Overige nieuws


Henk Stoop Ridder in de Orde van Oranje-Nassau

Verslag : Anton Janssen


Foto : Facebookpagina Henk

CULEMBORG - Burgemeester Gerdo van Grootheest van Culemborg speldde gistermorgen bij Henk Stoop (62) de versierselen op als Ridder in de Orde van Oranje-Nassau. Stoop werd Ridder vanwege zijn verdiensten gedurende enkele decennia in de damsport*. Het begon in 1977 toen Stoop betrokken was bij de oprichting van het Internationaal Kampioenschap in Brunssum, waar hij nog altijd bij de organisatie betrokken is.

Na zijn verhuizing in 1986 naar Culemborg kwam Stoop bij damvereniging Denk en Zet waar hij als jeugdtrainer het initiatief nam voor de Damschool Culemborg, de eerste in Nederland. In 1992 werd de gedecoreerde bestuurslid bij Denk en Zet. Als speler maakte hij in 2011 naam met de geslaagde aanval op het record duurdammen; hij bracht het op 59 uur.

Henk Stoop was de drijvende kracht achter de successen van Denk en Zet dat enkele keren met haar tiental landskampioen werd. Ook met de jeugd waren er veel successen zoals enkele keren een wereldtitel. Na zijn 40-jarige periode als jeugddamleider was er in 2014 voor Stoop een jubileumtoernooi met 135 deelnemers én zijn benoeming tot Lid van Verdienste van de Koninklijke Nederlandse Dambond.

Stoop, door KNDB-voorzitter Ebbo de Jong een unieke persoonlijkheid genoemd, werd geprezen om zijn tomeloze inzet. Dat deed hij in Culemborg, binnen de Gelderse Dambond, de KNDB en ook internationaal. De gedecoreerde werd ook toegesproken door zijn oudste broer Frans, een vertegenwoordiger van de plaatselijke Go-club en voorzitter Robert-Jan van den Akker van zijn club.


* Volgens Facebookpagina van Henk : Ik dacht dat was geridderd voor mijn activiteiten voor de damsport. Maar dat blijkt toch niet waar. Mijn activiteiten op het gebied van medische zorg worden hoger aangeslagen.