Persoonlijke wedstrijden - Snel tempo


Verslagen NK Sneldammen 2013

Vier Gelderse kampioenen op NK sneldammen
Verslag van Erik van de Weerdhof

Het dit jaar in Utrecht gehouden Nederlands Kampioenschap sneldammen heeft dit jaar vier Gelderse kampioenen opgeleverd.

In categorie A werd Sven Winkel (DEZ Culemborg) op een sensationele manier kampioen van Nederland. In de slotronde van de finale versloeg hij de koploper van dat moment, Jeroen van den Akker, en dwong daarmee voor zowel zichzelf als voor Ben Provoost een barrage af om het kampioenschap van Nederland. Die barrage werd (ondanks het feit dat er drie spelers bij betrokken waren) gespeeld met een tempo van vijf minuten per persoon (zonder bonusseconden) voor een onbeperkt aantal partijen, waarbij er net zolang zou worden doorgegaan tot er iemand zou winnen. De eerste barragewedstrijd, opnieuw tussen Winkel en Van den Akker, was uiterst sensationeel. De eerste partij eindigde in remise en Van den Akker had een voordeel van zeker veertig seconden op de klok. Na de tweede onderlinge remise was deze voorsprong wel wat minder geworden maar ogenschijnlijk nog steeds significant. (Mogelijk was dit zelfs reden voor Van den Akker om naar remise toe te werken.) Het leek aannemelijk dat ergens in de derde partij de tijd van een der spelers op zou raken, en de derde partij werd daarom één en al rammen op de klok. Winkel combineerde naar dam, maar deze bleek er met gelijk spel af te kunnen. Winkel, die de klok aan zijn rechterzijde had, liep echter steeds verder in qua tijd en in de laatste minuut van de partij had nu weer eens de een, dan weer de ander een kleine voorsprong op de klok. Al doende bereikte Winkel een in principe eenvoudig gewonnen stand, maar met beide vlaggen op vallen ging het erom of hij het binnen de tijd zou weten af te ronden. De schijven werden schots en scheef (en wellicht niet eens op het goede veld) neergezet en nadat Winkel de laatste schijf van Van den Akker had geslagen, gaven beide klokken een resterende tijd van 1 seconde aan. Een spectaculaire barrage waarna Winkel een terechte ovatie ten deel viel van de toeschouwers.

Na deze eerste wedstrijd was het nog niet afgelopen, sterker nog: alles was nog mogelijk. Beide spelers moesten nog tegen Ben Provoost aantreden en door het systeem waarbij steeds een winnaar moest komen, waren ook Van den Akkers kansen meer dan theoretisch. Hij won in één partij van Provoost en moest hopen dat Provoost op zijn beurt van Winkel zou winnen. Dat gebeurde echter niet. Provoost liet zich ook door Winkel in één partij van het bord zetten, zodat Winkel zich kampioen van Nederland mag noemen.

In categorie B ook een Gelders kampioen. Erik ten Hagen (WDV Winterswijk, Dios Achterhoek), wiens rating volgend jaar te hoog is om nog in die categorie mee te kunnen doen, greep zijn laatste kans op de titel. Jan Groenendijk (WSDV Wageningen, DV VBI Huissen) pakte de titel bij de junioren, terwijl Jorne Huiting (Dammers uit Oost) niet alleen met gewoon dammen, maar ook met sneldammen de beste pupil van Nederland bleek te zijn. De overige, niet-Gelderse kampioenen zijn Lars Knol (categorie C), Vitalia Doumesh (vrouwen), Jitse Slump (aspiranten) en Berke Yigitturk (welpen).Jorne Huiting tweevoudig Nederlandskampioen
Verslag van Bert Huiting

Jorne Huiting 11 jaar uit Doetinchem is tweevoudig Nederlandskampioen dammen geworden. In mei 2013 werd hij Nederlands kampioen gewoon dammen in Rijnsburg en 15 juni 2013 is hij kampioen sneldammen geworden in Utrecht.

Dit is een unieke prestatie, dat je op deze 11 jarige leeftijd tweevoudig Nederlands damkampioen wordt. In augustus dit jaar speelt hij mee met het Europeeskampioenschap in Polen en oktober 2013 met de wereldkampioenschap in Rusland.

Verslag en foto's van Adrew Tjon A Ong op World Draughts Forum