s en World Draughts Forum. Als er nieuwe ontwikkelingen zijn, wordt u opnieuw geïnformeerd. Mocht u nog vragen hebben dan kunt u deze mailen naar bondsbureau.kndb.nl. Het team van Toernooibase zal deze dan zo spoedig mogelijk beantwoorden.

Frans de Jonge, voorzitter KNDB

100% score Henk Grotenhuis ten Harkel

De strijd tot toetreding van het damwalhalla is weer van start gegaan. Wie weet deze poort door te komen en wie wordt doorgestuurd naar Garmur en Hela (hint: Germaanse mythologie)?

32 mannen en 8 vrouwen strijden om 8 respectievelijk 4 felbegeerde tickets voor het Nederlands kampioenschap. Tickets doorverkopen op Marktplaats is er niet bij: dit is de enige kans, er moet de komende 2 maanden gepresteerd worden!
Degelijke partijen worden geflankeerd door heuse kamikazepartijen, waarbij wonder boven wonder de kamikazepiloot niet altijd het onderspit delft. Bij de mannen zijn er 4 groepen van 8 spelers.

Groep A mannen
Favorieten op basis van rating: Casper Remeijer, Wim Kalis en Jitse Slump. De lijst wordt aangevoerd door Casper Remeijer, Leopold Sekongo en Steven den Hollander. Een winstpartij op Mehmet Yöney en 2 winstpartijen op Losseni Savané, die met zijn gewaagde spelopzet te veel hooi op zijn vork neemt, zijn hier de oorzaak van.

Groep B mannen
Favoriet op basis van rating: Hein Meijer. De lijst wordt aangevoerd door Bart Terwel en Andrew Tjon A Ong, die beiden wonnen van Han Seinhorst, die beide keren positioneel tekort schoot.

Groep C mannen
Favorieten op basis van rating: Ron Heusdens en Jan van Dijk. De lijst wordt aangevoerd door Dirk Joosten, Yuen Wong Ron Heusdens en Jan van Dijk. Ik heb deze groep mogen aanschouwen: er wordt op het scherpst van de snede gestreden: een opsluitinkje hier en een opsluitinkje daar. Evenredig tijdverbruik laat daarbij soms te wensen over met alle gevolgen van dien. Rob Geurtsen won ’s ochtends fraai van Taeke Kooistra met een leuke finesses, waarmee hij een witte ingeklemde voorpost op veld 12 wist te behouden, ’s middags was hij juist het slachtoffer van een finesse van Dirk Joosten. Jan van Dijk maakte het ’s ochtends in de opening wel heel erg bont tegen Erik ten Hagen, maar in plaats van glimlachend het cadeautje aan te nemen, spendeerde Erik al zijn tijd in het creëren van zijn eigen wildwestbijdrage in deze partij. Met zijn combinatieve kwaliteiten liet Jan zich dit buitenkansje niet ontglippen en won.

Groep D mannen
Favorieten op basis van rating: Jos Stokkel en Anton van Berkel. De lijst wordt aangevoerd door Henk Grotenhuis ten Harkel, de enige met een 100% score. Met een listige truc wist hij ’s middags Jos Stokkel te verslaan, die ’s ochtends Waylon Poot na één foutzetje in de opbouw een nare ochtendronde had bezorgd. Uw verslaggever zelf zat twee rondes lang tevergeefs te wachten op Henk de Witt om hem een 9-1 puntenoverwinning toe te kennen. Een traditioneel tweetje tegen Stijn Overeem behoorde wel tot de mogelijkheden als hij voor een ander overmachtseindspel had gekozen. Stijn kon zich in een variant weliswaar redden van damafname, maar de resterende stand bleek geen remise maar overmacht te zijn. Algemene les: langer blijven doorrekenen.

Vrouwen
Het achttal dames is een mooie mix van piepjong tot piepoud. De dames zijn aan elkaar gewaagd en spelen op hoog niveau met een gestructureerde partijopzet. Ik heb diverse principiële aanval-versus-omsingelingpartijen gezien. Pas in de eindfase gaat het hier en daar een beetje (erg) mis. De ranglijst wordt aangevoerd door Barbara Graas en Laura Timmermans.

Ik eindig met een kritische noot: de helft van de mannen heeft een rating in de categorie 1200-1302. Gelukkig doen ze mee, anders hadden we niet eens 32 deelnemers. Sommigen van hen voeren de ranglijst aan. Het is wel een omissie dat er bar weinig spelers met een 1400+ rating meedoen. Het NK is ons visitekaartje naar de buitenwereld toe en daar behoren de sterkste spelers van Nederland te spelen. Een gouden regel in de sport is wel: “Wie er niet is, die kun je ook niet verslaan.” Wie de finale haalt, hoort erin thuis.
Over 2 weken het vervolg.

Anton van Berkel, 13 januari 2020
Foto: Henk Grotenhuis ten Harkel
Fotograaf: LinkedIn

Veel blauwe uitslagen en massakampen

In de ereklasse wint de top 3 en stelt daarmee en passant het ontlopen van de nacompetitie veilig. VBI Huissen wint ook afgetekend; de afstand tot de top 3 lijkt echter te groot om nog mee te doen in de titelstrijd.
Witte van Moort gaat met turbofactor van plaats 9 naar plaats 6, WSDV lijkt voor een plaats in het linkerrijtje te kunnen gaan. Opvallend is het grote aantal blauwe uitslagen, maar liefst zeven. Invalster Nicole de Vries (zie foto) was daar één van, tegen Herman Hilberink.

In de beide hoofdklassen doet elk team zijn positie op de ranglijst eer aan door van het hoger geklasseerde team te verliezen dan wel van het lager gepositioneerde team te winnen.
In de eerste klasse A doet Witte van Moort 2 goede zaken door MTB Hoogeveen 2 te verslaan die op gelijke hoogte stond qua wedstrijdpunten, terwijl koploper EDC Enschede met maar liefst 13-7 in het stof bijt tegen de tegen degradatie strijdende Damcombinatie Fryslân 2. Witte van Moort 2 neemt hierdoor de gele trui over.
In de tweede klasse D verslaat DES Lunteren 4 koploper Limburg CT met klinkende cijfers (14-6) en neemt daarmee de leidende positie over.
Er waren deze ronde diverse massakampen. Witte van Moort speelde met 2 teams tegen MTB Hoogeveen, Van Stigt Thans speelde met 2 teams tegen Damlust en SNA speelde met 2 teams tegen de Haarlemse Damclub. Op zich een goed teken voor de damsport.

Anton van Berkel, 5 januari 2020
Foto: Nicole de Vries (r)
Fotograaf website MTB Hoogeveen

Zaterdag zevende ronde Nationale Competitie

Piet en de KNDB-berichtgeving: ze leken onlosmakelijk met elkaar verbonden. Piet schreef altijd wel iets, jarenlang. Iedereen las zijn proza met plezier. Maar de keerzijde is dat het schrijven hem veel tijd kostte. Dus vond hij het tijd geworden het stokje over de dragen. Altijd het lastigste deel binnen een estafettesprint. Maar het ging direct goed. Ik wil Piet hartelijk danken voor zijn bijdrages en zal mijn best doen het stokje onbeschadigd over te dragen aan de volgende loper. Maar voorlopig is het mijn loopbeurt.

Zaterdag 4 januari 2020 staat ronde 7 van onze mooie Nationale Competitie op het programma.

De vier bovenste teams op de ranglijst lijken het op papier makkelijk te hebben, al moeten deze niet te vroeg victorie kraaien. Zo wist Damlust in het afgelopen seizoen een 10-10 te bereiken tegen Van Stigt Thans. Hangt er deze ronde een stunt in de lucht? MTB Hoogeveen en Witte van Moort spelen een belangrijke onderlinge wedstrijd in de strijd tegen degradatie. De overgebleven wedstrijd is Dammend Tilburg tegen WSDV: beide teams staan in de middenmoot, maar het gat richting nacompetitie is niet bijster groot. Een overwinning zal het winnende team de nodige rust geven.

In de hoofdklasse A is alles nog mogelijk: er is een hecht peloton onder aanvoering van DES Lunteren. Slechts één valpartij is al genoeg om als team weer achteraan aan te moeten sluiten in de strijd om de titel.

In de hoofdklasse B is er een felle strijd gaande om plek 2. Van Stigt Thans heeft een confortabele voorsprong, maar voor achterover leunen is het nog veel te vroeg. In de staart spelen Damclub Haarlem (plaats 11) en SNA (plaats 12) een belangrijke wedstrijd tegen elkaar.

Ik wens u allen een sportief, gezegend en gezond 2020 toe.

Anton van Berkel, 3 januari 2020
Foto: Johan Haijtink en Piet Bouma (r)

Winnaars eindejaarstoernooien

De afgelopen periode tussen Kerst en Oud & Nieuw zijn er overal in het land weer de verschillende (snel)damtoernooien gespeeld. Hieronder een overzicht van de winnaars, dat uiteraard niet compleet te maken is. Het geeft wel aan dat er ontzettend veel is gedamd!

27-12 Ravenshorsttoernooi Woudenberg: Erik van den Weerdhof
27-12 Ton van den Elzen jeugdtoernooi Den Bosch: Melvin Koullen, Linsey van Leeuwen, Alexei Ovysanko en Stef Jacobs
27-12 Eindejaarstoernooi Texel Open: Tjalling van den Bosch
28-12 Open Euregionaal sneldamtoernooi Maastricht: Tomi Maturin Nyamsi
28-12 NK Frysk! Leeuwarden: Jelle Wiersma
28-12 FK Clubviertallen Goutum: Damcombinatie Fryslân
28-12 Vrielingtoernooi Dedemsvaart: Aleksej Domchev
28-12 Oudejaarstoernooi Samen Sterk: Erno Prosman
28-12 Piet Heldermantoernooi – Stichting Dampromotie Wateringen: Alexander Baliakin
29-12 Sneldamtoernooi Delft – Stichting Dampromotie Delft: Kees Thijssen
30-12 Oudejaarstoernooi IJmuiden:  Jean Marc Ndjofang          
30-12 DamZ! jeugdsneldammen IJmuiden:  Justin Koopman, Tamar Out en Josje Zwartenkot

Foto: alle prijswinnaars vandaag in IJmuiden
Fotograaf: facebook DCIJ IJmuiden

Dit was mijn laatste nieuwsberichtje op de KNDB-site. Ik heb ruim tien jaar bijna dagelijks nieuwsitems uit de damwereld gebracht. Eerst vanaf oktober 2009 op Toernooibase en daarna vanaf juni 2016 op deze KNDB-site, toen deze in een nieuwe versie werd gelanceerd.
Het wordt tijd om het stokje over te geven.
Vanaf deze plek – aan de vooravond van de jaarwisseling – wens ik iedereen een gezond, voorspoedig en fantastisch (dam)jaar 2020 toe.!
En dat zal met de tweekamp Boomstra-Georgiev (en ook een WK-match Fries Spel!) in het verschiet, ongetwijfeld mooi zijn.
2020 (let op: tweemaal 20 schijven!) kan een omkeermoment voor de Nederlandse damsport zijn.
Dank aan al die mensen, die mij in die tien jaar tijd van informatie hebben voorzien. Zonder anderen tekort te willen doen, speciale dank aan internationaal arbiter Johan Demasure uit België, die mij altijd achtergrondinformatie, foto’s e.d. toezond van toernooien waarbij hij betrokken was.
Natuurlijk ga ik door met de site Toernooibase en wil ik deze nog uitbreiden met allerlei vernieuwingen. Daarvoor zal ik wat meer geplande tijd hebben. Uiteraard zal ik op andere plekken nog wel eens een (kritisch) geluid laten horen. Maar hier is het mooi geweest. Het ga u goed!

Piet Bouma, 30 december 2019

Vierkampen: Chizhov, Dolfing en Sekongo

Vandaag eindigden in Delft en Leeuwarden de twee vierkampen, die ons dit weekend engszins in de ban hielden.

In Delft werd het toptoernooi zonder remises gewonnen door Alexey Chihzov (Rus). Dat gebeurde vandaag niet zonder slag of stoot. In de achtste ronde wist Martijn van IJzendoorn de tienvoudige oud-wereldkampioen pootje te lichten met de grootste puntenoverwinning (12-0). Daardoor kwam Jan Groenendijk gevaarlijk dichtbij, want hij blikte Alexander Georgiev (Rus.) in met 8-2, zodat het verschil tussen beiden voor de slotronde 10 punten bedroeg. Met de ontmoeting Groenendijk – Chzihov op het programma, zou de jonge Nederlander na een bonusoverwinning (12-0) nog met de toernooioverwinning kunnen gaan strijken. Zover kwam het niet. Chizhov won zonder kansen weg te geven met 6-4 (onduidelijk is bij mij nog steeds waardoor hier de 6-4 tot stand kwam), zodat hij uiteindelijk met 65 punten over de streep kwam. Groenendijk volgde met 53 punten. Martijn van IJzendoorn werd derde met een puntentotaal van 45 punten, terwijl wereldkampioen Alexander Georgiev de rij sloot met 31 punten.

In Leeuwarden was de slotronde van De Oldhove-vierkamp in de serre van café Wouters. Hier werd de partij tussen lijstaanvoerders Martin Dolfing – Leopold Sekongo strak positioneel gespeeld, hetgeen resulteerde in een remise na 41 zetten. De hoofdprijs werd daardoor door beide spelers gedeeld. Ook de strijd om de derde/vierde plaats tussen de Leeuwarders Nick de la Fonteyne en Jan Adema eindigde na spectaculairder spel vredelievend, al blijkt dat beide spelers volgens de computermonsters een winnende variant hebben gemist.

Of het nieuwe puntensysteem in Delft nu “dè oplossing” van het “remisegevaar” tussen de wereldtoppers is, valt moeilijk te concluderen. Waarschijnlijk door het snelle rapidtempo eindigden maar liefst 7 van de 18 partijen (39%) in een beslissing, zodat ook bij normaal puntensysteem het verschil gemaakt werd.
Een toernooi met klassiek speeltempo met voldoende bedenktijd voor het eindspel (50 zetten in 2 uur, 25 zetten in een uur) kan mogelijk uitsluitsel geven over de werkelijke waarde van dit spelen zonder remise. Het zou ook een beter beeld kunnen geven over de grootmeesterlijke kleine puntenoverwinningen in het eindspel, die nu meestal afgeraffeld op het bord kwamen.
Daarentegen was de ontknoping in Leeuwarden toch wel een anticlimax, doordat hier de topspelers duidelijk ontzag voor elkaar hadden en tevreden leken met een puntendeling.

Foto: Martin Dolfing (links) en Leopold Sekongo deelden de toernooioverwinning in Leeuwarden.
Fotograaf: Sietse Nagel.

Piet Bouma, 29 december 2019

Alexey Chizhov op weg naar overwinning in vierkamp Delft/Wateringen

Oud-wereldkampioen Alexey Chizhov (Rus.) heeft vandaag in Wateringen tijdens de tweede speeldag van de vierkamp Delft/Wateringen een flink gat geslagen ten opzichte van de concurrentie. In de vierde ronde boekte hij nog een nipte overwinning (6-4, met schijfvoordeel) tegen Martijn van IJzendoorn, maar in de twee opvolgende rondes wist hij contra Alexander Georgiev (Rus.) en Jan Groenendijk twee cleane (bonus)overwinningen te boeken. Daarmee gaat hij met een tussentotaal van 55 punten royaal aan de leiding. De Nederlanders Van IJzendoorn (vandaag een 12-0 tegen Georgiev) en Groenendijk (won het onderlinge duel weer met 12-0 van Van IJzendoorn) volgen op 29 punten. Wereldkampioen Georgiev vindt zich na de zesde ronde op de vierde plek in het klassement terug met 17 punten.
Morgen worden de drie laatste ronden in de vierkamp in Delft gespeeld.

Foto: Alexey Chizhov (links) momenteel de lijstaanvoerder in de vierkamp.
Fotograaf: facebook David Riupassa.

Piet Bouma, 28 december 2019

Vierkampen in Delft en Leeuwarden gestart

Vrijwel gelijktijdig zijn vandaag in Delft en Leeuwarden twee vierkampen begonnen.
In Delft bekampen de twee (oud-)wereldkampioenen Alexey Chizhov en Alexander Georgiev uit Rusland de twee Nederlandse jonge honden (en oud-jeugdwereldkampioenen) Martijn van IJzendoorn en Jan Groenendijk. Er wordt met een experimentele puntentelling gespeeld, waarbij de remise in de ban is gedaan. Helaas wel met versneld tempo, zodat een echt experiment met deze nieuwe puntentelling in klassiek tempo nog even op zich laat wachten. Na drie ronden heeft Chizhov stevig de leiding in handen met 25 punten. Hij scoorde een bonusoverwinning tegen Georgiev (12-0), vloerde Van IJzendoorn met 9-1 en boekte de kleinst mogelijke nederlaag tegen Jan Groenendijk (4-6). Van IJzendoorn en Georgiev volgen met 12 punten achterstand, terwijl Groenendijk momenteel de rij sluit met 11 punten. Er zijn evenwel nog zes ronden in deze vierkamp te spelen, zodat het klassement nog flink door elkaar gehusseld kan worden.
En passant werd in Delft een open blitztoernooi gespeeld, dat door Anton van Berkel werd gewonnen (13 uit 7) nipt voor Jean-Marc Ndjofang (Kam.), die lagere weerstand scoorde. Emre Hageman werd op gepaste afstand derde, als beste van een kwartet spelers met 9 uit 7.

In de Friese hoofdstad spelen de oud-kampioenen van Ivoorkust en Nederland; Leopold Sekongo en Martin Dolfing de zogenaamde De Oldehove-vierkamp tegen twee lokale sparringpartners: Jan Adema en Nick de la Fonteyne. Hoewel hier wat meer bedenktijd ter beschikking was, konden de Leeuwarders het in de eerste twee ronden niet bolwerken. Sekongo en Dolfing leiden daardoor met 4 uit 2 en gaan zondag in de finale in café Wouters uitmaken, wie de winnaar wordt. Adema en De la Fonteyne zullen in de kleine finale de prestigestrijd Huizum – De Oldehove (opgegaan in Damcombinatie Fryslân) opnieuw laten ontbranden.
Zaterdag wordt als tussendoortje door twintig clubviertallen in de Huizumer thuisbasis “Ien en Mien” om de Friese sneldamtitel gespeeld. Mogelijk dat Sekongo en Dolfing hier als gastspelers eveneens gaan optreden.

Foto: donkere wolken pakken zich samen boven Jan Adema, terwijl Martin Dolfing het licht ontvangt van De Oldehove (en er met de winst vandoor gaat).
Fotograaf: Sietse Nagel.

Piet Bouma, 27 december 2019
Toernooibase-nieuws

Datalek in Toernooibase

Vanmiddag kregen we van een gebruiker van Toernooibase bericht dat er mogelijk een datalek in Toernooibase zit. Via een test op een gespecialiseerde site kwam hij tot de ontdekking dat zijn wachtwoord van Toernooibase gehackt is.Inmiddels zijn er verschillende testen gedaan en moeten we concluderen.......

De applet van de maand december en van 2019!

U heeft nog de meest afgespeelde applet van december tegoed. De partij die in Toernooibase het meest werd afgespeeld komt uit de Drentse tweestrijd MTB Hoogeveen - Hijken DTC. Klein Duimpje tegen de Grote Reus. De einduitslag was voorspelbaar, maar toch waren er Hoogeveense successen. Nick Waterink.......

De meest afgespeelde partij van november

De applet, die door de bezoekers van Toernooibase in de maand november het meest is afgespeeld, komt uit het Curacao Open 2019. Wereldkampioen en winnaar Alexander Georgiev speelde tegen zijn landgenoot Ivan Trofimov een fraaie partij, die hij al na 29 zetten met een onafwendbare slagzet wist te.......

De applet van oktober

De meest afgespeelde partij in oktober komt net als de vorige van september uit het Wereldkampioenschap te Yamoussoukro. Jan Groenendijk en Alexander Georgiev vochten in de zeventiende ronde een heroisch duel uit dat in remise eindigde. Daarmee waren de titelkansen voor de Nederlander verkeken.......

Dumpstore gevuld met partijen vanuit het Jeugd WK

Zolang in officiele toernooien het gebruik van eigen tablet of telefoon niet wordt toegestaan om digitaal te noteren en er eveneens geen elektronische borden zijn, zijn we aangewezen op vrijwilligers om partijen voor het nageslacht te bewaren. In Izmir bij het Jeugd WK heeft arbiter Johan Demasure.......