Instellingen wijzigen

Instellingen

Hier kunt u aangeven wat er zichtbaar moet zijn op de hoofdpagina

Alleen deze gegevens worden opgeslagen in een cookie!

OnderdeelZichtbaar
Fotobalk bovenin
Nieuws - laatste nieuws *
Nieuws - agenda *
Nieuws - inschrijfformulieren *
Nieuws - actueel *
Kaart van verenigingen in Gelderland
Willekeurig damfragment
Programma clubcompetitie deze week *
Programma bekercompetitie deze week *
Niet ingevulde uitslagen clubcompetitie *
Niet ingevulde uitslagen bekercompetitie *
KNDB-nieuws
Toernooibase-nieuws
FMJD-nieuws
Facebook
Google agenda
Menu altijd bovenaan
Kleur schema
Hout (standaard)
Lichtgeel
Lichtgroen
Grijs
* Indien deze items niet worden weergegeven, dan wordt er een melding
weergegeven dat er mogelijk belangrijke items niet worden weergegeven!


  De nieuwsmedia van de Gelderse Dambond zijn:Actueel

TitelOmschrijving
WedstrijdreglementenWedstrijdreglement (versie september 2017)


Kaart van verenigingen in GelderlandWillekeurig damfragment

Er zijn momenteel 34 damfragmenten waaruit wordt gekozen.

 
 Heeft u ook damfragmenten die af en toe op dit beginscherm mogen worden getoond?
Stuur ze dan op naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..


Wedstrijden tot zaterdag 17 april 2021 in de
clubcompetities tot die nog niet ingevuld zijn:

CompetitieRondeDatumThuisUit
Jan van der Zwan cup Poule A2Uitgesteld tot ?CTD Arnhem 1DCL Lent 1
Jan van der Zwan cup Poule A3Uitgesteld tot ?DV VBI Huissen 1CTD Arnhem 1
Jan van der Zwan cup Poule B1Uitgesteld tot ?WDV Winterswijk 1BDSV Barneveld 1
Jan van der Zwan cup Poule B2Uitgesteld tot ?CTD Arnhem 2BDSV Barneveld 1
Jan van der Zwan cup Poule B2Uitgesteld tot ?DUO Doetinchem 1WDV Winterswijk 1
Jan van der Zwan cup Poule B3Uitgesteld tot ?BDSV Barneveld 1DUO Doetinchem 1
Jan van der Zwan cup Poule B3Uitgesteld tot ?WDV Winterswijk 1CTD Arnhem 2

KNDB-nieuws

Draughts League 8×8 overtuigende winnaar

Zevende team battle!

Door Steven den Hollander

Met een aangepast speeltempo en een recordaantal deelnemers (159!) stak het internationale team van Draughts League 8×8 met kop en schouders boven de rest uit. Na een al eerdere bronzen en zilveren medaille nu dus goud. Onze (voornamelijk) Poolse vrienden eindigde ook keurig op het podium van het individuele klassement. Gratuluję zwycięstwa!! Dat moest ik even laten vertalen door een Poolse collega aangezien ik tijdens onze tafeltennispartijen meestal andere woorden te horen krijg…

De enige bedreiging kwam van de mannen van het “bierteam”, die daarmee keurig tweede werden. Het is toch tijd dat de dopingcontrole een bezoekje gaat nemen, want de heren zullen wederom niet aan de (zuivere) koffie gezeten hebben… Het spannendste was deze week de strijd tussen plek 3 t/m 8, de gevreesde degradatieplek. Het verschil tussen deze plaatsen was namelijk maar 6 punten! VBI Huissen scoorde er net eentje meer dan de concurrentie van Hijken DTC (waar hebben we dat vaker gezien?) en SAMEN STERK. De club uit de hoofdstad had nog te kampen met een kleine kater van de dag ervoor, maar waren scherp genoeg om de zesde plek te bemachtigen. Dat lieten ze niet meer uit de handen glippen. Het Noorden hebben we ook wel eens beter zien presteren, maar met een last minute overwinning wisten zij handhaving te realiseren.

Het ongelukkigst was RDC Rijnsburg, na het kampioenschap van vorige week degradeerden zij deze week dus. Een verassende degradant was er in de vorm van Witte van Moort, en die zullen volgende week alles op alles zetten om op hun vertrouwde plek in de Ereklasse terug te keren. Hoogeveen werd deze week laatste, ook al na een promotie van vorige week. Vreemd zal het gevoel niet zijn, we hebben Hoogeveen vaker zien degraderen uit een Ereklasse!

Hoofdklasse
Een enorm spannende strijd voor het kampioenschap in de Hoofdklasse deze week. Heijmans Excelsior werd voor het eerst kampioen, en bleven daarmee concurrent en debutant DES Lunteren voor. Splenderman was de gevierde man bij Heijmans, met zijn 26 punten werd hij topscoorder (of topscorer, wat jullie liever hebben!). Ook erg leuk dat Lunteren tijdens haar eerste avond met maar liefs elf spelers op kwam dagen. Kwaliteit en kwantiteit gingen hiermee hand in hand, elke speler bij Lunteren haalde meer dan tien punten! Op twee punten volgde (na een weekje rust) IJmuiden, en deze drie verenigingen mogen volgende week de kunsten laten zien op het hoogste podium.
Waar ik in een eerder verslag schreef dat de Schaakdammers eraan kwamen, is deze informatie reeds achterhaald. Katwijk en Velo mochten deze week namelijk zowaar plaats nemen achter deze denksportatleten. Ik weet niet welke trainer er achter deze spelers zit, maar het kan niet anders dat deze een topprestatie levert.

Volgende week
Na dinsdag weten wij meer over het vervolg van de teambattle op Lidraughts voor de komende week/weken. Na een korte, maar krachtige evaluatie hebben wij besloten om het tempo ook volgende week aan te houden (3 minuten met 3 secondes increment per zet). Wederom dank voor jullie feedback en reacties hierop!

Voor meer informatie zie: https://laatste.info/bb3/viewtopic.php?f=65&t=8348&p=131051#p131051

Simultaan Schwarzman voor goede doel

Op zaterdag 17 april zal viervoudig wereldkampioen Alexander Schwarzman digitaal  een kloksimultaan spelen tegen maximaal 40 spelers. De simultaan begint om 13:00 (Nederlandse tijd), maar zorg dat je uiterlijk 12:50 online bij de simultaan bent! Het speeltempo is 80+1.

Hoe kun je meedoen aan deze simultaan:

We hopen op een leuke en spannende simultaan, maar vooral dat we een mooi bedrag kunnen ophalen voor de Hersenstichting!

Matthias de Kruijf
Draughts10x10

Uitspraken Tuchtcommissie

De Tuchtcommissie van de KNDB heeft uitspraken gedaan inzake een tweetal klachten. De aangever diende een klacht in tegen een clubgenoot vanwege het maken van seksistische opmerkingen, het doen van oneerbare voorstellen en het plegen van ontuchtige handelingen. De beklaagde heeft de zaken toegegeven. De commissie heeft hem veroordeeld tot een schorsing gedurende een periode van drie jaar. Gedurende deze periode kan beklaagde geen functie en lidmaatschapsrechten uitoefenen, noch deelnemen aan activiteiten van de KNDB. De zaak zal, conform artikel 19.11 van het Reglement Integriteit en Tuchtrechtspraak, gemeld worden bij sportkoepel NOC*NSF.

De tweede zaak betrof een klacht tegen het bestuur van de club waarvan beiden ten tijde van het voorval lid waren. Aangever vond dat het bestuur te weinig heeft gedaan om haar te beschermen tegen machtsmisbruik als gevolg van seksuele intimidatie. Het bestuur heeft onder andere geen actie ondernomen tegen het betreffende lid.

Het bestuur verdedigde zich door te stellen dat aangever in eerste instantie niet volledige openheid van zaken heeft gegeven en dat men, mede op verzoek van aangever, is overgegaan tot het opstellen van een huishoudelijk reglement en het aanstellen van een interne vertrouwenspersoon. Bovendien heeft het tot tweemaal toe aangever voorgesteld met haar naar de politie te gaan om aangifte te doen. Dit aanbod heeft ze afgeslagen met de mededeling dat ze daarvoor de zaak niet ernstig genoeg vond.

De Tuchtcommissie is van mening dat het bestuur te lichtzinnig met de kwestie is omgegaan. Men heeft te snel de conclusie betrokken dat de zaak na verloop van tijd wel zou worden opgelost. Ook heeft men nagelaten maatregelen te treffen tegen de veroorzaker van seksuele intimidatie.

De commissie vond de volgende straf, een berisping, volgens het Reglement Integriteit en Tuchtrechtspraak op z’n plaats.

Het Noorden blijft Witte van Moort voor in nek-aan-nek race

Verslag van ronde 6 Nationale Team Battle

Op de goede vrijdagavond van het paasweekend kwamen er nog altijd 130 dammers naar de digitale arena van Lidraughts, waar al weer de zesde ronde werd gespeeld van de Nationale Team Battle. En wederom lukte het Het Noorden om hun directe concurrenten uit Westerhaar een haarlengte voor te blijven. De damvirtuozen van Witte van Moort moesten genoegen nemen met het zilver, maar konden toch terugkijken op een geslaagde avond.

In de Hoofdklasse zetten de Rijnsburgers alles op alles op terugkeer naar de Ereklasse te bewerkstellingen. Onder leiding van Cor van Dusseldorp slaagden zij grandioos voor dit examen. Ook Hoogeveen en Hijken zullen volgende week weer op het hoogste toneel plaatsnemen.

Voor de gedetailleerde uitslagen en partijen wordt verwezen naar de tabellen van de Ereklasse ronde 6 en Hoofdklasse ronde 6. Daarnaast valt wederom te genieten van een sfeerimpressie van onze damvrienden uit Hazerswoude op hun website.

Vervolg
Zoals eerder aangegeven zullen wij doorgaan met het organiseren van deze Nationale Team Battles zolang de lockdown strekt. Wel is er aanstaande vrijdag 9 april één kleine wijziging bij wijze van experiment. Het speeltempo zal iets worden verhoogd naar 3+3, waarbij de overige wedstrijdvoorwaarden ongewijzigd blijven. Aanmeldingen voor deze battles zijn reeds mogelijk voor de Ereklasse ronde 7 en de Hoofdklasse ronde 7.

Voor links en meer informatie zie https://laatste.info/bb3/viewtopic.php?f=65&t=8348&p=130988#p130988

Nieuwsflits breedtesport-topsport

Breedtesport

De lente leek afgelopen dagen overgeslagen. Het leek wel zomer. Daarmee zie je de toekomst vanzelf met meer positiviteit tegemoet. Dit werd recent versterkt doordat eerste resultaten van wetenschappelijk onderzoek laten zien dat gevaccineerde mensen minder kansen op besmetting geven. Als dit voor alle vaccins opgaat kunnen we de damsport met elkaar weer gaan opstarten. Ik merk in de vele gesprekken die ik met dammers en organisatoren voer, dat duidelijkheid over de positieve effecten en resultaten nodig is om daadwerkelijk de handen uit de mouwen te steken.

Bij een aantal zomertoernooien is de inschrijvingsprocedure al opgestart. Heerhugowaard Open 2021 met nu 36 aanmeldingen en Hoogeveen Open 2021 van 16 tot en met 21 augustus met nu 26 inschrijvingen. Brunssum Open 2021, is van 6 – 14 augustus gepland, de organisatoren laten in april weten of ze gaan opstarten. Zie verder ook onze vernieuwde Damkalender, Als je op data en toernooi klikt komen veel gegevens over het betreffende evenement tevoorschijn. Ik kan iedereen, spelers, organisatoren en thuisblijvers aanraden om hiervan gebruik te maken!!

Nu we het over thuisblijvers hebben is de link met het Olympic Festival 2021 snel gelegd. Van 23 juli tot en met 18 augustus wordt tegelijkertijd met de Olympische Spelen een groots sportevenement voor de thuisblijvers georganiseerd. De sportbonden kunnen met hun verenigingen in de regio hun sport promoten voor de thuisblijvers. In de meest veilige situatie zal dit evenement op het strand in Scheveningen worden georganiseerd. Als dambond trekken we op met het Haags Damcomité om damactiviteiten verder uit te werken. Mogelijk doen we dit ook gezamenlijk met de andere landelijke denksportbonden (bridge, schaken en go). Eén van de organisatoren noemde al de mogelijkheid van een dag van de denksporten!

Laten we hopen dat maatregelen snel verruimd kunnen worden en dat we weer veilig onze sport kunnen beoefenen!

Frans de Jonge
voorzitter KNDB

Topsport KNDB

Dopingautoriteit en de KNDB zijn akkoord over een heus implementatieplan. Voor ons is doping een mooi onderdeel van Fair Play. En dat is wat wij willen: Fair Play! Dus daar zetten wij al jaren stevig op in. Topspelers, toptalenten, maar ook de deelnemers van de CJT, CAT en CMT zullen een diploma gaan halen de komende maanden online via de Nederlandse dopingautoriteit. En omdat ouders uiteraard een grote invloed hebben op hun sportende zoon of dochter, zij ook. Later zullen zowel de belangrijkste trainers en coaches een fysieke sessie gaan mee maken en dat geldt ook voor de spelers en speelsters. We doen natuurlijk ook aan competitie en het was natuurlijk geen toeval dat Roel Boomstra als éérste zijn certificaat ZILVER binnen heeft gehaald. Zilver hoor ik U denken? We gaan toch voor GOUD? Zeker gaan we voor goud, maar het certificaat goud kan alleen worden behaald door topsporters die ook hun zogenaamde whereabouts moeten bijhouden en dat hoeven topdammers niet.

Competitie wordt natuurlijk erg gemist door onze topsporters en toptalenten. Hoofdcoach Rik Keurentjes kijkt natuurlijk hoe dit op verschillende manieren wat kan worden gecompenseerd. Verschillende topspelers zullen bijvoorbeeld een simultaan gaan spelen tegen de toptalenten. Roel Boomstra zal bijvoorbeeld op zaterdag 27 maart een simultaan spelen tegen de talenten.    Ook houden de NT een wekelijkse sneldamcompetitie die zij zelf organiseren en waarvan zij zelf ook de voorwaarden bedenken. De partijen van die sneldamcompetitie zijn alleen beschikbaar voor de trainers.

Kennisuitwisseling tussen onze trainers is wezenlijk, zo was er maandag 15 maart een overleg op Papendal tussen hoofdcoach Rik Keurentjes, CAT en CPT-trainer Alex Mathijsen en talentcoach meisjes Ester van Muijen. Er zijn overeenkomsten tussen het programma van de NT (Nationaal Talent) en de MT (Meisjes Talent) dus kennisuitwisseling en uitwisseling van ervaringen is interessant en leerzaam. Op de foto staan twee MT: Marie Gabbert links en Lisa Scholtens rechts en de foto is uit het toernooi Damweek Hijken 2020 en gemaakt door de organisatie.

Damtrainingen zijn tegenwoordig heel breed, voorbeeld: op TeamNL centrum Papendal zijn de topsporters niet alleen in onze damtrainingszaal in de Ruskahal te vinden, máár ook in het krachthonk. Een topdammer moet lichamelijk en geestelijk topfit zijn om bijvoorbeeld een lang toernooi te kunnen spelen of een enerverende match om de wereldtitel.
Jan Groenendijk legt in prachtige korte video’s (zie KNDB op YouTube!) veel elementen van ons spel uit voor beginners, máár ook voor andere dammers is het leuk en leerzaam. Kijken dus en vertel het vooral ook verder! En ook: Wat weet U van de Coup Springer?

Vanuit Antwerpen (University of Antwerp) krijgen onze topsporters en technische staf interessante vragen over cafeïnesupplematie en/of koffie, cola, red bull drinken ter ondersteuning van hun sportieve prestaties. In Antwerpen onderzoekt namelijk Elke Godden voor de Beroepsvereniging van Diëtisten dit onderwerp bij atleten. Het onderzoek zal vertrouwelijk blijven en het doel is om sportdiëtisten meer inzicht te geven.

Johan Krajenbrink
technisch directeur KNDB

Er gaat niets boven het Noorden!

Door Eelco Kuipers

XXL Team Battle
Wie kan Witte van Moort nog stoppen, WAS de grote vraag na de vierde team battle op 19 maart. Op 26 maart stond alweer de vijfde team battle op het programma, dit maal met alle teams in 1 grote groep. 148 deelnemers wisten de weg naar de battle weer te vinden. Na een spannende strijd wist het Noorden 5 punten voor Witte van Moort te blijven en hiermee de winst voor zich op te eisen, van harte gefeliciteerd! De strijd om de derde plek was razend spannend, maar na het fluitsignaal bleek Samen Sterk (zie verslag) net 1 punt voor te zijn gebleven op Draughts League 8×8 en VELO.

Het individuele klassement werd gewonnen door Bobmarley (het Noorden) die maar liefst 25 partijen wist te spelen en daarin 48 punten wist te verzamelen. Het zal hem als muziek in de oren zijn geklonken. IJzendoorn (VELO) wist met 19 partijen 39 punten te behalen voor het zilver terwijl playforstacks (Witte van Moort en we kunnen wel zeggen ‘mister berserk’) brons pakte met ook 39 punten uit het duizelingwekkende aantal van 29 partijen. Zelf kwam ik, ter vergelijk, tot 9 partijen zonder de berserk knop aan te raken.

Top 10
020 online wist te top 10 te complementeren door 3 punten voor te blijven op Damclub IJmuiden en RDC Internet waardoor zij volgende week in de Ereklasse hun kunsten weer mogen laten zien. Hansje wist 20 (hoe kan het ook anders) punten te behalen voor 020 online en eindigde daarmee ook in de top 10 individueel.

Kelder
Ook onderin wordt hard gevochten om de punten. Een fraaie prestatie kwam op naam van Nicoleschouten die in tien partijen 73 ratingpunten wist te winnen! Verder moeten we concluderen dat de schakers nog wat tijd nodig hebben om te kunnen strijden om de podiumplaatsen.

Stream
Nadat we vorige week al melding deden van het live streamen van de team battle door dtmylens werd er nu ook live gestreamd door Rick Hakvoort. Zijn stream is terug te kijken via deze link. Wanneer je klikt op volgen krijg je automatisch een bericht wanneer zijn stream start.

Vervolg
De team battle zullen we voortzetten in elk geval zolang de lockdown duurt en we niet naar de club kunnen. Op basis van de feedback zullen we komende vrijdag 2 april weer in 2 groepen spelen. Het spanningselement promotie/degradatie is hierbij een doorslaggevend element. Ook het berserken blijft toch een overwegend positief element waardoor we dit zullen handhaven. De poules voor komende vrijdag 2 april zijn reeds aangemaakt: Ereklasse en Hoofdklasse.

Blijf vooral feedback geven. Nieuwe teams kunnen zich weer aanmelden door op lidraughts een bericht te verzenden naar ‘Boterhoofd’.

Witte van Moort en DV VBI Huissen winnaars vierde teambattle!

Door Steven den Hollander

Ereklasse
Wie kan Witte van Moort nog stoppen, is de grote vraag. Voor de derde keer op rij wisten zij met grote overmacht de Ereklasse te winnen. Een klein vermoeden heb ik wel. Tijdens het NK Junioren (wat traditioneel wordt gespeeld in Westerhaar) krijgt iedere deelnemer te maken met het ‘Westerhaars tempo’. Drie partijen spelen in vijf minuten per persoon en de verliezer mag een rondje aan de bar halen. Schijven vliegen over het bord, oog-hand coördinatie is cruciaal en met het meelevende publiek op de achtergrond wordt het uiterste gevraagd van de spelers. Getraind tot het bot dus. Als ik het goed heb speelden er acht oud NK-junioren deelnemers mee bij Witte van Moort, dus heel verrassend is de overwinning niet meer te noemen!

Het vreemdelingenlegioen van Draughts League 8×8 deed het ook weer uitstekend. Ook leuk om te zien waren de actieve streamers van dat team. Aanvoerder dtmylens (Michal Janicki) is een enthousiast deelnemer en filmt regelmatig zijn partijen, waarbij hij ook leerzaam commentaar geeft. Neem zeker een bezoek op zijn Youtube account of Twitch account!

Samen Sterk Hazerswoude wist wederom een verrassende derde plek te bemachtigen. Dit was vrij krap, want Het Noorden volgde op slechts één punt en Borne op twee bordpunten. Only3430 was de grote man bij Samen Sterk en zorgde met zijn 24 punten voor het verschil. Bij het Noorden wist Bobmarley zich als nieuwe topscoorder te kronen. Hij volgde daarmee Michiel en Dammen4U op. Bij Borne viel voornamelijk Express op. Met zijn toernooiprestatierating van 2298 wist hij de best presterende speler van het toernooi te worden. Van harte gefeliciteerd!

RDC Rijnsburg, Hoogeveen en het ‘Bierteam’ vochten voor de hoogste plek in het rechterrijtje. RDC wist dit nipt te winnen, en zullen volgende week op meer hopen. De voor Hoogeveen uitkomende Sefa zal vandaag wat pijn in de rug hebben. Met zijn geweldige score van 32 punten wist hij namelijk Hoogeveen flink te dragen. Promovendus ‘Bierteam’ kwam met de meest originele namen opdagen, maar qua score bleven zij helaas iets achter. Volgende keer toch maar een frisje, heren?

In de strijd om plek 9 wist 020 het op 1 bordpunt te winnen van Velo. Bij Velo werd voornamelijk Van IJzendoorn gemist en bij 020 leek het erop dat niet iedere speler de hele avond aanwezig was. Maar aangezien er geen degradatie was voor volgende week zullen beide teams daar niet heel lang wakker van gelegen hebben!

Hoofdklasse
In de Hoofdklasse was de strijd voor het podium beduidend spannender. De nummer 1 en 3 verschilde slechts 6 punten. DV VBI Huissen was uiteindelijk de winnaar en toonde daarmee aan dat de degradatie van vorige week slechts een incident bleek. Giwdul bleek hier de kar te trekken. Met zijn 21 punten werd hij namelijk algeheel topscoorder van de Hoofdklasse. Damclub IJmuiden blijkt ook een jojo-positie te hebben, zij eindigden keurig tweede en schommelen wekelijks tussen de Ereklasse en Hoofdklasse. En ook de derde degradant van vorige week wist een podiumplek te bemachtigen. Dit was namelijk Heijmans Excelsior.

Zenderstad weet eigenlijk elke week wel een goede prestatie neer te zetten. Ook dit keer weer, met een vierde plek zullen zij zeker tevreden geweest zijn. Toch ook wel verassend in de vijfde plek van KDC Katwijk. Hierbij is de remise van Fredsling tegen GMI Sipmaticheski een prestatie van uitzonderlijk formaat. Een heugelijk feit was de last minute aanmelding van Hijken DTC in de Hoofdklasse. Deze week nog een zesde plek, maar ook zij zullen getergd aan de start verschijnen volgende week! Damclub Den Haag viel deze week wat tegen, maar die hadden dan ook wat minder spelers dan de afgelopen weken. De Schaakdammers blijven verassend punten scoren. Medeorganisator Boterhoofd hoorde ik via de videochat een aantal keer luide kreten uitslaan als hij weer een combinatie uithaalde. Kijk dus uit dammers, die schakers stijgen wekelijks in niveau!

Vervolg
Jullie deelname en feedback blijven positief, heel veel dank daarvoor. We hebben daarom besloten om de Teambattle voorlopig nog de komende twee weken door te laten gaan. Vanaf komende vrijdag gaan wij echter in een grote gezamenlijke poule spelen, waarbij je wat meer tegen spelers van het eigen niveau komt te spelen. Ook zal de wachttijd op een partij hiermee geminimaliseerd worden. Nieuwe teams kunnen zich weer aanmelden door op lidraughts een bericht te verzenden naar ‘Boterhoofd’.

Nieuwsflits breedtesport-topsport

Breedtesport

Er is helaas nog niet veel verbetering te melden over het damleven.

Het jeugddammen is wel weer opgestart, maar nog wel online. De jeugdspelers zijn zaterdag 13 maart begonnen met de online variant van de Halve Finale pupillen. Op deze dag hebben 38 kinderen tot 14 jaar via Lidraughts en Toernooibase de eerste vijf rondes afgewerkt en zaterdag 27 maart staan er op dezelfde manier nog eens vier op het programma.

De aspiranten zijn op 3 april en 10 april aan de beurt. Op moment van schrijven is nog niet duidelijk of deze fysiek of online plaatsvindt. Er hebben zich ca. dertig kinderen ingeschreven hiervoor.

Over de finales is nog veel onduidelijk. Het streven is nog altijd om in de meivakantie een grote reeks finales te organiseren, maar de kans dat dit lukt is niet erg groot. In dat geval zal er een online evenement plaatsvinden en de fysieke finales worden dan opgeschoven naar de zomervakantie.

Met de regionale organisaties vindt overleg plaats om te zien hoe we de jeugd als eerste weer normaal kunnen laten spelen.

Roel Boomstra op Papendal, fotograaf Geb Kos

In Trouw van vanmorgen is een interview met Roel Boomstra opgenomen. Het laat zien dat corona ook op de ambities van Roel een grote impact heeft.

Hopelijk komt er rond Pasen beter nieuws van de overheid voor de damsport.

Frans de Jonge
voorzitter KNDB

Topsport

Het is natuurlijk een zoektocht hoe het moet en zal gaan met de internationale toernooien. Met de grootst mogelijke voorzichtigheid en nogal wat slagen om de arm:

  • Op dit moment wordt de mogelijkheid onderzocht of Polen in de eerste helft van mei een EDC-kwalificatietoernooi kan organiseren en anders misschien in België of in Italië.
  • EK jeugddammen is officieel toegewezen aan Wit-Rusland van 1 tot en met 9 augustus. Waarschijnlijk wordt er weer in Pinsk gespeeld, waar we ook waren in 2014 en 2016.
  • EK landenteams staat in het najaar gepland in Toscane, op dezelfde plaats waar er ook in 2019 werd gespeeld. Aansluitend wordt daar dan ook het individueel EK rapid en EK blitz georganiseerd.

 De gratis selectiedag/testdag was online op zaterdag 27 februari en dat natuurlijk voor het eerst in de geschiedenis van deze bijzondere dag. De uitslagen zijn al bekend en iedereen heeft de uitslag ook al ontvangen. Vervolgens zijn ook de nieuwe centrale trainingsgroepen CJT, CAT, CPT en CMT alweer snel gevormd en die groepen zullen dus weer gaan draaien: online als het moet en gewoon in een zaal als dat weer veilig kan en mag.

De dopingautoriteit kijkt samen met iedere sportbond hoe doping in het kader van Fair Play nog systematischer kan worden aangepakt en gevolgd. Al eerder haalden topsporters en toptalenten een certificaat en dat zal ook nu weer gaan gebeuren. Dat certificaat halen geldt trouwens niet alleen voor onze topsporters, toptalenten en technische staf, máár dat certificaat halen geldt ook voor de deelnemers en trainers van de centrale trainingsgroepen CJT, CAT en CMT.

Op de foto van Geb Kos, de nieuwe trainer/coach van de KNDB Alexander Baliakin. Hij is per 1-1-2021 actief samen met de ook nieuwe hoofdcoach Rik Keurentjes.

Jan Groenendijk legt in prachtige korte video’s (zie KNDB op YouTube!) veel elementen van ons spel uit voor beginners, máár ook voor andere dammers is het leuk en leerzaam.
Kijken! En ook: Wat weet u van doorbreken?

Johan Krajenbrink
technisch directeur KNDB

Binnensport vraagt kabinet en Tweede Kamer om meer perspectief

Maar liefst 31 binnensportbonden en belangenorganisaties, waaronder de KNDB, hebben maandagmiddag gezamenlijk een brief gestuurd naar minister-president Rutte, minister De Jonge, minister Van Ark en de Tweede Kamer om meer perspectief te vragen voor de zes miljoen sporters die zij vertegenwoordigen. Deze zes miljoen binnensporters, de helft van sportend Nederland, staan door de coronamaatregelen buitenspel.

Demissionair minister-president Rutte erkende op de persconferentie van 8 maart jongstleden dat sport een deel van de oplossing is om de samenleving vitaal en gezond te houden:

‘U hebt misschien ook de berekeningen gezien dat we gezamenlijk miljoenen coronakilo’s zijn aangekomen. Omdat er weinig dingen gezonder zijn dan samen sporten, en dan denk ik ook aan de geestelijke volksgezondheid, wordt het vanaf dinsdag 16 maart mogelijk met maximaal vier mensen vanaf 27 jaar in de buitenlucht te sporten, op 1,5 meter en georganiseerd op een sportaccommodatie. Het is een kleine aanpassing die weer een verschil kan maken.’

Sporten en bewegen is echter voor een groot deel van onze bevolking nog steeds onmogelijk.

Op dit moment staan bijna zes miljoen mensen buitenspel, waaronder veel kinderen. Het gaat om al die mensen die tot vorig jaar maart bij binnensportclubs, zwembaden, sport- en dansscholen met grote regelmaat actief waren. Van deze zes miljoen mensen die in januari 2020 nog actief hun sport beoefenden was in januari 2021 nog slechts een derde over. Zeker vier miljoen binnensporters missen daardoor de mogelijkheid om met hun sport geluk, plezier en ontspanning te vinden. Deze groep heeft ook nauwelijks de gelegenheid om aan hun sterk afgenomen mentale en lichamelijke gezondheid te werken.

Uit de sportdeelname index blijkt dat deze daling o.a. het grootst is onder kinderen en jongeren. En dat terwijl vitaliteit en weerbaarheid juist nu nodig zijn om uit de crisis te komen. Op dit moment sport nog maar de helft van de jeugd minimaal één keer per week, terwijl we in Nederland eraan gewend waren dat 80% van deze leeftijdsgroep wekelijks actief aan sport doet. Ruim één miljoen kinderen tot 18 jaar sport hiermee niet of veel minder.

Gerard Dielessen, algemeen directeur NOC*NSF:
‘Zeker driekwart van de kinderen was begin vorig jaar nog actief aan het sporten, nu geldt nog maar voor net iets meer dan de helft. Dit is historisch laag. Een grote groep kinderen sport nu al bijna een jaar helemaal niet meer. Met name de sluiting – ook voor kinderen – van alle binnensportaccommodaties is daar een belangrijke oorzaak van. De gevolgen zijn ernstig en niet alleen bij kinderen. Daar moeten we ons echt grote zorgen over maken. De weerbaarheid, gezondheid en vitaliteit van de samenleving staan op het spel. Daarom is het zo belangrijk dat de binnensporten ook weer aan de gang kunnen.’

Oproep aan politici: Heb oog voor de helft van sportend Nederland

Juist in het belang van de volksgezondheid vragen de 31 verenigde binnensportbonden en belangenorganisaties zeer dringend om bij de volgende keuzes die de Tweede Kamer moet maken, oog te hebben voor de helft van sportend Nederland die nu noodgedwongen inactief is. De ondertekenaars van de brief staan klaar met alle binnensportsportclubs, zwembaden, sport- en dansscholen om ook deze groep een gezond en veilig sportaanbod te bieden en zo ook deze sportinfrastructuur levend te houden. Dat hoeft niet in één keer, maar stapsgewijs gelijklopend met het verminderde risico door het vaccineren en testen.

Guido Davio, algemeen directeur Nevobo:
‘De unieke sportinfrastructuur van Nederland staat op het spel. Het is heel belangrijk dat er weer leven komt in de binnensportverenigingen, juist ook met het oog op volgend seizoen. Om de verbinding binnen verenigingen in stand te houden, is het essentieel dat mensen elkaar weer kunnen treffen om hun sport te beoefenen.’

Arjan de Vries, directeur KNDB:
‘Wij maken ons vooral zorgen om onze wat oudere leden die wekelijks hun sociale contacten en hun sportieve activiteiten missen. Jongeren zoeken voorlopig hun heil in het digitaal dammen. Voor ouderen is dit vaak een slecht alternatief.’

De binnensporters hebben perspectief nodig. Op die manier werken we samen aan een fit en vitaal Nederland, nu en in de toekomst.

#binnensportnietbuitenspel
#wewillenweer

Nieuw online toernooi: Toernooibase Lidraughts Eighties Cup!

Nadat al eerder een Summer Cup, een Hybrid League Cup en de Provincie Cup (nog steeds lopend) via Toernooibase en Lidraughts werden georganiseerd, start in maart opnieuw een online toernooi: de Toernooibase Lidraughts Eighties Cup.

Dit keer in allerlei ratinggroepen op speelsterkte van 8 spelers, met speciale vrouwen- en jeugdgroepen. We hopen ook weer op internationale deelname, zoals bij de Hybrid League Cup.
Speelavond is elke vrijdagavond vanaf 26 maart (rond toernooi, 7 ronden) om 19.30 uur. Met uiteraard de mogelijkheid om in onderling overleg op een andere avond (of op zaterdag) en tijdstip te spelen. Speeltempo: 45 min. + 30 sec./per zet. Maximale speelduur op een avond is dan ca. 2 1/2 uur.

Opgave: voor 14 maart bij Piet Bouma, e-mail: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. onder vermelding van nickname lidraughts, e-mail adres en eventuele voorkeur voor vrouwen- of jeugdgroepen.
Zie voor verdere informatie: in de toernooizaal bij het toernooi in Toernooibase: https://toernooibase.kndb.nl, waar uiteraard weer handleidingen geplaatst worden, hoe gemakkelijk de partij via Toernooibase (een speciale koppeling met lidraughts) op te starten.

 
Toernooibase-nieuws

Inschrijving verlengd, nog twaalf stoeltjes vrij!

In een kleine week zijn er een veertigtal aanmeldingen bijgekomen voor de Toernooibase Lidraughts Eighties Cup. Omdat het nog even duurt voordat het toernooi van start gaat (26 maart), is de inschrijvingstermijn verlengd. Want het moet mogelijk zijn om aan de doelstelling (80 deelnemers in de.......

Nog een kleine week mogelijkheid tot inschrijven voor de Eighties Cup!

De inschrijving voor de Eighties Cup loopt al een tijdje en er staan inmiddels een kleine 30 spelers op de deelnemerslijst. Met ook flink wat inschrijvingen uit het buitenland (Frankrijk, Belgie;, Italie;, Wit-Rusland, Dominicaanse Republiek en Trinidad & Tobago). Er zijn dus nog minimaal.......

Toernooibase in het weekend van 13 t/m 14 maart even uit de lucht

In verband met noodzakelijke software-updates zal Toernooibase vanaf zaterdag 13 maart 18.00 uur niet beschikbaar zijn. Toernooibase wordt verplaatst naar een nieuwe server. Er zal enige tijd nodig zijn om de nieuwe server in te richten en enige aanpassingen aan scripts te doen. In de loop van de.......

Back to the eighties!

In de beginjaren tachtig van de vorige eeuw was alles in de damwereld nog vrij eenvoudig. Het Zwitsers systeem werd nog maar weinig gebruikt en gewone round robin toernooien waren het meest populair.Laten we terug gaan naar die jaren tachtig!De Provincie Cup eindigt na vijf weken en ik introduceer.......

Leer dammen van een echte damgrootmeester!

DamMentor is een digitaal trainingsprogramma om het dammen te leren. Er zijn verschillende cursussen te vinden op DamMentor en het is voor iedereen en overal toegankelijk. Het is erg geschikt voor de beginnende (jeugd)dammer. Ook scholen kunnen daar heel mooi gebruik van maken. Ga naar:.......