Overige nieuws


Jubilaris bij Dam Club Hengelo

Verslag website DCH Hengelo:

Begin maart kwam het gehele verenigingsleven stil te liggen door het coronavirus. Alle damcompetities van de KNDB en GDB werden platgelegd en ook bij de damclub in Hengelo Gld. is er vanaf die tijd geen activiteit meer.

Het bestuur van DCH had toen wel een probleem, want bij de feestelijke afsluiting van het jaar worden de kampioenen gehuldigd en de jubilarissen in het zonnetje gezet. Kampioenen zijn er niet , omdat de competitie niet uitgespeeld is. Maar een jubilaris hadden we wel, en hoe.

Gerrit Halfman is al 70 jaar onafgebroken lid van de KNDB en van de Hengelose damclub. Nog ver terug in de vorige eeuw was Gerrit behalve spelend lid ook bestuurslid. Deze functie heeft hij jaren lang vervuld en daarmee telde DCH mee als een bloeiende vereniging in Hengelo. Gerrit speelde in die tijd mee in het eerste team van DCH en wist met zijn team meerdere malen kampioen te worden in district Oost Gelderland en daar mee promotie naar de Gelderse hoofdklasse af te dwingen. Ook verzamelde hij jaren oud papier met diverse andere leden van de club om de kas van de club te spekken, iets waar we heden ten dage nog profijt van hebben.

Naarmate Gerrit ouder werd en richting pensioen ging dacht hij dat hij het met dammen ook wat rustiger aan moest doen. Hij liet de jeugdigen bij de club met alle respect graag voorgaan en toen nam Gerrit met plezier zijn honneurs waar in het tweede team. En met zijn ervaring in de damwereld was Gerrit vaak de aangewezen man die fungeerde als teamleider in de tweede klasse Oost Gelderland waar “zijn” team uitkwam. Deze functie heeft hij tot enkele jaren gelden nog vervuld.

Een andere verdienstelijke functie wie hij verrichte voor DCH doen weinig leden in de damwereld hem na. Voor DCH maakte hij een mooie zeer functioneel mobiele dam kast. Hier in pasten de damborden, klokken en schijven. Het andere benodigde materiaal kon in een lade die hij daarvoor in die kast had gemaakt. De deur is uitneembaar en om omgedraaid een magneetbord om standen en mededelingen voor publicatie op aan te brengen.

Ook maakte hij nog een kleine kistje om vijf borden, schijven en klokken mee te kunnen nemen op locatie om bij snel damtoernooien of toernooien bij te springen waar dat wenselijk was.

Menig dammer die bij ons op bezoek kwam keek daar met veel bewondering naar dit nijvere stukje huisvlijt.

Begin juni wisten we nog niet wanneer wij weer bij elkaar zouden kunnen komen en plaats mogen nemen achter de damborden. (Voor dammen is vanaf 1 juli een ontheffing van de 1,5 meter regel dus dat mag weer) Maar jubilea gaan wel gewoon door, dus daarom hebben de voorzitter en secretaris een afspraak gemaakt met de jubilaris en hem op 1 juli de exacte datum dat hij 70 jaar lid is een bezoek gebracht.

De voorzitter overhandigde hem een oorkonde van de KNDB met 70-jarige lidmaatschap en een bos bloemen voor zijn echtgenote die al die avonden Gerrit moest missen. Te zijner tijd als de damclub weer draait zal er ook op de club nog de nodige aandacht aan worden besteed.

Gerrit Halfman is al 70 jaar onafgebroken lid van de KNDB Gerrit Halfman is al 70 jaar onafgebroken lid van de KNDB